Annonce
- Vi er sent ude rent politisk, men vi er blevet enige om, at vi bliver nødt til at give det et skud at få beslutningen omstødt, for vi synes ikke, at det på den lange bane giver mening at rykke en klub ind på skolen, siger formand for forældrerådet i Stavtrup Fritidsklub, Esben Dam Kristensen.
Viby-StavtrupLIV

Frustration i Stavtrup Fritidsklub: Hvorfor skal vi flytte ind på skolen, hvor vi ikke hører til?

Fritidsklubben i Stavtrup skal næste år flytte ind i nye lokaler på Højvangskolen. Det vækker frustration og bekymring blandt forældrene, som frygter, at børnene mister deres frirum, når de skal være på skolen i fritiden.

Når klokken ringer ud og skoledagen er forbi for eleverne i Stavtrup, går og cykler mange 4. - 6. klasses elever i dag ned for at spille bordtennis, hygge sig i krea-rummet og hænge ud med vennerne i fritidsklubben på Bispevej.

Men i den nærmeste fremtid kommer børnene til at have væsentligt kortere til klubben.

Fritidsklubben i Stavtrup skal flytte op på Højvangskolen. Præcis hvornår, er endnu uvist, da byggeriet på Højvangskolen er forsinket, men ifølge skoleleder Ivan Børsting bliver det en gang i det nye år.

Årsagen til flytningen er, at det i Aarhus Kommune er besluttet politisk, at alle fritidsklubber skal ligge sammen med den lokale folkeskole. Langt de fleste klubber i kommunen er allerede flyttet, og nu er turen så kommet til Stavtrup Fritidsklub.

- Det lugter af heldagsskole

Men flytningen vækker stor frustration og bekymring blandt forældrene, som frygter, at deres børn kommer til at opleve en form for heldagsskole, når de både skal bruge deres skoletid og fritid på Højvangskolen.

I mit hoved kan det hurtigt blive en heldagsskole, og det synes vi, er rigtig ærgerligt for børnene

Esben Dam Kristensen, formand for fritidsklubbens forældreråd

Det fortæller formand for fritidsklubbens forældreråd, Esben Dam Kristensen, som selv har børn, der bruger klubben.

- Vi er bange for, at børnene ikke får skiftet fra at være i skole til at være i klub. Fremover kan børnene reelt blive siddende i klasselokalet efter skoletid og så være i klub. Dermed forsvinder hele den fritidspædagogiske tankegang, fordi fritiden kommer til at foregå på en skole, hvor børnene også har deres daglige gang.

- I mit hoved kan det hurtigt blive en heldagsskole, og det synes vi, er rigtig ærgerligt for børnene, siger Esben Dam Kristensen.

Men kommer det ikke til at give et naturligt skifte fra skole til fritid, at børnene laver nogle andre aktiviteter i klubben, end når de er i skole?

- Det kan man godt sige, men så bliver det lidt som en forlænget SFO. Der er ingen tvivl om, at klubbens personale nok skal gøre det til UG og lave nogle gode miljøer, som de unge kan være i. Det er jeg egentlig ikke i tvivl om.

- Men det, som fritidsklubber kan tilbyde, er et frirum, hvor man kan komme og være ung og lave nogle andre ting. Det er hele den tankegang, jeg er bange for kan forsvinde ved, at man lige pludselig er på en skole. Måske ender det med, at børnene ikke en gang kalder det ”at gå i klub”, men bare siger ”vi er på Højvangsskolen”, siger Esben Dam Kristensen

Mindre plads til klubben

Baggrunden for den politiske beslutning om at flytte kommunens fritidsklubber ind på de lokale folkeskoler er at udnytte kommunens bygninger og arealer bedst muligt, så andelen af tomme lokaler begrænses.

For Stavtrup Fritidsklub betyder det konkret, at de får færre kvadratmeter, som udelukkende er dedikeret til klublokaler.

Pt. er der 225 børn tilmeldt Stavtrup Fritidsklub, hvoraf cirka 100 børn passerer igennem klubben på en dag.

I dag har børnene 316 kvadratmeter og ni rum at boltre sig på i lokalerne på Bispevej, som blandt andet tæller køkken, computerrum, krea-rum, musikrum og fællesarealer med pool- og bordtennisborde.

Stavtrup Fritidsklub ligger i dag på Bispevej, hvor klubben har ligget siden 1997. Foto: Kristine Dam Johansen

På Højvangskolen får klubben ifølge tegningerne over de nye lokaler 156 selvstændige kvadratmeter, som bliver dedikeret til klubben. Arealet bliver fordelt på fire rum: Et fællesrum med køkken, et gamerrum, et krea-rum og et musikrum.

Derudover får klubben mulighed for at bruge lokaler, fællesarealer og udefaciliteter på Højvangskolen, som de skal dele med skolen i dagligdagen.

Frygter at hyggen forsvinder

Men det bliver ikke nemt at lave klubstemning i skolens lokaler, mener formand for forældrerådet, Esben Dam Kristensen.

- Det er svært at gøre et skolelokale til et hyggeligt rum, hvor unge mennesker kan trække sig ind og være teenagere. Der står måske borde, stole og et kateder, og der er materialer, som eleverne bruger, når de er i skole. I dag har klubben mange små lokaler, hvor børnene kan trække ind og være sig selv. De kan gå i køkkenet og bage boller eller gå ind på det kreative værksted, hvis det er det, de har lyst til.

- Hvis det hele skal være på de 156 kvm, som klubben selv får råderum over på skolen, så bliver det meget trængt. Og så tror jeg desværre, at mange børn ikke gider komme i klubben, fordi det hyggelige forsvinder, siger Esben Dam Kristensen.

Skoleleder: Vi må få det bedste ud af det

Højvangskolen og fritidsklubben skal i fællesskab finde ud af, hvordan de skal dele de fælles lokaler imellem sig i dagligdagen, fortæller skoleleder Ivan Børsting.

- Der bliver fra politisk side udstukket nogle rammer for samarbejdet, men medarbejderne skal være med i dagligdagen til at finde ud af det.

- Men det er vigtigt for mig at sige, at vi skal huske, at det er børnenes lokaler. Det er ikke klubbens eller skolens lokaler. Det er børnene, vi skal tænke på. Der er taget en politisk beslutning om, at klubben skal flytte op på skolen, og så skal vi få det bedste ud af det, siger han.

Ivan Børsting er fortrøstningsfuld i forhold til processen med at få fritidsklubben ind på Højvangskolen.

- Det er ikke sådan, at klub og skole ikke samarbejder i dag. Det gør vi rigtigt meget. Nu skal vi samarbejde om lokaler, og det er jeg sikker på, nok skal gå, siger han.

Nogle forældre glæder sig

Forældrerådsformand Esben Dam Kristensen lægger da heller ikke skjul på, at der også er forældre, der glæder sig til, at fritidsklubben flytter op på Højvangskolen. Det fremgik blandt andet af en debattråd på Facebook-gruppen Stavtrup siden tilbage i september.

- Nogle forældre tænker, at det er nemt for børnene at gå direkte fra klasselokalet til klubben i stedet for, at de skal cykle eller gå ned i klubben. Og det er helt fair. Jeg synes bare, at det er ærgerligt, at vi som fritidspædagogisk tilbud skal ind på en skole, hvor vi i realiteten ikke hører hjemme.

Man kunne jo også tænke, at tiltaget netop får flere børn til at bruge klubben, fordi de ikke skal transportere sig så langt til klubben efter skole?

- Ja, det kunne godt tænkes, at der ville komme flere børn fra Højvangsskolen. Men hvad så med eleverne fra friskolen? Det kan være svært for dem at få en ligeværdig følelse, hvis de skal gå i klub på Højvangsskolen, hvor de er gæster, siger han.

Håber at få bremset flytningen

Selv om beslutningen om, at fritidsklubben skal flytte ind på Højvangskolen, er vedtaget i byrådet, håber forældrerådet alligevel at få beslutningen trukket tilbage.

- Vi er sent ude rent politisk, men vi er blevet enige om, at vi bliver nødt til at give det et skud at få beslutningen omstødt, for vi synes ikke, at det på den lange bane giver mening at rykke en klub, som er bygget til at være fritidsklub for 24 år siden, ind på skolen, siger Esben Dam Kristensen.

Få overblik her
Viby-StavtrupLIV

Michael fra Viby har fundet et godt udsigtspunkt over byen - og håber, at politikerne vil gøre noget ved trafikken i dette årti

Viby-StavtrupLIV

Store mængder regnvand løber igennem Viby - og det skal et nyt, grønt område med søer og gåruter være med til at løse

Viby-StavtrupLIV

Flere boliger, flere biler: Sådan vil kommunen undgå fremtidigt trafikkaos ved Jyllands-Posten

Viby-StavtrupLIV

Skolebygning solgt, anholdelser i Stavtrup og fejring af frivillige: Det skal du også vide fra ugen, der gik

Viby-StavtrupLIV

Flere ladepladser til elbiler er på vej til Viby

Viby-StavtrupLIV

Vandrutsjebane, Dino World og skumbad i Lego: Elever fra Stavtrup har bygget deres bedste idéer til den nye multihal

Viby-StavtrupLIV

Beboerne på Viby Bakke får Vårkjærparken som nabo: Sådan skal de to områder forbindes

Viby-StavtrupLIV

500 boliger, grønne områder og etagebyggeri i op til seks etager planlægges ved Jyllands-Postens tidligere hovedsæde

Nyhedsbrev

Nyt grønt område med regnvandssøer på vej til Viby

Jeg tror ikke, at jeg fornærmer nogen ved at påstå, at der ikke er en overflod af grønne åndehuller i Viby.

Nyhedsbrev

Giver boligerne ved Jyllands-Posten trafikkaos?

Lige for tiden kører jeg hver morgen min datter i vuggestue i bil. Det er absolut ikke et ønskescenarie, men nærmere et nødvendigt onde for at få hverdagslogistikken til at gå op.

Nyhedsbrev

Jyllands-Posten bliver til boligområde - her er den store plan

Hver gang jeg cykler eller kører langs Skanderborgvej op ad Ravnsbjerg Bakke, kan jeg ikke lade være med lige at kaste et blik over på Jyllands-Postens gule murstensbygning på højre hånd, som ligger der - tronende - på toppen af bakken.

Viby-StavtrupLIV

I kan ikke leve af velvilje og hindbærsnitter alene – det kan vi heller ikke

Viby-StavtrupLIV

Mangel på idrætsfaciliteter: Viby IF må tage gymnastiksale og skolehaller i brug - og skrive unge på venteliste til at spille basket

Viby-StavtrupLIV

Skoler i Viby og Stavtrup får penge til ekstra toiletrengøring

Viby-StavtrupLIV

Ingen cykelsti på Ormslevvej lige foreløbigt: Det ville være som at smide penge ud ad vinduet at grave vejen op nu

Viby-StavtrupLIV

Trafikerede veje gør det sårbart for elever på Viby Skole og Højvangskolen at cykle om morgenen – nu skal mulige løsninger undersøges

Viby-StavtrupLIV

Lokale ejendomsmæglere: Disse boliger er der rift om i Viby og Stavtrup

Viby-StavtrupLIV

Har du larmende biler uden for din dør? Nu skal støjen fra indfaldsveje og villaveje kortlægges

Viby-StavtrupLIV

Har du undret dig over, hvorfor kirker i Viby lyser grønt? Her er forklaringen