Boligpriserne stiger i Viby - men trafikken udfordrer
Boligpriserne stiger i Viby. De seneste 10 år er den gennemsnitlige kvadratmeterpris for villaer og rækkehuse steget med 9.000 kroner, og alene inden for det seneste år er der sket en stigning på 3.000 kroner, viser nye tal fra boligsiden.dk.
Det mærker man tydeligt hos Vibys lokale ejendomsmæglere, som giver deres analyse af boligmarkedet i Viby lige nu.
Det er populært at bo i Viby, og mens boligpriserne har været på himmelflugt over store dele af landet på det seneste, gør det samme sig gældende i postnummer 8260.
I hvert fald hvis man ser på udviklingen i kvadratmeterpriserne.
Ifølge tal fra boligsiden.dk er den gennemsnitlige kvadratmeterpris for villaer og rækkehuse i 8260 Viby J steget med 9.312 kroner i løbet af de seneste 10 år - fra 18.579 kroner i 2011 til 27.897 kroner i 2021, hvor priserne er opgjort til og med august.
Det svarer til en stigning på 50 procent.
Særligt inden for det seneste år er kvadratmeterpriserne stormet op og steget med 3000 kroner fra 2020 til august 2021.
Det mærker Peter Dybvad, indehaver af Nybolig Viby-Stavtrup.
- Der er stadig et varmt marked i Viby, hvor det går godt med at sælge huse. Det går ikke lige så godt som i de allervildeste måneder i foråret, hvor alt kunne lade sig gøre, men vores udfordring lige nu er at få huse til salg, for der er masser af kunder, der gerne vil flytte til området, siger han.
Men Viby er ikke bare Viby. Der er en verden til forskel på priserne og køberne på den ni kilometer lange strækning fra Kongsvang i øst til Ormslev Stationsby i vest.
Kongsvang er blevet en udvidelse af Aarhus C
Lige nu er der villaer til salg i Kongsvang, som koster op til 8,5 og 10 millioner kroner.
- Kongsvang ligger lige nu med priser, der er højere end nogle huse i Skåde Bakker, fordi det er et virkelig vigtigt parameter for en travl børnefamilie at bo tæt på midtbyen – og at man har mulighed for at cykle ind til centrum af Aarhus, siger Jesper Hougaard Andersen, indehaver af Danbolig Viby.
Den typiske køber i Kongsvang er yngre par og børnefamilier, der har solgt en lejlighed i midtbyen eller på havnen, og som har en vis formue og høje lønninger. Køberne tiltrækkes af de mange villaer fra 1910'erne, 1920'erne og 1930'erne og den korte afstand til byen.
- Kongsvang er næsten blevet en udvidelse af 8000 Aarhus C. Det er typisk købere, der har haft en lejlighed i Aarhus C i mange år og har en virkelig stor friværdi og gode lønninger, der kan købe et hus i Kongsvang og rive det ned, hvis huset ikke er til at modernisere ordentligt.
- Nogle købere giver gladeligt seks millioner for en grund eller et hus til nedrivning i Kongsvang, siger Jesper Hougaard Andersen.
70'er-villaer og lejligheder i Viby Syd
I det lidt billigere leje oplever Peter Dybvad fra Nybolig især efterspørgsel på villaerne i området omkring Aarhus Business College samt i det sydlige Viby, hvor man kan få en klassisk 70’er-villa til mellem tre og fire millioner.
Det er populære områder blandt unge købere, som ikke har to millioner på kistebunden efter at have solgt en lejlighed i midtbyen, siger Peter Dybvad.
Han mærker samtidig stor efterspørgsel på ejerlejligheder i Grøfthøjparken, hvor man kan få en toværelseslejlighed til under 1,5 millioner.
- Der er utrolig mange handler og kæmpestor udskiftning i de lejligheder hele tiden, så det er yderst attraktivt for os som ejendomsmæglere. De lejligheder bliver som regel solgt relativt hurtigt, siger han.
Den gennemsnitlige liggetid for ejerlejligheder i Viby ligger på omkring 70 dage, fortæller Jesper Hougaard Andersen fra Danbolig.
- Så de ryger også rimelig hurtigt. I modsætning til midtbyen er der ikke mange forældrekøb i Viby, fordi priserne er lidt billigere, så man som par godt kan købe selv.
- Lejlighederne bliver ofte solgt til unge par, der skal købe deres første lejlighed og især par, der selv er født og opvokset syd for Aarhus – eller kommer udefra og er fristet af den lave pris i Viby sammenlignet med i midtbyen, siger Jesper Hougaard Andersen.
Trafikken udfordrer
Men selv om det fortsat er populært at bo i Viby, er trafikstøj en af de største udfordringer for området, mener Peter Dybvad fra Nybolig.
- Der er meget trafikstøj i Viby fra motorvejen, Skanderborgvej, ringvejen og togbanen. Det er klart, at vi har sværere ved at sælge de boliger, der er udfordret af trafikken. Det er der, vi bliver udfordret.
- Der kan være både halve og hele millioner til forskel på huse, der ligger helt ud til Skanderborgvej og dem, der ligger tre gader væk, siger han.
Viby-StavtrupLIV sætter om nogle uger fokus på boligmarkedet i Stavtrup.