Kommunen kigger igen på at etablere motorvejsramper mellem Viby og Stavtrup
Aarhus Kommune har i maaaaaange år talt om at lave endnu en tilkørsel til motorvejen i krydset ved Ravnsbjergvej/Ormslevvej, og det giver bekymringer i både Viby og Stavtrup.
Efter projektet efterhånden har ligget i dvale i mange år, kigger kommunen nu igen på ramperne og har for nylig taget kontakt til Vejdirektoratet for at komme videre med de store planer.
Få en status på projektet her.
I mange år har Aarhus Kommune luftet idéen om at etablere endnu en motorvejstilkørsel til Aarhus Syd Motorvejen i krydset ved Ravnsbjergvej/Ormslevvej.
Formålet med motorvejsramperne er at lede en større del af trafikken fra det sydlige Aarhus via Ravnsbjergvej og Aarhus Syd Motorvejen, i stedet for at bilisterne i dag skal køre ind over Viby Torv, som er hårdt presset i myldretiden og i dag fungerer som en flaskehals.
Men idéen om at etablere motorvejsramperne deler borgerne i Viby og Stavtrup.
Nogle mener, at det er en god og nødvendig løsning for at mindske trafikken omkring Viby Torv. Andre – særligt i Stavtrup og omkring Ravnsbjergvej - frygter øget støj og gennemkørende trafik, hvis ramperne kommer.
Projektet med motorvejsramperne har på det seneste ligget i dvale, men nu har Aarhus Kommune besluttet at tage projektet op af skrivebordsskuffen igen.
Mere konkret har de i løbet af de seneste måneder haft kontakt med Vejdirektoratet - som i sidste ende skal give tilladelse til at etablere ramperne - for at få deres vurdering af projektet.
- Vi har lige indkaldt til et nyt møde om projektet, som vi håber at nå inden jul, hvor vi forhåbentlig kan få Vejdirektoratets nik til, at de kan se projektet for sig, fortæller projektleder hos kommunens afdeling for Teknik og Miljø, Lars Clausen.
Stadig usikkert om ramperne kommer
Årsagen til, at Aarhus Kommune har taget projektet frem igen, er at Aarhus Vand har planer om at etablere regnvandsbassiner og et rekreativt område i nærheden af, hvor ramperne efter planen skal anlægges.
Aarhus Vand har derfor eftersøgt et svar på, hvor meget motorvejsramperne kommer til at fylde, og det har fået kommunen til at hive projektet frem igen.
Men lige nu er spørgsmålet fortsat, om ramperne overhovedet kan etableres.
Kommunen har afsat 101 millioner til projektet i deres 10-års investeringsplan for 2024-2033, hvor de forudsætter en statslig medfinansiering på 50 millioner kroner.
Men motorvejsramperne blev ikke nævnt, da Folketinget i juni måned vedtog en stor plan for Danmarks infrastruktur.
- Vi har pillet projektet frem for Aarhus Vands skyld, og vi troede, at vi skulle i gang med at projektere, men så kunne vi fornemme på infrastrukturforliget, at det var måske ikke lige nu, siger Lars Clausen.
- Når vi en gang får en aftale med Vejdirektoratet om at etablere ramperne, så skal vi i gang med at projektere. Men først skal vi have en aftale om, at der kan komme ramper, og hvordan de i så fald kan se ud, siger han.
Af den grund kan Aarhus Kommune lige nu ikke sige noget om tidshorisonten på projektet.
Vejdirektoratet: Meget skal undersøges, før vi siger ja
Det kan Vejdirektoratet heller ikke. Her er der pt. ingen planer om at etablere - eller medfinansiere - nye ramper til Aarhus Syd Motorvejen ved Ravnsbjergvej/Ormslevvej, oplyser afdelingsleder Mette Fynbo.
Hun bekræfter, at Vejdirektoratet har genoptaget dialogen med Aarhus Kommune. Men det er endnu for tidligt at sige, om det overhovedet kan lade sig gøre at etablere ramperne.
- På det grundlag, der foreligger nu, kan vi ikke vurdere, om vi kan godkende et nyt tilslutningsanlæg. Det vil kræve et mere omfattende arbejde, siger Mette Fynbo.
Vejdirektoratet skal blandt andet have foretaget en vurdering af, hvordan et nyt rampeanlæg vil påvirke den øvrige motorvejstrafik.
Derudover skal det undersøges, hvad der rent vej- og anlægsteknisk er plads til i krydset ved Ravnsbjergvej/Ormslevvej, så ramperne ikke bliver til gene for trafikafviklingen og trafiksikkerheden på motorvejen.
- Vejdirektoratet skal jo varetage statens veje, så vi skal sikre, at vores øvrige anlæg ikke bliver forringet i væsentlig grad ved at lave et nyt tilslutningsanlæg, siger Mette Fynbo og tilføjer, at det i sidste ende er en politisk beslutning at etablere - og eventuelt medfinansiere - ramperne.
Bekymring for afstanden mellem ramperne
Vejdirektoratet er også opmærksomme på, at motorvejsramperne ved Ravnsbjergvej/Ormslevvej potentielt kan komme til at ligge ret tæt på de eksisterende ramper ved Åhavevej/Viby Ringvej med kun 1,7 kilometers afstand imellem sig.
- Det er ikke altid, at vi har de bedste erfaringer med det. Motorvejen er jo egentlig indrettet til, at man skal have en masse trafik, der kører lige ud og lidt trafik, der kører af og på. Og hver gang man etablerer et nyt rampeanlæg, bliver det mere komplekst med af- og tilkørsel, siger Mette Fynbo.
- Derfor skal vi undersøge den konkrete strækning nærmere for at se, hvor tæt ramperne kommer til at ligge, og om det kan give nogle problemer i forhold til trafiksikkerheden og trafikafviklingen på motorvejen. Det er sådan noget, vi skal drøfte med Aarhus Kommune, siger hun.
Endelig skal Vejdirektoratet også foretage en vurdering af de samfundsøkonomiske konsekvenser af et nyt rampeanlæg i forhold til blandt andet trafikafvikling, fremkommelighed og eventuelle miljømæssige konsekvenser.
Viby Torv er presset til bristepunktet
Årsagen til, at Aarhus Kommune overhovedet ønsker at etablere motorvejsramperne, er som nævnt, at trafikken på Viby Torv skal aflastes. Ifølge Lars Clausen fra Teknik og Miljø er torvet allerede nu presset til bristepunktet i myldretiden.
- Vi så et meget godt eksempel på det, da Brabrand Sø og Årslev Engsø for to år siden var oversvømmet efter store regnskyl. Det gjorde, at man ikke kunne køre ad Byleddet og Søskovvej, som kører igennem de to søer. Det så man tydeligt effekterne af på Viby Torv.
- Det afspejler selvfølgelig også noget uhensigtsmæssigt, nemlig at Byleddet/Søskovvej i dag fungerer som en ventil. Nogle kalder den for ”den tredje ringvej”. Hvis man ikke havde den, ville trafikken i perioder bryde helt sammen. Det viser tydeligt, at vi har et vejsystem, som faktisk i dag er fuldt udnyttet de kritiske steder, og det er blandt andet på Viby Torv, siger Lars Clausen.
Færre biler på Skanderborgvej og Viby Ringvej
Ifølge Aarhus Kommunens trafikmodel, der kan simulere, hvordan trafikken vil udvikle sig i fremtiden, kommer der endnu flere biler på vejene frem mod 2030 og 2040, end der er i dag - også omkring Viby Torv.
Ifølge rapporten ”Mobilitet frem mod 2050”, som blev publiceret i 2019, vil der på en almindelig hverdag i 2035 køre 30.000 biler på Skanderborgvej uden ramperne. Med ramperne reduceres det tal til 25.000 biler. På Viby Ringvej vil trafikken i 2035 reduceres fra 43.000 biler til 30.000 biler, hvis ramperne etableres, vurderer rapporten.
De nyeste prognoser, baseret på kommunens nye trafikmodel og lidt ændrede forudsætninger for byens udvikling, viser dog tal for biltrafikken, der er noget lavere.
- Men Aarhus Syd er samtidig den del af Aarhus, som ”halter efter” byudviklingsmæssigt. Vi forudser, at der kommer til at bo flere mennesker i det sydlige Aarhus. Så man kan forvente yderlige pres på vejnettet, og det er helt tydeligt, at Viby Torv ikke kan blive ved med at klare den trafik. Det er den primære årsag til, at vi gerne vil udvide Ravnsbjergvej og koble ramperne på, siger Lars Clausen.
Viby-StavtrupLIV er et nyhedsbrevsmedie og udkommer ugentligt med artikler om Viby og Stavtrup direkte i din indbakke. Tilmeld dig her.