Boligtårn i seks etager skal være nyt vartegn for Viby Syd
Et boligtårn i seks etager på hjørnet af Søndervangs Allé og Ringvej Syd er en del af Aarhus Kommunes for, hvordan Viby Syd får et ansigtsløft.
Mandag blev planerne diskuteret på et virtuelt borgermøde, og her udtrykte Viby Fællesråd betænkeligheder ved, om boligtårnet er for højt.
Hvad gruppen bag byggeprojektet mener om det, kan du blive klogere på her.
Området mellem Rosenhøj, Viby Gymnasium, Kjærslund og Søndervangskolen skal gøres hyggeligere og mere attraktivt at bo og færdes i, og det skal ske ved at opføre nye boligbyggerier, grønne torv og et stort medborgerhus i træ.
Det er i hvert fald tankerne i det lokalplansforslag, som Aarhus Kommune har udarbejdet for området. Forslaget er lige nu i høring, og mandag havde kommunen inviteret til virtuelt borgermøde via Microsoft Teams for at fortælle mere om byggeplanerne i området.
Til borgermødet var der et beskedent fremmøde, og kun fem lokale borgere var mødt frem bag skærmen foruden medlemmerne af projektgruppen.
Men der blev stillet spørgsmål, blandt andet fra Niels Erik Andersen fra Viby Fællesråd, som indledte med at sige, at fællesrådet generelt er positive over for planerne for området.
Men de er betænkelige ved højden på det såkaldte punkthus i seks etager, som efter planen skal opføres på hjørnet af Søndervangs Allé og Ringvej Syd.
Punkthuset kommer til at rumme cirka 20 lejligheder.
I stueetagen kommer der en dagligvarebutik med en tilhørende taghave på cirka 300 kvm, som kan bruges af beboerne og dagligvarebutikkens personale.
- Overordnet synes vi ikke, at det er det værste sted at ligge et punkthus i seks etager, men på den anden side, tror vi, at det kan komme til at afskærme området, sagde Niels Erik Andersen og spurgte, om højden på punkthuset ligger fast.
Et vartegn for Viby Syd
Ifølge Tina Axelsen, informationschef i boligforeningen Århus Omegn og medlem af projektgruppen, ligger højden på de seks etager "rimelig fast".
Hun forklarede, at tanken bag punkthuset er, at det skal fungere som et slags vartegn og en velkomst ved indkørslen til Viby Syd.
- Helt tilbage fra da vi arbejdede med helhedsplanen for Viby Syd (som blev vedtaget i 2009, red.), har vi talt om, at der manglede et markant ”landmark” (vartegn, red.) eller bygningsværk ved indkørslen til Viby Syd.
- Så kan man altid diskutere, hvor højt sådan et hus skal være, men vi synes, at det ligger et ret unikt sted, hvor det ikke generer andet boligbebyggelse. Så set fra vores side er det et bygningselement, der ligger rimelig fast, siger hun.
Arkitekt Peter Iversen fra arkitekt- og ingeniørvirksomheden Sweco supplerede:
- I Rosenhøj er rigtig meget af bebyggelsen i fire etager, og derfor tænkte vi, at når man kommer ind til området, så kunne bygningen markere sig på hjørnet. Samtidig har vi arbejdet med at nedskalere punkthuset ved at lave tre forskellige tage, så det ikke kommer til at virke for voldsomt. Når man kommer videre ind ad Søndervangs Allé, ser man blokkene, som ligger omme bagved, så det er ikke noget med, at bygningen kommer til at skærme overhovedet.
- Derudover har vi placeret punkthuset helt ude i siden, så det kommer så langt væk fra Rosenhøj som muligt. Så vi synes egentlig, at det er et positivt tiltag til området. Punkthuset giver også nogle andre boliger, end dem der er i forvejen - og boliger med en fin udsigt - hvilket kan tiltrække en anden type mennesker til området, siger han.
Men højden på punkthuset afhænger også af, om kommunen modtager mange høringssvar om netop det emne, tilføjede Mia Juhl Kyhn, byplanlægger i planafdelingen i Aarhus Kommune.
Fristen for at indgive et på høringssvar til byggeplanerne er tirsdag 26. oktober 2021 og kan indsendes på deltag.aarhus.dk eller via linket her.
Øget trafik i området?
På det virtuelle borgermøde havde en borger også et spørgsmål til, om projektgruppen forventer en øget trafikbelastning i området, når der skal bygges boliger og et stort medborgerhus, som skal huse kommunale arbejdspladser og boligselskabet Århus Omegns administration.
Ifølge byplanlægger i Aarhus Kommune Mia Juhl Kyhn er der taget højde for trafikken i planerne.
- Tidligere var området en blanding af boliger og erhvervsområde. Nu får det karakter af et centerområde med mulighed for blandede boligtyper. Det giver den samme mængde trafik, så derfor er der ikke noget ekstraordinært i forhold til tidligere, siger hun.
Hele forslaget til den nye lokalplan kan læses i detaljer her.