Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Sikre skoleveje er førsteprioritet for borgmester Jacob Bundsgaard (S) for at få flere til at vælge cyklen frem for bilen. Arkivfoto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix

Bundsgaard i Viby: Vi skal sikre bedre skoleveje

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) havde onsdag eftermiddag taget opstilling foran Viby Centret for at lokke lokale vibygensere på cykel ind til et improviseret cykelværksted, hvor man kunne få smurt sin kæde og pumpet sine dæk over en snak og en småkage med borgmesteren.

Skulle man være i tvivl, om valgkampen frem mod kommunalvalget 16. november 2021 er skudt i gang, blev det bekræftet den eftermiddag foran Viby Centret, og det politiske budskab blandt cykelpumperne og kædeolien var, at flere vibygensere - og århusianere i det hele taget – skal vælge cyklen frem for bilen.

Og hvordan skal det så lykkedes? Ifølge borgmesteren er førsteprioriteten for Socialdemokratiet at få skabt bedre skoleveje i kommunen, så elever trygt kan cykle til skole. Venstre går til de kommende budgetforhandlinger med samme ambition.

På den korte bane er der imidlertid ingen bredere og tryggere cykelsti på vej til eleverne på Vestergårdsskolen i Viby.

For et par uger siden beskrev vi her på Viby-StavtrupLIV, hvordan forældre til mange elever på skolen ikke tør at sende deres børn afsted på cykel langs Ormslevvej, fordi cykelstien er så smal, at børnene cykler klos op ad biler og bybusser.

Faktisk er der hos Teknik og Miljø i Aarhus Kommune planer om at renovere Ormslevvej, vedligeholde fortov og lægge ny asfalt på vejen. Men der er ingen planer om at gøre den mildest talt halvsløje cykelsti bredere i samme ombæring – selv om den ifølge kommunen faktisk slet ikke er beregnet til at være cykelsti.

Hvad udfordringen med Ormslevvej er, kan du blive klogere på nedenfor, hvor du også kan læse om en bastung technofest i Eskelunden, som fik støjplagede borgere til tasterne - og om indvielsen af den nye Stavtrup-bænk ved Klokkedammen i Stavtrup.

God læselyst.

Billede af Kristine Dam Johansen
Billede af skribentens underskrift Kristine Dam Johansen Journalist
- Vores primære fokus er på skoleveje. Vi vil gerne have, at børn fra barnsben kan lære, at man sagtens kan cykle, sagde Jacob Bundsgaard, da han onsdag besøgte Viby for at tale om trafikale udfordringer og cyklisme. Foto: Kristine Dam Johansen

Bundsgaard vil investere i cykelstier: Sikre skoleveje er vores førsteprioritet

Onsdag eftermiddag var borgmester Jacob Bundsgaard (S) på besøg ved Viby Centret for at tale om trafikale udfordringer og partiets ambition om at få flere århusianere til at vælge cyklen frem for bilen.

- Vores primære fokus er at sikre bedre skoleveje, lød det fra borgmesteren.

Han har fremsat et budgetforslag på 40 millioner kroner til bedre cykelstier.

Borgmester Jacob Bundsgaard var onsdag i Viby for at diskutere trafikale udfordringer og særligt, hvordan man får flere til at vælge cyklen frem for bilen. Borgmesterens førsteprioritet er at få skabt bedre og tryggere skoleveje.

Valgkampen frem mod kommunalvalget 16. november er for alvor skudt i gang, og onsdag eftermiddag lagde borgmester Jacob Bundsgaard (S) vejen forbi Viby.

Sammen med den lokale partifælle og byrådskandidat Jesper Kjeldsen havde borgmesteren taget opstilling foran Viby Centret, hvor lokale vibygensere kunne svinge forbi og få deres cykeldæk pumpet og kæden smurt over en snak med borgmesteren om trafikale udfordringer og partiets ambition om at få flere århusianere til at vælge cyklen frem for bilen.

Jacob Bundsgaard, hvordan får man flere til at cykle i Viby?

- Det gør vi ved at sikre, at der er gode, sikre og trygge cykelstier. Vores primære fokus er på skoleveje. Vi vil gerne have, at børn fra barnsben kan lære, at man sagtens kan cykle, siger han.

Socialdemokratiet har fremlagt et budgetforslag til byrådet, hvor der er afsat 40 millioner til at etablere bedre cykelstier i kommunen.

- Vi har sat 200 millioner af over de næste 10 år, men vi har rykket nogle af dem frem, så vi kan lave investeringer i bedre cykelstier, siger Jacob Bundsgaard.

Som et eksempel er mange forældre i Viby utrygge ved at lade deres børn cykle til Vestergårdsskolen ad Ormslevvej, fordi cykelstien er for smal. Men ifølge kommunen er der ikke plads til at lave cykelstien bredere...

- Det er klart, at der nogle gange er noget fysik, som står i vejen, men det må man prøve at løse. Når vi skal lave investeringer, så er prioriteten for os, at det er sikre skoleveje, vi først vil investere i, siger Jacob Bundsgaard.

Ormslevvej har en noget forkølet cykelsti, hvor det ikke nødvendigvis er trygt at sende sit barn afsted. Det synes jeg, vi skal have fokus på

Jesper Kjeldsen, byrådskandidat (S)

Venstre har ligeledes fremsat budgetforslag om at skabe tryggere skoleveje i Aarhus Kommune.

Hvor mange penge, der afsættes, og hvilke områder, der bliver prioriteret, afhænger af de kommende budgetforhandlinger.

Ormslevvej og viadukter

Socialdemokratiets byrådskandidat Jesper Kjeldsen mener også, at man burde kigge i retning af Ormslevvej i Viby.

- Ormslevvej har en noget forkølet cykelsti, hvor det ikke nødvendigvis er trygt at sende sit barn afsted. Det synes jeg, vi skal have fokus på, siger han.

Han nævner også, at flere borgere i Viby har efterspurgt viadukter omkring Viby Stadion, som kunne gøre det tryggere for børn at cykle.

- Jeg synes, det er værd at se på, om det kan lade sig gøre at etablere, men det er klart, at finansieringen skal være på plads, siger han.

Helhedsplanen for Viby, som tegner de store linjer for, hvordan Viby skal se ud i fremtiden, forholder sig også til, hvordan trafikken skal mindskes og cyklismen kan fremmes.

Det kan du læse mere om her. 

Mange forældre er utrygge ved at lade deres børn cykle til Vestergårdsskolen i Viby på grund af den smalle cykelsti. Foto: Kristine Dam Johansen

Kommunen renoverer Ormslevvej - men ingen cykelsti på vej

Aarhus Kommune har planer om at renovere fortov og lægge ny asfalt på Ormslevvej i løbet af efteråret. Men der er ikke planer om at etablere en bredere cykelsti i samme ombæring, som ellers kunne gøre det tryggere for elever på Vestergårdsskolen at cykle til skole.

Få kommunens svar på hvorfor.

Aarhus Kommune har planer om at renovere fortov og lægge ny asfalt på Ormslevvej i løbet af efteråret. Men der er ikke planer om at etablere en bredere cykelsti i samme ombæring, som ellers kunne gøre det tryggere for elever på Vestergårdsskolen at cykle til skole.

- Jeg synes, det er meget ubehageligt at cykle med mine børn på Ormslevvej. Bilerne kører så tæt på børnene, at jeg næsten holder vejret.

Sådan sagde Line Juul Mikkelsen, mor til to børn på Vestergårdsskolen i Viby, da Viby-StavtrupLIV for nylig satte fokus på usikre skoleveje.

Line Juul Mikkelsen er en af de mange forældre, som ikke tør at lade sine børn cykle til Vestergårdsskolen om morgenen, fordi cykelstien langs Ormslevvej flere steder er så smal, at børnene cykler klos op ad biler og bybusser.

Også skoleleder på Vestergårdsskolen, Dorthe Kjærulff Christensen, efterspørger en bredere cykelsti, som kunne gøre det tryggere for eleverne at cykle til skole.

Men det er svært at etablere, oplyser ingeniør i Aarhus Kommunes afdeling for Vejanlæg og Bydesign under Teknik og Miljø, Chris Harlev Thomsen.

Det skyldes, at Ormslevvej kort sagt ikke er bred nok til at skabe en reel cykelsti i stedet for den røde "cykelstrimmel" på 0,5 meter, der findes i dag.

Den røde cykelstrimmel på Ormslevvej er slet ikke beregnet til cykelsti, men etableret som en slags nødløsning, fordi der ikke er plads til at etablere en reel cykelsti, oplyser Aarhus Kommune. Foto: Kristine Dam Johansen

- Etablering af cykelstier - eller eventuelt afmærkede cykelbaner - kræver minimum 1,5 meter i hver vejside, og vejen går allerede helt ud til vejskellene, siger Chris Harlev Thomsen og fortsætter:

- Så en udvidelse vil kræve, at Aarhus Kommune erhverver sig arealer langs hele vejen, som selvsagt kan være kompliceret og kræve større eller mindre indgreb i ejendommene langs Ormslevvej.

Ny belægning skal gøre vejen mindre ujævn

Aarhus Kommune har ellers planer om at renovere Ormslevvej i løbet af efteråret. Fortovet skal renoveres, kantstenene skal hæves flere steder, og der skal lægges ny asfalt, da den nuværende belægning er ujævn flere steder.

Det skyldes, at Aarhus Vand har haft vejen gravet op for at lægge rør, så man i fremtiden kan pumpe spildevand ud til det nye store rensningsanlæg på Marselisborg Havn.

- Når Aarhus Vand graver i vejen, lægger de en ny belægning, og den skal have lov at ligge typisk i to år, så den kan sætte sig. Derefter lægger kommunen helt ny asfalt på, fortæller Zaklina Dubravac, ingeniør i Vejdrift i Aarhus Kommune.

- Normalt lægger vi kun asfalt der, hvor der er gravet, men fordi Ormslevvej er så lang, og der er beboelse så tæt på, er vi blevet kontaktet af flere, der fortæller, at det larmer, når man kører over belægningen. Så vi har faktisk fremskyndet projektet lidt med at lave fortovet og vejen, siger hun.

Rød cykelstrimmel er en nødløsning

Cykelstierne kommer dog til at se ud præcis, som de gør i dag, hvor der flere steder vil være en såkaldt "cykelstrimmel" på 0,5 meter og ikke en regulær cykelsti.

Når den nye belægning kommer på, bliver cykelstrimlen ikke længere rød, men samme farve som asfalten.

Egentlig er strimlen slet ikke forbeholdt cyklister, fortæller Chris Harlev Thomsen fra Vejanlæg og Bydesign under Teknik og Miljø.

- Løsningen giver visuelt en afstand mellem biler og cyklister, men arealet er ikke forbeholdt cyklisterne, og er derfor en ”nødløsning”, man kan vælge, hvis der ikke er plads til andet. Det er netop tilfældet på Ormslevvej, siger han.

Chris Harlev Thomsen opfordrer til at tage fat i sit lokale fællesråd, hvis man vil løfte ønsket om at gøre Ormslevvej bredere, så der kan etableres en reel cykelsti.

- Vi har før anbefalet at løfte ønsket i det lokale fællesråd, og hvis der er lokal opbakning, så hører vi gerne fra fællesrådet, siger han.

Viby Grundejerforening er allerede i kontakt med Viby Fællesråd for at se på, om der kan gøres noget ved Ormslevvej for at gøre vejen tryggere at cykle på, oplyser sekretær Morten Larsen.

Pudebump giver rystelser i husene

I grundejerforeningen har de i årevis kæmpet for at få sænket hastigheden på Ormslevvej og i samarbejde med Aarhus Kommune og Midttrafik har de været med til at få anlagt pudebump på vejen.

Bumpene har bidraget til at sænke hastigheden, men har imidlertid vist sig at være til gene for nogle af beboerne, som bor tæt på Ormslevvej.

- Når tunge køretøjer kører over bumpene, gør de det med en hastighed, der gør, at beboerne oplever vibrationer i husene. Beboerne giver simpelthen udtryk for, at glassene klirrer, siger Morten Larsen.

Det skyldes, at bumpene er blevet placeret, så de er en smule forskudt fra midten af køresporet, fortæller Chris Harlev Jensen fra Aarhus Kommune.

I forbindelse med renoveringen af Ormslevvej bliver pudebumpene korrigeret.

- De bliver korrigeret, så det bliver nemmere at køre ”lige” hen over bumpene, som muligvis kan give mindre rystelser i nabohusene, men især for at bilister ikke føler, at de skal placere sig i cykelstrimlen for at køre lige hen over bumpene, siger han.

Det nyanlagte Eskelunden har kostet 33 millioner kroner at anlægge, hvoraf Sallingfondene har doneret 11 millioner. Foto: Axel Schütt

Mærkede du bassen? Technofest i Eskelunden gav en stribe klager over støj

Kommunen har modtaget en stribe klager over støj, da de første koncerter i Vibys nye natur- og eventpark Eskelunden løb af stablen i midten af august. Det skriver Århus Stiftstidende.

En afdelingsleder fra Teknik og Miljø i Aarhus Kommune siger, at det ikke kan undgås, at visse typer arrangementer kan høres i nærområdet. Men klagerne vil nu indgå i en evaluering af det første arrangement med forstærket lyd i Eskelunden.

Da de første koncerter i Vibys nye natur- og eventpark Eskelunden løb af stablen i midten af august, modtog kommunen en stribe klager over støj fra beboere, der var genereret af tung bas og høj musik.

Beboere i området omkring Vibys nye natur- og eventpark Eskelunden ved Åhavevej har længe udtrykt bekymring for, at støjniveauet bliver for højt, når Eskelunden skal danne ramme for store arrangementer og koncerter med op til 40.000 deltagere.

Den bekymring fik flere beboere bekræftet, da de første koncerter blev afviklet i Eskelunden fra torsdag 12. august til søndag 15. august under den fire dages technofestival Immense Festival.

Under arrangementet modtog Aarhus Kommune i alt 12 klager, skriver Århus Stiftstidende.

En af klagerne var fra en beboer, som sendte følgende besked til kommunen klokken 22.51 torsdag den 12. august

- Jeg bor på Åhavevej og kan ikke forstå, man kan tillade, at der bliver afholdt en techno-musikfestival fra torsdag til søndag. Bassen er så gennemtrængende, at vores datter ikke kan sove, og vi sidder i stuen uden mulighed for at slippe væk fra bassen. Hvordan kan man tillade dette i en hverdag, hvor folk skal op på arbejde?

I en Facebook-gruppe fra Frederiksbjerg og Langenæs skrev mange beboere i de samme dage om generende høj musik fra Eskelunden.

Kommunen: Støj kan ikke undgås

Ifølge Teknik og Miljø havde kommunen givet Immense Festival tilladelse til, at der måtte spilles musik fra klokken 11-24 torsdag, fredag og lørdag samt klokken 11-18 om søndagen.

En afdelingsleder fra Teknik og Miljø i Aarhus Kommune siger i et skriftligt svar til Århus Stiftstidende, at det ikke kan undgås, at visse typer arrangementer – som f.eks. Immense Festival – kan høres i nærområdet.

Men klagerne vil nu indgå i en evaluering af det første arrangement med forstærket lyd i Eskelunden.

Viby-StavtrupLIV har tidligere skrevet om beboernes bekymring for støj og trafikkaos ved Eskelunden, som du kan læse mere om her.

En gruppe på cirka 15 lokale Stavtrup-borgere har stået for at designe, finansiere og opføre bænken ved Klokkedammen. Foto: Privat

Stavtrups nye mødested er nu officielt indviet

Mandag blev Stavtrups nye mødested, den S-formede bænk ved Klokkedammen, officielt indviet.

Flere lokale borgere var mødt frem til indvielsen sammen med repræsentanter fra den gruppe på cirka 15 lokale, der har stået for at opføre den nye bænk.

Derudover var repræsentanter fra Sydbank til stede for at overrække en check på 30.000 kroner, som banken har støttet projektet med.

Mandag blev Stavtrups nye mødested, den S-formede bænk ved Klokkedammen, officielt indviet.

Det har været en lokal holdindsats at designe, finansiere og opføre den S-formede bænk, som nu står færdig ved Klokkedammen i Stavtrup, og det blev mandag eftermiddag markeret, da bænken blev officielt indviet.

Flere lokale borgere fra Stavtrup var mødt frem til indvielsen sammen med repræsentanter fra den gruppe på cirka 15 lokale, der har stået for at opføre den nye bænk.

Derudover var repræsentanter fra Sydbank til stede for at overrække en check på 30.000 kroner, som banken har støttet projektet med.

Anne Mette Trærup (th) har stået for at søge fonde til opførelsen af bænken, og det lykkedes hende at få en donation fra Sydbank på 30.000 kroner. Foto: Privat

Da gruppen bag bænken først gik i gang med projektet i efteråret 2020, var deres oprindelige idé at opføre bænken af aflagte terrassebrædder indsamlet i lokalområdet.

Men donationen på 30.000 kroner fra Sydbank gjorde det muligt at bygge bænken i lærketræ.

Arbejdsgruppen har især haft fokus på at bygge bænken efter nogle bæredygtighedsprincipper. Derfor er der eksempelvis ikke brugt trykimprægneret træ, og gruppen har haft fokus på at opføre bænken i gode materialer, så den kan holde så længe som muligt.

- S'et kan stå for mange ting: Stavtrup, sammenhold og salamanderen, som findes herude, fortæller Martin Stoltze, som står bag designet af den S-formede bænk ved Klokkedammen. Foto: Privat

Ifølge Martin Stoltze, som står bag designet af S-bænken, er projektet et godt eksempel på den stærke frivillighed, der hersker i Stavtrup for tiden, sagde han til Viby-StavtrupLIV i august.

- Jeg tror, at den frivillighed, der er opstået i Stavtrup, kan opstå steder, hvor man har et tæt tilhørsforhold, og jeg tror ikke, at tilhørsforholdet er lige så stærkt i for eksempel Risskov, som det er her.

- Vores by har udviklet sig sindssygt meget, der er kommet mange tilflyttere til, og en stor procentdel af de 6.000 mennesker, der bor i Stavtrup, er unge familier, hvor mange har et mindset, der gør, at man gerne vil hinanden. Og når man ser andre gøre noget, skaber det en sneboldeffekt.

Læs mere om arbejde med den S-formede bænk her.