Frustration i Stavtrup Fritidsklub: Hvorfor skal vi flytte ind på skolen, hvor vi ikke hører til?
Fritidsklubben i Stavtrup har ligget i sine nuværende lokaler på Bispevej siden 1997, men næste år skal klubben flytte ind i nye lokaler på Højvangskolen.
Det har byrådet i Aarhus Kommune vedtaget, men flytningen vækker stor frustration og bekymring blandt forældrene, som frygter, at deres børn kommer til at opleve en form for heldagsskole, når de fremover både skal bruge deres skoletid og fritid på Højvangskolen.
Når klokken ringer ud og skoledagen er forbi for eleverne i Stavtrup, går og cykler mange 4. - 6. klasses elever i dag ned for at spille bordtennis, hygge sig i krea-rummet og hænge ud med vennerne i fritidsklubben på Bispevej.
Men i den nærmeste fremtid kommer børnene til at have væsentligt kortere til klubben.
Fritidsklubben i Stavtrup skal flytte op på Højvangskolen. Præcis hvornår, er endnu uvist, da byggeriet på Højvangskolen er forsinket, men ifølge skoleleder Ivan Børsting bliver det en gang i det nye år.
Årsagen til flytningen er, at det i Aarhus Kommune er besluttet politisk, at alle fritidsklubber skal ligge sammen med den lokale folkeskole. Langt de fleste klubber i kommunen er allerede flyttet, og nu er turen så kommet til Stavtrup Fritidsklub.
- Det lugter af heldagsskole
Men flytningen vækker stor frustration og bekymring blandt forældrene, som frygter, at deres børn kommer til at opleve en form for heldagsskole, når de både skal bruge deres skoletid og fritid på Højvangskolen.
Esben Dam Kristensen, formand for fritidsklubbens forældrerådI mit hoved kan det hurtigt blive en heldagsskole, og det synes vi, er rigtig ærgerligt for børnene
Det fortæller formand for fritidsklubbens forældreråd, Esben Dam Kristensen, som selv har børn, der bruger klubben.
- Vi er bange for, at børnene ikke får skiftet fra at være i skole til at være i klub. Fremover kan børnene reelt blive siddende i klasselokalet efter skoletid og så være i klub. Dermed forsvinder hele den fritidspædagogiske tankegang, fordi fritiden kommer til at foregå på en skole, hvor børnene også har deres daglige gang.
- I mit hoved kan det hurtigt blive en heldagsskole, og det synes vi, er rigtig ærgerligt for børnene, siger Esben Dam Kristensen.
Men kommer det ikke til at give et naturligt skifte fra skole til fritid, at børnene laver nogle andre aktiviteter i klubben, end når de er i skole?
- Det kan man godt sige, men så bliver det lidt som en forlænget SFO. Der er ingen tvivl om, at klubbens personale nok skal gøre det til UG og lave nogle gode miljøer, som de unge kan være i. Det er jeg egentlig ikke i tvivl om.
- Men det, som fritidsklubber kan tilbyde, er et frirum, hvor man kan komme og være ung og lave nogle andre ting. Det er hele den tankegang, jeg er bange for kan forsvinde ved, at man lige pludselig er på en skole. Måske ender det med, at børnene ikke en gang kalder det ”at gå i klub”, men bare siger ”vi er på Højvangsskolen”, siger Esben Dam Kristensen
Mindre plads til klubben
Baggrunden for den politiske beslutning om at flytte kommunens fritidsklubber ind på de lokale folkeskoler er at udnytte kommunens bygninger og arealer bedst muligt, så andelen af tomme lokaler begrænses.
For Stavtrup Fritidsklub betyder det konkret, at de får færre kvadratmeter, som udelukkende er dedikeret til klublokaler.
Pt. er der 225 børn tilmeldt Stavtrup Fritidsklub, hvoraf cirka 100 børn passerer igennem klubben på en dag.
I dag har børnene 316 kvadratmeter og ni rum at boltre sig på i lokalerne på Bispevej, som blandt andet tæller køkken, computerrum, krea-rum, musikrum og fællesarealer med pool- og bordtennisborde.
På Højvangskolen får klubben ifølge tegningerne over de nye lokaler 156 selvstændige kvadratmeter, som bliver dedikeret til klubben. Arealet bliver fordelt på fire rum: Et fællesrum med køkken, et gamerrum, et krea-rum og et musikrum.
Derudover får klubben mulighed for at bruge lokaler, fællesarealer og udefaciliteter på Højvangskolen, som de skal dele med skolen i dagligdagen.
Frygter at hyggen forsvinder
Men det bliver ikke nemt at lave klubstemning i skolens lokaler, mener formand for forældrerådet, Esben Dam Kristensen.
- Det er svært at gøre et skolelokale til et hyggeligt rum, hvor unge mennesker kan trække sig ind og være teenagere. Der står måske borde, stole og et kateder, og der er materialer, som eleverne bruger, når de er i skole. I dag har klubben mange små lokaler, hvor børnene kan trække ind og være sig selv. De kan gå i køkkenet og bage boller eller gå ind på det kreative værksted, hvis det er det, de har lyst til.
- Hvis det hele skal være på de 156 kvm, som klubben selv får råderum over på skolen, så bliver det meget trængt. Og så tror jeg desværre, at mange børn ikke gider komme i klubben, fordi det hyggelige forsvinder, siger Esben Dam Kristensen.
Skoleleder: Vi må få det bedste ud af det
Højvangskolen og fritidsklubben skal i fællesskab finde ud af, hvordan de skal dele de fælles lokaler imellem sig i dagligdagen, fortæller skoleleder Ivan Børsting.
- Der bliver fra politisk side udstukket nogle rammer for samarbejdet, men medarbejderne skal være med i dagligdagen til at finde ud af det.
- Men det er vigtigt for mig at sige, at vi skal huske, at det er børnenes lokaler. Det er ikke klubbens eller skolens lokaler. Det er børnene, vi skal tænke på. Der er taget en politisk beslutning om, at klubben skal flytte op på skolen, og så skal vi få det bedste ud af det, siger han.
Ivan Børsting er fortrøstningsfuld i forhold til processen med at få fritidsklubben ind på Højvangskolen.
- Det er ikke sådan, at klub og skole ikke samarbejder i dag. Det gør vi rigtigt meget. Nu skal vi samarbejde om lokaler, og det er jeg sikker på, nok skal gå, siger han.
Nogle forældre glæder sig
Forældrerådsformand Esben Dam Kristensen lægger da heller ikke skjul på, at der også er forældre, der glæder sig til, at fritidsklubben flytter op på Højvangskolen. Det fremgik blandt andet af en debattråd på Facebook-gruppen Stavtrup siden tilbage i september.
- Nogle forældre tænker, at det er nemt for børnene at gå direkte fra klasselokalet til klubben i stedet for, at de skal cykle eller gå ned i klubben. Og det er helt fair. Jeg synes bare, at det er ærgerligt, at vi som fritidspædagogisk tilbud skal ind på en skole, hvor vi i realiteten ikke hører hjemme.
Man kunne jo også tænke, at tiltaget netop får flere børn til at bruge klubben, fordi de ikke skal transportere sig så langt til klubben efter skole?
- Ja, det kunne godt tænkes, at der ville komme flere børn fra Højvangsskolen. Men hvad så med eleverne fra friskolen? Det kan være svært for dem at få en ligeværdig følelse, hvis de skal gå i klub på Højvangsskolen, hvor de er gæster, siger han.
Håber at få bremset flytningen
Selv om beslutningen om, at fritidsklubben skal flytte ind på Højvangskolen, er vedtaget i byrådet, håber forældrerådet alligevel at få beslutningen trukket tilbage.
- Vi er sent ude rent politisk, men vi er blevet enige om, at vi bliver nødt til at give det et skud at få beslutningen omstødt, for vi synes ikke, at det på den lange bane giver mening at rykke en klub, som er bygget til at være fritidsklub for 24 år siden, ind på skolen, siger Esben Dam Kristensen.