Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

I Stavtrup holder de unge fester med larmende soundbokse og glemmer at rydde op efter sig - til gene for blandt andet fodboldklubben. Arkivfoto fra Botanisk Have i Aarhus: Jens Thaysen

Soundboksene brager, og de voksne river sig i håret

Jeg ved ikke med dig, men da jeg var ung tilbage i midten af 00'erne og drak Bacardi Breezers med ananassmag og halvlunkne øl fra Netto-posen, så foregik det stort set altid hjemme hos en fra klassen. For det meste fik vi lov til at låne overetagen hos Marks forældre eller sidde på Christoffers teenageværelse, fordi han havde en hjørnesofa.

Men jeg er også vokset op i Hjallerup, en lille by i Vendsyssel med 4000 indbyggere, hvor flere af mine klassekammerater boede på landet, så vi kunne te os lige så tosset, vi ville, uden at genere naboerne. Og når vi spillede musik, foregik det typisk på et anlæg, som en eller anden havde fået i konfirmationsgave, og som næppe spillede så højt, at det vækkede hele kvarteret.

I dag er mange ting anderledes. Soundboksen har gjort sit indtog i hele landet, og mange unge fester i dag udendørs i byens parker, ved skolen eller på børnehavernes legepladser.

Sådan er det også i Stavtrup, hvor naboer omkring fodboldklubben og fritidsklubben længe har været plaget af larm fra de unges fester. Formanden for fodboldklubben kommer nu med et opråb, efter der i sidste uge blev smadret flasker på en af klubbens fodboldbaner, så der lå glasskår spredt rundt i græsset.

Men hvad kan der gøres for at mindske generne fra de unges fester? Hvem skal tage ansvaret? Og bør vi alle sammen bære over med de unge, fordi de fortjener at feste igennem efter et år med corona-restriktioner? Vi andre har jo også været unge engang...

Ifølge formanden for Stavtrup IF Fodbold skal både de unge og deres forældre stramme lidt op, når det kommer til festerne. Forældregruppen ”Tryg i Stavtrup”, som går aftenture rundt i byen og møder de unge, mener, at salg af euforiserende stoffer på byens torv er en del af problemet. Og hos Aarhus Kommune peger en SSP-leder på, at skilte, klistermærker og skraldespande måske kan være en løsning på problemet.

Hvis du selv har input til debatten eller kender til erfaringer fra Viby, som folk i Stavtrup kunne have gavn af, så skriv endelig til mig på kridj@viby-stavtrupliv.dk, så vi kan hjælpe hinanden med at blive klogere.

God læselyst,

Billede af Kristine Dam Johansen
Billede af skribentens underskrift Kristine Dam Johansen Journalist
- Mit indtryk er, at mange af de unge egentlig kender deres begrænsninger, men når der er gang i gaden, sker der nogle flokting, som ingen af dem ville gøre i ædru tilstand, siger bestyrelsesformand i Stavtrup IF Fodbold, Peter Kaarup. Foto: Privat

Glasskår i græsset og larmende soundbokse: Stavtrup IF Fodbold er plaget af unges fester

Fodboldklubben i Stavtrup har i en længere periode oplevet, at unge bruger klubbens område til at mødes ved de udendørs borde-bænke-sæt, høre musik og feste.

Og det er sådan set helt i orden, siger bestyrelsesformand i fodboldklubben, Peter Kaarup.

Men i sidste uge røg formanden alligevel til tasterne med et opråb, efter en gruppe unge havde smadret flasker og efterladt glasskår i græsset på en af klubbens baner.

- Der skal være DBU fodboldskole i uge 31, hvor der kommer mange børn, der render rundt i strømpesokker, og vi har allerede set ét eksempel på, at et barn har løbet rundt på banen og fået et glasskår op i foden, som resulterede i en tur på skadestuen, fortæller Peter Kaarup.

Han kommer derfor med en klar opfordring til både de unge og deres forældre.

Fodboldklubben i Stavtrup har været nødt til at bede kommunen om hjælp til at finkæmme en af klubbens fodboldbaner for glasskår, efter en gruppe unge har festet på græsset.

Stavtrup IF Fodbold har i en lang periode oplevet, at unge bruger klubbens område til at mødes ved de udendørs borde-bænke-sæt, høre musik og feste. Og det er helt i orden, lyder det fra bestyrelsesformand i fodboldklubben, Peter Kaarup.

Men i sidste uge røg formanden alligevel til tasterne med et opråb, som blandt andet blev delt i Facebook-gruppen "Stavtrup siden":

- Formålet med denne mail er ikke at moralisere, men en appel til, at alle tager ansvar, skrev Peter Kaarup, efter hans kollega i sidste uge bemærkede, at en af fodboldklubbens baner var blevet brugt til at feste på.

- Vores pladsmand opdagede, at der var blevet slæbt et borde-bænke-sæt ud på vores Bane 1, og at der lå glasskår fra knuste flasker i græsset, fortæller Peter Kaarup til Viby-StavtrupLIV.

Stavtrup IF Fodbold har bedt Aarhus Kommunes entreprenør om hjælp til at fjerne alle glasskår fra fodboldbanen. Foto: Privat

- Det har betydet, at jeg nu har gået en tur på banen for at samle glasskårene op, og det har vores pladsmand også, men det knuste glas kan potentielt ligge over så stort et område, at det er svært for os at finkæmme. Derfor har vi bedt kommunens entreprenør om hjælp til at finkæmme græsset.

- Der skal være DBU fodboldskole i uge 31, hvor der kommer mange børn, der render rundt i strømpesokker, og vi har allerede set ét eksempel på, at et barn har løbet rundt på banen og fået et glasskår op i foden, som resulterede i en tur på skadestuen, fortæller Peter Kaarup.

Episoden med de knuste flasker har ført til, at Stavtrup IF Fodbold nu har låst Bane 1 af.

Derudover har Peter Kaarup henvendt sig til Gadeplan Børn og Unge, som er en del af SSP-samarbejdet under Aarhus Kommune, for at få deres hjælp til at imødegå udfordringen med de unges fester.

Det var et borde-bænke-sæt som dette, der var blevet slæbt ind på Stavtrup IF Fodbolds Bane 1. Foto: Privat

Ryd op, og respektér naboerne

Peter Kaarup understreger, at han ikke har noget imod, at de unge bruger klubbens terrasse til at hygge sig og feste, men de skal rydde op efter sig og tage hensyn til naboerne, som længe har været plaget af larm og høj musik fra soundbokse.

- Mit indtryk er, at mange af de unge egentlig kender deres begrænsninger, men når der er gang i gaden, sker der nogle flok-ting, som ingen af dem ville gøre i ædru tilstand. Det har jeg ikke noget imod, bare de ikke smider flasker på vores bane, så andre kommer til skade på grund af deres tåbeligheder.

- Så tag ansvar, ryd op efter jer, og respekterer, at der bor mennesker i husene omkring jer, som har et arbejde, de skal op til næste dag, siger Peter Kaarup.

- Vi har allerede set ét eksempel på, at et barn har løbet rundt på banen og fået et glasskår op i foden, som resulterede i en tur på skadestuen, fortæller formand for Stavtrup IF Fodbold Peter Kaarup. Foto: Privat

Han kommer også med en opfordring til forældrene:

- Tag en snak med de unge om, hvordan man opfører sig, og at man ikke spiller høj musik, råber og skriger efter midnat. Ellers må festen foregå hjemme i privaten.

- Derudover vil jeg opfordre forældrene til at lære deres børn at rydde op efter sig selv, hvis de ikke kan det i forvejen. Tag dem eventuelt i hånden, og kør dem herned næste dag. For vi bruger i hvert fald en time eller to på at feje og gøre rent, når der har været en fest, siger han.

 - Det generelle problem for de unge i Stavtrup er, at de ikke har noget sted at være. De gør alt, hvad de kan for at komme væk fra dem, der står og sælger stoffer på torvet ved Rema 1000, siger Thomas, medlem af "Tryg i Stavtrup"-gruppen. Foto: Morten Pape

Tryg i Stavtrup-gruppe: De unge rykker rundt i byen for at undgå stoffer

Inspireret af Natteravnene har en gruppe forældre i Stavtrup dannet gruppen "Tryg i Stavtrup", hvor de iført hvide veste mødes og går aftenture igennem byen med det erklærede formål at skabe tryghed for byens unge.

"Tryg i Stavtrup"-gruppen møder ofte de unge, mens de holder fest, og ifølge et af gruppens medlemmer er der en klar årsag til, at de unge rykker deres fester rundt mellem forskellige græsplæner og borde-bænke-sæt i byen.

Nemlig at de flygter fra en gruppe utilpassede unge, som sælger euforiserende stoffer.

- Det generelle problem for de unge i Stavtrup - og grunden til, at de bliver spredt rundt i byen i fodboldklubben, tennisklubben og på diverse legepladser - er, at de ikke har noget sted at være. De gør alt, hvad de kan for at komme væk fra dem, der står og sælger stoffer på torvet ved Rema 1000, siger han.

Når unge i Stavtrup rykker deres fester rundt mellem skolen, fodboldklubben og byens legepladser, er det for at slippe for en gruppe utilpassede unge, som sælger euforiserende stoffer. Det oplever forældregruppen ”Tryg i Stavtrup”, som går aftenture i byen og møder de unge.

Når de unge i Stavtrup sætter sig på græsset et sted i byen, på en legeplads eller ved fodboldklubben for at hygge sig og feste, bliver de en gang i mellem mødt af en gruppe voksne i hvide veste, som kommer forbi og siger hej.

Inspireret af Natteravnene har en gruppe forældre fra byen nemlig samlet sig i gruppen ”Tryg i Stavtrup”, hvor de mødes og går ture igennem byen med det erklærede formål at gøre det trygt for de unge at færdes i Stavtrup.

Gruppen blev dannet for lidt over et år siden og består pt. af 60 medlemmer, hvoraf cirka 15 er aktive.

Et af medlemmerne er Thomas, som ikke ønsker at få sit efternavn frem. Han kom med i gruppen kort efter, at den blev dannet, og ifølge ham er der en klar årsag til, at de unge i Stavtrup rykker deres fester rundt mellem forskellige græsplæner og borde-bænke-sæt i byen, hvor ”Tryg i Stavtrup”-forældrene møder dem.

Nemlig at de flygter fra en gruppe utilpassede unge, som tilbyder dem euforiserende stoffer.

- Det generelle problem for de unge i Stavtrup - og grunden til, at de bliver spredt rundt i byen i fodboldklubben, tennisklubben og på diverse legepladser - er, at de ikke har noget sted at være. De gør alt, hvad de kan for at komme væk fra dem, der står og sælger stoffer på torvet ved Rema 1000, siger Thomas.

- Derfor ser jeg det i princippet som noget positivt, at de unge flytter deres fester alle mulige mærkelige steder hen i byen. I mine øjne viser det, at de unge gerne vil holde fest – og det skal de have lov til – men at de ikke vil holde fest med dem, der sælger stoffer. Det viser trods alt en ansvarlighed, siger han.

Fornuftige unge

Det er forskelligt hvornår og hvor ofte, ”Tryg i Stavtrup”-gruppen trækker i de hvide veste og bevæger sig rundt i Stavtrup. Når et medlem af gruppen har lyst til at gå en tur, skriver vedkommende en besked i en lukket Facebook-gruppe, og herefter kan dem, der har lyst, gå med.

De hvide veste skal gøre "Tryg i Stavtrup"-gruppen genkendelige, når de bevæger sig rundt i byen. Foto: Privat

Thomas kan godt forstå, at naboer til fodboldklubben og fritidsklubben føler sig generet af, at de unge spiller høj musik på soundbokse og larmer til langt ud på aftenen og nogle gange natten.

- Vi synes også, det er et problem, at de unge spiller høj musik en onsdag aften og efterlader glasskår på fodboldbanerne. Det skal der ikke herske tvivl om.

Men, siger han:

- Jeg tror også, at Stavtrup-borgerne skal prøve at tænke over, hvordan de selv opførte sig, da de var unge.

Han opfordrer til at gå i dialog med de unge, hvis man er generet af, at de larmer og fyrer op for soundboksen.

- Langt de fleste unge, som vi møder, er meget, meget fornuftige. De forsøger at skrue ned og undgå at larme, men når alkoholen ryger ind, ryger fornuften ud. De er ikke anderledes, end vi andre var.

- Min opfordring til dem, der er generet af larmen, er: ”Gå hen og snak med dem”. Det nytter ikke noget at skrive på Facebook, at de unge er nogle lømler og pege fingre af forældrene. Gå over og mød de unge med et åbent sind uden at råbe og skrige af dem.

Jeg tror, at naboerne vil sige, at de er trætte af gang på gang at skulle snakke med de unge…

- Det kan jeg også godt forstå, men alternativet er at blive ved med at skrive på Facebook og blive ved med at være irriteret. Så enten kan man møde dem og tale med dem, eller også kan man prøve at gøre noget aktivt for at finde et sted, hvor de ellers kan være, siger Thomas.

Han tror dog ikke nødvendigvis, at løsningen er, at forældre i højere grad inviterer de unge til fest hjemme i haven eller kælderen.

- Det er en af de holdninger, vi hører allermest, når vi er ude at gå, hvor vi også taler med naboer, der er sure over, at det larmer. Men når der bliver holdt fest hjemme i private haver, så er det bare nogle andre naboer, der klager. Så det er desværre lidt en lose-lose-situation, siger han.

For at få de unge til at rydde op efter deres fester, kan det være en god idé at stille en skraldespand ud, som er mærket specifikt til dem, lyder rådet fra Michel Larsen, leder af Gadeplan Børn og Unge i Aarhus Kommune.  Arkivfoto: Morten Pape

SSP om de unges fester: Prøv med et skilt og en fredagsspand

Aarhus Kommune har lanceret en kampagne, som skal nudge de unge til at rydde cigaretskodder, flasker og andet affald op efter sig, når de opholder sig og fester på legepladser og i skolegårde.

Flere steder bliver der sat ekstra skraldespande ud om aftenen og op til weekenden – også kaldet "fredagsspande" - mens skilte og klistermærker skal minde de unge om at bruge spandene.

Det kan idrætsforeninger, naboer og andre, der er generet af de unges udendørsfester, lade sig inspirere af, lyder rådet fra lederen af Gadeplan Børn og Unge i Aarhus Kommune, Michel Larsen.

Og når det kommer til generende støj fra soundbokse, så tag en snak med de unge, råder han.

I Aarhus Kommune forsøger SSP at nudge byens unge til at rydde op efter sig ved at sætte skilte, klistermærker og ekstra skraldespande op omkring skoler og legepladser.

I Stavtrup, i Aarhus, ja stort set over hele landet, stimler unge mennesker lige for tiden sammen i parker og på legepladser med højt humør og høj musik for at feste.

Det er sådan set ikke noget nyt, men det er muligvis blevet lidt mere generende på det seneste, vurderer Michel Larsen, der er leder af Gadeplan Børn og Unge, som er en del af SSP-arbejdet i Aarhus Kommune.

- Vores oplevelse er, at det langt de fleste gange går stille og roligt for sig, når de unge fester. Men efter det er blevet udbredt at bruge soundbokse, har støjgenerne været mere tydelige. Især i den seneste tid, hvor vejret har været godt, og corona-restriktionerne er blevet lempet, siger han.

Det kan Østjyllands Politi nikke genkendende til. Ifølge Jyllands-Posten modtog Østjyllands Politi 215 anmeldelser om ”musik til ulempe” i maj 2021. Det er en stigning sammenlignet med maj 2020, hvor politiet modtog 160 anmeldelser og maj 2019, hvor de modtog 42 anmeldelser.

SSP: Vi gør, hvad vi kan

I Stavtrup hænger de unge ofte ud omkring fritidsklubben ”Klubben”, på legepladser i byens institutioner og ved fodboldklubben, hvor naboer længe har været generet af de unges fest, og hvor der for nylig har været problemer med knuste flasker på klubbens fodboldbaner.

Michel Larsen fra Gadeplan Børn og Unge forklarer, at det i Aarhus Kommune er tilladt at opholde sig på legepladser og udendørsarealer ved offentlige skoler, børnehaver og vuggestuer efter lukketid. Det er sådan set heller ikke ulovligt at drikke øl på områderne.

Men, understreger han:

- Man skal selvfølgelig efterlade stedet i en stand, hvor man kan bruge det dagen efter, og det er der, det nogle gange går galt. Altså hvor personalet skal bruge tid på at samle skodder og flasker op, fordi der er blevet holdt fest. Det er dybt generende og spild af tid for dem, siger han.

Ifølge Michel Larsen gør Gadeplan Børn og Unge, hvad de kan, for at holde øje med, hvad der sker.

- Men der er over 400 legepladser i Aarhus Kommune, og jeg har 13 opsøgende medarbejdere, så vi har rigtig svært ved at komme ud alle steder og være opmærksomme på, hvad der sker. Det har politiet også.

- Men når vi får meldinger om, at der foregår noget – for eksempel i fodboldklubben i Stavtrup – tager vi det alvorligt og går i dialog med klubben og de unge om det. Og hvis vi ser noget ulovligt, siger vi det videre til politiet, siger Michel Larsen.

Nudg de unge til at bruge skraldespanden

Derudover lancerede Aarhus Kommune i maj en kampagne, som skal nudge de unge til at rydde cigaretskodder, flasker og andet affald op efter sig, når de opholder sig på legepladser og i skolegårde.

Flere steder er der sat ekstra skraldespande ud om aftenen og op til weekenden – det Michel Larsen kalder en ”fredagsspand” - mens skilte og klistermærker skal minde de unge om at bruge spandene.

Hvis man gerne vil have sådan et skilt eller et klistermærke sat op, kan man så det?

- Indtil videre har vi kun målrettet skiltene og klistermærkerne til skoler og dagtilbud, men måske kunne vi efter sommerferien se på, om de kunne målrettes til andre også, for eksempel til idrætsforeninger, siger han.

I mellemtiden opfordrer Michel Larsen til, at man selv prøver at nudge de unge til at rydde op.

- Vi har gode erfaringer med at lave skraldespande, som er mærket til de unge, hvor der står: ”De her spande er til jer. Brug dem”, siger han.

Tal med de unge

Hvis man som nabo er generet af fester og høj musik, opfordrer Michel Larsen til at tage en snak med de unge.

- Vi har rigtig mange gode eksempler på, at når man tager en dialog med de unge - stille og roligt og uden løftede pegefingre – og siger, at det er okay, at de er der, men beder dem om at skrue ned for musikken og rydde op efter sig, så lytter de unge til det, siger han.

- Og er man ked af at gå alene, så gør det nogle stykker sammen. Sig hej til dem, og bed dem om at skrue ned, hvis de spiller for højt.

Hvis det ikke virker, skal man kontakte politiet.

- SSP har ingen bemyndigelse til at sige til folk, at de ikke må være på et område, så hvis man oplever noget, der er generende eller ligefrem ulovligt, så skal man kontakte politiet, siger Michel Larsen og tilføjer:

- Men man må meget gerne skrive til SSP-postkassen og fortælle, hvis man oplever, at unge ofte opholder sig på for eksempel en legeplads eller et område og larmer. Så bliver vi opmærksom på det, og så kan vi være med til at forebygge, at det bliver så generende, at politiet skal involveres.

SSP kan kontaktes på ssp@mbu.aarhus.dk.

Flyt festen hjem i haven

Endelig appellerer Michel Larsen fra Gadeplan Børn og Unge til, at man som forælder er opmærksom på, hvor ens børn færdes om aftenen og taler med dem om, hvordan man opfører sig i det offentlige rum. Og at forældre inviterer de unge til fest hjemme i haven eller i kælderen en gang i mellem.

- Det er klart, at de unge gerne vil have nogle steder, hvor de kan sidde ugeneret, særligt når de drikker øl. Men når der er alkohol involveret, er det ikke noget, kommunale klubber kan lægge hus til.

- Der tænker jeg, at forældrene har et ansvar. Hvis der skal drikkes alkohol til en fest, vil jeg da foreslå, at det foregår hjemme i haven i stedet for på offentlige områder, siger han.

Råd til forældre

- Vær opmærksom på de unge, når du går tur i dit område eller lufter hunden om aftenen. Tag eventuelt en affaldspose med.

- Gå i dialog med de unge på en positiv måde, hvis du oplever en uhensigtsmæssig adfærd.

- Ser du, eller hører du via dit barn om kriminalitet, er det vigtigt, at du anmelder det til politiet.

- Du kan kontakte dit barns skole, fritidsklub eller skrive til SSP, hvis du oplever episoder, der bekymrer dig. Brug mailadressen ssp@mbu.aarhus.dk.

Kilde: Aarhus Kommune