Rådmand og støjplagede borgere til minister: Sæt farten ned på motorvejen
Det skal være slut med at drøne afsted med 120 km/t på Aarhus Syd Motorvejen, så borgere i Stavtrup og Viby ikke kan sove med deres vinduer åbne eller drikke en kop kaffe i haven på grund af støjen.
Rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) har sammen med Stavtrup Fællesråd sendt en kraftig appel til transportministeren om at få sænket hastigheden på motorvejen fra 120 km/t til 90 km/t.
Ministeren vil intet love, men er åben for, at hastighedsnedsættelse kan være en del af løsningen mod trafikstøj.
Beboernes kamp mod støjgener fra Aarhus Syd Motorvejen ved Stavtrup og Viby har stået på i årevis, men foreløbig uden held. Nu er Stavtrup Fællesråd gået sammen med kommunens rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) i en fælles appel til transportministeren om hjælp. De vil have farten ned på 90 km/t.
I brevet beskriver fællesrådet og rådmanden, at støjgenerne kun er blevet værre, siden hastigheden blev sat op på Aarhus Syd Motorvejen fra 110 km/t til 120 km/t.
Det skete i 2018, hvor den daværende transportminister Ole Birk Olesen i VLAK-regeringen hævede hastigheden på en række motorvejsstrækninger landet over, herunder på Aarhus Syd Motorvejen.
Men hastighedsstigningen skaber altså mere støj, mener naboerne, og det samme gør den generelle stigning i trafikken, tilføjer brevets underskrivere.
Er helbredet i fare?
Faktisk er støjen fra motorvejen blevet så voldsom, at mange borgere i Stavtrup ikke kan finde ro i deres eget hjem, fortæller medlem af Stavtrup Fællesråd, Karen Yde.
- Dem, der bor i særligt udsatte områder i det sydlige Stavtrup fortæller, at de ikke kan sove med åbne vinduer om sommeren. De kan ikke spise på deres terrasse eller sidde i haven og drikke en kop kaffe om eftermiddagen, fordi støjtrykket er så voldsomt. Mange er nervøse for at lade deres børn lege udenfor. Nogle overvejer at flytte, og folk er bange for, hvad det betyder for deres helbred at bo i så massiv trafikstøj, siger hun.
Derfor kritiserer Stavtrup Fællesråd også den tidligere regerings beslutning om at hæve hastigheden fra 110 km/t til 120 km/t.
- Vi er velvidende om, at man kan spare nogle minutter på fremkommeligheden ved at øge hastigheden. Men hvor mange minutter er det reelt, at folk sparer? Og hvad med de mennesker, der bor tæt på motorvejen, kan deres liv og velvære virkelig opgøres i kolde kroner, spørger Karen Yde.
Også problem i Viby
Støjproblemet rammer også i Viby-området, for eksempel på Bøgeskov Høvej, hvor Ole Schmidt har boet i 35 år. Han flyttede ind, før der kom motorvej.
Mindre end et minut ekstra
Hvor meget længere tager køreturen for en bilist, hvis farten på Aarhus Syd Motorvejen sænkes fra 120 km/t til 90 km/t mellem Viby Ringvej og Genvejen?
På strækningen fra Viby Ringvej til Ormslevvej er hastigheden først 90 km/t og dernæst 110 km/t, og fra Ormslevvej mod syd forbi Stavtrup stiger den til 120 km/t.
Hvis hele strækningen fra Viby Ringvej til Genvejen sænkes til 90 km/t, vil bilisterne skulle bruge mindre end et minut ekstra på den fem kilometer lange strækning.
- Det er blevet værre, efter at hastigheden er sat op til 120 km/t. Og så er der kommet meget mere trafik, især lastbiltrafik til og fra havnen. Der kommer rigtigt mange træk fra Maersk-terminalen på havnen, fortæller han.
- I lang tid var det ikke noget problem, men nu er det blevet helt ekstremt.
Ole Schmidt, beboer VibyStøjen er selvfølgelig værst om morgenen og eftermiddagen i myldretiden. Men der er hele tiden en voldsom støj.
Ole Schmidt har også en løsning. Der er nemlig blevet lagt støjdæmpende asfalt på Ormslevvej, der ligesom motorvejen ligger mindre end 100 meter fra hans hus.
- Det har virkelig hjulpet meget. Hvis man også lægger det på motorvejen og kombinerer det med en støjvold og en lavere hastighed, vil det kunne løse meget af problemet, mener han.
På grund af motorvejsstøjen lukker Ole Schmidt ikke kun alle vinduer om natten, men også husets udluftningsventiler for at kunne sove.
- Støjen er selvfølgelig værst om morgenen og eftermiddagen i myldretiden. Men der er hele tiden en voldsom støj. Særligt når vinden står i vest, og asfalten er våd efter regnvejr, fortæller beboeren på Bøgeskov Høvej.
Forsøg dæmper støj lidt
Rådmand Bünyamin Simsek har en klar forventning om, at støjen kan dæmpes ved at sænke hastigheden på Aarhus Syd Motorvejen.
Han henviser til et forsøg på den inderste del af Holbæk-motorvejen, der startede for et år siden.
Her har Vejdirektoratet på en strækning sænket hastigheden fra 90 km/t til 60 km/t, og hvis ellers bilisterne overholdt fartbegrænsningen, er det beregnet, at halvdelen af naboejendommene vil opnå en reduktion på mere end 1 dB, mens 211 boliger får en reduktion på 2-3 dB, og 37 boliger får en reduktion på 3-4 dB, oplyser Vejdirektoratet.
Lyd måles i decibel
Lyd måles i decibel (dB). 0 dB er den svageste lyd, man kan høre med en normal hørelse. Smertegrænsen går typisk ved 120-130 dB.
En stigning på 1 dB kan næsten ikke høres.
En stigning på 3 dB opfattes tydeligt og er teknisk set en fordobling af lydtrykket.
Men det er ikke sådan, mennesker hører det. Der skal 8-10 dB(A) op og ned på skalaen til, før det menneskelige øre opfatter det som en fordobling eller halvering af lyden.
Decibel er en såkaldt logaritmisk skala. Det betyder, at man heller ikke bare kan lægge dB-tallene sammen, når man beregner den samlede støjbelastning.
Hvis man for eksempel bruger en maskine, der støjer 80 dB, og starter en maskine magen til, stiger lydniveauet med 3 dB til 83 dB. En fordobling af lyden giver altså kun en forøgelse af støjbelastningen på 3 dB.
Kilde: Arbejdstilsynet.dk og arbejdsmiljoweb.dk
Hvis man sænker hastigheden på Aarhus Syd Motorvejen fra 120 km/t til 90 km/t, vil støjen derfor formentlig falde med 2-3 dB i de nærliggende boligområder, som dagligt er generet af trafikken. En sådan reduktion vil have en gavnlig effekt for de berørte beboere, skriver fællesråd og rådmand.
- Det er en relativ nem og billig måde at lave støjreduktion på at sænke fartgrænsen, mener Bünyamin Simsek (V), der tidligere er gået forgæves til Transportministeriet for at få staten til at rejse en støjmur ved Aarhus Syd Motorvejen.
Jordvold fortsat en mulighed
Hvorfor kommer du med forslaget lige nu?
- Hvis nogen tror, at det er på grund af valget, så kan de godt tro om. Jeg har arbejdet med sagen i flere år og haft møde med fællesrådets arbejdsgruppe, hvor jeg lovede at gå dybere ind i det, og det har jeg gjort.
- Jeg har også meget tidligere haft en sondering i teknisk udvalg, om lokale lodsejere kunne få lov til at udstykke til grunde og samtidig lægge jord op som en støjvold, men det ville flertallet i udvalget ikke. Men vi arbejder fortsat på muligheden for en støjvold, svarer Bünyamin Simsek.
Han tror dog ikke, at der på kort sigt kommer en støjvold, og derfor kommer forslaget om at sænke hastigheden.
S: Et voldsomt problem
Hos Socialdemokratiet har støjproblemerne i Stavtrup også stor bevågenhed. Steen Bording Andersen (S), næstformand i teknisk udvalg, havde forleden en snak med transportministeren om problemet, da ministeren var i Aarhus for at underskrive aftalen om Marselistunnellen.
- Der er voldsomme problemer med støjen i Viby og Stavtrup, og det er staten, vi skal have fat i, fordi det er en statsvej. Nedsat hastighed kunne være én måde at hjælpe på, men det er ikke nok. Der er brug for et mere traditionelt støjværn, mener Steen Bording Andersen.
Han er som udgangspunkt positiv for igen at se på jordvoldsprojektet fra lokale landmænd.
I Stavtrup Fællesråd mener Karen Yde heller ikke, at en hastighedsnedsættelse kan stå alene.
- Det vil ikke løse hele problemet, men det vil tage noget af støjtrykket, og vi er ret overbeviste om, at det vil kunne mærkes i Stavtrup, hvis hastigheden nedsættes. Vi ser det som et delelement i en større plan, som også skal indebære støjvolde og støjskærme langs Aarhus Syd Motorvejen, siger hun.
Minister vil intet love
Transportminister Benny Engelbrecht (S) har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men svarer skriftligt, at der er voksende fokus på, at støj er et stort og generende problem for naboer til de store veje.
- Derfor har et bredt flertal i Folketinget også afsat tre milliarder til en støjpulje til blandt andet opsætning af et stort antal støjskærme og forsøg med støjstærekasser. Reduceringen af hastighederne er også et redskab, der kan være med til at begrænse støjgenerne. Det viser resultaterne fra hastighedsforsøget ved Holbæk-motorvejen, skriver han.
Transportministeren svarer ikke direkte på spørgsmålet, om han vil sænke hastigheden på Aarhus Syd Motorvejen, og om han har overvejelser om at rejse et støjværn. Men skriver:
- Vi har i forligskredsen bag infrastrukturplanen drøftelser om, hvordan vi bedst og mest effektivt afhjælper støjgenerne både på kort og lang sigt. Her er støjskærme, hastighedssænkelser og ikke mindst kontrol med hastigheden værktøjer, der kan tages i brug, og det er således i forligskredsen, at vi skal tage stilling til de konkrete projekter og ideer. Den konkrete strækning, der spørges til, har ikke været drøftet i forligskredsen endnu, svarer transportminister Benny Engelbrecht.
Viby-StavtrupLIV er et nyhedsbrevsmedie og udkommer ugentligt med artikler om Viby og Stavtrup direkte i din indbakke. Tilmeld dig her.