Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

2022 er udråbt til musikår i Aarhus med projektet Music City Aarhus. I den forbindelse er det muligt at søge om midler til at afvikle koncerter - for eksempel i Viby og Stavtrup. Arkivfoto: Flemming Liin

Hvorfor er der ikke flere koncerter i Viby og Stavtrup?

Jeg skal være helt ærlig og sige, at når jeg en gang imellem får lyst til at tage min kæreste eller en veninde under armen og gå til koncert, er det aldrig faldet mig ind at tage til Viby.

Og det er absolut ikke, fordi jeg ikke har lyst. Men fordi jeg aldrig har overvejet det som en mulighed. Måske siger det mere om mig end om Viby, men jeg vil alligevel dedikere dette nyhedsbrev til en undren: Hvorfor er der ikke flere koncerter i Viby?

Ser man på indbyggertallet, bor der rundt regnet 35.000 mennesker i Viby og Stavtrup tilsammen, og området ligger tæt på både midtbyen, Holme og Højbjerg.

I brokvartererne omkring København bugner det med spillesteder, og selv om Aarhus er en mindre by end hovedstaden, er Viby trods alt ingen miniversion af Vesterbro, når det kommer til mængden af kulturtilbud.

Det betyder selvfølgelig ikke, at der ikke sker en skid – for nu at sige det lige ud. Der er koncerter i kirker, på biblioteket, på lokalcentre og i fremtiden også store stadionkoncerter i Eskelunden. Der er også tanker om at omdanne Viby Præstegård til kulturhus og spillested.

Alligevel undrer det mig, at der ikke er flere koncerter - og kulturtilbud i det hele taget - i Viby, og det samme gør flere folk i lokalområdet, som jeg har talt med. Blandt andre Viby Fællesråd, som sammen med Viby Bibliotek og flere lokale ildsjæle arbejder med muligheden for at bringe flere arrangementer til bydelen.

Og netop i år er der måske en anledning.

Aarhus er nemlig i 2022 udråbt til musikår under overskriften Music City Aarhus 2022, og det betyder, at der er mulighed for at søge penge til at afvikle koncerter. Og det opfordrer sekretariatsleder i projektet Jesper Mardahl kraftigt til.

Han fortæller, at der indtil videre ikke har været mange henvendelser fra Viby-området, og det undrer også ham, at der ikke er flere spillesteder i postnummer 8260.

- Viby er sådan lidt en sort plet. I Åbyhøj har man Elværket, som er et driftigt kulturhus, og Viby er jo immervæk en stor forstad med mange flere mennesker, så det er lidt skægt, at der ikke er flere koncertsteder ud over biblioteket, siger han.

Netop Viby Bibliotek har faktisk søgt og fået midler gennem Music City Aarhus til at afvikle koncerter over en weekend i efteråret. Hvad det nærmere bestemt kommer til at indebære, kan du læse mere om nedenfor.

Og så skal jeg skynde mig at tilføje, at jeg højst sandsynligt ikke kender Viby og Stavtrup lige så godt som dig. Måske er det bare mig, der (endnu) ikke er stødt på de mange spillesteder, koncerter og musikalske undergrundsmiljøer i Viby. Måske er området i forvejen så plaget af støj, at der slet ikke er et ønske om larmende koncerter.

Jeg ved det ikke, men jeg vil gerne blive klogere, så tip mig endelig og giv dit input med, hvis du gør dig tanker om emnet eller kender til ildsjæle og musikprojekter i Viby og Stavtrup.

Så kan vi blive klogere sammen. God læselyst.

Billede af Kristine Dam Johansen
Billede af skribentens underskrift Kristine Dam Johansen Journalist
Gennem året vil Music City Aarhus gerne vise og fortælle aarhusianerne, hvor stor og stærk en musikby Aarhus stadig er. Arkivfoto: Mads Christensen

2022 er musikår i Aarhus: Nu er der mulighed for at få koncerter til Viby og Stavtrup

Lige meget om du er til vred garagerock eller sukkersød flødepop, er der mulighed for at høre din yndlingsgenre i løbet af 2022, som er udnævnt til musikår i Aarhus.

Det betyder, at der i anledning af Music City Aarhus 22 bliver arrangeret koncerter over hele Aarhus, og det er muligt at søge penge til at afvikle musikarrangementer.

Og sekretariatsleder i Music City Aarhus, Jesper Mardahl, håber meget, at arrangører i Viby vil melde sig på banen.

- Det er ikke meningen, at Music City Aarhus 22 kun skal foregå inden for Ringgaden. Jo mere, vi kan sprede arrangementerne ud, jo bedre, siger han.

I Aarhus er 2022 udnævnt til musikår, og arrangørerne bag projektet Music City Aarhus 22 ønsker at få afviklet koncerter over hele byen og ikke kun inden for Ringgaden. Derfor opfordrer de alle i Viby og Stavtrup med en idé til en koncert om at søge midler.

Vi er trådt ind i et nyt år, og det skal emme af musik og koncerter over hele Aarhus.

Det er i hvert fald ambitionen med projektet Music City Aarhus 2022, som har fået en millionbevilling fra Aarhus Kommune samt en række fondsmidler, som foreninger og arrangører rundt omkring i kommunen kan søge til at stable koncerter og musikarrangementer på benene.

Med andre ord: Har man en god idé til et musikarrangement, kan man søge penge til at afvikle det.

Og sekretariatsleder for Music City Aarhus 2022, Jesper Mardahl, håber, at der er lokale aktører i Viby-området, som vil melde sig på banen med forslag til arrangementer.

- Det er ikke meningen, at Music City Aarhus 22 kun skal foregå inden for Ringgaden. Jo mere, vi kan sprede arrangementerne ud, jo bedre, siger han.

Jesper Mardahl nævner blandt andet biblioteker, kirker, caféer, musikforeninger, skoler, sportsforeninger eller lokalcentre som mulige arrangører.

Om Music City Aarhus 2022

  • Music City Aarhus 2022 er hele byens musikår, som er dedikeret til at genstarte musiklivet i Aarhus og samle byen omkring musikscenen. Initiativet skal også bruges til bygge bro mellem byens kultur og erhvervsliv.
  • Temaet for Music City Aarhus er "Let's Come Together" og har til formål at styrke fællesskab og sammenhold. Ikke mindst efter coronapandemien, der har været hård ved kulturlivet.
  • Ideen udsprang tilbage i 2020 efter initiativ fra Northside Festival, Spot Festival, Musikhuset Aarhus, Train, Headquarters, Aarhus Volume, Voxhall og Radar.
  • Music City Aarhus 2022 har fået støtte fra Aarhus Kommune og Salling Fonden, der har doneret henholdsvis fem og to millioner til det musikalske år.
  • Music City Aarhus har også modtaget donationer fra Kirsten og Gunnar Fonden, som er blevet skabt af Kirsten og Gunnar Jakobsen fra Lystrup. Ægteparret bag Bichel Vine døde med få måneders mellemrum, men havde i god tid besluttet, at deres formue skulle gå til kultur i Aarhus. Fonden har valgt at støtte ni forskellige projekter med 250.000 kroner til hvert projekt.
  • Den officielle åbningskoncert finder sted lørdag 26. marts, hvor der vil være arrangementer i løbet af dagen. Det hele lukkes ned med en stor koncert på Bispetorv. I tiden op til vil der være en række events. Den første bliver i slutningen af januar med Kazoo festival 29. januar.

Kilde: Music City Aarhus 2022

Og musikgenren er underordnet.

- Det kan være alle genrer fra klassisk til pop, hiphop og så videre. Der er ingen begrænsninger. Det kan også være et foredrag om musik. Hvis det er et musikarrangement, så kan man søge penge til det, og det vil jeg helt klart opfordre til at gøre, siger Jesper Mardahl.

- Viby er lidt en sort plet

1. februar åbner Music City Aarhus for en ny pulje, og det bliver muligt at ansøge direkte via formularer på hjemmesiden. Efter planen gives der svar på ansøgningerne i midten af marts.

Hvad kræver det af arrangøren at få støtte til en koncert eller et arrangement?

- Det kræver, at man en idé, en beskrivelse og et budget til, hvad man vil lave. Altså at man har en idé til, hvem kunstneren skal være, og hvor og hvornår arrangementet skal afholdes, siger Jesper Mardahl.

- Vi har nogle kurateringsgrupper, som gennemgår ansøgningerne, og her kigger man selvfølgelig på, hvor seriøs idéen er, og hvorvidt det kan lade sig gøre at afvikle arrangementet. Og om det giver mening at give 10.000, 20.000 eller 30.000 kroner til det, siger han.

Ifølge sekretariatslederen har Music City Aarhus ikke fået mange henvendelser fra arrangører i Viby endnu.

- Viby er sådan lidt en sort plet. I Åbyhøj har man Elværket, som er et driftigt kulturhus, og Viby er jo immervæk en stor forstad med mange flere mennesker, så det er lidt skægt, at der ikke er flere koncertsteder ud over biblioteket, siger Jesper Mardahl.

Viby-StavtrupLIV er et nyhedsbrevsmedie og udkommer ugentligt med artikler om Viby og Stavtrup direkte i din indbakke. Tilmeld dig her.

Fra den 9. til den 11. september 2022 afholder Viby Bibliotek en såkaldt vækstlagsweekend med små koncerter med lokale musikere. Foto: Flemming Krogh/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix 

Viby Bibliotek afholder koncertweekend med støtte fra Music City Aarhus

En hel weekend med små koncerter og musikarrangementer både inden for og uden for Viby Bibliotek.

Det er på tegnebrættet, efter biblioteket har søgt og modtaget midler gennem Music City Aarhus 22.

Hvad weekenden kommer til at indebære, kan du blive klogere på her.

Viby Bibliotek har fået støtte af Music City Aarhus 22 til at afholde en weekend med koncerter og workshops med fokus på musik.

En weekend pakket med små koncerter, foredrag, morgensang og andre musikaktiviteter er på tegnebrættet hos Viby Bibliotek.

Biblioteket har sat sig for at udnytte muligheden for at søge midler gennem Music City Aarhus 22 til at afvikle musikarrangementer og har modtaget 10.000 kroner i støtte.

Pengene skal bruges til at afholde en såkaldt vækstlagsweekend på og omkring Viby Bibliotek i weekenden 9. – 11. september 2022, fortæller bibliotekar Emil Brøsen.

- Vores tanke og ønske med weekenden er at præsentere udvalgte, lokale vækstlagsmusikere, som kan give koncerter. Derudover vil vi gerne præsentere nogle af de aktiviteter, som vi i forvejen laver på biblioteket. Det kan være guidede fælleslytninger, morgensang, musikforedrag og sangskrivningsværksteder, fortæller han.

Flemming Bamse Jørgensen havde for eksempel sine debutkoncerter med pigtrådsrock i salen under Viby Bibliotek. Så der har tidligere være et stærkt musikmiljø i Viby, og det vil vi gerne bakke op om igen

Emil Brøsen, bibliotekar Viby Bibliotek

Viby Bibliotek har ikke booket bestemte kunstnere til at give koncerter endnu, men forventer i løbet af foråret at kunne præsentere et egentligt program for weekenden.

Flemming Bamse Jørgensens pigtrådsrock

Biblioteket ønsker at afholde koncerterne og arrangementerne indenfor – blandt andet i salen under biblioteket – men også uden for på parkeringspladser og arealer omkring biblioteket, så nogle af aktiviteterne kan ses fra Skanderborgvej.

Hvorfor var det netop denne type arrangement, I søgte penge til?

- Den pulje, vi har søgt igennem Music City Aarhus 22, handlede om vækstlag, så det skulle selvfølgelig passe ind i det. Derudover er der mange spillesteder i Aarhus C, men langt færre uden for midtbyen, hvor også langt færre koncerter og arrangementer i øvrigt konkurrerer om det lokale publikums opmærksomhed. Derfor vil det også være nemmere herude at tiltrække publikummer til de lidt mindre navne fra vækslaget og give dem mulighed for at stå øverst på plakaten, siger Emil Brøsen.

Viby Bibliotek ønsker samtidig at gøre noget mere for musikmiljøet i bydelen og arbejder også tæt sammen med blandt andre Viby Fællesråd for at bringe noget mere kultur til området.

- Der ligger mange sjove historier i Viby omkring lokale musikere. Flemming Bamse Jørgensen havde for eksempel sine debutkoncerter med pigtrådsrock i salen under Viby Bibliotek. Så der har tidligere være et stærkt musikmiljø i Viby, og det vil vi gerne bakke op om igen, fortæller Emil Brøsen.

Endnu en pulje til koncerter

Viby Bibliotek håber, at den planlagte vækstlagsweekend i september kan blive en årlig tilbagevendende begivenhed, hvor biblioteket sætter fokus på musik.

Music City Aarhus 22 er et initiativ skabt af en række centrale aktører fra det aarhusianske musikliv, som er gået sammen om at arbejde for et fælles musikår.

1. februar åbner Music City Aarhus 22 for endnu en pulje, hvor man kan søge støtte til at afholde musikarrangementer i løbet af 2022.

Og det kunne godt være i samarbejde med Viby Bibliotek, siger Emil Brøsen.

- Hvis der er nogle lokale i Viby, som vil søge puljen til at afholde en koncert eller et musikarrangement, så er det ikke utænkeligt, at biblioteket kunne lægge lokaler til, hjælpe med at sætte fokus på det eller samarbejde om det. Det vil vi være åbne for, siger han.

Lokale kirker overvejer også at søge midler

Foruden biblioteket har flere lokale kirker, som Viby-StavtrupLIV har kontaktet, også udtrykt, at de er positive over for at søge midler til at afvikle koncerter gennem Music City Aarhus 22.

Blandt andet Ravnsbjergkirken.

- Jeg har ikke været opmærksom på, at det var en mulighed, men jeg synes, det lyder spændende, så jeg vil se på, om det kunne være en idé at søge penge til koncerter i kirken, fortæller organist i Ravnsbjergkirken, Kasper Walther.

Viby-StavtrupLIV er et nyhedsbrevsmedie og udkommer ugentligt med artikler om Viby og Stavtrup direkte i din indbakke. Tilmeld dig her.

Mikkel Stærk Dickenson er formand for Stavtrup Fællesråd. Her ses han til vælgermøde på Lokalcenter Søholm i november i anledning af kommunalvalget. Foto: Kristine Dam Johansen

Stavtrup Fællesråd arrangerer frivillighedsaftener på Højvangskolen

I stedet for at diskutere emner som pukkelbump og hastighedsbegrænsning på Facebook-siden Stavtrup Siden, opfordrer Stavtrup Fællesråd til at mødes ansigt til ansigt og tale om de emner, der optager borgerne i Stavtrup.

Derfor inviterer Fællesrådet i 2022 til såkaldte frivillighedsaftener den sidste onsdag i hver måned. Her kan man møde fællesrådet, og derudover er det tanken, at byens mange frivillige kan bruge aftenerne til at holde møde, arbejde eller finde sammen på tværs.

Som noget nyt arrangerer Stavtrup Fællesråd i 2022 "frivillighedsaftener" på Højvangskolen for at flytte diskussioner fra Facebook til et fysisk forum og give frivillige et rum til at mødes på tværs.

I stedet for at diskutere emner som pukkelbump og hastighedsbegrænsning i et uendeligt langt kommentarspor på Facebook-siden Stavtrup Siden, så lad os mødes ansigt til ansigt og tale om de emner, der fylder noget i Stavtrup.

Sådan lyder en af tankerne bag et nyt initiativ kaldet "frivillighedsaftener", som Stavtrup Fællesråd sætter i søen i 2022.

Initiativet går ud på, at Stavtrup Fællesråd inviterer til møde på Højvangskolen den sidste onsdag i hver måned igennem hele 2022, hvor frivillige i byen kan samles og holde møde, arbejde, høre nyt fra multihalsudvalget eller andet.

Fællesrådet deltager også selv på frivillighedsaftenerne for at give en status på deres arbejde og diskutere emner, der optager borgere i Stavtrup.

- Frivillighedsaftener er startet af fællesrådet for at skabe et fysisk samlingssted, hvor man kan holde møde og samtidig hilse på nogle af de mange andre frivillige, der yder en indsats for fællesskabet, fortæller formand Mikkel Stærk Dickenson.

Møderne foregår i Højvangskolens kantine, og der bliver mulighed for at låne et klasseværelse, hvis eksempelvis en bestyrelse skal holde møde.

- Vi har et utal af foreninger og initiativer, der drives af frivillige. Nogle gange skal der holdes møde i grundejerforeningens bestyrelse, andre gange skal der laves hjemmeside eller pakkes blomsterfrø. Under corona er meget af det foregået i mindre grupper eller online, siger Mikkel Stærk Dickenson og fortsætter:

- Vi ser naturligvis udviklingen i covid-19 an og tilpasser konceptet, men vi glæder os til at komme lidt hjemmefra igen og møde mange af de mennesker, der gør en indsats for lokalsamfundet.

Kom med input til pukkelbump

For tiden er der tæt dialog blandt andet mellem Fællesrådet, Stavtrup IF og Stavtrup Netværket for at sætte fokus på det positive ved frivilligt arbejde.

Den første frivillighedsaften på Højvangskolen afholdes onsdag den 26. januar.

Her vil repræsentanter fra Stavtrup Fællesråd fortælle, hvad de arbejder med, og Fællesrådet opfordrer lokale til at komme med input om hastighedsbegrænsninger og pukkelbump, som den seneste tid har været til heftig debat på Stavtrup Siden.

Derudover vil Haludvalget under Stavtrup IF give en status på multihalsprojektet.

Frivillighedsaftener i Stavtrup afholdes på følgende datoer:

  • 26. januar
  • 23. februar
  • 30. marts
  • 28. april
  • 25. maj
  • 30. juni
  • Ingen i juli
  • 31. august
  • 28. september
  • 26. oktober
  • 30. november
  • Ingen i december