Stavtrup har i mere end 10 år kæmpet for at få etableret en støjvold for at dæmpe den massive trafikstøj fra Aarhus Syd Motorvejen, og ifølge de to landmænd Mogens og Lars Lyngby Pedersen ligger løsningen lige for.
De to brødre fra Lemming har siden 2017 haft et tilbud til Aarhus Kommune, som fortsat står ved magt: Lad os opføre en gratis støjvold på vores mark ved motorvejen, mod at vi får lov at udstykke en del af marken til boliger.
Tilbuddet er tidligere blevet afvist i Teknisk Udvalg, men nu har rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) meldt ud, at han mener, man bør tage forslaget op til genovervejelse.
Det glæder Lars Lyngby Pedersen.
- Det her projekt handler ikke kun om en udstykning. Det er et helhedsprojekt til borgerne i Stavtrup, hvor de får en støjvold og et stort grønt område.
- Samtidig indebærer projektet boliger til særligt børnefamilier, som både Bünyamin Simsek og borgmesteren har efterlyst, eftersom mange børnefamilier i dag flytter ud af kommunen, siger han.
Støjdæmpning til 200-300 husstande
Den projekterede støjvold, som de to landmænd tilbyder at rejse, skal efter planen etableres syd for Salamanderparken i Stavtrup og strække sig 750 meter langs motorvejen fra Nordskovvej til Vestergårdsvangen.
Støjvolden planlægges i en højde på mellem 10 og 16 meter afhængig af terrænet.
- Der, hvor motorvejen er oppe i terræn, skal støjvolden være højere for at kunne dække af for støjen, så den ikke blæser ind over Stavtrup, siger Lars Lyngby Pedersen.
Mogens og Lars Lyngby Pedersen planlægger ikke at etablere volden selv. De samarbejder med firmaet jord.dk, som blandt andet er specialiseret i at rejse støjvolde.
Jord.dk har fået foretaget støjberegninger i området omkring de to brødres mark for at vurdere, hvor stor en effekt støjvolden langs motorvejen vil have.
Beregningerne viser, at det primært er det vestlige Stavtrup syd for Ormslevvej, som vil have en ”hørbar effekt” af volden, oplyser administrerende direktør i jord.dk, Rolf Mørk Nielsen.
Her vil støjen blive dæmpet med 30-75 procent og 200-300 husstande vil få hørbar gavn af volden.
Lars Lyngby Pedersen, landmand LemmingDet er klart, at jeg selvfølgelig ikke bygger den støjvold for mine blå øjnes skyld og for Stavtrup, fordi jeg er en flink mand. Jeg er selv plaget af støj fra motorvejen, så jeg kunne lige så godt bruge pengene på at bygge mig et hus, der var bedre støjisoleret.
Støjberegningerne er foretaget af uafhængige rådgivnings-ingeniører, som er hyret af jord.dk, men som er forpligtet til at rådgive uafhængigt.
I modsætning til støjmålinger, som kan svinge afhængig af vind og vejr og tidspunkter på døgnet, beregner man effekten af en støjvold med et ingeniørværktøj, der tager højde for terrænet og det gennemsnitlige antal personbiler og lastbiler, der kører på motorvejen om året.
Rolf Mørk Nielsen fra jord.dk afviser, at en støjvold blot vil parere støjen, så den høres kraftigere på den anden side af vejen eller andre steder i byen.
- Det er der ikke noget i støjberegningerne, der tyder på. Enten får man en positiv effekt af støjvolden eller ingen effekt, siger han.
Hvis de to brødre får tilladelse til at opføre støjvolden ved Stavtrup, vil det ifølge Rolf Mørk Nielsen tage ”nogle få år” at rejse volden, afhængigt af hvad tilladelsen præcis siger.
Han tilføjer, at hvis der samtidig anlægges støjdæmpende tiltag – for eksempel en vold eller højere, sammenhængende bygninger – på strækningen syd for Stavtrupvej, så vil effekten af den private støjvold blive endnu større og også gavne det øvrige Stavtrup, fordi to sammenhængende, støjdæmpende foranstaltninger vil forstærke hinandens effekt.
Nye boliger
Men for Mogens og Lars Lyngby Pedersen afhænger projektet med støjvolden lige nu af, at kommunen samtidig vil give brødrene tilladelse til at udstykke et område på 8 hektar på deres 24 hektar mark til boliger.
Marken er afgrænset af Aarhus Syd Motorvejen, Nordskovvej, Ormslevvej, Salamanderparken og Vestermarken, og udstykningen skal være med til at finansiere etableringen af støjvolden, fortæller Lars Lyngby Pedersen.
- Det er klart, at jeg selvfølgelig ikke bygger den støjvold for mine blå øjnes skyld og for Stavtrup, fordi jeg er en flink mand. Jeg er selv plaget af støj fra motorvejen, så jeg kunne lige så godt bruge pengene på at bygge mig et hus, der var bedre støjisoleret.
- Jeg skal have volden finansieret, og jeg har også en bank og en kreditforening bagved, som kræver, at jeg har dækning for at lave den støjvold, siger han.
På de 8 hektar mark, som brødrene vil udstykke til boliger, forestiller de sig at opføre blandede boligtyper.
I det nordvestlige hjørne af marken vil de udstykke op til 35 parcelhusgrunde.
Syd for parcelhusgrundene vil de opføre mindre såkaldte kompaktgrunde på 500-600 kvm henvendt til børnefamilier, som ønsker sig en villa, men ikke nødvendigvis har lyst til at passe en stor have.
Endelig vil de mod øst udstykke grunde til almene boligbyggerier. Det har fået boligselskabet Alboa til at støtte op om projektet.
Alboa er interesseret i at opføre seniorboliger på området for at sætte gang i en flyttekæde, så ældre borgere kan blive boende i Stavtrup, efter de har solgt deres hus. Samtidig kan Alboa se, at en støjvold vil gavne Salamanderparken, som Alboa driver.
Det fremgår af et høringssvar, som Alboa har indsendt til kommunens temaplan om ”Arealer til alle boligtyper”.
Men planerne for området er indtil videre kun på idéplanet, understreger Lars Lyngby Pedersen.
- Det er kun et forslag, og lige meget hvad bliver det en forhandling, vi kommer til at lave med kommunen, siger han.
Stort grønt område
Foruden boligerne tilbyder Mogens og Lars Lyngby Pedersen at udstykke et område på 15 hektar mellem boligerne og motorvejen til et grønt, rekreativt område med træer, gå- og cykelstier, sø, bakkelandskab, madpakkehytte, æbleplantage og parkeringsplads.
Mens jord.dk skal stå for etableringen af støjvolden, vil Lars Lyngby Pedersen selv stå for skovrejsningen. Han forestiller sig også, at der kunne etableres en mountainbike-bane på selve støjvolden og igennem det grønne område.
I løbet af de fire år, som de to brødres projekt har ligget hos kommunen, har miljøafdelingen udtrykt bekymring for, at den jord, som støjvolden etableres af, kan risikere at indeholde pesticider, som kan trænge ned i grundvandet.
Lars Lyngby Pedersen, hvordan vil I undgå at jorden fra støjvolden forurener?
- Vi har tilbudt at køre Kategori-1 jord på (som i de fleste sammenhænge bliver opfattet som uforurenet, red.), og lave jordprøver på alt den jord, der bliver kørt derud, siger han.
Lars Lyngby Pedersen har desuden fået foretaget to boringer i området, som Viby-StavtrupLIV har set, som viser, at der ligger lerlag på omkring 40 meter mellem jordoverfladen og grundvandet.
- Det er en grundvandssikring i sig selv. Samtidig skal man huske, at hvis arealet bliver udstykket til boliger og det grønne område, som vi planlægger, så stopper min bror og jeg med at dyrke marken som konventionelt landbrug, så det bliver sprøjtefrit område, og dermed beskytter vi grundvandet, siger han.
Lars Lyngby Pedersen lægger ikke skjul på, at han naturligvis har en økonomisk interesse i at få projektet med udstykningerne gennemført.
- Jeg kan ikke benægte, at jeg kommer til at tjene penge på det her projekt. Men det er vigtigt for mig at sige, jeg ikke kun er ude på at lave en udstykning. Udstykningen skal være med til at finansiere støjvolden og et helt nyt grønt område til Stavtrup, siger han.