Rådmand: Giv landmænd lov til at opføre støjvold ved Stavtrup
Rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) mener, at byrådet i Aarhus Kommune bør genoverveje at give de to landmænd fra Lemming, Mogens og Lars Lyngby Pedersen, lov til at opføre en privat støjvold ved Stavtrup, mod at brødrene får tilladelse til at udstykke boliger på deres mark ved motorvejen.
- Uden at tage stilling til hvor tæt, hvor højt og hvor meget, der skal bygges, synes jeg, at det er en håndsrækning fra de to landmænd, som man godt kunne gå videre med, lyder det fra rådmanden.
Bünyamin Simsek giver samtidig svar på, hvorfor der ikke er sket mere med hans eget løfte til Stavtrup om at etablere en støjvold på kommunens arealer langs motorvejen.
Siden 2017 har to lokale landmænd fra Lemming, Mogens og Lars Lyngby Pedersen, kæmpet for at få Aarhus Kommune med på en byttehandel.
Forslaget lyder, at hvis kommunen vil give de to brødre tilladelse til at udstykke en del af deres mark syd for Salamanderparken i Stavtrup til boliger, så vil de til gengæld gratis rejse en privat støjvold langs Aarhus Syd Motorvejen, som kan mindske den massive trafikstøj, som mange Stavtrup-borgere har været plaget af i årevis.
En klassisk noget-for-noget aftale.
Forslaget har tidligere været stemt ned i Teknisk Udvalg, men nu melder rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V), ud, at han synes, man burde genoverveje de to brødres projekt.
- Uden at tage stilling til hvor tæt, hvor højt og hvor meget, der skal bygges, synes jeg, at det er en håndsrækning fra de to landmænd, som man godt kunne gå videre med, lyder det fra rådmanden.
Mere konkret ønsker Mogens og Lars Lyngby Pedersen at udstykke grunde til parcelhuse og almene boliger på deres 24 hektar mark, som de i dag ejer og driver til markbrug.
Samtidig vil de opføre et grønt, rekreativt område på 15 hektar mellem boligerne og motorvejen som vist nedenfor.
Den slags boligtyper er netop, hvad der er mangel på i Aarhus Kommune, siger Bünyamin Simsek.
- Jeg synes, at det er en god idé at udvikle på arealet, så der samtidig kunne komme nogle eftertragtede boligtyper, som der er stor efterspørgsel på i kommunen. Stavtrup er et populært lokalområde at bo i, og derfor ville det være helt oplagt at få flere synergier med i den udvikling, siger han.
Kommunal støjvold lagt i graven
I Stavtrup har fællesråd, grundejerforeninger og støjplagede borgere i mere end 10 år kæmpet for at få etableret en støjvold ved Aarhus Syd Motorvejen for at dæmpe den konstante støj fra biler og tung trafik, som særligt er til gene for borgerne i den sydlige del af byen.
Tilbage i juni 2018 lovede Simsek selv, at der var en støjvold på vej til Stavtrup, som skulle opføres af overskudsjord fra de mange byggerier i Aarhus og etableres på kommunens arealer langs motorvejen.
Et år senere i 2019 var der endnu ikke opført en støjvold, men rådmanden sagde til Århus Stiftstidende, at "vi skal i mål med den".
I mellemtiden er der dog aldrig blevet kørt så meget som et læs jord til området.
Tilbage i 2018 og 2019 havde du selv planer om at bruge overskudsjord fra byggerier i Aarhus til at etablere en støjvold på kommunens arealer – som jo ikke har noget med de to landmænds projekt at gøre. Hvorfor er der ikke sket mere med det projekt?
- Som jeg har forstået det, så må det jord, som man skal anvende til en støjvold, ikke være forurenet. Jorden skal analyseres, og det gør projektet komplekst. Det er ikke bare et spørgsmål om at grave noget jord op fra et byggefelt og køre det til Stavtrup og lægge det. Man skal sikre sig mod, at eventuelt forurenet jord kan trænge ned i den jord, der ligger under. Det har gjort projektet kompliceret og dyrt rent økonomisk, siger han.
Betyder det, at projektet med at opføre en støjvold på kommunens arealer er lagt i graven?
- Med de økonomiske muligheder, som byrådet har givet os, er det lagt i graven. Det kan jo ændre sig, hvis byrådet afsætter midler til støjbekæmpelse til det, vi har brug for. Så kunne forslaget komme i spil igen, siger Bünyamin Simsek.
Bünyamin Simsek mener ikke, at der er afsat de nødvendige midler i Aarhus Kommunes støjhandlingsplan i forhold til det reelle behov for støjbekæmpelse.
Og de midler, der er afsat, er øremærket til kommunale veje, understreger han.
Aarhus Syd Motorvejen er ejet af staten.
- Det er svært for byrådet at begynde at bruge penge på statsveje, når vi ikke engang er i mål med at støjafskærme på vores kommunale veje, hvor vi har et stort efterslæb.
- Hvis jeg skal bruge penge på støjdæmpning, så er jeg nødt til først at bruge pengene på de områder, hvor vi selv har ansvaret og lade staten påtage sig deres del af ansvaret. Derfor synes jeg, at det er en god kompromisløsning, som de to landmænd kommer med, siger han.
Brev til transportministeren
For at lægge pres på en statslig løsning har Bünyamin Simsek og Teknisk Udvalg i Aarhus Kommune skrevet et brev til transportminister Benny Engelbrecht den 8. juni 2021.
I brevet, som Viby-StavtrupLIV har set, skriver udvalget, at de "kraftigt vil appellere til, at de fremtidige planer for nedbringelse af støjbelastningen fra motorvejsnettet også omfatter boligområder inden for Aarhus Kommune, der er hårdt belastet af støj fra motorvejsnettet" og nævner specifikt områderne Stavtrup, Lemming, Viby, Terp, Trige og Lillering.
- Ligesom borgerne forventer, at jeg og byrådet leverer løsningerne på de kommunale veje, så er det min klare forventning, at staten lever op til deres ansvar. Så vi skal have en regering og en minister, der synes, at selvfølgelig skal Stavtrup have en støjvold, siger Bünyamin Simsek.
Men så længe staten ikke har afsat penge til støjafskærmning ved Stavtrup, synes rådmanden, det er oplagt at genoverveje Mogens og Lars Lyngby Pedersens tilbud.
- De initiativer, vi indtil videre har taget lokalt, har ikke båret frugt. Så hvis vi skal nå i mål med den her opgave kræver det, at der er et flertal i byrådet, der er villige til at se på de to landmænds ønske, eller at man lykkedes med at få ministeren til at levere en løsning på strækningen, siger han.