Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- I dag kan jeg kun sige, at det har været en succes, siger fritidscenterleder i Viby og Rosenvang, Jan Petersen, om processen med at flytte fritidsklubben ind på Viby Skole. Foto: Kristine Dam Johansen

Flytning af fritidsklubber: Er det de voksnes eller børnenes bekymring?

Kommer vi forældre nogle gange til at overføre vores egne bekymringer til vores børn?

Det spørgsmål stiller fritidscenterleder i Viby, Jan Petersen, i dette nyhedsbrev, efter vi i sidste uge skrev om, at forældre i Stavtrup er frustrerede og bekymrede over, at byens fritidsklub skal flytte ind på den lokale folkeskole.

På Viby Skole var de tilbage i 2017 igennem mere eller mindre præcis den samme proces med at flytte fritidsklubben, som dengang hed Akva, ind på Viby Skole, hvor den nu er kommet til at hedde Underground. Her har fritidsklubben til huse i kælderlokaler under skolen med plads til bordtennisborde, krea-rum og masser af graffiti på væggene.

- Da vi skulle flytte tilbage i 2017, var vi også megabekymrede for, hvilke bygninger vi ville få, om vi kunne få vores klub-dna med, og hvorvidt vi ville blive undersåtter i forhold til skolen, hvor vi nu skulle være gæster, fortæller Jan Petersen.

- Men i dag kan jeg kun sige, at det har været en succes, siger han.

Fritidscenterlederen - som parentes bemærket er ansat af Aarhus Kommune, men taler ud fra sine egne erfaringer - oplever, at lærernes og klubmedarbejdernes samarbejde omkring det enkelte barn er blevet stærkere, efter klubben er flyttet ind på skolen.

Hvis et barn har nogle udfordringer eller generelt går rundt med ondt i livet, har lærerne og pædagogerne nemmere ved at tage det i opløbet i et tæt samarbejde.

Og Jan Petersen oplever ikke, at det er et problem, at børnene nu bruger deres fritid på skolen, som ellers er bekymringen i Stavtrup.

- Nogle gange tror jeg måske, at vi voksne tror, at de unge ikke kan finde ud af at adskille skole og fritid. Måske er det i virkeligheden mere de voksne, der har svært ved at omstille sig til noget nyt og tænker, at så kan de unge heller ikke. Jeg synes, at de unge er utroligt omstillingsparate, siger han.

Hvad der gælder i Viby, er ikke nødvendigvis det samme som i Stavtrup. Rammer og mennesker er forskellige. Men Jan Petersen synes, at det er vigtigt at holde sig åben over for processen med flytningen af klubben og samarbejdet med skolen. Hele hans indspark kan du læse i artiklen nedenfor.

Og så skal det til sidst handle om kommunalvalget, som snart står for døren.

Tirsdag den 16. november skal vi i stemmeboksen, og hvis du er i tvivl om, hvor i alverden du skal sætte dit kryds, kan du den 1. november møde en håndfuld lokale byrådskandidater på Viby Bibliotek og høre, hvad de vil gøre for Viby og Aarhus.

God læselyst.

Billede af Kristine Dam Johansen
Billede af skribentens underskrift Kristine Dam Johansen Journalist
Fritidscenterleder Jan Petersen var med i processen, da fritidsklubben rykkede ind på Viby Skole tilbage i 2017. Foto: Kristine Dam Johansen 

På Viby Skole er fritidsklubben rykket ind: Det har været en fordel for børnene

På Viby Skole har det været en stor fordel for både børn og medarbejdere, at fritidsklubben ”Underground” er rykket ind på skolen. Det mener i hvert fald klubbens leder, Jan Petersen.

Han fremhæver, at klubben i dag har stor glæde af skolens faciliteter, og at de kommunikerer mere med skolen om det enkelte barn, så problemerne kan tages i opløbet.

Det har været en stor fordel for både børn og medarbejdere, at fritidsklubben Underground i 2017 rykkede ind på Viby Skole. Det mener i hvert fald klubbens leder, Jan Petersen, som oplever, at skolen og klubben har fået et bedre samarbejde om børnene.

For fire år siden var eleverne på Viby Skole igennem nogenlunde den samme proces, som 4.-6.-klasses eleverne i Stavtrup står over for lige nu. Nemlig at deres fritidsklub skulle flytte op på den lokale folkeskole.

I Stavtrup skaber den planlagte flytning af fritidsklubben lige nu stor frustration og bekymring blandt forældrene, som Viby-StavtrupLIV beskrev i lørdags.

Men på Viby Skole har fritidscenterleder for Viby og Rosenvang i Aarhus Kommune, Jan Petersen, kun godt at sige om den politiske beslutning om at samle fritidsklub og skole på samme matrikel.

- Da vi skulle flytte tilbage i 2017, var vi også megabekymrede for, hvilke bygninger vi ville få, om vi kunne få vores klub-dna med, og hvorvidt vi ville blive undersåtter i forhold til skolen, hvor vi nu skulle være gæster. Men i dag kan jeg kun sige, at det har været en succes, siger han.

Vi er hurtigere til at være præventive i forhold til, hvis der skal ske en indsats med et barn eller lige spørge på skolens kontor: Hvad er det, der sker med ham her, vi hører at hans forældre skal skilles?

Jan Petersen, fritidscenterleder Viby og Rosenvang

Færre kvadratmeter, men andre fordele

Før fritidsklubben flyttede op på Viby Skole i 2017, gik eleverne i fritidsklubben Akva, som dengang lå på Vestergårdsskolen.

Det betød, at børnene skulle gå eller cykle 700 meter til klubben efter skoletid.

I dag er fritidsklubben rykket ind i kælderlokaler på Viby Skole og har fået navnet Underground.

Lokalerne er indrettet med køkken, computerrum, pool- og bordtennisborde, filmrum, kreativt værksted og graffiti på væggene.

Klubben har fået færre kvadratmeter, end de havde i den tidligere klub Akva. Til gengæld deler de nu nogle faciliteter med skolen.

- Børnene er for eksempel begyndt at bruge skolens musiklokale, som vi ikke har haft før, og vi kan bruge hallen og multibanen. Så der er mange ekstra ting, som vi har fået mulighed for at gøre, som vi ikke havde før, siger Jan Petersen.

Han tilføjer, at nogle børn også bruger skolens klasselokaler, når de er i klub. For eksempel til at lave teater.

For mig er det ikke så vigtigt, at det skal være fuldstændig rigidt enten skole eller fritid. De unge kan godt aflæse konteksten, når der er fritid, og når der er skoletid.

Jan Petersen, fritidscenterleder Viby og Rosenvang

Skole og fritid smelter sammen

Op til at fritidsklubben skulle flytte ind på Viby Skole i 2017, havde medarbejderne flere møder med skolens ledelse, hvor de talte om, hvordan klubbens lokaler kunne indrettes, og den særlige klub-dna kunne overføres.

De havde fra start fokus på, at både klubben og skolen skulle have gavn af lokalerne.

- Vi blev enige om, at det skulle være et råt miljø, som ikke mindede for meget om skole. Vi har for eksempel et computerrum, som er ret klubagtigt med graffiti på væggene og plakater. Men det lokale kan eleverne også bruge i skoletiden, når de skal lave opgaver og søge på internettet.

- Så klubben havde selvfølgelig førsteret i forhold til, at dna’et i lokalerne skulle være et klubmiljø. Men vi talte om, at vi lige så godt kunne tilgodese, at lokalerne også kunne bruges i skoletiden om formiddagen.

I Stavtrup er det en af bekymringerne blandt forældrene, at skole og fritid kommer til at smelte for meget sammen, når fritidsklubben ligger på skolen, og nogle aktiviteter måske også foregår i skolens lokaler. Hvad tænker du om det?

- For mig er det ikke så vigtigt, at det skal være fuldstændig rigidt enten skole eller fritid. De unge kan godt aflæse konteksten, når der er fritid, og når der er skoletid. Jeg har ikke hørt fra nogle unge, at de synes, at klubben bærer præg af skole.

- Nogle gange tror jeg måske, at vi voksne tror, at de unge ikke kan finde ud af at adskille skole og fritid. Måske er det i virkeligheden mere de voksne, der har svært ved at omstille sig til noget nyt og tænker, at så kan de unge heller ikke. Jeg synes, at de unge er utroligt omstillingsparate, siger Jan Petersen.

Fritidscenterlederen er dog enig i, at det er vigtigt, at der er et skifte i miljøet for børnene, når de går fra at være i skole til at være i klub.

- Men jeg synes, at vi har fået de lokaler, som vi gerne vil have, og vi har indrettet dem, som vi gerne vil have. At skolen så kan bruge dem en gang imellem, synes jeg er fint, siger han.

Klubben er blevet mere synlig

Efter fritidsklubben er flyttet ind på Viby Skole, oplever fritidscenterlederen også, at klubben har fået en anden synlighed over for eleverne.

Fjerde og femte-klasserne, som klubben er henvendt til, har klasselokaler lige oven på kælderlokalerne, hvor Underground ligger. Det gør det nemt for børnene at gå ned i klubben efter skole.

- Det vigtigste for mig er, at børnene på Viby Skole føler, at det er en naturlig ting at gå i klub efter SFO’en, og vi kan se, at stort set alle børn melder sig ind. Det er nemt, fordi vi er synlige udadtil.

- Eleverne i 0., 1., 2. og 3. klasse går og kigger på klubbens lokaler i hverdagen, og derfor er det også naturligt for dem at melde sig ind, når de bliver store nok, siger han.

Bedre samarbejde om børnene

I processen med at flytte klubben ind på skolen har det gode samarbejde med skolens ledelse og medarbejdere været afgørende, mener Jan Petersen.

- Det vigtigste for os som klub har været, at skoleledelsen ville projektet, og at vi var enige om, at vi skulle få det bedste ud af det. Vi som fritidsklub skulle ikke flytte ind på skolen, vi skulle flytte sammen. Det betød utrolig meget, at skolen bød os velkommen og lyttede til vores behov, siger han.

Han oplever, at det styrkede samarbejde mellem klubben og skolen har været til gavn for børnene.

- Efter vi er flyttet ind på skolen, er samarbejdet med skolen blevet meget stærkere. Vores klubpædagoger har et møde hver uge med lærerne, hvor de taler om trivsel i klasserne. Vi er med til skole-hjem-samtaler og forældreaftener. Vi er med i arbejdsmiljøgruppen på skolen. Vi er med til skolefester. Vi har et fælles årshjul, hvor vi finder de snitflader, hvor vi kan arbejde sammen med skolens personale.

- Det betyder også, at vi har meget nemmere ved at tage fat i hinanden, hvis der er noget omkring et barn. Vi er hurtigere til at være præventive i forhold til, hvis der skal ske en indsats med et barn eller lige spørge på skolens kontor: Hvad er det, der sker med ham her, vi hører at hans forældre skal skilles? Vi kommunikerer hurtigere med hinanden på skolen og i fritidsklubben, og det er kun til børnenes fordel.

Jan Petersens bedste råd til Stavtrup Fritidsklub og Højvangskolen er at være åbne over for processen.

- Det er selvfølgelig nemt for mig at sige, når det er gået godt hos os. Og selvfølgelig skal man sige sine frustrationer højt, men det kan blive en svær forandringsproces, hvis man er meget lukket på forhånd.

- Det er jo ofte sådan med bekymringer, at de fleste aldrig rigtig bliver til noget, siger han.

Tirsdag den 16. november 2021 holdes der valg til kommunalbestyrelser og regionsråd i Danmark. Arkivfoto: Kim Haugaard/Jysk Fynske Medier

Aner du ikke, hvem du skal stemme på til kommunalvalget? Mød de lokale kandidater på Viby Bibliotek

Hvis du endnu ikke har besluttet dig for, hvem du skal stemme på til kommunalvalget, så har du den 1. november mulighed for at blive klogere på dine lokale kandidater, og hvad de vil gøre for Viby.

Her inviterer Viby Fællesråd nemlig til vælgermøde på biblioteket.

Den 1. november inviterer Viby Fællesråd til vælgermøde på biblioteket, hvor du kan møde syv byrådskandidater fra forskellige partier og stille dem spørgsmål om udviklingen i Viby.

Hvordan kan vi mindske trafikken på Viby Torv? Hvordan kommer vi den livsfarlige trafikstøj fra motorvejen til livs? Hvor højt må der bygges? Og burde der være et mere blomstrende kulturliv i Viby?

Hvis du er optaget af den slags spørgsmål – eller et andet spørgsmål, som er mere relevant for dig – så har du nu muligheden for at stille det til en håndfuld af de kandidater, der stiller op til kommunalvalget den 16. november.

Mandag den 1. november fra klokken 19.00 til 21.00 inviterer Viby Fællesråd til vælgermøde på Viby Bibliotek, hvor du kan møde syv kandidater fra forskellige partier og stille dem de vigtigste spørgsmål, som du mangler svar på.

- Vi synes, at det er vigtigt, at vi sammen med kandidater til det kommende kommunalvalg får mulighed for at debattere og stille spørgsmål vedrørende fremtidens Viby og Aarhus. Så vi håber, at så mange som muligt vil komme og være med, siger formand for Viby Fællesråd, Hans Peter Mehlsen.

Kandidaterne er:

  • Hanne Roed (Radikale Venstre)
  • Morten Josephsen (Venstre)
  • Ango Winther (Konservative)
  • Jesper Kjeldsen (Socialdemokratiet)
  • Liv Gro Jensen (SF)
  • Thure Hastrup (Enhedslisten)
  • Dennis Cassøe (Borgerliste)