Naturelskere vil gøre Stavtrup vild, vildere, vildest
Stavtrup skal have flere summende bier og smukke sommerfugle, og det skal vilde blomster i vejrabatter, private haver og græsplæner være med til at sikre.
Nogenlunde sådan lyder missionen fra en gruppe naturelskere i Stavtrup, som kalder sig De Re-kreative. De har taget initiativ til projektet "Vild med Stavtrup", som går ud på at så vilde blomsterfrø rundt omkring i byen for at styrke naturen og biodiversiteten.
Og projektet har fået en overvældende opbakning.
Hvis man går eller cykler en tur igennem Stavtrup for tiden, kan man på fællesarealer og i vejrabatter rundt omkring i byen se små træskilte stikke op af jorden.
Træskiltene står omringet af vilde blomster, og med hvid maling står der ”Vild med Stavtrup” på dem. Formålet med skiltene er at redde vilde blomster i lokalområdet fra at blive slået ned ved en fejl, for blomsterne er vilde med vilje.
De er plantet af lokale Stavtrup-borgere på opfordring af gruppen De Re-kreative, som kæmper for at styrke naturen og biodiversiteten i Stavtrup.
I samarbejde med Aarhus Kommune satte de sig i efteråret 2020 for at så vilde blomsterfrø rundt omkring i lokalområdet, og interessen for projektet var overvældende.
Da gruppen luftede tankerne om projektet på Facebook, blev de lagt ned af henvendelser fra private haveejere, virksomheder, børnehaver, spejdere, landmænd, grundejer- og andelsforeninger, som gerne ville være med til at så blomsterfrø i Stavtrup.
Malene Borum Pedersen, medlem af De Re-kreativeJeg er ofte stødt på holdningen, at det er lige meget, hvad ”lille jeg” gør for klimaet i det store billede. Men jeg synes, at de her små succeser viser, at man faktisk kan flytte ret meget selv
Følelse af afmagt
Indtil nu er cirka 15.000 kvadratmeter græs – svarende til cirka to fodboldbaner - forvandlet til vild blomstereng, fortæller Malene Borum Pedersen fra De Re-kreative, som også har plantet vilde blomsterfrø i sin private have.
Hendes motivation for projektet er at gøre noget godt for naturen og klimaet.
- Jeg har haft en følelse af afmagt i klimakampen, og det har sat skub i, at jeg for min egen trivsels skyld har været nødt til at handle.
- Det er altid godt at starte med sig selv i stedet for at have travlt med, hvad andre gør eller ikke gør, og jeg kan mærke, at projektet gør mig gladere. Jeg får lige pludselig en lykkefølelse af at se en sommerfugl og komme lidt tættere på naturen, og det kan måske inspirere andre, siger hun.
Mange af de blomsterfrø, som er spredt rundt omkring i byen, kommer fra en særlig ”Stavtrup-blanding”, som et medlem af De Re-kreative har taget initiativ til at sammensætte.
Stavtrup-frøblandingen består af 24 danske arter med navne som Knoldet Mjødurt, Almindelig Kællingetand og Hulkravet Kodriver.
Små succeser kan flytte noget
For at møde den store efterspørgsel på frø har De Re-kreative samlet penge ind til projektet ved at sælge ”Vild med Stavtrup”-prosecco i samarbejde med Stavtrup Vine.
Derudover er Rema 1000 i Stavtrup hovedsponsor og har doneret 15.000 kroner til projektet, ligesom Stavtrup Netværket og Stavtrup Fællesråd også har givet en donation.
Malene Borum Pedersen er imponeret over den opbakning, som projektet har fået.
- Der er virkelig sket meget, siden jeg selv stod og plantede frø på mine få kvadratmeter hjemme i haven, til at hele byen er begyndt at støtte op, og vi til efteråret har fået sået 20.000 kvm.
- Jeg er ofte stødt på holdningen, at det er lige meget, hvad ”lille jeg” gør for klimaet i det store billede. Men jeg synes, at de her små succeser viser, at man faktisk kan flytte ret meget selv. Det gør måske ikke en stor forskel for kloden, men hvis vi alle sammen prøver at gøre noget, der hvor vi er, så kan det rykke noget, siger hun.
Frugttræer og Stavtrup-bænk
Lige nu har De Re-kreative en lille rest frø tilbage, som ikke er blevet sået, og de skal fordeles i løbet af efteråret.
Foruden ”Vild med Stavtrup” har De Re-kreative blandt andet taget initiativ til opførelsen af en ”Stavtrup-bænk”, som bliver sat op ved Klokkedammen.
Ved Klokkedammen har gruppen desuden stået i spidsen for at plante hindbær samt æble-, pære-, kvæde- og mirabelletræer i samarbejde med ”Smag På Aarhus”, Aarhus Kommune og Moesgaard Havecenter.
Ansøg om blomsterfrø hos Aarhus Kommune
- Aarhus Kommune har de sidste 5-6 år været i gang med at omlægge græsplæner og rabatter til mere vilde blomsterenge.
- Drømmer du om at omdanne et areal i dit lokalområde, kan du som fællesråd, grundejerforening eller privatperson ansøge om en portion frø fra Aarhus Kommunes blomsterfrøpulje.
- Det er dog en forudsætning, at arealet er offentligt tilgængeligt, og at du selv tager ansvar for at omlægge og passe området.
- Der er deadline for at søge om frø til efteråret den 1. september 2021.
- Læs mere om kriterierne for blomsterfrøpuljen her.
Kilde: Aarhus Kommune