Nye beregninger: Så markant bliver støjen i Stavtrup de næste 20 år
Borgere i Stavtrup vil opleve sundhedsskadelig trafikstøj på mellem 55 decibel og helt op til 67 decibel de kommende år, såfremt der ikke bliver etableret støjdæmpning langs motorvejen, viser spritnye beregninger.
Derfor er gruppen Ro i Stavtrup på barrikaderne for at få en politisk løsning.
- Vi ønsker at løse problemet med støj fra motorvejen for hele Stavtrup, for det er stort set hele byen, der i større eller mindre grad er berørt af trafikstøjen.
- Så vi ønsker, at man fra kommunens side i forbindelse med de budgetforhandlinger, der løber af stablen i de her dage, får fundet en løsning, siger initiativtager og formand for Stavtrup Netværket Christian Holch.
I Stavtrup er store dele af byens borgere plaget af trafikstøj fra Aarhus Syd Motorvejen, og støjen bliver ikke mindre de kommende år, medmindre der bliver gjort noget ved problemet.
Det viser spritnye beregninger fra arkitekt- og ingeniørvirksomheden SWECO, som har beregnet, hvordan trafikstøjen fra motorvejen vil se ud i Stavtrup frem mod 2039.
Beregningerne viser, at medmindre der bliver etableret støjdæmpende foranstaltninger langs motorvejen, vil hele den midterste og sydlige del af Stavtrup opleve et gennemsnitligt støjniveau på over 55 decibel (dB) i 2039.
Værst vil det se ud i området syd for Ormslevvej.
Her vil mange beboere opleve et gennemsnitligt støjniveau på op til 64 dB som vist med orange nedenfor. Andre – og særligt beboerne på Stavtrupvej – vil opleve et støjniveau på helt op til 67 dB som vist med rødt.
Beregningerne er foretaget af SWECO på foranledning af gruppen Ro i Stavtrup, som er dannet på initiativ fra Stavtrup Fællesråd og Stavtrup Netværket med repræsentanter fra størstedelen af bydelens grundejerforeninger.
Gruppens formål er at bekæmpe trafikstøj i Stavtrup og særligt støj fra Aarhus Syd Motorvejen.
De har taget initiativ til beregningerne for at råbe kommunal- og folketingspolitikere op og få gjort noget ved det massive støjproblem i byen, fortæller en af gruppens initiativtagere og formand for Stavtrup Netværket, Christian Holch.
- Det har været vigtigt for os ikke bare at sige, at vi rent subjektivt synes, at det larmer for meget i Stavtrup. Vi har været nødt til at have nogle beregninger, for at vise hvor slemt det egentlig er og samtidig vise, hvor stor en effekt det vil have, hvis der bliver rejst en støjvold langs motorvejen, siger han.
Risiko for demens, slagtilfælde og stress
Som beregningerne viser, vil beboerne i den sydlige halvdel af Stavtrup blive udsat for trafikstøj på mindst 55 dB og helt op til 67 dB, såfremt der ikke bliver etableret støjdæmpning.
Fakta: Om beregningerne
- Beregningerne af trafikstøjen fra Aarhus Syd Motorvejen er foretaget af arkitekt- og ingeniørfirmaet SWECO på foranledning af gruppen Ro i Stavtrup.
- Beregningerne er en fremskrivning af støjen, som den vil være i 2039 med og uden etablering af en støjvold langs motorvejen samt en støjskærm ved Døde Å.
- Beregningerne er foretaget på baggrund af offentligt tilgængelige oplysninger om mængden af tunge og lette køretøjer på motorvejen over hele døgnet samt trafikkens faktiske hastighed. Desuden benyttes oplysninger om vejen og dens udformning - eksempelvis belægningen.
- Støjniveauerne er vist med farver. Decibel-intervallerne på eksempelvis 55-58 dB er et udtryk for det gennemsnitlige støjniveau over døgnet i løbet af et år.
Kilde: SWECO
Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler ellers en grænse for vejstøj på 53 dB, da forskning viser, at vejstøj over 53 dB giver øget risiko for en række sygdomme som for eksempel hjerte-kar-sygdomme, slagtilfælde, diabetes og stress.
Formand for Stavtrup Netværket, Christian HolchJeg synes, at beregningerne viser, at man politisk er tvunget til at gøre noget ved problemet. Man kan ikke have så bynært et område, der ligger ud til en motorvej, hvor det simpelthen er sundhedsfarligt at bo.
De danske myndigheder anvender en grænse på 58 decibel for vejstøj.
For nylig viste et banebrydende dansk forskningsstudie publiceret i British Medical Journal, at man har en 27 procent forhøjet risiko for at udvikle Alzheimers og 18 procent forhøjet risiko generelt for at udvikle demens, hvis man over en årrække eksponeres for trafikstøj over 55 dB.
Motorvejsramper og Marselistunnel
Derfor kan Aarhus Kommune ikke ignorere problemet længere, mener Christian Holch.
- Jeg synes, at beregningerne viser, at man politisk er tvunget til at gøre noget ved problemet. Man kan ikke have så bynært et område, der ligger ud til en motorvej, hvor det simpelthen er sundhedsfarligt at bo.
- Det mener jeg ikke, at Aarhus Kommune kan leve med. Særligt ikke, når kommunen netop har flyttet en stor mængde yderligere trafik ud på Aarhus Syd Motorvejen i forbindelse med etableringen af det nye færgeleje og fremadrettet arbejder med flere nye store trafikale initiativer som motorvejsramperne ved Ravnsbjergvej/Ormslevvej og Marselistunnelen, som med sikkerhed vil gøre problemet endnu større og givetvis også større end beregningerne fra SWECO viser, siger han.
Sammen med formanden for Stavtrup Fællesråd, Mikkel Stærk Dickenson, har Christian Holch op til torsdagens budgetforhandlinger i Aarhus Kommune holdt møder med rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) og næstformand i Teknisk Udvalg Steen Bording Andersen (S), som begge anerkender, at der er hårdt brug for støjdæmpning i Stavtrup.
Det har de to byrådsmedlemmer ligeledes udtalt til Viby-StavtrupLIV.
Markant effekt af en støjvold
Beregningerne, som arkitekt- og ingeniørvirksomheden SWECO har foretaget, viser ikke kun, hvor markant trafikstøjen vil være i 2039, men også hvad effekten af en støjvold på 12,5 meters højde på strækningen fra Nordskovvej i vest til Ormslevvej i øst vil være.
SWECO har ligeledes medregnet effekten af en støjskærm i området ved Døde Å, som særligt kan reducere støjen for beboerne på Jarlsmindevej.
Beregningerne viser, at beboere i området syd for Ormslevvej - med en støjvold - primært vil opleve et støjniveau på mellem 58 og 61 dB (som vist med gult) i modsætning til 64 og 67 dB uden støjvolden.
Altså en reduktion på henholdsvis 3 dB og 6 dB afhængig af hvor man bor.
En reduktion på 3 dB vil ifølge SWECO svare til, at man fjernede halvdelen af de biler, der i dag kører på motorvejen, mens en reduktion på 6 dB svarer til, at der kun kørte en fjerdedel af de biler, der kører på motorvejen i dag.
Arealerne, som støjvolden strækker sig over, er mod vest fra Nordskovvej til Vestergårdsvangen ejet af de to landmænd Mogens og Lars Lyngby Pedersen.
De har tilbudt kommunen selv at opføre en privat støjvold på deres mark, som Viby-StavtrupLIV tidligere har beskrevet.
Strækningen mod øst fra Vestergårdsvangen til Ormslevvej er kommunale arealer.
Løsning for hele Stavtrup
Ro i Stavtrup-gruppen støtter op om Mogens og Lars Lyngby Pedersens projekt med at opføre en privat støjvold, men de kæmper for at gå skridtet videre, siger Christian Holch.
- Vi ønsker at løse problemet med støj fra motorvejen for hele Stavtrup – også på de arealer, som er kommunalt ejet samt området omkring Døde Å, som kunne gøre en forskel for beboerne på Jarlsmindevej. For det er stort set hele byen, der i større eller mindre grad er berørt af trafikstøjen.
- Så vi ønsker, at man fra kommunens side i forbindelse med de budgetforhandlinger, der løber af stablen i de her dage, får fundet en løsning, siger Christian Holch.
Lokale: Vi vil gerne hjælpe til
Ifølge Ro i Stavtrup-gruppen kunne en støjvold tilmed blive et aktiv for lokalsamfundet på andre områder end blot som en støjdæmpende foranstaltning.
- Hvis man tænker visionært, kunne en støjvold også bruges til at skabe eksempelvis rekreative arealer, skovrejsning, mountainbikespor, gåruter eller lommer med vild natur, som man i forvejen arbejder på at skabe. Det vil vi som lokalsamfund rigtig gerne være med til at udvikle, siger Christian Holch.
Gruppen lægger også op til at undersøge, om der findes fonde, som vil støtte projektet med at etablere en støjvold, som også kunne bruges til at skabe andre aktiver i lokalsamfundet.
- Vi vil rigtig gerne bidrage og knokle alt det, vi kan, for at det bliver et fælles projekt, som kan lykkedes. Men vi SKAL have noget velvilje og penge med fra både kommunen og Folketingets side, og det arbejder vi benhårdt på, siger Christian Holch.