Annonce
Medlemmerne af Tryg i Stavtrup-gruppen ønsker af hensyn til deres børn ikke at få deres fulde navne frem. Foto: Kristine Dam Johansen
Viby-StavtrupLIV

Forældre kæmper for at gøre det tryggere at være ung i Stavtrup - men indsatsen er truet

På et møde ved Højvangskolen onsdag aften fortalte forældregruppen Tryg i Stavtrup om deres indsats for at skabe mere tryghed i Stavtrup og udfordringen med den mindre gruppe utilpassede unge, som hænger ud omkring Højvangskolen og pizzeriaet Lido. Forældrene mærker, at deres indsats virker, men de har hårdt brug for flere frivillige.

Det skal være trygt for unge i Stavtrup at færdes ude om aftenen, men det er det ikke altid.

Det oplever forældregruppen Tryg i Stavtrup, som er en gruppe frivillige mænd og kvinder, der jævnligt går aftenture rundt i byen iført hvide veste for at skabe tryghed for byens unge.

Onsdag aften havde gruppen inviteret til møde ved bålhytten ved Højvangskolen for at fortælle om deres indsats i lokalområdet.

Knap 20 borgere var mødt op, og på mødet fortalte gruppen især om udfordringen med den mindre gruppe utilpassede unge, som hænger ud omkring pizzeriaet Lido, Højvangskolen og ungdomsklubben ”Stauern” og ofte gør det utrygt for andre af byens unge at færdes i Stavtrup, spille fodbold, høre musik og hygge sig i ungdomsklubben.

Kanonslag og stofsalg

Mere konkret fortalte medlemmerne af Tryg i Stavtrup - som af hensyn til deres egne børn ønsker at være anonyme - at der har været episoder, hvor en gruppe unge har forsøgt at lave bål ved Højvangskolen. Der er blevet kastet med kanonslag, og ved nytårstid blev der fyret blålyn af ved fodboldbanerne.

Nogle medlemmer har oplevet, at deres børn har været utrygge ved at gå hjem fra sportsaktiviteter om aftenen, fordi en gruppe unge har kørt rundt på scootere på parkeringspladsen foran hallen og hængt ud i omklædningsrummene.

Hele idéen med Tryg i Stavtrup er, at vi skal være synlige i gadebilledet, og at de unge skal vænnes til, at vi er her. De skal kunne tage fat i os, hvis de oplever noget utrygt, og det kan de ikke, hvis vi ikke kontinuerligt er til stede i byens natteliv. Så kan det være ligegyldigt. Synligheden er altafgørende, og den mangler vi lige nu.

Thomas, medlem af Tryg i Stavtrup

Der har også været episoder, hvor der er blevet solgt euforiserende stoffer ved pizzeriaet Lido og omkring Højvangskolen, og så sker det, at unge, som ikke hører til i ungdomsklubben ”Stauern” forsøger at komme ind i klubben. Eller passer de unge, som kommer i klubben, op.

Det skete for nylig, hvor en gruppe medlemmer af Tryg i Stavtrup besluttede at tage ned til ungdomsklubben og stå udenfor for at vise deres tilstedeværelse.

- Det fik vi god anerkendelse for. Der mødte vi de unge, som ikke hører til i ungdomsklubben, men som gerne ville ind, og det gjorde, at der ikke var problemer med dem den aften.

- Men det, der gjorde størst indtryk var, at da de unge, som hører til i ungdomsklubben, gik hjem, sagde nogle af dem tak for, at vi var der. Når de unge selv siger tak til os for at være til stede, så betyder det, at vi SKAL være der, for så kan vi rent faktisk gøre en forskel. Det er nok den største succeshistorie, jeg kan fortælle, siger et medlem af gruppen.

For få medlemmer til at være synlige nok

Men selv om Tryg i Stavtrup-gruppen kan mærke, at deres tilstedeværelse i byen har en effekt, er de hårdt presset af, at de mangler medlemmer.

Gruppen blev dannet for lidt over et år siden og består p.t. af 60 medlemmer. Men der er kun cirka 15 medlemmer, der er aktive og jævnligt melder sig til at gå ture.

Hvis ikke der er flere, der kan deltage i vores gåture, så må det være fordi, behovet ikke er der. Så er det kun os 15 aktive medlemmer, der synes, at der er et behov, og så kan vi lige så godt lade være. For det bliver konsekvensen. Hvis ikke der er flere, der melder sig til, er jeg bange for, at gruppen dør ud.

Thomas, medlem af Tryg i Stavtrup

Og det er langt fra nok, fortæller Thomas, som har været med i gruppen fra start, og ikke ønsker sit efternavn frem.

- Problemet er, at vi lige nu er for få medlemmer til, at vi rent faktisk kan gøre en forskel. Hele idéen med Tryg i Stavtrup er, at vi skal være synlige i gadebilledet, og at de unge skal vænnes til, at vi er her. De skal kunne tage fat i os, hvis de oplever noget utrygt, og det kan de ikke, hvis vi ikke kontinuerligt er til stede i byens natteliv. Så kan det være ligegyldigt. Synligheden er altafgørende, og den mangler vi, siger han.

Han vurderer, at gruppen helst skal op på cirka 50 aktive medlemmer.

- Så er vi nok til, at alle medlemmer egentlig kun behøver at gå en tur én gang om måneden, og det kan alle få tid til. Men når vi er så få i gruppen, som vi er nu, er det svært for os at finde tid til at gå ture et par gange om ugen, som det kræver, hvis vi skal være synlige i gadebilledet, siger han.

Ikke et vagtværn

Tryg i Stavtrup-gruppen opfordrer alle, der oplever noget utrygt i Stavtrup til at tippe politiet om det.

Har man lyst til at være medlem af gruppen, kan man anmode om at være med i Facebook-gruppen Tryg i Stavtrup.

Det er også her, gruppen arrangerer deres gåture. Når et medlem af gruppen skriver, at vedkommende gerne vil gå en tur på et givent tidspunkt, kan andre melde sig til og gå med.

Gruppen går altid minimum fire sammen og typisk i halvanden time ad gangen. Nogle gange mindre, nogle gange mere.

- Men det er altid helt fair at sige, at man kun kan gå i for eksempel en time eller halvanden og så tage hjem derefter. Man må give det, man kan, siger Thomas.

Han understreger, at man ikke skal forvente, at der sker det store på gruppens gåture – eller at man ender i store konfrontationer med de unge.

- På langt de fleste gåture sker der ikke noget som helst - og det er måske netop fordi, vi er der. Så der går vi bare og hyggesnakker og får de daglige skridt, som vi alle sammen har godt af at gå.

- Intentionen er ikke, at vi skal være et vagtværn. Vi skal bare vise, at vi er der, og tage en snak med de unge – hvis man har lyst til det. Det er der ikke noget krav om. Vi oplever, at det hjælper blot at være til stede, siger Thomas.

Han opfordrer derfor alle, der har lyst, til at melde sig ind i gruppen.

- Hvis ikke der er flere, der kan deltage i vores gåture, så må det være fordi, behovet ikke er der. Så er det kun os 15 aktive medlemmer, der synes, at der er et behov, og så kan vi lige så godt lade være. For det bliver konsekvensen. Hvis ikke der er flere, der melder sig til, er jeg bange for, at gruppen dør ud, siger han.

Viby-StavtrupLIV har tidligere skrevet om Tryg i Stavtrup-gruppen i forbindelse med et tema om unge, der hører høj musik og fester på udearealer rundt omkring i byen.

Få overblik her
Viby-StavtrupLIV

Michael fra Viby har fundet et godt udsigtspunkt over byen - og håber, at politikerne vil gøre noget ved trafikken i dette årti

Viby-StavtrupLIV

Store mængder regnvand løber igennem Viby - og det skal et nyt, grønt område med søer og gåruter være med til at løse

Viby-StavtrupLIV

Flere boliger, flere biler: Sådan vil kommunen undgå fremtidigt trafikkaos ved Jyllands-Posten

Viby-StavtrupLIV

Skolebygning solgt, anholdelser i Stavtrup og fejring af frivillige: Det skal du også vide fra ugen, der gik

Viby-StavtrupLIV

Flere ladepladser til elbiler er på vej til Viby

Viby-StavtrupLIV

Vandrutsjebane, Dino World og skumbad i Lego: Elever fra Stavtrup har bygget deres bedste idéer til den nye multihal

Viby-StavtrupLIV

Beboerne på Viby Bakke får Vårkjærparken som nabo: Sådan skal de to områder forbindes

Viby-StavtrupLIV

500 boliger, grønne områder og etagebyggeri i op til seks etager planlægges ved Jyllands-Postens tidligere hovedsæde

Nyhedsbrev

Nyt grønt område med regnvandssøer på vej til Viby

Jeg tror ikke, at jeg fornærmer nogen ved at påstå, at der ikke er en overflod af grønne åndehuller i Viby.

Nyhedsbrev

Giver boligerne ved Jyllands-Posten trafikkaos?

Lige for tiden kører jeg hver morgen min datter i vuggestue i bil. Det er absolut ikke et ønskescenarie, men nærmere et nødvendigt onde for at få hverdagslogistikken til at gå op.

Nyhedsbrev

Jyllands-Posten bliver til boligområde - her er den store plan

Hver gang jeg cykler eller kører langs Skanderborgvej op ad Ravnsbjerg Bakke, kan jeg ikke lade være med lige at kaste et blik over på Jyllands-Postens gule murstensbygning på højre hånd, som ligger der - tronende - på toppen af bakken.

Viby-StavtrupLIV

I kan ikke leve af velvilje og hindbærsnitter alene – det kan vi heller ikke

Viby-StavtrupLIV

Mangel på idrætsfaciliteter: Viby IF må tage gymnastiksale og skolehaller i brug - og skrive unge på venteliste til at spille basket

Viby-StavtrupLIV

Skoler i Viby og Stavtrup får penge til ekstra toiletrengøring

Viby-StavtrupLIV

Ingen cykelsti på Ormslevvej lige foreløbigt: Det ville være som at smide penge ud ad vinduet at grave vejen op nu

Viby-StavtrupLIV

Trafikerede veje gør det sårbart for elever på Viby Skole og Højvangskolen at cykle om morgenen – nu skal mulige løsninger undersøges

Viby-StavtrupLIV

Lokale ejendomsmæglere: Disse boliger er der rift om i Viby og Stavtrup

Viby-StavtrupLIV

Har du larmende biler uden for din dør? Nu skal støjen fra indfaldsveje og villaveje kortlægges

Viby-StavtrupLIV

Har du undret dig over, hvorfor kirker i Viby lyser grønt? Her er forklaringen