Lars og Lena lever i støjhelvede fra motorvejen: Det kan ikke være rigtigt, at vi skal risikere at dø tidligere
De lever med trafikstøj fra klokken 04 om morgenen til 23 om aftenen. De vågner om natten, bruger høreværn i haven, og så kæmper de for at få etableret et støjværn langs motorvejen, så de kan få ro.
Lars Knudsen og Lena Vestergaard har boet på Ormslevvej i Viby i 28 år, men de har aldrig oplevet så meget støj fra motorvejen som nu.
- Støjen er blevet alt for slem, og som kommunalpolitiker og folketingspolitiker, kan man ikke bare se det her overhørig. Politikerne bliver nødt til at bruge kræfter for at få det her bragt på plads, siger Lars Knudsen.
Når man åbner havedøren hjemme hos Lars Knudsen og Lena Vestergaard i deres hus på Ormslevvej i Viby, er det som at banke hovedet mod en mur.
Den susende lyd af biler, der drøner over motorvejens asfalt, er markant og invaderende, så snart man træder ud på terrassen.
I vindueskarmen ved siden af havedøren ligger et par gule høreværn. Dem bruger Lena Vestergaard, når hun skal ud og luge i sine bede i haven.
Engang sad ægteparret fra Viby ude om sommeren og spiste aftensmad. Det har de opgivet.
De har heller ikke længere lyst til at gå en tur i det ellers naturskønne område i Høskoven, fordi de ikke kan høre, hvad hinanden siger.
Det er deres virkelighed.
Lars Knudsen, VibyDet kan sgu ikke være meningen, at man på sine gamle dage skal risikere at dø tidligere eller blive ramt af demens, fordi trafikstøjen er øget i nærheden af, hvor man bor
Lars Knudsen og Lena Vestergaard har boet i huset på Ormslevvej i 28 år, og i de første mange år var støjen fra Aarhus Syd Motorvejen tålelig og ikke noget, der generede dem synderligt.
Men i takt med øget trafik, øget hastighedsgrænse, en slidt belægning på motorvejen og flytningen af containerhavnen og Molslinjens færgeterminal er støjen ifølge parret blevet ekstrem.
- Før i tiden sad vi i haven og snakkede, når vi kom hjem fra arbejde og fik en kop kaffe. Det kan vi ikke mere. Nu kan vi sidde indenfor og kigge på fuglene. Gudskelov har vi en udestue, men der kan man også nogle gange høre støjen, fortæller Lena Vestergaard.
Støj på op mod 80 dB
Lars Knudsen har selv foretaget støjmålinger og har flere gange målt støjniveauer på op mod 80 dB i området. Han vurderer, at det gennemsnitlige støjniveau ligger på mindst 63-64 dB. Det stemmer overens med Miljøstyrelsens seneste støjmålinger fra 2017.
Lars Knudsen, VibyStøjen er blevet alt for slem, og som kommunalpolitiker og folketingspolitiker, kan man ikke bare se det her overhørig. Politikerne bliver nødt til at bruge kræfter for at få det her bragt på plads.
Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO kan vejstøj over 53 dB give øget risiko for hjerte-kar-sygdomme, slagtilfælde, diabetes og stress, og for nylig viste et forskningsprojekt, at trafikstøj over 55 dB over en årrække kan give øget risiko for Alzheimers og demens.
Derfor mener Lars Knudsen, at de danske myndigheders vejledende grænse for trafikstøj på 58 dB beror på gammel viden.
- Jeg køber ikke det argument om, at man bør vide, hvad man går ind til, når man køber et hus ved motorvejen, og at der dengang var en vejledende støjgrænse, som man holder sig til. Man bliver nødt til at forholde sig til ny viden. Verden er jo ikke statisk.
- Politikerne bliver nødt til at følge op, når der sker forandringer, og indrette sig efter det. Hvis man vil have, at folk skal kunne komme hurtigt ind og ud af byen, så er det fint, men det skal ikke gå ud over os andre. Så må man indrette sig efter det, så vi andre kan have et tåleligt liv, siger han.
Skal vi dø tidligere?
Lars Knudsen har to gamle venner, som har boet i området omkring Høskoven altid. De er nu ramt af henholdsvis Alzheimers og demens og er flyttet fra deres barndomshjem.
- Så begynder vi jo at frygte, om vi er de næste, der risikerer at blive ramt. Det kan sgu ikke være meningen, at man på sine gamle dage skal risikere at dø tidligere eller blive ramt af demens, fordi trafikstøjen er øget i nærheden af, hvor man bor, siger han.
I huset på Ormslevvej kan Lars Knudsen og Lena Vestergaard høre støjen fra motorvejen fra klokken fire om morgenen til klokken 23 om aftenen.
Lars Knudsen vågner ofte mellem fire og fem om morgenen til lyden af lastbiler, der accelererer, selv om parret sover med lukkede vinduer året rundt. Lena Vestergaard sover med ørepropper.
I perioder har parret dagligt talt om at flytte, men de er glade for området, og derfor har Lars Knudsen besluttet sig for at kaste sig ind i støjkampen og forsøge at råbe politikerne op.
Pres på minister og politikere
Han har allieret sig med to medsammensvorne fra Høskovvej i "støjjuntaen", som trioen kalder sig.
I maj inviterede de Teknisk Udvalg og rådmanden for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek, på besøg, så politikerne kunne høre støjen med egne ører.
Lars Knudsen mener, at det er en statslig opgave at løse støjgenerne fra motorvejen, og derfor vil han have kommunalpolitikerne i byrådet til at lægge pres på folketingspolitikerne.
Han har også selv – flere gange - skrevet breve til transportminister Benny Engelbrecht og de østjyske folketingsmedlemmer Camilla Fabricius, Jens Joel og Nicolai Wammen for at råbe op om den massive støj fra Aarhus syd Motorvejen.
Særligt nu, efter et bredt forlig i Folketinget har afsat en pulje på tre milliarder kroner til bekæmpelse af trafikstøj i den store plan for Danmarks infrastruktur.
Fakta om støjpuljen
- Støjpuljen på tre milliarder kroner, som et bredt forlig i Folketinget har afsat, skal primært gå til støjskærme i særligt støjbelastede områder langs statsvejene.
- Partierne bag aftalen vil have en mere helhedsorienteret tilgang til støjbekæmpelse, hvor indsatsen ikke alene sker, hvor en vej bygges eller udvides, men også fokuserer på de afledte effekter i nærområderne.
- Partierne er også enige om, at der skal gives mulighed for kommunal medfinansiering til støjskærmsprojekter, hvor kommuner selv ønsker at bidrage til projekterne.
- Partierne ønsker desuden af fremme brugen af støjsvage dæktyper gennem internationalt standardiseringsarbejde.
Kilde: Infrastrukturplan 2035
- Støjen er blevet alt for slem, og som kommunalpolitiker og folketingspolitiker, kan man ikke bare se det her overhørig. Politikerne bliver nødt til at bruge kræfter for at få det her bragt på plads.
- Lige nu er der afsat midler, så det er jo bare med at presse på. Man får ikke noget ud af ikke at gøre noget. Jeg bider mig i hvert fald fast i bordkanten, siger han.
Viby-StavtrupLIV er et nyhedsbrevsmedie og udkommer ugentligt med artikler om Viby og Stavtrup direkte i din indbakke. Tilmeld dig her.