Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Efter de personlige stemmer onsdag aften blev talt op, står det klart, hvem der skal sidde i byrådet i Aarhus Kommune de kommende fire år. Og der er flere lokale Viby-kandidater iblandt. Foto: Mette Mørk/Jysk Fynske Medier

Lokale kandidater klar til byrådet: Sådan gik valget i Viby og Stavtrup

Kommunalvalget er ovre, Aarhus Kommune har fået et nyt byråd, og det betyder forandringer både for byen – og sandsynligvis også for Viby og Stavtrup.

Tre lokaler kandidater, som alle bor i Viby, har i hvert fald reddet sig en stol i byrådssalen og skal dermed være med til at varetage – ikke bare aarhusianernes – men også vibygensernes interesser i de kommende fire år.

Derfor giver jeg dig i dette nyhedsbrev overblikket over, hvilke lokale kandidater der blev valgt ind ved tirsdagens kommunalvalg og taler med flere af dem om, hvad man som borger i 8260 Viby J kan forvente af dem som byrådspolitikere.

Derudover dykker jeg ned i, hvordan du og dine naboer har stemt og nørder stemmefordelingen på de fire valgsteder i Viby og på Højvangskolen i Stavtrup. Hvilke partier blev størst, hvem har fået en lussing af vælgerne, og hvem er stormet frem sammenlignet med kommunalvalget i 2017?

Det bliver måske lidt nørdet, men jeg håber, at du har lyst til at dykke ned i historierne. Jeg kan i hvert fald se, at rigtig mange af jer har været opsatte på at give jeres mening til kende. På Højvangskolen i Stavtrup og på flere af valgstederne i Viby ligger stemmeprocenten et godt stykke over gennemsnittet både for kommunen og for hele landet. Det er sejt gået.

Og så er der kun tilbage at sige, at hvis du ligger inde med spørgsmål eller mærkesager, som du synes, jeg bør tale med vores nyvalgte byråd og lokale kandidater om, så tøv ikke med at smide en mail i min retning. Min indbakke er altid åben på kridj@viby-stavtrupliv.dk.

Lad os dykke ned i, hvordan I har stemt.

Billede af Kristine Dam Johansen
Billede af skribentens underskrift Kristine Dam Johansen Journalist
Mahad Yussuf fra De Radikale er en blandt tre lokale Viby-kandidater, som er valgt ind i byrådet. Foto: Jesper Bech Pedersen

Tre kom ind og en veteran røg ud: Her er de lokale Viby-politikere i det nye byråd

Når det nye byråd i Aarhus Kommune officielt tiltræder 1. januar 2022, vil tre af pladserne i byrådssalen være reserveret til Viby-borgere.

Tre lokale kandidater blev nemlig valgt ind ved kommunalvalget, mens en garvet Viby-politiker må vinke farvel til sin stol efter 27 år.

Læs her, hvem de tre lokale kandidater er, og hvad man som Viby-borger kan forvente af dem i byrådet.

Hele tre lokale politikere fra Viby er valgt ind i det nye byråd i Aarhus Kommune for de kommende fire år. Kommunalvalget blev samtidig et farvel til en garvet Viby-politiker, som forlader byrådet efter 27 år.

Når det nyvalgte byråd i Aarhus Kommune officielt tiltræder den 1. januar 2022, kan hele tre lokale Viby-borgere tage plads på en stol i byrådssalen og være med til at varetage borgernes interesser de kommende fire år.

Det stod klart, efter de personlige stemmer onsdag aften blev offentliggjort på rådhuset i Aarhus.

Radikal Viby-kandidat sikrer sig fire år mere 

Blandt de lokale Viby-kandidater blev Mahad Yussuf fra De Radikale den absolut største stemmesluger. Den radikale politiker, som har siddet i byrådet de seneste fire år, fik 1572 personlige stemmer ved kommunalvalget og beholder dermed sin plads for en periode mere.

Størstedelen af Mahad Yussufs personlige stemmer er dog ikke hentet i Viby-området. I Viby har den radikale politiker fået 274 personlige stemmer, mens to vælgere har givet ham en stemme på Højvangskolen i Stavtrup. Til gengæld har han hentet mange stemmer i Brabrand.

- Jeg mener, at der skal flere støjværn til, især langs de store indfaldsveje og hovedveje. Derudover skal vi tænke på, hvordan trafikken kan afvikles bedre, sagde Mahad Yussuf for nylig til Viby-StavtrupLIV om sine mærkesager for Viby-området. Pressefoto. 

Mahad Yussufs mærkesag for Viby-området er at sikre bedre forhold for trafikken og infrastrukturen, fortalte han for nylig til Viby-StavtrupLIV. 

Løsning på støjproblemerne

Socialdemokratiet fik et historisk dårligt kommunalvalg i Aarhus og gik tre mandater tilbage, men det lykkedes den lokale Viby-kandidat Jesper Kjeldsen at redde sig en stol i byrådet. Jesper Kjeldsen fik i alt 1344 personlige stemmer, hvoraf 596 stemmer kom fra Viby og 180 stemmer fra Højvangskolen i Stavtrup.

Det er første gang, at Jesper Kjeldsen fra Socialdemokratiet er valgt ind i Aarhus Byråd. Privatfoto

Jesper Kjeldsen har blandt andet ført kampagne ved at banke på over 2000 døre i lokalområdet og samle underskrifter mod støjproblemerne i Viby og Stavtrup.

- Jeg er meget glad og stolt over at være valgt ind. Jeg føler, at jeg er lykkedes med at komme i samtale med folk i Viby og Stavtrup. Jeg har ført en forholdsvis analog kampagne, og jeg tror, at den her valgsejr for mig er vundet på nærhed og en god forståelse af, hvad der betyder noget for borgerne i Viby. Men jeg er også ydmyg og meget bevidst om, at nu skal der arbejdes på de udfordringer, vi har snakket om, siger han.

Hvad kan borgerne i Viby og Stavtrup forvente af dig som byrådskandidat de næste fire år?

- De kan forvente, at jeg vil kigge på, hvad jeg - og vi - har mulighed for at gøre ved støjen fra motorvejen. Jeg vil i hvert fald gøre mit for at finde en løsning. Det bliver ikke i morgen, men jeg vil kæmpe for, at det kommer til at gå så hurtigt som overhovedet muligt.

Sådan gik det de lokale kandidater til kommunalvalget

  • Mahad Yussuf (De Radikale) - 1572 personlige stemmer
  • Jesper Kjeldsen (Socialdemokratiet) - 1344 personlige stemmer 
  • Katrine Vinther Nielsen (Enhedslisten) - 1278 personlige stemmer 
  • Ango Winther (Konservative) - 550 personlige stemmer
  • Morten Bak Josefsen (Venstre) - 191 personlige stemmer 
  • Daniel Møller Kongsgaard (Konservative) - 132 personlige stemmer 
  • Lena Tandrup Esbensen (Trivsel og Reel Borgerinddragelse) - 77 personlige stemmer 

- Derudover vil jeg se på, hvad vi kan gøre for de Viby-borgere, der er plaget af støj fra letbanen, og jeg vil også have fokus på borgerne på Bernstorffsvej. Og så vil jeg prøve at bevare nærheden. Nærmest samtlige af borgerne i Viby har min mailadresse fra min folder, og jeg vil gerne være en tilgængelig politiker, siger han.

Socialdemokratiet er generelt gået tilbage ved valget. Hvad tror du, det skyldes? 

- Vi skal i gang med at kigge på, hvad der er sket. Der kan være noget landspolitisk, men jeg tror ikke, at det er hele årsagen. Jeg tror, vi har en udfordring med borgerinddragelse i Aarhus, og det er ikke kun Socialdemokratiets skyld, men når man har siddet på magten i mange år, har man selvfølgelig et ansvar. Men jeg hæfter mig ved, at Socialdemokratiet stadig er det absolut største parti, siger Jesper Kjeldsen.

Fokus på en bedre hverdag

Enhedslisten har haft et godt valg og fået tre mandater i det nye byråd. Et af partiets mandater er gået til Katrine Vinther Nielsen, som bor i Viby. Hun fik 1278 personlige stemmer, hvoraf 146 stemmer kom fra Viby og 38 stemmer fra Højvangskolen i Stavtrup.

Katrine Vinther Nielsen fra Enhedslisten er valgt ind i Aarhus Byråd for første gang. Pressefoto

- Jeg er mega glad, overvældet og taknemmelig for den store opbakning. Det var først i går på rådhuset, da jeg fik mit personlige stemmetal at vide, at det for alvor gik op for mig. Jeg er overvældet af ydmyghed over at få lov at arbejde for demokratiet og aarhusianerne, siger hun.

Med Katrine Vinther Nielsen i byrådet kan Viby-borgerne forvente, at hun vil have fokus på at skabe en bedre hverdag, lyder det fra politikeren.

- Viby-borgerne kan forvente, at jeg vil kæmpe for at styrke klimaet og velfærden og sikre en hverdag med mindre trafik og mindre støj. Samtidig er det en af mine mærkesager, at der skal være en ordentlig normering, og at skolerne og daginstitutionerne får større medbestemmelse, siger hun.

Ango Winther forlader byrådet efter 27 år

Det Konservative Folkeparti blev kommunalvalgets store vinder, men selvom partiet gik fra ét til fem mandater, blev valget et farvel til Ango Winther. Den garvede Viby-politiker har siddet i byrådet i Aarhus Kommune i 27 år, hvor han blandt andet har været medlem af Sundhed- og Omsorgsudvalget og Teknisk Udvalg.

Den garvede Viby-politiker Ango Winther har siddet i Aarhus byråd siden 1. januar 1994, men nu er det slut. Foto: Kim Haugaard 

Men 550 personlige stemmer var altså ikke nok til at redde pladsen for en periode mere.

I 26 år var Ango Winther medlem af Socialdemokratiet, men i november 2020 smækkede han døren til partiet og meldte sig i stedet ind i Det Konservative Folkeparti.

– Jeg kan ikke kende de værdier, som Socialdemokratiet i Aarhus Byråd i dag står for, sagde Ango Winther dengang til Jyllands-Posten og henviste blandt andet til byggesager på Europaplads, Sølystgade og Herredsvej, som han ikke mente var håndteret korrekt.

Foruden Ango Winther blev der ved tirsdagens kommunalvalg heller ikke plads i byrådet til de tre lokale kandidater Morten Bak Josefsen fra Venstre, Daniel Møller Kongsgaard fra Det Konservative Folkeparti og Lena Tandrup Esbensen fra Reel Trivsel og Borgerinddragelse.

Viby-StavtrupLIV er et nyhedsbrevsmedie og udkommer ugentligt med artikler om Viby og Stavtrup direkte i din indbakke. Tilmeld dig her.

På trods af en stor valglussing er Socialdemokratiet fortsat det største parti i Viby - og i resten af Aarhus. Foto: Jens Thaysen

Nysgerrig på hvad din nabo stemte? Sådan fordelte stemmerne sig i Viby

Du ved, hvad du selv stemte, men hvad stemte din nabo?

Det kan du blive klogere på her, hvor vi dykker ned i, hvordan stemmerne fordelte sig på de fire valgsteder i Viby - Rosenvangskolen, Viby Hallen, Søndervangskolen og Ormslev Præstegård.

Socialdemokratiet er fortsat det suverænt største parti i Viby på trods af en stor vælgerlussing til valget, og så er Det Konservative Folkeparti stormet frem.

På trods af Socialdemokratiets historisk dårlige valg i Aarhus Kommune er partiet fortsat det suverænt største parti i Viby efterfulgt af De Konservative, som er stormet frem. Venstre og Dansk Folkeparti går tilbage.

Der bor unge studerende, børnefamilier og gråhårede seniorer i Viby, og med lidt god vilje kunne man kalde bydelen for en miniudgave af hele Aarhus Kommune.

I hvert fald hvis man ser på, hvordan I har stemt til kommunalvalget.

På de store linjer flugter resultatet af tirsdagens valg i Viby nemlig med det generelle resultat for Aarhus Kommune, hvis man ser på stemmefordelingen på de fire valgsteder Viby Hallen, Rosenvangskolen, Søndervangskolen og Ormslev Præstegård.

Viby har - ligesom resten af Aarhus - givet en syngende lussing til Socialdemokratiet, og selv om Jacob Bundsgaard (S) igen kan iføre sig borgmesterkæden, oplever partiet stor tilbagegang ved alle fire valgsteder i Viby.

Når det er sagt, er Socialdemokratiet dog fortsat det suverænt største parti i bydelen. Samlet set har Socialdemokratiet fået 4042 stemmer på de fire valgsteder i Viby. Dermed er der fortsat et godt stykke vej ned til Det Konservative Folkeparti, som med 1790 stemmer bliver det næststørste parti i Viby.

Det Konservative Folkeparti blev til gengæld kommunalvalgets helt store vinder og gik fra ét til fem mandater i byrådet. Partiet har også oplevet stor fremgang på alle fire valgsteder i Viby. Særligt på Ormslev Præstegård og Rosenvangskolen, hvor Steen Stavnsbo og Co. er gået henholdsvis 11,9 procentpoint og 13,9 procentpoint frem sammenlignet med valget for fire år siden.

Efter Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti er det Venstre, De Radikale, SF og Enhedslisten, der har fået flest stemmer i Viby, og de fire partier ligger nogenlunde jævnbyrdigt. Venstre er dog gået tilbage på tre ud af fire stemmesteder i Viby - Viby Hallen, Rosenvangskolen og Ormslev Præstegård - ligesom partiet også generelt er gået tilbage i Aarhus Kommune.

Stor forskel på, hvor mange der stemmer

Ser man på, hvor flittige vibygenserne har været til at stemme, er der en vis forskel, afhængig af hvor i bydelen, man retter blikket hen. På Rosenvangskolen og på Ormslev Præstegård er stemmeprocenten på henholdsvis 72,91 procent og 72,98 procent, hvilket er et godt stykke højere end landsgennemsnittet som ifølge DR endte på 67,2 procent.

I Viby Hallen og på Søndervangskolen var der til gengæld knap så mange af de stemmeberettigede, der valgte at sætte deres kryds. Her blev stemmeprocenten på henholdsvis 58,13 og 44,64 procent.

Du kan se oversigten over stemmefordelingen på de enkelte valgsteder herunder.

Sådan gik valget i Viby Hallen

I Viby Hallen var Socialdemokratiet den suverænt største stemmesluger, og ser man på fordelingen af personlige stemmer, valgte flest vælgere - nærmere betegnet 563 - at sætte deres kryds ved Jacob Bundsgaard. Lige i hælene på borgmesteren ligger den lokale Viby-kandidat Jesper Kjeldsen, som var den næstmest populære Socialdemokrat blandt vælgerne i Viby Hallen. Han fik 491 personlige stemmer.

Sådan gik valget på Rosenvangskolen

Også på Rosenvangskolen satte langt de fleste deres kryds ved Socialdemokratiet, men det er værd at bemærke, at vælgerne i den grad også har støttet Det Konservative Folkeparti. Sammenlignet med valget i 2017 oplever partiet den største fremgang på Rosenvangskolen blandt alle valgsteder i Viby.

Sådan gik valget på Søndervangskolen

På Søndervangskolen i det sydlige Viby står De Radikale stærkt og blev ved valget i tirsdags det næststørste parti efter Socialdemokratiet. Ser man på de personlige stemmer, har den lokale Viby-kandidat Mahad Yussuf høstet flest stemmer på Søndervangskolen blandt de radikale kandidater.

Sådan gik valget på Ormslev Præstegård

Socialdemokratiet topper også stemmetallene i Ormslev. Derudover er det værd at bemærke, at Venstres tilbagegang og SF's fremgang har betydet, at de to partier har fået præcis lige mange stemmer af vælgerne i Ormslev Præstegård.


Viby-StavtrupLIV er et nyhedsbrevsmedie og udkommer ugentligt med artikler om Viby og Stavtrup direkte i din indbakke. Tilmeld dig her.

Cirka 2900 vælgere fra Stavtrup satte tirsdag deres kryds ved kommunalvalget. Stemmeprocenten endte på 76,6 procent på valgstedet på Højvangskolen. Det er et godt stykke over gennemsnittet i både kommunen og på landsplan. Foto: Kim Haugaard/Jysk Fynske Medier

De to største partier i Stavtrup er røde - men de blå ånder dem i nakken

De to største partier i Stavtrup er Socialdemokratiet og SF. Det står klart efter tirsdagens kommunalvalg.

Men der er ikke langt ned til de to blå partier Venstre og Det Konservative Folkeparti, som også står stærkt i byen.

Vi analyserer valgresultatet og ser på, hvilke kandidater der for alvor har høstet stemmer i Stavtrup.

På trods af en gedigen vælgerlussing blev Socialdemokratiet det største parti i Stavtrup ved årets kommunalvalg - efterfulgt af SF, som også høstede mange stemmer blandt vælgerne på Højvangskolen. Venstre og Det Konservative Folkeparti står dog fortsat stærkt i byen.

Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre fik et rap over nallerne af vælgerne, mens Det Konservative Folkeparti, SF, Enhedslisten og Nye Borgerlige gik frem.

Nogenlunde sådan kan man opsummere tirsdagens kommunalvalg i Stavtrup, hvor der i alt blev afgivet 2880 gyldige stemmer på valgstedet på Højvangskolen.

Stemmeprocenten landede på 76,6 procent, og dermed var borgerne i Stavtrup mere flittige til at gå til stemmeurnerne end mange andre steder i Aarhus, hvor den gennemsnitlige stemmeprocent på tværs af kommunen endte på 68,2 procent.

De største partier er røde

Ser man på det samlede antal stemmer, er Socialdemokratiet på trods af et historisk dårligt kommunalvalg fortsat det mest populære parti i Stavtrup. Partiet har i alt høstet 962 stemmer fra vælgerne på Højvangskolen svarende til 33,4 procent af det samlede antal stemmer.

Og ser man på de personlige stemmetal er der især to populære socialdemokrater i Stavtrup: Borgmester Jacob Bundsgaard, der har snuppet 299 af stemmerne, og den lokale Viby-kandidat Jesper Kjeldsen, som blandt andet har ført kampagne på at løse problemerne med støj fra Aarhus Syd Motorvejen. Han har fået 180 personlige stemmer på Højvangskolen.

SF indtager pladsen som det næststørste parti i Stavtrup med 396 stemmer, dog skarpt forfulgt af Venstre og Det Konservative Folkeparti, som hver har fået 373 stemmer.

Hos SF blev Thomas Medom den store stemmesluger i Stavtrup. Han har siddet som rådmand for Børn og Unge og fortsætter på posten de næste fire år som følge af SF's fremgang ved valget.

Tilbagegang hos Venstre og Dansk Folkeparti

Hos Venstre har den afgående rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek, trukket flest personlige stemmer i Stavtrup, men hos venstrefolkene er der knap så meget jubel at hente efter resultatet af valget. Venstre har generelt mistet stemmer i Aarhus Kommune, og det gælder også i Stavtrup, hvor partiet er gået 2,5 procentpoint tilbage sammenlignet med kommunalvalget i 2017.

Også Dansk Folkeparti har fået en lussing af Stavtrup-borgerne. Her er DF gået 4,8 procentpoint tilbage sammenlignet med forrige kommunalvalg. Dermed er partiet gået mere tilbage i Stavtrup end i Aarhus Kommune generelt, hvor Dansk Folkeparti har fået en tilbagegang på 3,7 procentpoint.

På stemmesedlen ved valget var der også kandidater fra nyere og mindre partier, men ingen af dem har for alvor vundet indpas i Stavtrup.

Veganerpartiet modtog 12 stemmer fra vælgerne på Højvangskolen, mens Trivsel og Reel Borgerinddragelse fik 40 stemmer, hvoraf størstedelen gik til den lokale kandidat fra Stavtrup, Lena Tandrup Esbensen.

To personer i Stavtrup stemte på Kommunisterne, én stemte på De Grønne, mens ingen valgte at sætte deres kryds ved Egalitært Folkeparti.

Viby-StavtrupLIV er et nyhedsbrevsmedie og udkommer ugentligt med artikler om Viby og Stavtrup direkte i din indbakke. Tilmeld dig her.