Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Rani Hørlyck er skoleleder på Søndervangskolen, som i den seneste uge er blevet beskyldt for at snyde med skolens afgangsprøver for at løfte karaktergennemsnittet for skolens mange to-sprogede elever. Foto: Casper Dalhoff

Huspriser på himmelflugt og Søndervangskolen i stormvejr

Lad os starte med den gode nyhed. Det er populært at bo i Viby, og hvis du ejer et hus eller en lejlighed i postnummer 8260, er din bolig formentlig blevet væsentligt mere værd de seneste år.

Boligpriserne har været på himmelflugt mange steder i landet, og det gælder også i Viby. Her er den gennemsnitlige kvadratmeterpris for villaer og rækkehuse steget med 9.000 kroner de seneste 10 år, og alene inden for det seneste år er der sket en stigning på 3.000 kroner.

Det mærker man tydeligt hos Vibys lokale ejendomsmæglere, som oplever, at Kongsvang nu nærmest er blevet en udvidelse af Aarhus C, når det kommer til boligpriser. Her finder man pt. villaer, der er sat til salg til op mod 10 millioner kroner, og området er lukket land for de fleste førstegangskøbere.

I den noget billigere ende er der særligt efterspørgsel efter villaer og rækkehuse i det sydlige Viby samt ejerlejligheder i Grøfthøjparken, som er nemmere at komme i nærheden af. Og så giver ejendomsmæglerne deres analyse af, hvem der egentlig flytter til Viby for tiden.

Foruden huspriser på himmelflugt skal det også handle om en skole, der er ramt af et stormvejr af orkanstyrke. Søndervangskolen i Viby, som ofte er blevet fremhævet og rost for dens indsats med at hæve karaktergennemsnittet for skolens mange tosprogede elever, er i den seneste uge blevet anklaget for snyd. 

Anklagerne kommer fra tidligere og nuværende lærere og elever på skolen, som i en artikel i Politiken, beskylder Søndervangskolen for at have givet afgangseleverne for meget tid til den skriftlige eksamen.

Samtidig har skolen ifølge anklagerne afsløret over for lærerne, hvilke fag, der var udtrukket til eksamen, længe inde de måtte, så lærerne har kunnet undervise eleverne særlig intensivt i de fag. Vi giver dig det hurtige overblik over sagen.

Og så runder vi til slut Viby Gymnasium, som ikke behøver at arrangere ryste-sammen-ture og introforløb for eleverne til næste skoleår. Et bredt forlig i Folketinget har nemlig besluttet, at gymnasiet ikke skal modtage nye elever næste sommer. Hvorfor, kan du læse mere om nedenfor.

Lad os dykke ned i det.

Billede af Kristine Dam Johansen
Billede af skribentens underskrift Kristine Dam Johansen Journalist
- Der er stadig et varmt marked i Viby, hvor det går godt med at sælge huse. Det går ikke lige så godt som i de allervildeste måneder i foråret, hvor alt kunne lade sig gøre, men vores udfordring lige nu er at få huse til salg, for der er masser af kunder, der gerne vil flytte til området, siger Peter Dybvad, indehaver af Nybolig Højbjerg. Foto: Martin Ballund/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix

Boligpriserne stiger i Viby - men trafikken udfordrer

Boligpriserne stiger i Viby. De seneste 10 år er den gennemsnitlige kvadratmeterpris for villaer og rækkehuse steget med 9.000 kroner, og alene inden for det seneste år er der sket en stigning på 3.000 kroner, viser nye tal fra boligsiden.dk.

Det mærker man tydeligt hos Vibys lokale ejendomsmæglere, som giver deres analyse af boligmarkedet i Viby lige nu.

Kvadratmeterprisen for villaer og rækkehuse i Viby er steget med 50 procent de seneste 10 år, og særligt inden for det seneste år har priserne været på himmelflugt. Men trafikstøjen i Viby udfordrer de lokale ejendomsmæglere.

Det er populært at bo i Viby, og mens boligpriserne har været på himmelflugt over store dele af landet på det seneste, gør det samme sig gældende i postnummer 8260.

I hvert fald hvis man ser på udviklingen i kvadratmeterpriserne.

Ifølge tal fra boligsiden.dk er den gennemsnitlige kvadratmeterpris for villaer og rækkehuse i 8260 Viby J steget med 9.312 kroner i løbet af de seneste 10 år - fra 18.579 kroner i 2011 til 27.897 kroner i 2021, hvor priserne er opgjort til og med august.

Det svarer til en stigning på 50 procent.

Særligt inden for det seneste år er kvadratmeterpriserne stormet op og steget med 3000 kroner fra 2020 til august 2021.

Det mærker Peter Dybvad, indehaver af Nybolig Viby-Stavtrup.

- Der er stadig et varmt marked i Viby, hvor det går godt med at sælge huse. Det går ikke lige så godt som i de allervildeste måneder i foråret, hvor alt kunne lade sig gøre, men vores udfordring lige nu er at få huse til salg, for der er masser af kunder, der gerne vil flytte til området, siger han.

Men Viby er ikke bare Viby. Der er en verden til forskel på priserne og køberne på den ni kilometer lange strækning fra Kongsvang i øst til Ormslev Stationsby i vest.

Kongsvang er blevet en udvidelse af Aarhus C

Lige nu er der villaer til salg i Kongsvang, som koster op til 8,5 og 10 millioner kroner.


Huset her på Morbærvej i Kongsvang er lige nu til salg for 9.998.000 kroner. Fotos: Home

- Kongsvang ligger lige nu med priser, der er højere end nogle huse i Skåde Bakker, fordi det er et virkelig vigtigt parameter for en travl børnefamilie at bo tæt på midtbyen – og at man har mulighed for at cykle ind til centrum af Aarhus, siger Jesper Hougaard Andersen, indehaver af Danbolig Viby.

Den typiske køber i Kongsvang er yngre par og børnefamilier, der har solgt en lejlighed i midtbyen eller på havnen, og som har en vis formue og høje lønninger. Køberne tiltrækkes af de mange villaer fra 1910'erne, 1920'erne og 1930'erne og den korte afstand til byen.

- Kongsvang er næsten blevet en udvidelse af 8000 Aarhus C. Det er typisk købere, der har haft en lejlighed i Aarhus C i mange år og har en virkelig stor friværdi og gode lønninger, der kan købe et hus i Kongsvang og rive det ned, hvis huset ikke er til at modernisere ordentligt.

- Nogle købere giver gladeligt seks millioner for en grund eller et hus til nedrivning i Kongsvang, siger Jesper Hougaard Andersen.

70'er-villaer og lejligheder i Viby Syd

I det lidt billigere leje oplever Peter Dybvad fra Nybolig især efterspørgsel på villaerne i området omkring Aarhus Business College samt i det sydlige Viby, hvor man kan få en klassisk 70’er-villa til mellem tre og fire millioner.

Denne villa på 150 kvm på Matildelundsvej nær Rosenhøj i Viby er lige nu til salg for 3.395.000 kroner. Fotos: Home


Denne villa på 150 kvm på Matildelundsvej nær Rosenhøj i Viby er lige nu til salg for 3.395.000 kroner. Fotos: Home

Det er populære områder blandt unge købere, som ikke har to millioner på kistebunden efter at have solgt en lejlighed i midtbyen, siger Peter Dybvad.

Han mærker samtidig stor efterspørgsel på ejerlejligheder i Grøfthøjparken, hvor man kan få en toværelseslejlighed til under 1,5 millioner.

- Der er utrolig mange handler og kæmpestor udskiftning i de lejligheder hele tiden, så det er yderst attraktivt for os som ejendomsmæglere. De lejligheder bliver som regel solgt relativt hurtigt, siger han.

Den gennemsnitlige liggetid for ejerlejligheder i Viby ligger på omkring 70 dage, fortæller Jesper Hougaard Andersen fra Danbolig.

- Så de ryger også rimelig hurtigt. I modsætning til midtbyen er der ikke mange forældrekøb i Viby, fordi priserne er lidt billigere, så man som par godt kan købe selv.

- Lejlighederne bliver ofte solgt til unge par, der skal købe deres første lejlighed og især par, der selv er født og opvokset syd for Aarhus – eller kommer udefra og er fristet af den lave pris i Viby sammenlignet med i midtbyen, siger Jesper Hougaard Andersen.

Trafikken udfordrer

Men selv om det fortsat er populært at bo i Viby, er trafikstøj en af de største udfordringer for området, mener Peter Dybvad fra Nybolig.

- Der er meget trafikstøj i Viby fra motorvejen, Skanderborgvej, ringvejen og togbanen. Det er klart, at vi har sværere ved at sælge de boliger, der er udfordret af trafikken. Det er der, vi bliver udfordret.

- Der kan være både halve og hele millioner til forskel på huse, der ligger helt ud til Skanderborgvej og dem, der ligger tre gader væk, siger han.

Viby-StavtrupLIV sætter om nogle uger fokus på boligmarkedet i Stavtrup. 

Ledelsen på Søndervangskolen anklages af nuværende og tidligere lærere og elever for at snyde med afgangsprøverne i 9. klasse for at løfte elevernes karaktergennemsnit. Foto: Jens Thaysen

Søndervangskolen i massivt stormvejr: Få overblikket over de alvorlige anklager mod skolen

Søndervangskolen i det sydlige Viby er blevet rost og anerkendt for dens indsats med at hæve karaktergennemsnittet for skolens mange tosprogede elever, og skolens leder, Rani Hørlyck, er blevet hyldet for sit arbejde på skolen.

Men glansbilledet er for alvor krakeleret, efter ti nuværende og tidligere lærere samt tre tidligere elever i en artikel i Politiken har beskyldt Søndervangskolens ledelse for omfattende snyd med afgangsprøverne.

Få overblikket over sagen her.

Søndervangskolen i Viby har tidligere fået stor anerkendelse for at løfte skolens mange tosprogede elever, men anklages nu for omfattende snyd.

Søndervangskolen i det sydlige Viby er blevet rost og anerkendt for dens indsats med at hæve karaktergennemsnittet for skolens mange tosprogede elever, og skolens leder, Rani Hørlyck, er blevet hyldet for sit arbejde på skolen.

Men glansbilledet er for alvor krakeleret, efter ti nuværende og tidligere lærere samt tre tidligere elever i en artikel i Politiken har beskyldt Søndervangskolens ledelse for omfattende snyd med afgangsprøverne.

Ekstra tid til prøverne

Anklagerne går på, at ledelsen i 2016 og 2017 skulle have tildelt samtlige afgangselever på Søndervangskolen ekstra tid til dele af den skriftlige afgangsprøve i dansk, uden at eleverne var berettiget til det. Heriblandt læseprøven, som der er afsat 30 minutter til.

En redegørelse fra Børn og Unge-forvaltningen i Aarhus Kommune, som Politiken har fået aktindsigt i, slår da også fast, at alle elever på Søndervangskolen fik 45 minutter til læseprøven ved afgangseksamen i 2016 i stedet for 30 minutter, selv om det kun er elever med særlige vanskeligheder, der kan tildeles ekstra tid.

Afslørede eksamensfag for tidligt

Ud over snyd med afviklingen af de skriftlige prøver oplyser flere lærere samtidig til Politiken, at ledelsen på Søndervangskolen i flere år har snydt med offentliggørelsen af, hvilke fag 9. klasses-eleverne skulle til eksamen i.

Det er strengt fortroligt hvilke fag, der bliver udtrukket til eksamen. Men ifølge anklagerne informerede ledelsen på Søndervangskolen lærerne om eksamensfagene flere måneder, før det måtte offentliggøres.

På den måde kunne lærerne give 9. klasserne så meget undervisning i eksamensfaget som muligt.

- De børn, der ofte kaldes tosprogede, er jo født og opvokset i Danmark. De skal ikke have særbehandling. Eleverne har brug for en skole, hvor der er klare forventninger, og hvor deres forskellighed gøres til en fordel i stedet for en ulempe, sagde skoleleder Rani Hørlyck til Politiken i 2019. Foto: Casper Dalhoff

Viby Gymnasium: Eleverne kunne ikke det, papirerne viste

På Viby Gymnasium, som ligger klos op ad Søndervangskolen, "faldt en brik på plads" for rektor Lone Sandholdt Jacobsen, da hun læste artikler om, at der kunne være foregået snyd med elevernes eksamen på Søndervangskolen, skriver Århus Stiftstidende.

I 2019 modtog Viby Gymnasium, hvad rektoren kalder "en problematisk årgang".

- Vi oplevede at få en række elever, som simpelthen ikke var interesseret i at få undervisning. Og det var vores fornemmelse, at det skyldtes, at kravene var for store i forhold til det, eleverne troede, at de skulle kunne på gymnasiet, siger hun til avisen og fortsætter:

- Alt tydede på, at vi fik fik en række unge, som havde papirer på, at de kunne ting, som de reelt ikke kunne. Vi kunne se, at en stor del af disse elever kom fra Søndervangskolen, siger rektoren.

Mange af de pågældende elever fik halveret deres snit ved første karaktergivning i gymnasiet i forhold til det, de tidligere havde opnået i folkeskolen.

Minister forlangt redegørelse

Skoleleder Rani Hørlyck har ikke ønsket at kommentere sagen - heller ikke over for Viby-StavtrupLIV.

Over for Politiken henviser skolelederen til en redegørelse, som hun har udarbejdet, hvor hun skriver, at det ikke kan udelukkes, at enkelte elever har fået tildelt ekstra tid uden at være berettiget til det.

Børn- og Ungechef i Aarhus Kommune Lisbeth Schmidt, som har haft skolen under tilsyn siden 2019, siger i et skriftligt svar til avisen, at elever på skolen har fået tildelt ekstra tid uden at være berettiget til det.

I 2017 besøgte daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen Søndervangskolen, som han fremhævede i sin åbningstale: "I august besøgte jeg Søndervangskolen i Aarhus. Her har de allerede hævet niveauet med 1 karakterpoint på få år, selv om mere end 9 ud af 10 elever har indvandrerbaggrund, sagde han. Foto: Bo Amstrup/Scanpix 2017.

- Søndervangskolen har haft en for lempelig fortolkning af mulighederne for ekstra tid til afgangsprøver. Det betød, at eleverne i skoleåret 2015/2016 fik forlænget tid ved prøver ud over, hvad forvaltningen efterfølgende konstaterede, at reglerne om afgangsprøver gav mulighed for, siger hun i et skriftligt svar til Politiken.

Børne- og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har bedt Aarhus Kommune om en redegørelse af anklagerne mod Søndervangskolen.

Onsdag den 6. oktober behandler Børn og Unge-udvalget i Aarhus Kommune sagen.

Som kompensation for, at Viby Gymnasium ikke får nye elever næste år, modtager gymnasiet et særtilskud, så skolen ikke skal afskedige lærere. Foto: Kim Haugaard/Jysk Fynske Medier

Viby Gymnasium får ingen nye elever næste sommer

Viby Gymnasium får sammen med fem andre gymnasier rundt omkring i landet ikke lov til at optage elever det kommende år. Det har et flertal i Folketinget besluttet.

Formålet er at hjælpe gymnasierne til en frisk start, fordi de i løbet af de senere år har oplevet faldende ansøgertal og en overvægt af to-sprogede elever.

For at modvirke, at Viby Gymnasium ender med primært at have to-sprogede elever, skal gymnasiet holde en pause fra at modtage nye elever. Det har et flertal i Folketinget besluttet.

Viby Gymnasium får sammen med fem andre gymnasier rundt omkring i landet ikke lov til at optage elever det kommende år.

Det har et flertal i Folketinget bestående af regeringen, Dansk Folkeparti, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne besluttet, skriver Århus Stiftstidende. 

Formålet er at hjælpe gymnasierne til en frisk start, fordi de i løbet af de senere år har oplevet faldende ansøgertal og en overvægt af to-sprogede elever.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil siger i en pressemeddelelse:

- Vi skal have brudt den sociale polarisering og den etniske opdeling, og det nytter ikke noget at lukke øjnene og tro, at udfordringerne går væk af sig selv. Der er nogle steder, hvor elevsammensætningen er for skæv.

- Nu giver vi en hjælpende hånd til at understøtte det lokale arbejde og få rettet op, så skolerne kan få en frisk start, siger hun.

Som kompensation for, at Viby Gymnasium ikke får nye elever næste år, modtager gymnasiet et særtilskud, så skolen ikke skal afskedige lærere i perioden.

De frigjorte lærerressourcer kan eksempelvis bruges på to-lærerordninger.