Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- I løbet af de to år, jeg har været leder af caféen, har jeg haft frivillige, en medarbejder og to faste gæster, der er døde. Så det har fyldt rigtig meget, og derfor har vi sat os for at forsøge at tale lidt mere åbent om det faktum, at vi alle sammen skal herfra en dag, siger Allan Majholm, leder af Café Parasollen. Foto: Kristine Dam Johansen

Viby-café har fået døden tæt ind på livet, og det taler de om

Det sker sjældent, at jeg får et spørgsmål, som jeg aldrig er blevet stillet før, men det skete, da jeg for nylig var på besøg hos Café Parasollen i Viby.

- Hvordan har du det egentlig selv med døden?

Spørgsmålet kom fra Allan Majholm, lederen af den populære café på Grundtvigsvej, som især er mødested for ensomme og udsatte i lokalområdet.

Vi sidder over for hinanden i to sofaer i caféens kreative værksted, og jeg bliver først en anelse paf. Med et ”hmm” og et ”tja” forsøger jeg at købe mig lidt tid til at finde ud af, hvad jeg skal svare. Det er mandag formiddag, og jeg har ikke fået min anden kop kaffe endnu.

Indtil videre har mine tanker mest kredset om, om det er mig, der skal hente min datter i vuggestuen og et møde med min bankrådgiver senere på eftermiddagen.

Jeg får svaret Allan Majholm, at jeg lige nu er så heldig, at jeg ikke har døden tæt inde på livet, og at jeg nok derfor ikke forholder mig så meget til den. Eller taler om den. Men det er Allan Majholm ikke bange for, som hans spørgsmål indikerer.

Han har forholdt sig til sin egen dødelighed flere gange. Da han skulle udsendes som soldat, da han blev far og senest som leder af Café Parasollen, hvor de er begyndt at tale meget mere om døden, end de før har gjort.

Det sker på en trist baggrund, nemlig at caféen har mistet både frivillige, medarbejdere og to stamgæster inden for kort tid. Personalet og gæsterne er blevet konfronteret med livets afslutning, og derfor har de besluttet at sætte fokus på døden gennem fyraftensmøder, foredrag og standup-arrangementer i et forsøg på at starte en mere åben samtale om emnet. Det kan du læse meget mere om nedenfor.

I en lidt anden grøft kan du også læse historien om et nyt projekt, der er startet op i Viby, som har til formål at række en hjælpende hånd ud til nydanskere i lokalområdet gennem alt fra madklubber til sorggrupper.

Derudover følger vi op på de to landmænd Mogens og Lars Lyngby Pedersens projekt om udstykninger og en støjvold i Stavtrup, som blev diskuteret i byrådet onsdag.

God læselyst.

Billede af Kristine Dam Johansen
Billede af skribentens underskrift Kristine Dam Johansen Journalist
Allan Majholm er leder af Cafe Parasollen i Viby, som de seneste måneder har haft fokus på døden. Foto: Kristine Dam Johansen

Da to stamgæster gik bort, begyndte de at tale om døden på Café Parasollen i Viby

Café Parasollen i Viby har de seneste måneder sat fokus på døden igennem fyraftensmøder, foredrag og en kommende standup-aften i et forsøg på at starte en mere åben samtale om livets afslutning.

Det sker på en trist baggrund, nemlig at caféen inden for kort tid har mistet to af sine stamgæster.

Først Orla, en livsglad pensionist med forkærlighed for countrymusik. Derefter Jakob, en værdsat gæst på caféen igennem 25 år.

Og selv om det kan være svært, er det vigtigt at tale åbent om døden, både for sig selv og sine nærmeste, mener leder af Café Parasollen Allan Majholm.

Først mistede de Orla. Så gik Jakob bort. På den sociale Café Parasollen i Viby har døden fyldt meget hos personalet og gæsterne den seneste tid. Derfor prøver caféen at sætte et større fokus på døden gennem foredrag og standup-shows for at tale åbent om, at vi alle sammen en dag skal herfra.

Det var Orlas død, der satte de første tanker i gang, fortæller Allan Majholm, da vi har sat os til rette i de bløde sofaer i Café Parasollens kreative værksted omgivet af symaskiner og malergrej.

Allan Majholm er leder af den populære café på Grundtvigsvej, som er et mødested særligt for ensomme og udsatte borgere i lokalområdet.

Og følger man lidt med i caféens arbejde, har det været svært at overse, at døden på det seneste har været et stort tema på Café Parasollen. På godt og ondt.

Caféen har afholdt fyraftensmøde om døden, arrangeret foredrag om selvmord og sorg, og i starten af februar holder de en standup-aften under titlen ”Døden og andre sjove ting”.

Det sker på en trist baggrund, fortæller Allan Majholm.

- I løbet af de to år, jeg har været leder af caféen, har jeg haft frivillige, en medarbejder og to faste gæster, der er døde. Så det har fyldt rigtig meget, og derfor har vi sat os for at forsøge at tale lidt mere åbent om det faktum, at vi alle sammen skal herfra en dag, siger han.

Begravet i sit countrysæt

Det store fokus på døden kommer især, efter caféen har mistet to af sine stamgæster.

Først Orla, en livsglad pensionist med forkærlighed for countrymusik. Derefter Jakob, en værdsat gæst på caféen igennem 25 år, som i efteråret valgte at tage sit eget liv.

Orlas død fik Allan Majholm til at tænke over, hvor vigtigt det er at tale med hinanden om, hvordan vi vil herfra.

- Orla blev ramt af en blodprop. Først kom han ind og ud af hospitalet, og efter noget tid døde han, mens han var på et genoptræningscenter. Det gik rigtig hurtigt til sidst, så vi nåede ikke at tale så meget med ham om, hvordan han gerne ville herfra. Orla havde ikke noget familie, så vi fra caféen var hans nærmeste pårørende.

- Men Orla var glad for countrymusik, så vi foreslog, at han kunne blive begravet i sit countrysæt med støvler og det hele. Det ville han gerne, fortæller Allan Majholm.

Da bedemanden kører over bumpet, går bagsmækken på rustvognen pludselig går op, og kisten begynder at glide ud. Vi står alle sammen og kigger - helt i chok - og jeg reagerer instinktivt ved at råbe ”HOLDT!” og løbe efter bilen, alt hvad jeg kan.

Allan Majholm, leder af Café Parasollen i Viby

Selvmord er ikke noget man taler om

Orla døde i maj 2021, og det var første gang, at Allan Majholm begravede en af gæsterne fra caféen.

Men allerede i efteråret oplevede han det igen. Her døde Café Parasollens faste gæst Jakob, som var kommet på caféen i 25 år.

Ifølge Allan Majholm havde Jakob længe talt om at tage sit eget liv, og en mandag morgen fik personalet at vide, at han havde valgt at gøre noget ved det.

- Det blev vi overrasket over, selv om det ikke var nogen hemmelighed, at Jakob var selvmordstruet. Alligevel går man og leder efter et håb. Efter det selvmord tænkte jeg: "Hvad pokker stiller vi op", siger Allan Majholm.

Han fik først og fremmest fat i den psykolog, som Café Parasollen har tilknyttet, og personalet gik i gruppeterapi. Nogle fik også et individuelt forløb.

- Nogle af de frivillige havde fulgt Jakob i 25 år og været en slags forældre for ham, så det påvirkede os selvfølgelig meget. Vi stod tilbage med følelsen af at have svigtet ham. Rationelt ved jeg godt, at jeg gjorde alt, hvad jeg kunne for Jakob, men følelsen af ikke at have gjort nok, kom alligevel, og den er svær at forholde sig til og blive afklaret med.

- Det fik mig til at tænke, at hvis vi nu satte fokus på selvmord og døden, så kunne det være, at der var flere, der fik mod til at tale om det. Jeg kommer selv fra Sønderjylland, og der er selvmord ikke noget, man taler om. Men det koster noget at engagere sig i andre menneskers liv, og det eneste, der er sikkert i livet, er døden. Derfor bliver vi også nødt til at forholde os til den, siger Allan Majholm.

Om Café Parasollen

 • Café Parasollen er en del af KFUM’s Sociale Arbejde, som tilbyder målrettede omsorgstilbud til mennesker i udsatte livssituationer. Eksempelvis ensomme eller psykisk sårbare.
 • Caféen har eksisteret siden 1994 og drives som en selvejende institution af cirka 10 ansatte og 30 frivillige.
 • Hver uge laver caféen en række arrangementer. For eksempel gåture, petanque, dart, bordfodbold, strikkeklub og spillecafé.
 • Derudover tilbyder caféen konfliktmægling, gældsrådgivning, juridisk rådgivning og akupunktur.
 • Caféen har en socialrådgiver og en præst tilknyttet.

Efter Jakobs død arrangerede Café Parasollen sammen med en gruppe studerende fra Diakonhøjskolen i Højbjerg et fyraftensmøde om døden, hvor en psykolog og en kvinde, der har haft selvmord tæt inde på livet, holdt et oplæg.

- Det var et forsøg på at sætte fokus på det, der ellers kan være et tabu, og det gjorde det lettere for eksempel at spørge nogle af de andre gæster på caféen: "Når du en gang skal herfra, har du så egentlig tænkt over, hvordan du vil begraves?", siger Allan Majholm.

Pludselig glider kisten ud af bilen

Til februar har caféen besluttet at holde en standup-aften, hvor komiker Jakob Svendsen kommer og optræder med sit show ”Døden og andre sjove ting”. Arrangementet har til formål at lægge op til en samtale om døden på en humoristisk måde.

For det kan være befriende også at grine i sorgen, mener Allan Majholm. Det mærkede han, da stamgæsten Orla blev begravet i Viby Kirke i maj.

Den countryglade Orla blev båret ud af kirken til John Denvers ”Take Me Home, Country Roads”.

- Da vi skulle have kisten ud af kirkedøren, som ikke er særlig bred, måtte alle os over 40 år lige suge mave og balder ind for at komme ud igennem døren. Men det lykkedes, og vi får sat kisten på slisken i rustvognen, fortæller Allan Majholm.

Her står de pårørende et øjeblik og kigger på kisten, og der falder en ro over forsamlingen. Da kirkeklokkerne stopper med at kime, kører bedemanden afsted med kisten, og da han kommer ned for enden af kirkegården, er der et bump på vejen.

- Da bedemanden kører over bumpet, sker der det, at bagsmækken på rustvognen pludselig går op, og kisten begynder at glide ud. Vi står alle sammen og kigger - helt i chok - og jeg reagerer instinktivt ved at råbe ”HOLDT!” og løbe efter bilen, alt hvad jeg kan. Vi får standset rustvognen, og Orla ryger heldigvis ikke ud. Kisten står kun halvt ud af bagsmækken, fortæller Allan Majholm og griner lidt.

- Bagefter kunne vi sidde i caféen og grine af, at Orla virkelig ikke ville herfra. Lige til det sidste. Det var befriende at have noget at grine af. Humor kan tage brodden af det værste og gøre det spiseligt at tale om, at man skal dø en dag, siger han.

Allan Majholm har været leder af den sociale Café Parasollen på Grundtvigsvej siden januar 2020. Foto: Kristine Dam Johansen

Tag de svære samtaler, før det er for sent

Allan Majholm har selv forholdt sig til sin egen dødelighed flere gange. Første gang som 21-årig, hvor han var med KFUM’s Soldatermission i Kosovo, og senere som udsendt soldat i Irak, hvor han begge gange har formuleret sin sidste vilje og skrevet et brev til sin familie.

Han mener, at det er vigtigt at tale om døden af praktiske årsager - for at vide, hvordan ens nærmeste ønsker at blive begravet.

Men også fordi, det kan anledning til samtaler, der er gode at have, før det er for sent.

- Hvis min far var gået bort for nogle år siden, havde jeg ikke nået at sige nogle ting til ham, som var vigtige for mig at få fortalt.

- Men nu har vi fået talt ud, og jeg har fortalt ham, at han har skuffet mig, og at han ikke har været så nærværende, som jeg kunnet have ønsket mig, og det har været rart at få ud af verden. Han sagde undskyld på sin egen måde, og jeg kunne gå ind i en proces med at tilgive ham.

- Hvis jeg ikke havde fået taget den snak, ville jeg have haft en masse svære følelser omkring min fars død, når den kommer. Nu er det blevet lettere at leve, fordi jeg er kommet videre fra det, siger Allan Majholm.

At forholde sig til døden kan også give en større taknemmelighed over livet, mener lederen af Café Parasollen.

- For mig har det at tale om døden givet en taknemmelighed over, at jeg egentlig har det okay. Det kan godt være, at mit arbejde er hårdt en gang imellem, men jeg har immervæk et arbejde, som jeg er glad for. Nok kan jeg være presset, men min psyke er stærkere end mange andres. Jeg har nogen i mit liv, som jeg kan få lov at elske, og som elsker mig. Det sætter tingene i perspektiv, siger han.

Standup-showet ”Døden og andre sjove ting” finder sted på Café Parasollen den 10. februar.

Viby-StavtrupLIV er et nyhedsbrevsmedie og udkommer ugentligt med artikler om Viby og Stavtrup direkte i din indbakke. Tilmeld dig her.

Lars Lyngby Pedersen drømmer om at udvikle et nyt boligområde på sin mark her syd for Salamanderparken. I baggrunden anes motorvejen, som han ønsker at opføre en støjvold langs. Foto: Kristine Dam Johansen

Landmænds tilbud om boliger og støjvold i Stavtrup skal undersøges nærmere

De to brødre Mogens og Lars Lyngby Pedersen har fået et foreløbigt afslag på deres tilbud om at opføre boliger og en støjvold i Stavtrup, men projektet er ikke lagt i graven endnu.

Onsdag var den såkaldte temaplan, som projektet indgår i, til debat i byrådet. Og her besluttede lokalpolitikerne, at der skal yderligere undersøgelser til, før man kan træffe en endelig beslutning.

Mogens og Lars Lyngby Pedersens tilbud om at udstykke boliger og opføre en støjvold i Stavtrup er blevet afvist af kommunens Teknik og Miljø-afdeling, men projektet er ikke dødt endnu. Onsdag besluttede byrådet, at den såkaldte temaplan, som projektet er en del af, skal undersøges nærmere.

De to brødre Mogens og Lars Lyngby Pedersen har fået et nej til deres tilbud om at opføre boliger og en støjvold syd for Salamanderparken i Stavtrup. Men ikke et endegyldigt nej.

Aarhus Kommunens afdeling for Teknik og Miljø har indtil videre vendt tommelfingeren nedad til projektet, som Viby-StavtrupLIV skrev i sidste uge.

Det skyldes blandt andet, at dele af marken, som de to brødre ønsker at udstykke, ligger i et sårbart grundvandsområde.

Men onsdag var den såkaldte temaplan "Arealer til alle boligtyper", som projektet indgår i, på dagsordenen i byrådet, og her besluttede lokalpolitikerne, at planen skal undersøges nærmere, før den kan blive endelig vedtaget.

Den er derfor sendt til behandling i Teknisk Udvalg.

Om byrådet og Teknisk Udvalg

 • Populært sagt er byrådet kommunens "Folketing". Byrådet er kommunens øverste besluttende og bevilgende myndighed, der træffer afgørelse i sager. 
 • På årsbasis behandles rundt regnet 600 sager i byrådet. 
 • Foruden byrådet er der i alt seks faste udvalg i Aarhus Kommune. 
 • Deres opgave er blandt andet at rådgive byrådet i forbindelse med byrådshenviste sager. 
 • Når en sag har været i byrådet, kan den sendes til nærmere undersøgelse i et udvalg, som derefter sender den tilbage til byrådet igen.
 • De faste udvalg består udelukkende af byrådsmedlemmer.
 • I Teknisk Udvalg sidder Laura Bryhl (EL), Liv Gro Jensen (SF), Steffen Wich (S), Jesper Kjeldsen (S), Metin Lindved Aydin (RV), Gert Bjerregaard (V) og Jakob Søgaard Clausen (DF)

Det betyder, at det nu skal undersøges nærmere, hvor i kommunen, der skal udstykkes grunde til nye boliger, og om Mogens og Lars Lyngby Pedersens mark alligevel skal inddrages, eller om politikerne vil følge anbefalingen om at lade være.

De to brødres projekt i Stavtrup blev ikke nævnt direkte på byrådsmødet onsdag.

Men under debatten i byrådssalen var der blandt flere lokalpolitikerne fokus på beskyttelse af kommunens grundvand, som er en af årsagerne til, at de to brødres projekt i første omgang er blevet afvist.

Blandt andet hos Jan Ravn Christensen fra SF.

- I forbindelse med udvalgsbehandlingen vil vi gerne vide, i hvor høj grad forvaltningen vurderer, at det er et problem, at vi byudvikler på områder med sårbare grundvandsresurser, sagde han.

Også borgmester Jakob Bundsgaard (S) fremhævede behovet for at beskytte kommunens grundvand.

- Vi har meget sårbart grundvand i Aarhus, og det synes jeg, man skal lade veje tungt i beslutningen om, hvilke arealer der skal med, og hvilke, der ikke skal med (i byudviklingen, red.), siger han.

Borgmesteren opfordrede i øvrigt alle borgere med interesse eller holdninger til projekterne i temaplanen til at søge foretræde for Teknisk Udvalg, hvor man kan få mulighed for at give sin mening til kende over for udvalget.

Det vil Mogens og Lars Lyngby Pedersen benytte sig af sammen med boligforeningen Alboa og ejendomsselskabet Innovater, som er interesseret i at opføre boliger syd for Salamanderparken.

Også jord.dk, som er interesseret i at opføre støjvolden langs motorvejen, har søgt om foretræde for Teknisk Udvalg.

Viby-StavtrupLIV er et nyhedsbrevsmedie og udkommer ugentligt med artikler om Viby og Stavtrup direkte i din indbakke. Tilmeld dig her.

Lone Skov Frølund er leder af et nyt projekt, der har til formål at bekæmpe ensomhed og sårbarhed blandt nydanskere i Viby og Holme. Lone kommer fra en stilling som flygtningerådgiver i Familiecenteret i Aarhus Kommune. Foto: Pressebillede

Madklubber, sorgforløb eller hjælp til at læse breve fra kommunen: Folkekirken vil give nydanskere i Viby en hjælpende hånd

Hvordan finder jeg en billig barnevogn? Hvad betyder det her brev, som kommunen har sendt mig? Og hvad kan jeg gøre, hvis jeg synes, det er svært at være flygtet fra mit hjemland?

Den slags spørgsmål vil folkekirken gerne give nydanskere i Viby en hjælpende hånd med.

Med et nyt projekt vil kirken nemlig stable en række sociale tilbud på benene i lokalområdet, og alle idéer er velkomne lyder det fra projektleder Lone Skov Frølund, som får base i Ravnsbjergkirken.

Folkekirken vil bekæmpe ensomhed og sårbarhed blandt nydanskere i Viby gennem en række nye sociale tilbud som for eksempel madklubber, fælleshaver eller sorgforløb. Og alle kan melde ind med gode idéer, lyder det fra projektleder Lone Skov Frølund.

Hvis man er flygtet til Danmark fra Afghanistan eller Somalia - eller af andre årsager har forladt sit hjemland - er det ikke nødvendigvis nemt at læse breve fra kommunen, finde en billig barnevogn, indgå i et fællesskab eller håndtere sorgen over at undvære sit fædreland.

Det vil folkekirken gerne give en hjælpende hånd til med et nyt projekt, som er målrettet nydanskere i Viby-Holme-området.

Projektet indebærer at stable en række sociale tilbud på benene - eksempelvis samtaleforløb, madklubber, fælleshaver og kommunikation med kommunen - alt efter hvad der er behov for.

Formålet er at bekæmpe ensomhed og sårbarhed blandt nydanskere, og projektet drives af den nyansatte projektleder Lone Skov Frølund, som får base i Ravnsbjergkirken i Viby.

- I Ravnsbjerg Sogn bor der små 9000 mennesker, og over 50 procent har en anden etnisk baggrund. Så når vi er kirke i det lokalområde, vil vi gerne gøre noget for alle og ikke kun for dem, der synes, det er naturligt at komme i kirken.

- Så lige nu er jeg i gang med at række ud til forskellige aktører i lokalområdet for at finde ud af, hvad der kunne være behov for af tilbud, siger Lone Skov Frølund.

Alle må byde ind med idéer

Hun understreger, at projektet ikke har et forkyndende formål, selv om folkekirken er afsender.

- Kirken har den fordel, at den er god til at være i rum, hvor der er sorg og tab af mening. Som tidligere flygtningerådgiver har jeg oplevet, at folk, der er kommet til Danmark på den ene eller den anden måde, har oplevet en sorg over at have tabt sit fædreland og sin identitet.

- Så jeg synes, det kunne være oplagt at lave et gruppeforløb, hvor man kan dele og tale om det på en god måde, siger Lone Skov Frølund.

Det er dog endnu ikke fastlagt, hvilke konkrete tilbud, der bliver søsat.

Lone Skov Frølund tilføjer, at alle er velkomne til at tage kontakt til hende, hvis de har en god ide til et projekt eller en aktivitet, som ville give mening for lokalområdet.

Projektet er sat til at løbe over de næste tre år.

Viby-StavtrupLIV er et nyhedsbrevsmedie og udkommer ugentligt med artikler om Viby og Stavtrup direkte i din indbakke. Tilmeld dig her.