Nyt træhus, naturtorv og moderne boliger skal gøre nedslidt område i Viby Syd mere attraktivt
Et nedslidt område mellem Rosenhøj, Viby Gymnasium og Søndervangskolen skal forskønnes, og det skal blandt andet ske ved at opføre et såkaldt punkthus i seks etager, nye rækkehuse, torveområder og et medborgerhus i træ.
Sådan lyder kommunens forslag til en ny lokalplan for området i den centrale del af Viby Syd.
Dyk ned i planerne her, hvor du også kan se illustrationer af, hvordan området kommer til at se ud, såfremt lokalplanen bliver endelig vedtaget.
Et medborgerhus i tre etager bygget i træ, et naturtorv, nye butikker og restauranter, moderne rækkehuse og et etagebyggeri med byhave på taget er blandt de mange tiltag, der skal gøre et større område ved Rosenhøj i den sydlige del af Viby til et mere attraktivt sted at bo og færdes.
Teknik og Miljø under Aarhus Kommune har udarbejdet et forslag til en ny lokalplan for området, som ligger mellem Søndervangskolen, Rosenhøj, Kjærslund og Viby Gymnasium og lige over for Mega Syd.
Onsdag var lokalplansforslaget på dagsordenen i byrådet, hvor det mødte stor opbakning - blandt andet fra SF's Jan Ravn Christensen.
- Den her plan er det, der virkelig kan give området det sidste skub. Der er ikke nogen tvivl om, at torvet - og området omkring - trænger til forskønnelse, og det vil den her plan være et væsentligt element i. Det ser rigtig, rigtig godt ud, sagde han.
Ango Winther fra Det Konservative Folkeparti stemte i:
- Det her er en rigtig god plan, og det er lige det, der mangler for at sætte prikken over i’et i hele området, sagde han.
Formålet med den nye lokalplan er at give mulighed for at ”omdanne et nedslidt og delvist funktionstømt område til et levende og aktivt bydelscenter for hele den centrale del af Viby Syd”, lyder det i planen.
I dag består området blandt andet af en tankstation, en vaskehal, et butikscenter, en kontorbygning, store parkeringsarealer samt et butikscenter, hvor hovedparten af bygningen står tom.
I forslaget til den nye lokalplan lægges der op til at omdanne området som vist på illustrationen herunder:
Torv med nyt medborgerhus i træ
Som det fremgør skal der langs med Søndervangs Allé etableres to nye torve.
Det ene, som blot omtales som Torvet, er tiltænkt som et mødested, hvor beboere og besøgende kan opholde sig i dagligdagen. Derudover kan torvet benyttes til markedsdage, byfester og lignende.
Selve belægningen på Torvet bliver en rød teglbelægning, som skal ligge som et ”bølgende tæppe” med mindre bakker, som kan indbyde til ophold, leg og bevægelse.
I fordybningerne skal der anlægges grønne regnvandsbede formet som regndråber, som kan opsamle overfladevand fra torvet.
På Torvet etableres der desuden et kontor- og medborgerhus i tre etager kaldet ”Huset” på hjørnet af Matildelundsvej og Søndervangs Allé.
Huset, som bliver på cirka 4500 kvm, opføres i træ, og skal være med til at skabe liv og aktiviteter i området.
I stueetagen er der planer om at etablere et offentligt medborgerhus, butikker og restauranter samt mulighed for kantine, møderum og køkken. Der anlægges desuden 36 parkeringspladser til huset.
Byrådsmedlem Mahad Yussuf fra Det Radikale Venstre havde også rosende ord til den samlede plan for området på byrådsmødet onsdag.
- Området har gennemgået en radikal ændring både i bebyggelsen og den nærliggende skole, Søndervangsskolen, så nu mangler vi et sted, hvor folk kan skabe noget fællesskab sammen. Det her medborgerhus, som er tænkt ind i planen, synes vi er ret positivt, sagde han.
Nyt naturtorv
I forlængelse af Torvet etableres der endnu et torv, som i lokalplansforslaget kaldes Naturtorvet.
- Naturtorvet er et landskab, hvor fladen bugter sig i bløde former som et græsbeklædt tæppe, der indbyder til ophold på arealer med plænegræs, og hvor enggræsser og urter bidrager med en frodig bund, og hvor blomster og græsser blomstrer på forskellige årstider.
- Mellem træerne er der mulighed for mindre opholdsrum og grillpladser, samt enkelte motorik-, klatre- og legeredskaber i naturlige materialer. Det kan for eksempel være i form af balancestubbe i træ, klatrestammer, klatrebakke med tov og rutsjebane fra bakke med videre, lyder det i planen.
Boligkompleks i seks etager
Foruden de to nye torve og medborgerhuset lægger lokalplanen op til at opføre blandede boligtyper i området.
Det er entreprenørfirmaet KPC, der står for udviklingen af den centrale del af Viby Syd.
På hjørnet mellem Søndervangs Allé og Ringvej Syd planlægges et såkaldt punkthus i seks etager, som kommer til at rumme cirka 20 lejligheder.
I stueetagen kommer der en dagligvarebutik med en tilhørende taghave på cirka 300 kvm, som kan bruges af beboerne og dagligvarebutikkens personale.
Taghaven skal blandt andet rumme siddepladser og træ-kummer med plads til at plante for eksempel krydderurter, grøntsager og stauder.
I nærheden af punkthuset etableres der desuden en vaskehal og et ubemandet tankanlæg med to standere.
Derudover anlægges der cirka 46 parkeringspladser i tilknytning til dagligvarebutikken og 10 parkeringspladser til punkthuset.
Højden på punkthuset skabte dog betænkeligheder hos byrådsmedlem Viggo Jonasen fra Enhedslisten på byrådsmødet onsdag.
- En af de betænkeligheder, vi har hørt i forhøringen, er, at byggehøjden på punkthuset kan være rigelig høj. Det er vi sådan set enige i. At projektet i øvrigt ser ganske fornuftigt ud, kan vi bakke helt op om. Men når den endelige sagsbehandling kommer, kan vi sagtens finde på at sige, at det er for højt, og det skal der så tages stilling til, sagde han.
Etageboliger og rækkehuse
Foruden punkthuset skal der i området desuden opføres fire bygninger med etageboliger i tre etager, som skal rumme cirka 35 boliger i alt.
I stueetagen på etageboligerne bliver der mulighed for at etablere kontorerhverv, mindre butikker, restauranter eller caféer, som får facader i glas ud mod Torvet. Derudover er der mulighed for etablering af op til 26 parkeringspladser.
Endelig skal der i området opføres cirka 23 nye rækkehuse, som etableres i to etager og placeres i klynger med fælles gårdrum.
De nye boliger får foruden de to planlagte torv også separate udendørs opholdsarealer, som indrettes med legeplads, borde, bænke, sandkasser og grillpladser samt træer, busker og stauder.
Veje og stier
I forhold til trafikken omkring området lægges der op til at omdanne Søndervangs Allé.
Vejens kørebane indsnævres lidt, og der plantes minimum 25 allétræer så vidt muligt langs hele vejen.
Træerne skal bidrage til at "stramme gaderummet op, så byrummet syner mindre, hvilket også virker fartdæmpende", lyder det.
Derudover etableres der cykelstier i begge sider af Søndervangs Allé, og tilslutningen af Rosenhøj til Søndervangs Alle flyttes cirka 75 meter mod syd for at gøre det lettere at komme ud på Søndervangs Allé i perioder med kødannelse op mod Ringvej Syd.
Forslaget til lokalplanen skal nu sendes i høring. Hele planen kan læses her.