Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Anders Mølgaard fra Stavtrup er stifter af virksomheden BurntWood, som brænder træ til facader på bygninger og huse. Foto: Bo Grunberger

Lokal iværksætter har succes med at sælge brændt træ

Da jeg for nogle uger siden cyklede forbi FDF’s såkaldte kredshus på Damtoften i Viby, kneb jeg øjnene sammen og lagde ekstra godt mærke til selve facaden på huset på grund af noget, som FDF-formanden havde fortalt mig tidligere på dagen.

I forbindelse med at huset på Damtoften for nylig er blevet renoveret, er det blevet beklædt med brændt træ, som en fyr fra Stavtrup har leveret, forklarede formanden, og det synes jeg umiddelbart lød… mærkeligt.

Men rigtigt nok: Fyren fra Stavtrup hedder Anders Mølgård, og den lokale 37-årige iværksætter har grundlagt en virksomhed, hvor han brænder træ med en ældgammel japansk teknik og sælger det som facader på huse og bygninger.

Og det har vakt stor interesse hos blandt andre den verdensberømte arkitekt Bjarke Ingels og stjerneskuespilleren Nicolaj Coster-Waldau, som er fan af Anders Mølgaard og hans brændte træ. Den iværksætterhistorie får du i dag, og hvis du kender andre iværksættere i lokalområdet med en god historie, så tøv endelig ikke med at skrive til mig på kridj@viby-stavtrupliv.dk.

I dagens artikler kan du også møde 19-årige Anna Vinther Nielsen, som er opvokset i Grøfthøj og lige nu er elev på Viby Gymnasium, hvor hun tidligere har været forperson for elevrådet.

Jeg har sat Anna Vinther Nielsen stævne for at spørge hende om det bedste og det værste ved at vokse op i Viby, og den unge gymnasieelev fremhæver særligt én ting, som hun er taknemmelig for at have oplevet i sin skolegang i Viby, som andre unge ikke nødvendigvis har erfaring med på samme måde.

Og så runder vi også Fredenskirken, som har et helt særligt tilbud til brudepar, som vil giftes på en uforglemmelig dato, der ligger liiiiige rundt om hjørnet.

Tak, fordi du læser med.

Billede af Kristine Dam Johansen
Billede af skribentens underskrift Kristine Dam Johansen Journalist
37-årige Anders Mølgaard fra Stavtrup driver virksomheden BurntWood og har blandt andet leveret brændt træ til bygninger tegnet af prestigefyldte arkitektfirmaer - og til stjerneskuespiller Nicolaj Coster-Waldau private træningsskur. Foto: BurntWood og Flemming Krogh

Anders fra Stavtrup sælger brændt træ, som pryder Bjarke Ingels-byggeri og stjerneskuespillers træningsskur

Vikingerne gjorde det. Japanerne har gjort det i tusindvis af år.

Og nu gør den 37-årige iværksætter fra Stavtrup Anders Mølgaard det også: Brænder træ til facader på bygninger og huse for at give det et særligt sort look og imprægnere træet på en bæredygtig måde.

Og det har han succes med.

Så stor succes, at både Bjarke Ingels og Nicolaj Coster-Waldau har benyttet sig af Anders' brændte træ.

Anders Mølgaard fra Stavtrup driver virksomheden BurntWood, som laver facader i brændt træ efter en ældgammel japansk teknik. Facaderne kan blandt andet ses på flere arkitekttegnede bygninger i Aarhus.

Går man en tur langs havnen på Aarhus Ø, støder man på en række badehuse, som er tegnet af den verdensberømte danske arkitekt Bjarke Ingels’ firma BIG.

Men husene ligner umiddelbart ikke de klassiske hvide badehuse, som vi kender fra de danske strande.

Badehusene er beklædt med sort træ, og på afstand kan det ligne, at de er malet sorte. Men går man tættere på, opdager man, at træet er brændt.

Badehusene på Aarhus Ø er en del af arkitekt Bjarke Ingels Groups boligprojekt AARhus og blev opført i 2019. Foto: BurntWood

Samme æstetik finder man på den nyåbnede brandstation i Lisbjerg, tegnet af Cubo Arkitekter, hvor bygningen også er beklædt med sort, brændt træ, og det samme er en række moderne, arkitekttegnede sommerhuse, som står rundt omkring i landet.

Den nye brandstation i Lisbjerg er – meget symbolsk – beklædt med brændt træ, som Anders Mølgaard fra Stavtrup har leveret. Foto: Flemming Krogh

Teknik brugt siden vikingetiden

Bag de særlige brændte træfacader, som pryder bygningerne, står den 37-årige iværksætter Anders Mølgaard fra Stavtrup.

Han driver virksomheden BurntWood, som specialiserer sig i en ældgammel teknik, der kort fortalt går ud på at brænde træ for at imprægnere det og give det lang holdbarhed – som et bæredygtigt alternativ til at bruge malet eller trykimprægneret træ.

- Teknikken er i virkeligheden meget gammel. I vikingetiden brændte vikingerne deres træ, før de stak det i jorden, og metoden har været brugt i Japan i rigtig mange år, fortæller Anders Mølgaard.

- Det geniale er, at når man brænder træet, fjerner man sukkerstofferne og veddet, som holder på vandet. Det betyder, at der ikke er noget at leve af for mikroorganismer, hvilket giver træet en bæredygtig imprægnering og en holdbarhed på cirka 50 år.

- Det er så simpel en teknik, at det næsten er pinligt, siger Anders Mølgaard.

På det brændte træ går nuancerne i overfladen fra sort til skinnende sølv. Foto: BurntWood

Huse af halmballer

Den 37-årige iværksætter fra Stavtrup har været fascineret af bæredygtigt byggeri, siden han var helt ung. Som 17-årig rejste han som elev på Den Fri Ungdomsuddannelse rundt i hele verden og byggede huse af halmballer.

Da han senere blev uddannet tømrer, stiftede han firmaet Øko Tømreren, hvor han også benyttede sig af teknikken med at brænde træ for at imprægnere det, når han byggede eksempelvis terrasser.

- På et tidspunkt var jeg med til at bygge et kolonihavehus, hvor vi også brændte træet i stedet for at bruge trykimprægneret træ. Næste dag kom min makker og sagde: Har du set, at man laver facadebeklædning med den metode i USA? Så kiggede vi lidt på det på nettet. Det var deromkring, at jeg begyndte at se, at der var potentiale i det.

- Kort tid efter lykkedes det mig at få en stand på messen Building Green, og så handlede det ellers bare om at sælge skindet, før bjørnen var skudt, siger Anders Mølgaard og griner.

- Jeg havde ikke en maskine, jeg havde ikke noget, men jeg fik lukket en opgave, og på den måde var der råd til at forfine metoden, og jeg fik lejet en hal. Stille og roligt begyndte jeg så at tage opgaver ind, siger han.

Bruger genbrugstræ

I begyndelsen samarbejdede Anders Mølgaard med den store træleverandør Frøslev Træ. Blandt andet om projektet med Bjarke Ingels-badehusene på Aarhus Ø.

Men de seneste to år har han fløjet solo.

Ud over at brænde nyt træ til facader med den særlige japanske teknik, har han også udviklet produktet Rewood, som er brændte facadeelementer produceret af genbrugstræ.

Elementerne er lavet på standardmål, så man kan købe det antal elementer, man skal bruge og montere dem selv.

Anders Mølgaard producerer facadeelementer i brændt træ i faste mål. Foto: Kristine Dam Johansen

Genbrugstræet får Anders Mølgaard hovedsageligt fra kommunale genbrugsstationer, tømrerfirmaer og entreprenørfirmaer, som afleverer det hos ham i stedet for at køre det på genbrugspladsen.

Træet bliver leveret til en fabrikshal i Åbyhøj, hvor det bliver renset for søm og skruer, skåret til, bygget til elementer og stablet på paller.

Det klarer en gruppe unge mænd, som arbejder for Anders Mølgaard igennem virksomheden Comeback Aarhus, der specialiserer sig at hjælpe marginaliserede unge med eksempelvis en kriminel baggrund tilbage på sporet.

Facadeelementerne, som Anders Mølgaard brænder og sælger, er produceret af unge mænd, som tidligere har levet på kanten af samfundet, men nu får hjælp af virksomheden Comeback Aarhus til at komme i arbejde og komme videre i tilværelsen. Foto: Kristine Dam Johansen

Efter træet er bygget til elementer, bliver det brændt med den særlige japanske teknik i en ovn, som Anders Mølgaard delvist selv har bygget.

Foruden BIG-badehusene og brandstationen i Lisbjerg har Anders Mølgaard leveret brændt træ til eksempelvis Brædstrup Genbrugsplads i Horsens Kommune, en installation på Utzon Center i Aalborg og helt lokalt til FDF Vibys kredshus på Damtoften.

Da FDF Viby fik midler fra Aarhus Kommune til at renovere deres kredshus på Damtoften, fik de facaden beklædt med brændt træ fra BurntWood. Foto: Kristine Dam Johansen

Og så har den danske stjerneskuespiller Nicolaj Coster-Waldau, som blandt andet har medvirket i seriesuccesen "Game of Thrones", købt Anders Mølgaards brændte træ til sit private træningsskur derhjemme.

- Han skrev en mail til mig og spurgte, om han måtte købe noget træ af mig, og så skrev jeg tilbage, at hvis det var DEN Nicolaj Coster-Waldau, der har spillet med i "Game of Thrones", så kunne han godt, fortæller Anders Mølgaard, som ellers ikke sælger sine træelementer direkte til private.

- I vores mailkorrespondance kaldte han sig bare "N", så jeg tænkte, at jeg skal sgu aflevere det træ personligt for at sikre mig, at det nu også VAR ham. Og det var det, så vi fik os en god snak, og han var mega cool og nede på jorden, siger han.

Anders Mølgaard sammen med skuespiller Nicolaj Coster-Waldau. Foto: Privat

Det er stukket af

Anders Mølgaard mærker, at hans virksomhed er begyndt at tage fart.

Pt. er hans største udfordring at skaffe nok genbrugstræ, men næste mål er at få opbygget et lager af sine facadeelementer.

- Grunden til, at jeg i sin tid startede som selvstændig (med firmaet Øko Tømreren, red.) var blandt andet for at have mere frihed, mens mine børn var små, og jeg har længe arbejdet rimelig fleksibelt mellem klokken 9 og 15.

- Men nu er det her BurntWood stukket helt af, og jeg har formået at skabe mit eget lille hamsterhjul, hvor jeg bare har sindssygt travlt. Der er virkelig run på for tiden. Men det er kun fedt, siger Anders Mølgaard.

Viby-StavtrupLIV er et nyhedsbrevsmedie og udkommer ugentligt med artikler om Viby og Stavtrup direkte i din indbakke. Tilmeld dig her.

- Jeg er virkelig taknemmelig for at have oplevet forskellighed. Det er en af de kvaliteter, Viby har, siger Anna Vinther Nielsen. Foto: Privat

19-årige Anna har boet i Grøfthøj hele sit liv: Jeg er særligt taknemmelig for én ting, som Viby har givet mig

Hvad er dit yndlingssted i Viby? Hvad er det bedste ved bydelen, og hvad bekymrer dig?

Det spørger jeg den 19-årige elev på Viby Gymnasium Anna Vinther Nielsen om.

Hun er opvokset i Grøfthøj, og Anna fortæller blandt om fordomme om Viby, en helt særlig grillbar og den kæmpe gave, det har været for hende at gå i skole med nogen, der er anderledes end hende selv.

Anna Vinther Nielsen er opvokset i Grøfthøj, har gået i folkeskole på Vestergårdsskolen og er nu elev på Viby Gymnasium. Det har givet hende oplevelser og forståelser, som andre unge ikke nødvendigvis har på samme måde, mener hun.

Anna Vinther Nielsen, 19 år, elev i 3.g og forhenværende forperson for elevrådet på Viby Gymnasium.

Hvornår flyttede du til Viby og hvorfor?

- Jeg har stort set boet i Viby hele mit liv. Da jeg blev født, boede mine forældre i Åbyhøj, men de flyttede til Grøfthøj, da jeg var omkring et år, og så har jeg boet her lige siden.

Hvad er dit yndlingssted i Viby?

- Det er et svært spørgsmål, for jeg er faktisk ikke så meget i Viby ud over på gymnasiet. Men jeg har været meget på det, der nu hedder Smilets Grill på Grundtvigsvej, hvor der er en lille park med gyngestativer, og så er der en lille grill. Der har jeg tit siddet og hygget med nogle venner. Ellers er jeg mest hjemme ved mine venner i Viby eller inde i midtbyen.

Hvad er det bedste ved Viby?

- Jeg har gået i børnehaven Skovkanten og i folkeskole på Vestergårdsskolen, og nu går jeg på Viby Gymnasium. Fælles for de steder er mangfoldigheden. Man er sammen med alle mulige slags mennesker, og jeg er virkelig taknemmelig for at have oplevet den forskellighed. Det er en af de kvaliteter, Viby har.

- Det var først, da jeg kom på efterskole i 10. klasse, at det gik op for mig, at nogle af de andre elever aldrig havde oplevet at gå i folkeskole med folk med anden etnisk baggrund end dansk eller en anden religion end kristendommen. Det var nærmest et kulturchok for mig. Jeg er så glad for, at det har været normalt for mig at omgive mig med nogen, der ikke har samme baggrund som mig. Jeg kan ikke lige sætte en finger på, hvad det har givet mig, men jeg har følt, at det har lært mig en masse og løftet mig personligt.

Hvad bekymrer dig?

- Det, jeg ser som det største problem, er hvordan folk, som ikke selv bor i Viby, tænker om Viby. Jeg oplever nogle gange, at der kan være fordomme om at komme fra Viby, og at jeg lidt skal forsvare, at jeg går på Viby Gymnasium, fordi der er en forforståelse om, at det er dårligere end andre gymnasier - eller at det at bo i Viby ikke er lige så tjekket som at bo i midtbyen eller i Åbyhøj for eksempel.

- Det synes jeg, er lidt trist og ærgerligt, for jeg kan ikke lige umiddelbart se noget problem i Viby, som jeg synes, der skulle gøres noget ved. Men det kan også være fordi, at jeg ikke er så aktiv i lokalsamfundet ud over på gymnasiet.

Hvis du skulle give en bøn til det nye byråd, hvad skulle det så være?

- Jeg synes, at det ville være fedt, hvis man sikrede lidt flere afgange med bybusserne, og at alle bybusser blev til elbusser - også 11'eren, der kører ud til Stavtrup. Jeg kunne godt tænke mig, at den grønne omstilling gik lidt hurtigere, end den gør nu, og at man i boligområderne for eksempel prioriterede at lave bæredygtigt byggeri og grønne arealer og fremmede biodiversiteten.

Viby-StavtrupLIV er et nyhedsbrevsmedie og udkommer ugentligt med artikler om Viby og Stavtrup direkte i din indbakke. Tilmeld dig her.

Det er blevet populært at gifte sig på særlige datoer. Tilbage i 2013 blev et hav af brudepar gift på datoen 07. 09. 2013, fordi det minder om talemåden 7-9-13. 

Viby-kirke vil vie brudepar på uforglemmelig dato

Sig ja, sæt ringen på fingeren, og kys bruden på en dato, som du med sikkerhed aldrig glemmer.

Nogenlunde sådan lyder tilbuddet fra Fredenskirken i Viby, som åbner kirkedørene for brudepar på en helt særlig bryllupsdag.

Den 22. februar 2022 bliver den helt store bryllupsdag i år. I den anledning tilbyder Fredenskirken i Viby at tage imod brudepar, der vil holde et let og enkelt bryllup.

Hvis du og din kæreste går i bryllupstanker, og I gerne vil være helt sikre på at kunne huske datoen for jeres bryllupsdag, så er 22.02.2022 en god dag at blive gift på.

Og det kan lade sig gøre, selv om rådhuset i Aarhus melder alt udsolgt tirsdag den 22. februar 2022, som med stor sandsynlighed bliver en af årets helt store bryllupsdage.

Fredenskirken i Viby har nemlig valgt at åbne kirkedørene for brudepar, der ønsker at sige ja til hinanden på den uforglemmelige dato.

- Dagen er for jer, der ønsker et kort ritual, jer der vil holde en stor fest senere, jer der måske allerede har sagt ja til hinanden på rådhuset, eller jer der bare gerne vil giftes med hinanden, siger sognepræst Christina Laursen i en pressemeddelelse.

- Stemningen er afslappet, men ritualet og ordene er de samme som ved en almindelig vielse i folkekirken – blot i en kortere version, lyder det.

Vælger man en vielse den 22. februar 2022, møder man som brudepar op til en kort samtale med præsten, og bagefter bliver man viet i kirken.

Man er velkommen alene som brudepar, men det er også muligt at tage mange eller få gæster med, oplyser Fredenskirken.

Viby-StavtrupLIV er et nyhedsbrevsmedie og udkommer ugentligt med artikler om Viby og Stavtrup direkte i din indbakke. Tilmeld dig her.