Viby har fået en ny bypark, men hvad kan du opleve der? Vi har samlet syv tips
Eskelunden skal være en eventplads til koncerter og store arrangementer, men i hverdagen er området først og fremmest en bypark, som byder på en række oplevelser.
I Eskelunden kan du blandt andet samle vilde bær, løbe af parkens stier, opleve sumpede moseområder og tage på natureventyr med børnene.
Og så har Aarhus Kommune planer om at anlægge udendørsfitness, en legeplads og en boardwalk.
Læs den store, forkromede guide til området her.
Vibys nye bypark, Eskelunden, blev officielt indviet den 3. maj, og udover at være det nye hjemsted for NorthSide og en eventplads for arrangementer som motionsløb, udstillinger og koncerter, er Eskelunden også et stort, rekreativt område.
Vi har samlet en række tips til, hvad du kan lave der i det daglige.
Pluk frugt og bær
Hvis du kan lide at sanke, altså at samle råvarer i naturen, kan du gå på opdagelse i Eskelunden. I det store naturområde findes der spiselige planter og bær som hindbær, kirsebær, brombær og mirabeller, ligesom du kan støde på hyld, slåen, hassel, æbler, pærer og lind. I området vokser også den spiselige svamp judasøre, der har konsistens som en vingummi og vokser på døde træer.
Men husk, at der gælder særlige regler for at sanke. Du må kun samle til eget brug – eller så meget, som du kan have i din hat, som reglen lyder. Derudover skal du passe godt på naturen, efterlade noget til de næste der kommer, og så må du ikke grave planter op med roden eller klippe grene af træer, medmindre de er mere end 10 meter høje.
Oplev vandhuller og moseområder
Naturen i Eskelunden er meget varieret. Der er steder, som er af slettelignende karakter. Andre steder er tæt beplantet af træer og buske, og der er vandhuller, moseområder, vådområder og rørskov.
Eskelunden er delt op i tre områder, som bliver kaldt Gryden, Plateauet og Sletten. Gryden er lavtliggende, Plateauet er et hævet og åbent areal, mens Sletten, som navnet antyder, er et fladt landskab.
Nogle steder er naturen meget urørt, og her er der et særligt rigt dyreliv. Det gør sig blandt andet gældende ned mod Aarhus Å, som løber rundt om Eskelunden. Her er det muligt at spotte forskellige fugle.
Dyrk motion
Hele Eskelunden er omkring 32 hektar stort, hvilket svarer til cirka 45 fodboldbaner. Det store, grønne område danner derfor gode rammer for fysisk aktivitet og motion.
Brabrandstien, som særligt bliver brugt af cyklister og løbere, løber rundt om Eskelunden. Derudover er der anlagt grusstier på kryds og tværs igennem området, hvilket gør det muligt at komme omkring med for eksempel en barnevogn.
NorthSide har lavet playlisten ”Eskelunden 2021 NorthSide” på Spotify, som man kan høre på sin gå- eller løbetur i Eskelunden.
Foruden stierne har Aarhus Kommune planer om, at der skal anlægges et udendørs fitnessområde i direkte forbindelse med Brabrandstien i den sydlige del af Eskelunden. Kommunen er allerede i gang med at rydde noget bevoksning for at gøre plads til den.
Indtil da er der plads til boldspil eller andre fysiske aktiviteter på græsarealerne.
Tag på natureventyr med børnene
En del af formålet med Eskelunden er, at området skal være et udflugtssted for børnefamilier.
Kommunen har derfor planer om at etablere en legeplads i området, og håbet er, at den står klar til skolernes vinterferie i 2022, oplyser projektleder for Eskelunden i Aarhus Kommune, Felix Vestergaard.
Indtil da kan børn og legesyge voksne kravle rundt på tre arkitekttegnede pavilloner, der er opsat i midten af Eskelunden. Her er der også opsat en grill, fem borde-bænkesæt og tre bænke.
Hvis du har dine børn med på gåtur, kan du downloade appen ”Natureventyr”. I appen kan du finde eventyret om Eskelunden. Appen er gratis og henvender sig til børn i alderen 3-9 år.
Derudover er der mulighed for at lege gemmeleg i skovområderne og spille bold eller andre spil.
Mærk historien
Eskelunden har en lang historie. I stenalderen jagtede de lokale århusianere bisonokser og fangede østers i området, og i vikingetiden var der et stort skibsværft, hvor der blev bygget langskibe.
Moesgaard Museum har lavet udgravninger i forbindelse med anlæggelsen af den nye koncertplads, og her har arkæologerne fundet flere redskaber fra oldtiden. Eskelunden er også kendt for, at der har ligget en stor køkkenmødding med østersskaller.
I nyere tid har dele af Eskelunden været brugt som affaldsplads, men fra 1990’erne har det stået urørt. Nu er det blevet omlagt til et nyt rekreativt område og en stor koncertplads, men der er ingen grund til at bekymre sig om forurenet jord. Der ligger nemlig et rent lag jord øverst.
Boardwalk og bro
Selvom Eskelunden officielt er indviet, er der flere projekter i gang i området. Snart bliver der anlagt et nyt stisystem, som skal starte ved parkens indgang fra åen ved Ringvejen, oplyser Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.
Den nye sti kommer til at lede hen til en såkaldt boardwalk - en slags plankebro - der bygges de steder, hvor man ikke kan etablere en sti. På den måde kan man komme tættere på de sumpede og mindre tilgængelige områder.
Boardwalken kommer til at variere i bredde, men der vil være plads til, at to kørestolsbrugere kan passere hinanden. Den leder hen til Bådehuset, hvorfra der skal laves en bro ud i søen.
På broen vil det være muligt at sidde ned og komme helt tæt på vandet. Herfra bevæger ruten sig videre til et udendørs læringsrum, hvor der ifølge kommunens plan skal bygges en amfiscene med siddepladser til omkring 25 personer. Ideen er, at området skal kunne bruges i undervisningssammenhænge.
Events og koncerter
Foruden at være bypark skal Eskelunden være en eventplads til arrangementer, endagskoncerter og festivaler, blandt andet NorthSide.
Grundet coronapandemien har den store koncertplads endnu ikke været brugt, og Aarhus Kommune ved ikke, hvor mange arrangementer der bliver tale om årligt.
På www.brugaarhus.dk kan du holde øje med, hvilke arrangører der har ansøgt om at bruge pladsen, hvornår, og om ansøgningerne er blevet godkendt. På den måde kan du følge med i, hvornår der bliver afholdt arrangementer i Eskelunden.