Annonce
Viby Præstegård er fra 1881 og opført i Aarhus Kommunes register over bevaringsværdige ejendomme. Foto: Axel Schütt
Viby-StavtrupLIV

Vibys nedslidte præstegård skal omdannes til pulserende kulturhus

Den gamle præstegård ved Viby Kirke er forfalden og ramt af skimmelsvamp, men nu har formanden for menighedsrådet og en nystiftet forening sat sig for at omdanne præstegården til et kulturhus med koncerter, foredrag og fodbold på storskærm for at skabe et nyt samlingssted i Viby.

Udefra ser den gamle præstegård ved Viby Kirke imponerende ud, men når man træder ind ad hovedindgangen til den røde murstensbygning fra 1881, er præsteboligen ikke ligefrem et syn for guder.

Kælderen og dele af stueetagen er hårdt ramt af skimmelsvamp. Vinduerne er rådne. Fundamentet er fugtigt. Huset er nedslidt, dyrt at varme op og i det hele taget totalt ubeboeligt.

Derfor har den 400 kvadratmeter store præstegård i mange år været en økonomisk klods om benet for Viby Sogns Menighedsråd, som tilbage i 2019 ansøgte Aarhus Kommune om lov til at rive hele den medtagede præstebolig ned.

Det fik de afslag på.

Derfor har menighedsrådet nu besluttet sig for at se muligheder i det gamle hus frem for begrænsninger, fortæller rådets formand Hans Christian Feindor-Christensen.

I mine øjne er det helt naturligt, at præstegården bliver brugt for almenvældets skyld. Det er her i området, at man kan fornemme Vibys gamle sjæl

Fmd. menighedsrådet i Viby Kirke, Hans Christian Feindor-Christensen

Han og en bestyrelse i den nystiftede forening Viby C Kulturhus har sat sig for at søge penge til at totalrenovere Viby Præstegård og omdanne bygningen til et kulturhus, som kan give vibygenserne et nyt samlingssted.

- Vi drømmer om at skabe et levende sted, hvor Viby-borgerne kan komme og deltage i aktiviteter, og hvor der altid er fyldt med mennesker, fortæller Hans Christian Feindor-Christensen.

Koncerter, foredrag og sportsbar

Mere konkret forestiller menighedsrådsformanden sig at skabe et kulturhus, der kan danne ramme om alt fra koncerter til fællessang, kunstudstillinger og foredrag.

Derudover skal private have mulighed for at leje huset til dåbs- og bryllupsfester, fødselsdage og receptioner, mens foreninger og klubber skal kunne leje kulturhusets lokaler til at mødes om alt fra whisky-smagning til folk- og jazzmusik og lignende.

- Vi har også en idé om at få sat en kæmpe storskærm op, så man kan lave sportsbar en gang i mellem, hvis der er nogen, der vil drive det. Om sommeren kan der være udendørsservering og måske en te-pavillon i haven, siger han.

Inspiration fra Åbyhøj og Brabrand

Inspirationen til kulturhuset er hentet fra Elværket i Åbyhøj og Det Gamle Gasværk i Brabrand, hvor Hans Christian Feindor Christensen selv er formand for den lokale jazzklub.

- Begge huse er blevet renoveret og gjort til kulturhuse, og de er meget velfungerende. Vi mangler netop sådan et sted i Viby, hvor der jo bor væsentlig flere mennesker end i Brabrand og Åbyhøj.

- Det har vi faciliteterne til at skabe i præstegården. Det er et gammelt hus, hvor der er sjæl og charme og nogle muligheder, som et nyt hus aldrig ville have, siger Hans Christian Feindor-Christensen.

Sådan ser Viby Præstegård ud i dag, hvor det store fællesrum pt. er lejet ud til en russisk ortodoks menighed. Her skal der efter planen etableres et kulturrum, som kan bruges til eksempelvis koncerter og foredrag. Foto: Kristine Dam Johansen 

Inspireret af kulturhusene i Åbyhøj og Brabrand har Hans Christian Feindor Christensen stiftet foreningen Kulturhus Viby C, som skal stå i spidsen for projektet med at etablere og på sigt drive kulturhuset i den gamle præstegård.

Han sidder selv som formand i foreningen, og derudover består bestyrelsen af fem medlemmer, som blandt andet tæller repræsentanter fra Viby, Ravnsbjerg Sogn og Fredens Sogn.

For at få tilladelse til at renovere præstegården er foreningen i kontakt med Aarhus Kommune, som har givet tilsagn til, at bygningen kan omdannes til kulturhus inden for de rammer, der ligger i lokalplanen.

Men projektet har fået tilknyttet et såkaldt Kulturmiljøråd, som skal tage stilling til, hvilke konkrete ændringer, der må laves på præstegården, som er opført i kommunens register over bevaringsværdige ejendomme - det såkaldte Save-register – med bevaringsværdi 4.

Omfattende renovering

Og det er ikke så lidt, der skal laves om.

Foreningen Kulturhus Viby C har fået arkitekt Jens Rodevad, som også har været arkitekt på omdannelsen af kulturhuset i Det Gamle Gasværk i Brabrand, til at lave de første skitser over, hvordan præsteboligen kan indrettes for at kunne fungere som kulturhus.

Foreningen forestiller sig, at bygningen så vidt muligt skal bevares, som den er. Men en del af ydermuren ud mod Viby Kirke skal fjernes for at etablere en tilbygning i haven med plads til en scene.

Den nystiftede forening Kulturhus Viby C planlægger at opføre en tilbygning (markeret med gul) til den nuværende præstebolig med plads til en scene (midtfor), mødelokale (tv), garderobe, toilet og tekøkken (th). Det kræver dog en byggetilladelse fra Aarhus Kommune. Illustration: Jens-Jørn Rodevad, JJR Arkitektur
Her ses Viby Præstegård fra haven, hvor den planlagte tilbygning skal etableres. Foto: Kristine Dam Johansen

Indvendigt skal flere vægge fjernes for at få skabt et stort lokale med plads til omkring 150 mennesker.

Kælderen, som er hårdt ramt af skimmelsvamp, skal fjernes og fyldes med sand og i den forbindelse skal gulvet sænkes for at skabe bedre loftshøjde.

Derudover skal der etableres nyt professionelt køkken, garderobe og toiletter inklusiv et handicaptoilet.

- På førstesalen er der masser af værelser, som i gamle dage har været brugt til tjenestefolk. Her forestiller vi os at lade loftet gå i kip, fritlægge bjælkerne og lave 3-5 rum, som for eksempel kan lejes af foreninger, som har brug for et sted at mødes, siger Hans Christian Feindor Christensen.

Foreningen har også et ønske om at integrere præstegården mere med Viby Torv, som ifølge helhedsplanen for Viby skal omdannes til et landsbytorv frem for at være parkeringspladser.

- I mine øjne er det helt naturligt, at præstegården bliver brugt for almenvældets skyld. Det er her i området, at man kan fornemme Vibys gamle sjæl. Her ligger en gammel højskole i området, som nu er børnehave, og her ligger den gamle Viby Skole. Det skal man pleje, så der er noget originalitet tilbage i Viby, siger Hans Christian Feindor Christensen.

Ny restaurant i Viby

Endelig planlægger foreningen også at etablere en helt ny indgangsbygning samt lokaler til en restaurant, der skal ligge på præstegårdens parkeringsplads ud mod Grundtvigsvej.

I dag ligger der en garage ved Viby Præstegård ud mod Grundtvigsvej, hvor foreningen Kulturhus Viby C håber at etablere en tilbygning med en restaurant. Foto: Kristine Dam Johansen

- Jeg synes, at det er vigtigt at få etableret en ordentlig restaurationsmulighed i tilknytning til kulturhuset, for det findes stort set ikke i Viby. Der er shawarma-barer, pizzarier og sandwich alle vegne, men vi ser en mulighed for at tilbyde et alternativ.

- Men det afhænger alt sammen af, hvad der er muligt at aftale med kommunen, og hvad vi kan få byggetilladelse til, siger Hans Christian Feindor Christensen.

Lige nu regner foreningen med, at hele projektet med renovering og etablering af kulturhuset vil koste i omegnen af 25 millioner kroner.

Derfor skal foreningen Kulturhus Viby C - eller andre hjælpsomme sjæle - nu i gang med at søge finansiering hos fonde eller andre interessenter, så de har penge til at renovere huset og købe det nødvendige udstyr til at afvikle koncerter og andre arrangementer.

Hvis alt går efter planen, håber Hans Christian Feindor Christensen, at det nye kulturhus kan stå klar i løbet af to-tre år.

Onsdag den 17. november er der informationsmøde om planerne for kulturhuset og den generelle udvikling i Viby C. Det afholdes fra 10.00 til 12.00 i sognegården i Viby.

Viby-StavtrupLIV er et nyhedsbrevsmedie og udkommer ugentligt med artikler om Viby og Stavtrup direkte i din indbakke. Tilmeld dig her.

Få overblik her
Viby-StavtrupLIV

Da to stamgæster gik bort, begyndte de at tale om døden på Café Parasollen i Viby

Viby-StavtrupLIV

Madklubber, sorgforløb eller hjælp til at læse breve fra kommunen: Folkekirken vil give nydanskere i Viby en hjælpende hånd

Viby-StavtrupLIV

Landmænds tilbud om boliger og støjvold i Stavtrup skal undersøges nærmere

Viby-StavtrupLIV

Mogens og Lars kæmper videre for udstykning og støjvold: Vi har ikke opgivet drømmen endnu

Viby-StavtrupLIV

Kommunen siger igen nej tak til landmænds tilbud om at opføre støjvold og nyt boligområde i Stavtrup

Viby-StavtrupLIV

Viby Bibliotek afholder koncertweekend med støtte fra Music City Aarhus

Viby-StavtrupLIV

2022 er musikår i Aarhus: Nu er der mulighed for at få koncerter til Viby og Stavtrup

Viby-StavtrupLIV

Stavtrup Fællesråd arrangerer frivillighedsaftenerHøjvangskolen

Nyhedsbrev

Viby-café har fået døden tæt ind på livet, og det taler de om

Det sker sjældent, at jeg får et spørgsmål, som jeg aldrig er blevet stillet før, men det skete, da jeg for nylig var på besøg hos Café Parasollen i Viby.

Nyhedsbrev

Støjvold og nye boliger i Stavtrup afvises af kommunen

Der er blevet kæmpet for en støjvold i Stavtrup i 10 år, og som jeg tidligere har beskrevet i et nyhedsbrev fra september, er en af de mulige løsninger blevet fremlagt af de to landmænd Mogens og Lars Lyngby Pedersen. 

Nyhedsbrev

Hvorfor er der ikke flere koncerter i Viby og Stavtrup?

Jeg skal være helt ærlig og sige, at når jeg en gang imellem får lyst til at tage min kæreste eller en veninde under armen og gå til koncert, er det aldrig faldet mig ind at tage til Viby.

Viby-StavtrupLIV

Boligrenoveringer for millioner i Viby og Stavtrup: Se, hvad pengene skal bruges til

Viby-StavtrupLIV

Charlotte elsker Stavtrups åbenhed, men tonen på Facebook matcher ikke altid den gode stemning i byen

Viby-StavtrupLIV

Forslag til motorvejsramperne: Start i det små og lad Ravnsbjergvej forblive tosporet

Viby-StavtrupLIV

Mine fem løfter til dig

Viby-StavtrupLIV

Motorvejsramper giver frygt for støj og trafikkaos: Vi gør alt for at undgå det, lyder svaret fra kommunen

Viby-StavtrupLIV

Kommunen giver penge til rugby og FDF i Viby - og Stavtrups første padeltennisbane

Viby-StavtrupLIV

Stavtrup-borgere har afleveret 100 kilo tøj i Hans Christians carport - nu kommer det andre til gode

Viby-StavtrupLIV

Fritidsklubben i Stavtrup skal flytte: Nu rykker små børn ind i lokalerne på Bispevej