Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Vibys nye natur- og eventpark, Eskelunden, blev officielt indviet 3. maj 2021. Arkivfoto: Axel Schütt

En gammel losseplads er blevet til Vibys nye bypark

Tak skal være det første ord i dette nyhedsbrev.

Tak, fordi du læser med - jeg har glædet mig enormt meget til at sende de første historier ud til dig fra Viby-StavtrupLIV, og jeg kan sige så meget, at de handler om nye naturoplevelser, store koncerter, bekymringer for trafikken og lidt om tennis og vilde kvæg.

Så vi skal vidt omkring.

Vi begynder i Viby, hvor det nye natur- og eventområde Eskelunden for nylig blev indviet, da borgmester Jacob Bundsgaard, rådmændene Rabih Azad-Ahmad og Bünyamin Simsek samt næstformand for Salling Fondene, Karin Salling, den 3. maj erklærede området for åbent.

Det 32 hektar store grønne område, som tidligere har været en losseplads, har været flere år undervejs, og de fleste dage om året skal Eskelunden fungere som et rekreativt område, hvor man kan gå tur, plukke vilde bær, spille bold på græsset, dyrke udendørsfitness, tage på natureventyr med børnene og måske med lidt god fantasi forestille sig, hvordan området i vikingetiden blev brugt til at bygge langskibe. Alle de oplevelser kan du læse mere om i vores guide til området.

Men Eskelunden skal også være en eventpark, hvor der kan afholdes festivaler, motionsløb, udstillinger og koncerter med op til 40.000 deltagere. I 2022 rykker NorthSide til området, og det begejstrer i den grad festivaldirektør Flemming Myllerup, fordi parken byder på nogle helt andre muligheder end NorthSides tidligere hjemsted Ådalen.

Knap så stor begejstring er der i villakvartererne omkring Eskelunden.

Her sidder mange husejere med en knude i maven ved tanken om, at der skal afholdes så store arrangementer tæt på deres hjem. Ikke så meget på grund af støjen. ”Det må vi se an”, siger de.

Men fordi kommunen ikke har anlagt parkeringspladser omkring Eskelunden, og derfor frygter naboerne, at deres villaveje bliver oversvømmet af biler, når op mod 40.000 deltagere skal fragtes til og fra området. De bekymringer giver kommunen svar på.

Endelig skal vi et smut til Stavtrup, hvor der er jubel i tennisklubben, og så har Constantinsborg sat vilde heste og kvæg ud i en ny indhegning, som betyder, at særligt hundeejere skal være ekstra opmærksomme.

Jeg håber, at du har lyst til at læse med og sprede ordet om Viby-StavtrupLIV til naboer, venner og andre i lokalområdet.

Derudover håber jeg, at du vil gøre mig klogere på, hvad du gerne vil læse mere om på Viby-StavtrupLIV. Det kan du gøre ved at sende mig en uforpligtende mail på kridj@jfmedier.dk og fortælle, hvad du synes, vi skal sætte fokus på.

Og så igen: Tak, fordi du læser med.

Billede af Kristine Dam Johansen
Billede af skribentens underskrift Kristine Dam Johansen Journalist
Eskelunden byder på en række oplevelser til motionister, børnefamilier, historieinteresserede og naturelskere.
Aarhus' nye, store eventpark, Eskelunden, blev officielt indviet i begyndelsen af maj. Når Eskelunden ikke skal bruges til afholdelse af store arrangementer, er det et grønt, rekreativt område, hvor man kan gå ture, dyrke motion og tage på udflugt. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Viby har fået en ny bypark, men hvad kan du opleve der? Vi har samlet syv tips

Eskelunden skal være en eventplads til koncerter og store arrangementer, men i hverdagen er området først og fremmest en bypark, som byder på en række oplevelser.

I Eskelunden kan du blandt andet samle vilde bær, løbe af parkens stier, opleve sumpede moseområder og tage på natureventyr med børnene.

Og så har Aarhus Kommune planer om at anlægge udendørsfitness, en legeplads og en boardwalk.

Læs den store, forkromede guide til området her.

Natur- og eventparken Eskelunden skal danne ramme for festivaler og andre større arrangementer, men de fleste dage om året er det et grønt område, hvor du kan få et afbræk fra bylivet.

Vibys nye bypark, Eskelunden, blev officielt indviet den 3. maj, og udover at være det nye hjemsted for NorthSide og en eventplads for arrangementer som motionsløb, udstillinger og koncerter, er Eskelunden også et stort, rekreativt område.

Vi har samlet en række tips til, hvad du kan lave der i det daglige.

Pluk frugt og bær

Hvis du kan lide at sanke, altså at samle råvarer i naturen, kan du gå på opdagelse i Eskelunden. I det store naturområde findes der spiselige planter og bær som hindbær, kirsebær, brombær og mirabeller, ligesom du kan støde på hyld, slåen, hassel, æbler, pærer og lind. I området vokser også den spiselige svamp judasøre, der har konsistens som en vingummi og vokser på døde træer.

Men husk, at der gælder særlige regler for at sanke. Du må kun samle til eget brug – eller så meget, som du kan have i din hat, som reglen lyder. Derudover skal du passe godt på naturen, efterlade noget til de næste der kommer, og så må du ikke grave planter op med roden eller klippe grene af træer, medmindre de er mere end 10 meter høje.

Oplev vandhuller og moseområder

Naturen i Eskelunden er meget varieret. Der er steder, som er af slettelignende karakter. Andre steder er tæt beplantet af træer og buske, og der er vandhuller, moseområder, vådområder og rørskov.

Eskelunden er delt op i tre områder, som bliver kaldt Gryden, Plateauet og Sletten. Gryden er lavtliggende, Plateauet er et hævet og åbent areal, mens Sletten, som navnet antyder, er et fladt landskab.

Der er flere spiselige planter og bær i Eskelunden. På kortet kan du se, hvor du kan finde naturens spiselige skatkammer. Grafik: Aarhus Kommue

Nogle steder er naturen meget urørt, og her er der et særligt rigt dyreliv. Det gør sig blandt andet gældende ned mod Aarhus Å, som løber rundt om Eskelunden. Her er det muligt at spotte forskellige fugle.

Dyrk motion

Hele Eskelunden er omkring 32 hektar stort, hvilket svarer til cirka 45 fodboldbaner. Det store, grønne område danner derfor gode rammer for fysisk aktivitet og motion.

Brabrandstien, som særligt bliver brugt af cyklister og løbere, løber rundt om Eskelunden. Derudover er der anlagt grusstier på kryds og tværs igennem området, hvilket gør det muligt at komme omkring med for eksempel en barnevogn.

NorthSide har lavet playlisten ”Eskelunden 2021 NorthSide” på Spotify, som man kan høre på sin gå- eller løbetur i Eskelunden.

Foruden stierne har Aarhus Kommune planer om, at der skal anlægges et udendørs fitnessområde i direkte forbindelse med Brabrandstien i den sydlige del af Eskelunden. Kommunen er allerede i gang med at rydde noget bevoksning for at gøre plads til den.

Indtil da er der plads til boldspil eller andre fysiske aktiviteter på græsarealerne.

Tag på natureventyr med børnene

En del af formålet med Eskelunden er, at området skal være et udflugtssted for børnefamilier.

Kommunen har derfor planer om at etablere en legeplads i området, og håbet er, at den står klar til skolernes vinterferie i 2022, oplyser projektleder for Eskelunden i Aarhus Kommune, Felix Vestergaard.

Indtil da kan børn og legesyge voksne kravle rundt på tre arkitekttegnede pavilloner, der er opsat i midten af Eskelunden. Her er der også opsat en grill, fem borde-bænkesæt og tre bænke.

Hvis du har dine børn med på gåtur, kan du downloade appen ”Natureventyr”. I appen kan du finde eventyret om Eskelunden. Appen er gratis og henvender sig til børn i alderen 3-9 år.

Derudover er der mulighed for at lege gemmeleg i skovområderne og spille bold eller andre spil.

Mærk historien

Eskelunden har en lang historie. I stenalderen jagtede de lokale århusianere bisonokser og fangede østers i området, og i vikingetiden var der et stort skibsværft, hvor der blev bygget langskibe.

Moesgaard Museum har lavet udgravninger i forbindelse med anlæggelsen af den nye koncertplads, og her har arkæologerne fundet flere redskaber fra oldtiden. Eskelunden er også kendt for, at der har ligget en stor køkkenmødding med østersskaller.

I nyere tid har dele af Eskelunden været brugt som affaldsplads, men fra 1990’erne har det stået urørt. Nu er det blevet omlagt til et nyt rekreativt område og en stor koncertplads, men der er ingen grund til at bekymre sig om forurenet jord. Der ligger nemlig et rent lag jord øverst.

Boardwalk og bro

Selvom Eskelunden officielt er indviet, er der flere projekter i gang i området. Snart bliver der anlagt et nyt stisystem, som skal starte ved parkens indgang fra åen ved Ringvejen, oplyser Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

I midten af Eskelunden er der bygget en række arkitekttegnede pavilloner. Aarhus Kommune har også planer om, at der skal anlægges et nyt stisystem og en plankebro. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Den nye sti kommer til at lede hen til en såkaldt boardwalk - en slags plankebro - der bygges de steder, hvor man ikke kan etablere en sti. På den måde kan man komme tættere på de sumpede og mindre tilgængelige områder.

Boardwalken kommer til at variere i bredde, men der vil være plads til, at to kørestolsbrugere kan passere hinanden. Den leder hen til Bådehuset, hvorfra der skal laves en bro ud i søen.

På broen vil det være muligt at sidde ned og komme helt tæt på vandet. Herfra bevæger ruten sig videre til et udendørs læringsrum, hvor der ifølge kommunens plan skal bygges en amfiscene med siddepladser til omkring 25 personer. Ideen er, at området skal kunne bruges i undervisningssammenhænge.

Events og koncerter

Foruden at være bypark skal Eskelunden være en eventplads til arrangementer, endagskoncerter og festivaler, blandt andet NorthSide.

Grundet coronapandemien har den store koncertplads endnu ikke været brugt, og Aarhus Kommune ved ikke, hvor mange arrangementer der bliver tale om årligt.

www.brugaarhus.dk kan du holde øje med, hvilke arrangører der har ansøgt om at bruge pladsen, hvornår, og om ansøgningerne er blevet godkendt. På den måde kan du følge med i, hvornår der bliver afholdt arrangementer i Eskelunden.

Efter to års tvungen coronapause er NorthSide mere end klar til at vende tilbage i 2022. Denne gang i Eskelunden.
NorthSide har eksisteret siden 2010 og har både været afholdt på Tangkrogen og i Ådalen. Fra og med næste år får festivalen hjemme i Eskelunden. PR-foto: Nicolai Hildebrand

NorthSide rykker til Eskelunden: Publikum får mere plads og små oaser

Der skal bygges boliger på NorthSides tidligere hjemsted i Ådalen, og derfor skal festivalgæsterne fra og med næste år finde vej til Eskelunden i stedet for.

Det er Flemming Myllerup, som er direktør for NorthSide, glad for. For området, hvor der er plads til op mod 40.000 deltagere, er faktisk bedre end det første.

- Eskelunden giver os mere plads, som vi kan veksle til mere plads til publikum. Derudover er det et område med lidt skov og mange flere hjørner og små oaser. Det betyder, at vi får en stor del af atmosfæren serveret, hvor vi før skulle opfinde den på en bar mark, siger han.

Festivaldirektøren håber, at mange festivalgæster fortsat vil komme gående eller cyklende til pladsen for at undgå trafikkaos omkring Eskelunden.

Fra 2022 flytter NorthSide fra Ådalen til Eskelunden i Viby, og det vil give mere plads og en grønnere atmosfære på festivalen.

I ni år har festivalgæster til NorthSide trasket mod Ådalen med armene om hinanden og en gå-bajer i hånden for at komme til koncert med danske og internationale navne.

Men når festivalen efter to års tvungen coronapause – efter alt forventning - igen byder velkommen den 2.-4. juni 2022, skal gæsterne finde vej til Eskelunden i Viby, hvor NorthSide fremover skal løbe af stablen.

Baggrunden for flytningen er, at der skal bygges boliger i Ådalen, og derfor kan festivalens tidligere hjemsted ikke længere bruges som koncertplads.


Jeg forventer ikke, at der kommer til at være så meget trafikbelastning i villakvartererne. NorthSide strækker sig jo over tre dage, så mange festivalgæster vil måske bo ved en ven i midtbyen eller leje en lejlighed på Airbnb, og mange deltagere bor selv i Aarhus og omegn.

Flemming Myllerup, direktør for NorthSide


Flytningen ærgrer dog på ingen måde NorthSide-direktør Flemming Myllerup. Den nye koncertplads på 32 hektar i Eskelunden er nemlig større, grønnere og bedre indrettet som koncertsted end Ådalen.

- Eskelunden giver os mere plads, som vi kan veksle til mere plads til publikum. Derudover er det et område med lidt skov og mange flere hjørner og små oaser. Det betyder, at vi får en stor del af atmosfæren serveret, hvor vi før skulle opfinde den på en bar mark, siger han.

Fibernet og strøm i jorden

NorthSide-direktøren er også begejstret for, at Eskelunden fra start er anlagt til at være eventplads. Modsat Ådalen er der nemlig etableret vandrør, afløb, fibernet og strøm, som ligger i jorden.

- Det betyder, at vi slipper for at sætte en hel masse op selv, for eksempel tanke og larmende dieselgeneratorer. Så det er en yderst velegnet plads for os, siger han.

Når det kommer til at fragte scenegrej og andet udstyr til og fra Eskelunden, forventer Flemming Myllerup, at området er gearet til den slags infrastruktur.

- Vi ved det først for alvor, når vi skal bygge festivalpladsen op første gang, men mange af stierne og vejene er lavet i en bredde og en kapacitet, så de kan holde til den tunge trafik. Derudover er der store indfaldsveje til Eskelunden, så det er nemt at komme til og fra pladsen, siger han.

Bliver naboerne generet af biler?

Men hvad så når publikum skal til og fra pladsen?

Da NorthSide blev afviklet i Ådalen, valgte mange festivalgæster at komme gående eller cyklende til pladsen, og selv om Eskelunden ligger cirka en kilometer længere mod sydvest, formoder Flemming Myllerup, at mange fortsat vil komme til fods eller på cykel.

Derfor er han ikke bekymret for, at naboerne til Eskelunden vil blive meget generet af biler i villakvartererne.

Flere grundejerforeninger i Viby har ellers udtrykt bekymring for trafikkaos i forbindelse med store arrangementer i Eskelunden, fordi der ikke er anlagt parkeringspladser i området.

- Jeg forventer ikke, at der kommer til at være så meget trafikbelastning i villakvartererne. NorthSide strækker sig jo over tre dage, så mange festivalgæster vil måske bo ved en ven i midtbyen eller leje en lejlighed på Airbnb, og mange deltagere bor selv i Aarhus og omegn. Så vi har ikke så stort et behov for parkering, siger Flemming Myllerup.

Som en del af planlægningen til NorthSide 2022 udarbejder festivalen en trafikplan til Aarhus Kommune, hvor man vil tage stilling til trafikafvikling og hensyn til naboerne.

Flemming Myllerup nævner blandt andet, at NorthSide vil sætte ind med skiltning i området omkring Eskelunden og overvåge trafikken.

Derudover arbejder festivalen på at indsætte shuttlebusser – formentlig fra Aarhus Banegård – som skal køre til Eskelunden og sætte festivalgæster af på Åhavevej.

NorthSide

NorthSide blev afholdt første gang på Tangkrogen i Aarhus i 2010 som en endagsfestival med 5.000 gæster.

I 2011 rykkede NorthSide til Ådalen og blev afholdt over to dage.

I 2012 udvidede NorthSide til tre dage og 20.000 gæster.

Fra 2013 til 2019 er NorthSide blevet afholdt over tre dage med mellem 30.000 og 40.000 gæster.

Fra 2022 rykker NorthSide til Eskelunden i Viby. I 2022 vil festivalen have kapacitet til 35.000 gæster.

Husejere gruer for den dag, 40.000 mennesker skal til koncert i Eskelunden.
Anders Hvilsted er formand for Kongsvang-Skovdal Grundejerforening. Han anser det som en strukturel fejl i arbejdet med lokalplaner, at der ikke tages højde for trafikale problematikker og parkering. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Naboer til Eskelunden: Vi frygter larm og trafikkaos i vores villakvarterer

NorthSide 2021 skulle have været den helt store trykprøve af den nye koncertplads i Eskelunden.

Men på grund af coronarestriktioner blev festivalen ikke til noget, og derfor er der fortsat to store spørgsmål, der melder sig hos naboerne til Eskelunden i Viby og Kongsvang-Skovdal Grundejerforening.

Bliver vores villakvarterer oversvømmet af biler, når der skal være store arrangementer i Eskelunden? Og bliver støjen fra koncerterne for voldsom?

Projektleder Felix Vestergaard fra Aarhus Kommune appellerer til at have is i maven.

Husejere omkring Eskelunden frygter, at deres villaveje bliver oversvømmet af biler, når området skal danne ramme om alt fra motionsløb til koncerter med op til 40.000 deltagere.

De fleste dage på året skal Eskelunden i Viby fungere som en bypark, hvor man kan slænge sig på græsset eller løbe en tur på stierne. Men området skal også fungere som eventplads for små og store arrangementer.

I 2022 rykker NorthSide til Eskelunden, og i lokalplanen for området lægger kommunen op til, at der for eksempel kan afholdes motionsløb, udendørsarrangementer for lokale skoler, workshops og udstillinger, mens der fra maj til september kan afholdes festivaler og enkeltdagskoncerter med internationale musiknavne med op til 40.000 deltagere.

Grundet covid-19-restriktioner har der ikke været afholdt events i Eskelunden endnu, men de første ansøgninger til Aarhus Kommune er tikket ind.

Men udsigten til store arrangementer i området vækker bekymring blandt husejerne i kvartererne omkring Eskelunden, fortæller formand for Viby Grundejerforening Jette Vilstrup Rasmussen.


Betyder det, at vores kvarterer pludselig bliver oversvømmet af biler? Kan vi komme ind og ud ad vores indkørsler? Og hvad sker der, hvis redningskøretøjer ikke kan komme forbi, fordi der holder for mange biler?

Jette Vilstrup, formand for Viby Grundejerforening


I lokalplanen er der nemlig ikke lagt op til at anlægge et større område til parkeringspladser.

- Som grundejerforening har vi været venligt stemt over, at der skulle være et rekreativt område. Det er positivt. Vores største bekymring er, at der kommer øget trafik omkring Eskelunden, fordi folk kommer til at parkere i villakvartererne og på de små indfaldsveje, siger hun og fortsætter:

- Betyder det, at vores kvarterer pludselig bliver oversvømmet af biler? Kan vi komme ind og ud af vores indkørsler? Og hvad sker der, hvis redningskøretøjer ikke kan komme forbi, fordi der holder for mange biler? Det fylder meget.

Kommunen: Lad os se tiden an

Øst for indkørslen til området ved Eskelundsvej ligger en grusbelagt parkeringsplads med mulighed for parkering for cirka 50 personbiler.

Ifølge lokalplanen for området er der mulighed for at anlægge nogle få nye parkeringspladser, men ved større arrangementer - for eksempel koncerter - kan der ikke parkeres ved Eskelunden.

I Kongsvang-Skovdal Grundejerforening mangler formand Anders Hvilsted også svar på, hvor folk så skal stille deres bil.

- Kommunen har nægtet at forholde sig til det, de siger bare, at det må man løse hen ad vejen. Man tager ikke hensyn til logistikken i lokalplanen, og det anser vi som en strukturel fejl i måden, man laver lokalplaner på. At man ikke inddrager de øvrige forhold, siger han.

Hvis Anders Hvilsted selv skal give et bud på, hvor en shuttlebus-holdeplads kunne ligge, peger han på et areal nær Genvejen, hvor der er adgang med bil fra E45 og Aarhus Syd Motorvejen.

Hos Viby Grundejerforening, hvor Jette Vilstrup Rasmussen er formand, er de positivt stemte over, at der er kommet et nyt, rekreativt område. Men de er bekymret for, om der opstår trafikalt kaos i forbindelse med store arrangementer i Eskelunden. Foto: Kristine Dam Johansen

Projektleder for Eskelunden i Aarhus Kommune Felix Vestergaard forstår godt, at parkeringsspørgsmålet kan give anledning til bekymring hos naboerne. Men han opfordrer til at have is i maven, indtil de første arrangementer er afholdt.

- Jeg kan godt sætte mig ind i, at man som nabo kan have en bekymring, men vi ved ikke, hvordan virkeligheden kommer til at se ud, før vi har draget os nogle erfaringer. Hvor mange, der ankommer i bil, gående, på cykel og med offentlig transport, vil være forskelligt fra arrangement til arrangement, siger han og uddyber:

- Nogle gange opstår der parkeringsproblemer, fordi folk ikke overholder parkeringsreglerne, og der er spørgsmålet: Kan vi styre det? Ja, vi kan være medvirkende til det, men i sidste ende afhænger det af, hvor ham bag rattet parkerer sin bil, eller om han vælger at tage toget i stedet for. Vi vil selvfølgelig forholde os til det, hvis der opstår problemer, men vi ved det ikke endnu, siger han.

Mulighed for shuttlebusser

I stedet for at anlægge et stort område til parkeringspladser, lægger kommunen op til, at deltagere til et større arrangement kan fragtes til Eskelunden i shuttlebusser og sættes af på en holdeplads mellem Åhavevej og Brabrandstien.

Men også her mangler Jette Vilstrup Rasmussen fra Viby Grundejerforening svar:

- Vi har ikke fået svar på, hvor de shuttlebusser skal samle folk op henne for at køre dem til Eskelunden. Langt de fleste har en bil i dag, og bilister vil altid prøve at komme så tæt på området som muligt. Det er med biler som med vand, de siver den vej, hvor det er lettest at komme til. Så hvor skal de parkere for at tage videre med en shuttlebus?


Til koncerter er der fastlagte grænser, som koncertarrangøren kender på forhånd, og der vil blive målt på de støjgrænser. Så hvis nogen spiller for højt, kan de i yderste konsekvens blive lukket ned.

Felix Vestergaard, projektleder for Eskelunden i Aarhus Kommune


Ifølge Felix Vestergaard fra Aarhus Kommune bliver det arrangørens ansvar at finde en løsning på det. Der kommer ikke til at være en fast parkeringsplads i nærheden af Eskelunden, hvor shuttlebusser kan køre fra.

- Nogle arrangører stiller shuttlebusser til rådighed, og så er det arrangøren, der sørger for at lave en aftale med en buscentral, som kan shuttle folk til deres koncert. Der vil også være mulighed for, at en forening eller 50 gode venner går sammen om at tage en turistbus ned til en koncert. Der er mulighed for at komme til Eskelunden med bus. Om der er en shuttlebusrute vil afhænge af det enkelte arrangement, siger han.

Hvad med støj?

Foruden bekymringerne om parkeringskaos i villakvartererne er naboerne spændte på, om de bliver plaget af støj fra koncerter og arrangementer i Eskelunden.

Jette Vilstrup Rasmussen fra Viby Grundejerforening forholder sig afventende:

- Vi ved ikke endnu, om støj fra området bliver et problem. Det hænger sammen med, hvilke arrangementer, der skal være. Er det en koncert med et stort internationalt musiknavn, eller er det en børnekoncert en søndag formiddag? Og hvor ofte bliver der et arrangement?

- Hvis det er fire gange om året, kunne man sikkert godt leve med det, men hvis det er hver weekend hele sommerhalvåret, tror jeg, at mange vil føle, at de ikke kan sidde på deres terrasser for støj, siger hun.

I Kongsvang-Skovdal Grundejerforening mener formand Anders Hvilsted også, det er afgørende, hvor mange arrangementer der bliver.

- Mere end tre-fire koncerter i sommerhalvåret tror jeg ikke, vil være populært. Man skal tænke på, at den egentlige periode, hvor folk kan sidde ude og nyde vejret, ikke er mere end 10-12 uger om året, siger han.

Når Eskelunden ikke skal bruges til afholdelse af store arrangementer, er det et rekreativt område med stisystemer, borde, bænke og pavilloner. Kommunen har også planer om at anlægge et fitnessområde og en legeplads. Foto: Mette Marie Birch Breuning

I forhold til støj vil der ved musikarrangementer i Eskelunden blive stillet krav om maksimal lydstyrke og sluttidspunkter for koncerter, og dem holder kommunen øje med, fortæller Felix Vestergaard.

- Til koncerter er der fastlagte grænser, som koncertarrangøren kender på forhånd, og der vil blive målt på de støjgrænser. Så hvis nogen spiller for højt, kan de i yderste konsekvens blive lukket ned. Når det er sagt, kan det sagtens være, at nogle vil mene, at det er for højt, siger han.

Følg med på nettet

Hvor mange koncerter og arrangementer, der vil blive afholdt i Eskelunden, er en afvejning af hensynet til naboerne og ønskerne om, at Aarhus som by skal kunne tilbyde arealer til koncerter, står der i lokalplanen.

Felix Vestergaard kan ikke sætte nærmere antal på:

- Lige nu ved vi ikke, hvor benyttet Eskelunden vil blive. Det er vi også spændte på som myndighed og ejer af området. Noget af det største, der kommer til at løbe af stablen, vil være på størrelse med NorthSide, men intensiteten kommer til dels til at afhænge af efterspørgslen.

- Hvis efterspørgslen bliver stor, vil det være en vurdering, hvornår den er for stor. Men vi mangler at få nogle erfaringer med området, siger han.

Felix Vestergaard forventer, at de første arrangementer i Eskelunden vil løbe af stablen i løbet af august.

www.brugaarhus.dk kan du holde øje med, hvilke arrangører der har ansøgt om at bruge Eskelunden, hvornår, og om ansøgningerne er blevet godkendt.

Constantinsborg har valgt at udsætte kvæg og vilde heste i en ny indhegning som et led i at sikre biodiversitet og vild natur.
På et knap 200 hektar stort areal ved herregården Constantinsborg er der udsat vilde heste og kvæg. Det er fortsat tilladt at færdes der, men særligt hundeluftere skal være opmærksomme. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Vilde heste og kvæg: Hunde frarådes i ny indhegning ved Constantinsborg

Har du også undret dig over, hvad der sker i skoven ved Constantinsborg?

Flere Stavtrup-borgere har bemærket, at et stort område er blevet indhegnet, og det skyldes, at Constantinsborg har valgt at udsætte kvæg og vilde heste som et led i at sikre biodiversitet og vild natur.

Det betyder, at besøgende - og særligt hundeluftere - skal være ekstra opmærksomme, når de færdes i området, oplyser herregården.

I skoven ved herregården Constantinsborg er der udsat vilde heste og kvæg i en ny indhegning. Det er fortsat tilladt at færdes i området, men det frarådes at tage hund med.

Har du også undret dig over, hvad der sker i naturen omkring Constantinsborg? Flere Stavtrupborgere har bemærket, at et stort område er blevet indhegnet, og det er der en forklaring på.

Constantinsborg har nemlig valgt at udsætte dyr på området som et led i at sikre biodiversitet og vild natur. Det oplyser Henrik Møller Pedersen, som er daglig leder af Constantinsborg, i et skriftligt svar til Viby-StavtrupLIV:

- Vi ønsker at drive Constantinsborgs jorde og skove på en måde, der giver de størst mulige naturmæssige værdier. Dyrene skal bidrage til biodiversiteten, sikre flere naturlige processer og indgå som en vigtig del af den vilde natur.

Der er udsat i alt 12 heste og 25 Galloway-kvæg på et knap 200 hektar stort areal – svarende til cirka 280 fodboldbaner – som er ejet af Constantinsborg.

Følg anbefalingerne

Det er den administrerende direktør for tøjfirmaet Bestseller, Anders Holch Povlsen, som ejer og bor på Constantinsborg med sin familie.


Det er vigtigt, at besøgende læser skilte med anbefalinger og holder behørig afstand til både heste og kreaturer, da det er vilde dyr.

Henrik Møller Pedersen, daglig leder af Constantinsborg


Men selvom området hører til herregården, er det tilgængeligt for offentligheden, og ifølge Henrik Møller Pedersen er man fortsat velkommen til at færdes der - også inden for indhegningen.

- Alle er meget velkomne til at færdes i indhegningen og opleve den smukke natur med adgang ved opsatte klaplåger. Man må færdes ad markveje og på skovveje fra solopgang til solnedgang, skriver han.

Udover at man skal holde sig på stierne inden for indhegningen, må man ikke tage ophold, og så skal man være opmærksom på dyrene.

- Det er vigtigt, at besøgende læser skilte med anbefalinger og holder behørig afstand til både heste og kreaturer, da det er vilde dyr, skriver Henrik Møller Pedersen.

Han understreger desuden, at det frarådes at tage sin hund med i indhegningen.

Kort snor

I Mols Bjerge har der været flere episoder, hvor hundeluftere enten er kommet galt afsted eller har været tæt på at komme galt afsted, fordi kvæg og hunde kan være en dårlig kombination. Bliver de vilde dyr forskrækket af menneskets bedste ven, kan de finde på at jagte både hund og hundeejer.

Man kan få adgang til arealet med de vilde dyr ved de opsatte klaplåger, hvor der også hænger information om, hvor og hvordan man må færdes. Det er tilladt at være i indhegningen fra solopgang til solnedgang. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Ifølge Henrik Møller Pedersen fremgår det af de informationsskilte, som er opsat ved alle indgange til den nye indhegning, at det er bedst at lade hunden blive hjemme.

- Hvis man tager sin hund med, skal den føres i kort snor, understreger han.

De vilde dyr ved Constantinsborg tilses dagligt for at sikre, at de har de godt.

- Vi glæder os til at se naturen blomstre og har stor tiltro til, at når naturen i højere grad får lov til at passe sig selv, vil det skabe en vildere, smukkere og mere mangfoldig natur til glæde for såvel dyreliv som vi mennesker, skriver Henrik Møller Pedersen.

Champagnepropperne kan springe i Stavtrup IF Tennis.
Bestyrelsesformand i Stavtrup IF Tennis John Voss Hansen (tv.) får overrakt plaketten for Danmarks bedste tennisklub af David Serve, som er formand for Jysk Tennis Union. Foto: Stavtrup IF Tennis

Danmarks bedste tennisklub ligger i Stavtrup

De seneste år har Stavtrup Tennisklub oplevet en stigning i antallet af medlemmer fra 156 medlemmer i 2017 til 264 i sidste sæson, og nu er klubben blevet kåret som Danmarks bedste tennisklub i 2020.

– Det forpligter lidt. Vi skal prøve at skabe nogle nye initiativer, og vi har også noget i støbeskeen, siger bestyrelsesformand i Stavtrup IF Tennis, John Voss Hansen.

Klubben har særlig svært ved at få medlemmer blandt de 19-39-årige.

Stavtrup Tennisklub er blevet kåret som Danmarks bedste tennisklub i 2020. Ifølge John Voss Hansen, som er formand for klubbens bestyrelse, skyldes det blandt andet de mange initiativer for at få nye medlemmer.

De seneste år har Stavtrup Tennisklub oplevet en stigning i antallet af medlemmer fra 156 medlemmer i 2017 til 264 i sidste sæson, og nu er klubben blevet kåret som Danmarks bedste tennisklub i 2020.

- Det er vi stolte af. Vi skal ikke op og konkurrere med de store, for vi er en lille forstadsklub, men vi er på rette vej og kan måske levere til de større klubber på sigt. Altså dygtiggøre vores juniorer så de må videre til andre klubber, siger John Voss Hansen, som er bestyrelsesformand i Stavtrup IF Tennis.

Kåringen fandt sted i Hillerød i forbindelse med Dansk Tennis Forbunds generalforsamling i midten af maj. Grundet coronarestriktioner var der ingen repræsentanter fra Stavtrup Tennisklub til stede, men i slutningen af juni modtog klubben en plakette for kåringen, som nu hænger i klubhuset.

- Det forpligter lidt. Vi skal prøve at skabe nogle nye initiativer, og vi har også noget i støbeskeen. Bestyrelsen arbejder på at tiltrække den yngre årgang, siger John Voss Hansen og understreger, at det er særligt svært at få medlemmer blandt de 19-39-årige.

Gratis medlemskab

Allerede i marts blev Stavtrup Tennisklub kåret som Jyllands bedste, og nu er den altså blevet opgraderet til Danmarks bedste.

Ifølge John Voss Hansen har klubben igangsat flere initiativer for at sikre et stigende medlemstal. Den har blandt andet delt gavekort til et års gratis medlemskab ud til alle konfirmander i den lokale sognekirke. Klubben har også lavet en aftale med flere ejendomsmæglere om at lægge tennisklubbens flyer i informationsmappen til huskøbere i området.

- Vi vil gerne have nogle yngre medlemmer ind, og vores juniorafdeling er vokset pænt stor efterhånden, siger han og forklarer, at coronapandemien også har haft betydning for det stigende medlemstal, da tennis kan spilles udendørs med god afstand til hinanden.

Stavtrup Tennisklub hører under Stavtrup Idrætsforening, som - foruden de klassiske idrætsgrene som håndbold og fodbold - også har afdelinger for basketball og bordtennis. Den nye multihal i Stavtrup får også betydning for tennisklubben og dens medlemmer.

- Planen er, at der kommer baner til padel-tennis både indendørs og udendørs, og det er noget, vi kan få glæde af. Så det følger vi med i, siger John Voss Hansen.