Annonce
Allan Majholm er leder af Cafe Parasollen i Viby, som de seneste måneder har haft fokus på døden. Foto: Kristine Dam Johansen
Viby-StavtrupLIV

Da to stamgæster gik bort, begyndte de at tale om døden på Café Parasollen i Viby

Først mistede de Orla. Så gik Jakob bort. På den sociale Café Parasollen i Viby har døden fyldt meget hos personalet og gæsterne den seneste tid. Derfor prøver caféen at sætte et større fokus på døden gennem foredrag og standup-shows for at tale åbent om, at vi alle sammen en dag skal herfra.

Det var Orlas død, der satte de første tanker i gang, fortæller Allan Majholm, da vi har sat os til rette i de bløde sofaer i Café Parasollens kreative værksted omgivet af symaskiner og malergrej.

Allan Majholm er leder af den populære café på Grundtvigsvej, som er et mødested særligt for ensomme og udsatte borgere i lokalområdet.

Og følger man lidt med i caféens arbejde, har det været svært at overse, at døden på det seneste har været et stort tema på Café Parasollen. På godt og ondt.

Caféen har afholdt fyraftensmøde om døden, arrangeret foredrag om selvmord og sorg, og i starten af februar holder de en standup-aften under titlen ”Døden og andre sjove ting”.

Det sker på en trist baggrund, fortæller Allan Majholm.

- I løbet af de to år, jeg har været leder af caféen, har jeg haft frivillige, en medarbejder og to faste gæster, der er døde. Så det har fyldt rigtig meget, og derfor har vi sat os for at forsøge at tale lidt mere åbent om det faktum, at vi alle sammen skal herfra en dag, siger han.

Begravet i sit countrysæt

Det store fokus på døden kommer især, efter caféen har mistet to af sine stamgæster.

Først Orla, en livsglad pensionist med forkærlighed for countrymusik. Derefter Jakob, en værdsat gæst på caféen igennem 25 år, som i efteråret valgte at tage sit eget liv.

Orlas død fik Allan Majholm til at tænke over, hvor vigtigt det er at tale med hinanden om, hvordan vi vil herfra.

- Orla blev ramt af en blodprop. Først kom han ind og ud af hospitalet, og efter noget tid døde han, mens han var på et genoptræningscenter. Det gik rigtig hurtigt til sidst, så vi nåede ikke at tale så meget med ham om, hvordan han gerne ville herfra. Orla havde ikke noget familie, så vi fra caféen var hans nærmeste pårørende.

- Men Orla var glad for countrymusik, så vi foreslog, at han kunne blive begravet i sit countrysæt med støvler og det hele. Det ville han gerne, fortæller Allan Majholm.

Da bedemanden kører over bumpet, går bagsmækken på rustvognen pludselig går op, og kisten begynder at glide ud. Vi står alle sammen og kigger - helt i chok - og jeg reagerer instinktivt ved at råbe ”HOLDT!” og løbe efter bilen, alt hvad jeg kan.

Allan Majholm, leder af Café Parasollen i Viby

Selvmord er ikke noget man taler om

Orla døde i maj 2021, og det var første gang, at Allan Majholm begravede en af gæsterne fra caféen.

Men allerede i efteråret oplevede han det igen. Her døde Café Parasollens faste gæst Jakob, som var kommet på caféen i 25 år.

Ifølge Allan Majholm havde Jakob længe talt om at tage sit eget liv, og en mandag morgen fik personalet at vide, at han havde valgt at gøre noget ved det.

- Det blev vi overrasket over, selv om det ikke var nogen hemmelighed, at Jakob var selvmordstruet. Alligevel går man og leder efter et håb. Efter det selvmord tænkte jeg: "Hvad pokker stiller vi op", siger Allan Majholm.

Han fik først og fremmest fat i den psykolog, som Café Parasollen har tilknyttet, og personalet gik i gruppeterapi. Nogle fik også et individuelt forløb.

- Nogle af de frivillige havde fulgt Jakob i 25 år og været en slags forældre for ham, så det påvirkede os selvfølgelig meget. Vi stod tilbage med følelsen af at have svigtet ham. Rationelt ved jeg godt, at jeg gjorde alt, hvad jeg kunne for Jakob, men følelsen af ikke at have gjort nok, kom alligevel, og den er svær at forholde sig til og blive afklaret med.

- Det fik mig til at tænke, at hvis vi nu satte fokus på selvmord og døden, så kunne det være, at der var flere, der fik mod til at tale om det. Jeg kommer selv fra Sønderjylland, og der er selvmord ikke noget, man taler om. Men det koster noget at engagere sig i andre menneskers liv, og det eneste, der er sikkert i livet, er døden. Derfor bliver vi også nødt til at forholde os til den, siger Allan Majholm.

Om Café Parasollen

  • Café Parasollen er en del af KFUM’s Sociale Arbejde, som tilbyder målrettede omsorgstilbud til mennesker i udsatte livssituationer. Eksempelvis ensomme eller psykisk sårbare.
  • Caféen har eksisteret siden 1994 og drives som en selvejende institution af cirka 10 ansatte og 30 frivillige.
  • Hver uge laver caféen en række arrangementer. For eksempel gåture, petanque, dart, bordfodbold, strikkeklub og spillecafé.
  • Derudover tilbyder caféen konfliktmægling, gældsrådgivning, juridisk rådgivning og akupunktur.
  • Caféen har en socialrådgiver og en præst tilknyttet.

Efter Jakobs død arrangerede Café Parasollen sammen med en gruppe studerende fra Diakonhøjskolen i Højbjerg et fyraftensmøde om døden, hvor en psykolog og en kvinde, der har haft selvmord tæt inde på livet, holdt et oplæg.

- Det var et forsøg på at sætte fokus på det, der ellers kan være et tabu, og det gjorde det lettere for eksempel at spørge nogle af de andre gæster på caféen: "Når du en gang skal herfra, har du så egentlig tænkt over, hvordan du vil begraves?", siger Allan Majholm.

Pludselig glider kisten ud af bilen

Til februar har caféen besluttet at holde en standup-aften, hvor komiker Jakob Svendsen kommer og optræder med sit show ”Døden og andre sjove ting”. Arrangementet har til formål at lægge op til en samtale om døden på en humoristisk måde.

For det kan være befriende også at grine i sorgen, mener Allan Majholm. Det mærkede han, da stamgæsten Orla blev begravet i Viby Kirke i maj.

Den countryglade Orla blev båret ud af kirken til John Denvers ”Take Me Home, Country Roads”.

- Da vi skulle have kisten ud af kirkedøren, som ikke er særlig bred, måtte alle os over 40 år lige suge mave og balder ind for at komme ud igennem døren. Men det lykkedes, og vi får sat kisten på slisken i rustvognen, fortæller Allan Majholm.

Her står de pårørende et øjeblik og kigger på kisten, og der falder en ro over forsamlingen. Da kirkeklokkerne stopper med at kime, kører bedemanden afsted med kisten, og da han kommer ned for enden af kirkegården, er der et bump på vejen.

- Da bedemanden kører over bumpet, sker der det, at bagsmækken på rustvognen pludselig går op, og kisten begynder at glide ud. Vi står alle sammen og kigger - helt i chok - og jeg reagerer instinktivt ved at råbe ”HOLDT!” og løbe efter bilen, alt hvad jeg kan. Vi får standset rustvognen, og Orla ryger heldigvis ikke ud. Kisten står kun halvt ud af bagsmækken, fortæller Allan Majholm og griner lidt.

- Bagefter kunne vi sidde i caféen og grine af, at Orla virkelig ikke ville herfra. Lige til det sidste. Det var befriende at have noget at grine af. Humor kan tage brodden af det værste og gøre det spiseligt at tale om, at man skal dø en dag, siger han.

Allan Majholm har været leder af den sociale Café Parasollen på Grundtvigsvej siden januar 2020. Foto: Kristine Dam Johansen

Tag de svære samtaler, før det er for sent

Allan Majholm har selv forholdt sig til sin egen dødelighed flere gange. Første gang som 21-årig, hvor han var med KFUM’s Soldatermission i Kosovo, og senere som udsendt soldat i Irak, hvor han begge gange har formuleret sin sidste vilje og skrevet et brev til sin familie.

Han mener, at det er vigtigt at tale om døden af praktiske årsager - for at vide, hvordan ens nærmeste ønsker at blive begravet.

Men også fordi, det kan anledning til samtaler, der er gode at have, før det er for sent.

- Hvis min far var gået bort for nogle år siden, havde jeg ikke nået at sige nogle ting til ham, som var vigtige for mig at få fortalt.

- Men nu har vi fået talt ud, og jeg har fortalt ham, at han har skuffet mig, og at han ikke har været så nærværende, som jeg kunnet have ønsket mig, og det har været rart at få ud af verden. Han sagde undskyld på sin egen måde, og jeg kunne gå ind i en proces med at tilgive ham.

- Hvis jeg ikke havde fået taget den snak, ville jeg have haft en masse svære følelser omkring min fars død, når den kommer. Nu er det blevet lettere at leve, fordi jeg er kommet videre fra det, siger Allan Majholm.

At forholde sig til døden kan også give en større taknemmelighed over livet, mener lederen af Café Parasollen.

- For mig har det at tale om døden givet en taknemmelighed over, at jeg egentlig har det okay. Det kan godt være, at mit arbejde er hårdt en gang imellem, men jeg har immervæk et arbejde, som jeg er glad for. Nok kan jeg være presset, men min psyke er stærkere end mange andres. Jeg har nogen i mit liv, som jeg kan få lov at elske, og som elsker mig. Det sætter tingene i perspektiv, siger han.

Standup-showet ”Døden og andre sjove ting” finder sted på Café Parasollen den 10. februar.

Viby-StavtrupLIV er et nyhedsbrevsmedie og udkommer ugentligt med artikler om Viby og Stavtrup direkte i din indbakke. Tilmeld dig her.

Få overblik her
Viby-StavtrupLIV

Michael fra Viby har fundet et godt udsigtspunkt over byen - og håber, at politikerne vil gøre noget ved trafikken i dette årti

Viby-StavtrupLIV

Store mængder regnvand løber igennem Viby - og det skal et nyt, grønt område med søer og gåruter være med til at løse

Viby-StavtrupLIV

Flere boliger, flere biler: Sådan vil kommunen undgå fremtidigt trafikkaos ved Jyllands-Posten

Viby-StavtrupLIV

Skolebygning solgt, anholdelser i Stavtrup og fejring af frivillige: Det skal du også vide fra ugen, der gik

Viby-StavtrupLIV

Flere ladepladser til elbiler er på vej til Viby

Viby-StavtrupLIV

Vandrutsjebane, Dino World og skumbad i Lego: Elever fra Stavtrup har bygget deres bedste idéer til den nye multihal

Viby-StavtrupLIV

Beboerne på Viby Bakke får Vårkjærparken som nabo: Sådan skal de to områder forbindes

Viby-StavtrupLIV

500 boliger, grønne områder og etagebyggeri i op til seks etager planlægges ved Jyllands-Postens tidligere hovedsæde

Nyhedsbrev

Nyt grønt område med regnvandssøer på vej til Viby

Jeg tror ikke, at jeg fornærmer nogen ved at påstå, at der ikke er en overflod af grønne åndehuller i Viby.

Nyhedsbrev

Giver boligerne ved Jyllands-Posten trafikkaos?

Lige for tiden kører jeg hver morgen min datter i vuggestue i bil. Det er absolut ikke et ønskescenarie, men nærmere et nødvendigt onde for at få hverdagslogistikken til at gå op.

Nyhedsbrev

Jyllands-Posten bliver til boligområde - her er den store plan

Hver gang jeg cykler eller kører langs Skanderborgvej op ad Ravnsbjerg Bakke, kan jeg ikke lade være med lige at kaste et blik over på Jyllands-Postens gule murstensbygning på højre hånd, som ligger der - tronende - på toppen af bakken.

Viby-StavtrupLIV

I kan ikke leve af velvilje og hindbærsnitter alene – det kan vi heller ikke

Viby-StavtrupLIV

Mangel på idrætsfaciliteter: Viby IF må tage gymnastiksale og skolehaller i brug - og skrive unge på venteliste til at spille basket

Viby-StavtrupLIV

Skoler i Viby og Stavtrup får penge til ekstra toiletrengøring

Viby-StavtrupLIV

Ingen cykelsti på Ormslevvej lige foreløbigt: Det ville være som at smide penge ud ad vinduet at grave vejen op nu

Viby-StavtrupLIV

Trafikerede veje gør det sårbart for elever på Viby Skole og Højvangskolen at cykle om morgenen – nu skal mulige løsninger undersøges

Viby-StavtrupLIV

Lokale ejendomsmæglere: Disse boliger er der rift om i Viby og Stavtrup

Viby-StavtrupLIV

Har du larmende biler uden for din dør? Nu skal støjen fra indfaldsveje og villaveje kortlægges

Viby-StavtrupLIV

Har du undret dig over, hvorfor kirker i Viby lyser grønt? Her er forklaringen