Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Stavtrup IF har som de første i landet fået en kunstgræsbane, som er etableret af et særligt bæredygtigt materiale udvundet af sukkerrør. Arkivfoto: Jens Thaysen/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix

Stavtrups nye kunstgræsbane er udfordret af frostvejr

Det har været en lang rejse for fodboldklubben i Stavtrup IF at få anlagt den spritnye kunstgræsbane Aura Park på Søholmvej, som i oktober 2021 langt om længe kunne tages i brug efter to års arbejde med at få banen etableret.

Som de første i Danmark har Stavtrup IF valgt at gå all in på at etablere en bæredygtig kunstgræsbane, hvor materialet, som banen er lavet af, er 100 procent biologisk, nedbrydeligt og kompostérbart og udvundet af sukkerrør.

Normalt etableres kunstgræsbaner ellers af såkaldt gummigranulat, som typisk bliver lavet af gamle bildæk, men da idrætsforeningen i Stavtrup fornemmede, at stemningen i lokalsamfundet gik mod en mere bæredygtig løsning, valgte de at lytte.

Og Stavtrup IF Fodbold er glade for den nye kunstgræsbane. Men det særlige bæredygtige materiale af sukkerrør har også ført udfordringer med sig.

Når det er vinter, og temperaturen nærmer sig de 0 grader, bliver banen glat, og det er selvsagt ikke så hensigtsmæssigt, når en kunstgræsbane særligt skal bruges i vinterhalvåret. Derfor arbejder klubben lige nu på en løsning på frostudfordringen sammen med leverandøren, fortæller formand for fodboldklubben Peter Kaarup.

I Viby er gode løsninger også efterspurgt af 36-årige Anna Nielsen. Hun fortæller i en af dagens artikler om det bedste og det værste ved at bo i Viby, og her peger den indfødte vibygenser særligt på kriminaliteten som noget, der bekymrer hende.

Hun har selv oplevet både tyveri og åbenlys hashhandel i området, hvor hun bor, og det giver en følelse af utryghed, fortæller Anna Nielsen, som dog også nærer en stor kærlighed til Viby.

Endelig skal vi på en slags historisk skattejagt, for når man går på gaden i postnummer 8260, kan man flere steder støde på små levn fra det historiske Viby. Dem er Annette Damgaard, som driver foreningen ”Skjulte steder”, ekspert i at spotte, og hun guider til fem steder i Viby, hvor man kan se historien titte frem.

Måske du kender dem allerede.

God læselyst.

Billede af Kristine Dam Johansen
Billede af skribentens underskrift Kristine Dam Johansen Journalist
Stavtrups kunstgræsbane Aura Park åbnede i oktober 2021. Foto: Kristine Dam Johansen

Stavtrups bæredygtige kunstgræsbane udfordret af frostvejret: Vi arbejder på en løsning

Stavtrup har fået en ny kunstgræsbane, som er etableret af et særligt bæredygtigt materiale udvundet af sukkerrør.

Materialet er fødevaregodkendt og kan i princippet spises, men det har også givet udfordringer for fodboldklubben.

Når det er frostvejr, bliver banen glat, og derfor arbejder klubben på at finde en løsning sammen med leverandøren.


Stavtrup har som de første i Danmark fået en kunstgræsbane, der er etableret af et særligt bæredygtigt granulat udvundet af sukkerør. Men det giver udfordringer. Det særlige granulat gør, at banen bliver glat, når temperaturen ryger under 0 grader. Fodboldklubben arbejder på en løsning sammen med leverandøren.

Stavtrup har fået Danmarks mest bæredygtige kunstgræsbane, og da de første spillere i oktober 2021 driblede ind på den nyanlagte 11-mandsbane Aura Park, var det kulminationen på over to års arbejde for Stavtrup IF.

I modsætning til de fleste andre fodboldklubber, som i disse år vælger at anlægge traditionelle kunstgræsbaner fremstillet af såkaldt gummigranulat, har Stavtrup IF som de første i Danmark valgt at etablere byens kunstgræsbane af et bæredygtigt materiale udvundet af sukkerrør.

Materialet er biologisk nedbrydeligt og fødevaregodkendt, så det i princippet kan spises. Men det særlige granulat har også ført udfordringer med sig.

Efter fodboldklubben i de seneste måneder har taget kunstgræsbanen i brug, har flere spillere bemærket, at banen bliver glat, når temperaturen ryger under 0 grader.

Det bekræfter formand for Stavtrup IF Fodbold, Peter Kaarup.

- Vi er meget, meget glade for vores bane, men den virker lidt hårdere end en traditionel bane med gummigranulat, og den bliver stiv og glat, når det er frostvejr. Og det er jo ikke så hensigtsmæssigt, når kunstgræsbaner primært skal anvendes i vinterhalvåret. Så det skal vi have fundet en løsning på.

- Men både børn og oldboys er glade for at spille på banen, så vi begræder ikke, at vi har valgt den her løsning. Tværtimod. Vi er megaglade for udformningen og for muligheden for at have en helt unik bane i Stavtrup. Men den har lidt børnesygdomme, som vi skal have løst - lad os sige det sådan, siger Peter Kaarup.

AURA Energi er hovedsponsor på kunstgræsbanen, og derfor har fodboldanlægget fået navnet AURA Park. Foto: Kristine Dam Johansen

Bolden opfører sig anderledes

På grund af det særligt bæredygtige granulat er banen også anderledes at spille på, end en traditionel kunstgræsbane, fortæller fodboldformanden.

- Banen får en lidt anden boldgang, men det er ifølge leverandøren et spørgsmål om, at den lige skal sætte sig. De første gange kan man blive lidt overrasket over, hvor hurtigt bolden kommer, men det vænner man sig til. Kvaliteten er meget bedre end på den grusbane, vi havde før, så på den måde er vi meget bedre stillet nu, siger Peter Kaarup.

Granulatet, som kunstgræsbanen i Stavtrup er lavet af, består af restprodukter fra sukkerrør, som er 100 procent nedbrydelige og kompostérbare.

Den bæredygtige løsning har blandt andet betydet, at det ikke har været nødvendigt at etablere regnvandsanlæg på banen, der kan rense regnvandet for det sorte gummigranulat, som traditionelle kunstgræsbaner opføres af.

Derudover er mængden af mikroplast i banen begrænset.

Løsningen har dog ikke været billig.

Den samlede pris for Stavtrup Kunstgræsbane er cirka 4,7 millioner kroner, hvoraf de 1.365.000 kroner er indsamlet via private donationer, erhvervssponsorater, fonde og lokale aktiviteter.

Resten kommer fra klubbens opsparing og fra tilskud fra Aarhus Kommune, som har støttet projektet med ekstra midler på grund af den bæredygtige profil.

En række sponsorer har bidraget til at etablere den bæredygtige kunstgræsbane i Stavtrup. Foto: Kristine Dam Johansen

- Det er trygt at spille på banen

Årsagen til, at banen bliver glat, når temperaturen ryger under 0 grader, virker til at være, at det særlige granulat består af små korn, som "klistrer", når det bliver frostvejr, forklarer Peter Kaarup.

Men ifølge fodboldformanden er det trygt at spille på banen.

- Når folk spørger os, om man kan spille på banen i frostvejr, siger vi ja. Det er ligesom at spille på den grusbane, vi havde før, hvor man har et hårdere underlag. Og så må man tage de forbehold, der er. Det har ikke givet nogle skader, så det er ikke sådan, at jeg er nervøs for, at spillerne render rundt og brækker arme og ben.

- Vi har også spillet i snevejr, og det går fint. Vi skal bare finde en løsning på, at vi undgår den glatte overflade. Det er vi i dialog med leverandøren og kommunen om, siger han.

Ingen konkrete løsninger i spil endnu

Ifølge Peter Kaarup er der endnu ikke nogen konkrete løsninger i spil. Udfordringen er at finde en miljøvenlig måde at forhindre den glatte overflade, for når banen er bæredygtig, vil Stavtrup IF ikke begynde at bruge miljøskadelige stoffer til frostbekæmpelse.

- Man kunne jo godt pøse en masse frostvæske på banen, men det er jo ikke en god idé i bæredygtighedens navn, så det er mere et spørgsmål om, hvordan vi løser udfordringen på en bæredygtig måde. Det finder vi ud af sammen med leverandøren, siger han.

Kunstgræsbanen ligger på Søholmvej i forbindelse med de øvrige fodboldanlæg. Foto: Kristine Dam Johansen

Vi fortryder ikke

Hvis andre klubber kom til dig og spurgte, om du kunne anbefale at anlægge denne type kunstgræsbane, ville du så anbefale det?

- Selv om det er billigere at anlægge en traditionel gummigranulatbane, så sporede vi i lokalsamfundet - og også blandt forældre til børn i klubben - en bekymring for, at der skulle anlægges en bane med traditionel gummigranulat som infill, og derfor valgte vi at gå all in på den bæredygtige løsning.

- Så kan man spørge: Havde vi valgt at gøre det om, hvis vi kunne? Nej, det tror jeg ikke. Vi glæder os til, at banen har sat sig, og vi har fundet en løsning på, hvad vi gør, når det er frostvejr. Jeg tror ikke, at vi har set det fulde potentiale af banen endnu, siger Peter Kaarup.

Viby-StavtrupLIV er et nyhedsbrevsmedie og udkommer ugentligt med artikler om Viby og Stavtrup direkte i din indbakke. Tilmeld dig her.

- Jeg kan godt lide at komme ud i naturen, og jeg elsker at komme ned i Høskoven og på Brabrandstien. Det er det bedste sted, jeg kan indfinde mig, siger Anna Nielsen fra Viby.

36-årige Anna elsker særligt ét naturområde i Viby - og bekymrer sig om kriminaliteten i nabolaget

- Jeg oplever, at kriminaliteten er stigende i det område, hvor vi bor, og det gør mig utryg, specielt fordi jeg er mor til to børn.

Sådan siger 36-årige Anna Nielsen, som fortæller om både bekymringer og glæder ved at bo i Viby. Blandt glæderne er gåture i bydelens grønne åndehuller.

Anna Nielsen er opvokset i Viby, hvor hun stadig bor med sin mand og sine to børn. Hun elsker naturen omkring Høskoven, men bekymrer sig for kriminaliteten i Viby, hvor hun både har oplevet tyveri og åbenlys hashhandel.

Anna Nielsen, 36 år, sekretær på en kiropraktorklinik, bor i Viby med sin mand og to børn.

Hvornår flyttede du til Viby og hvorfor?

- Da jeg var to år, købte mine forældre en lejlighed i Grøfthøjparken, og da min lillesøster kom til verden halvandet år senere i 1987, flyttede vi i et rækkehus på Grøndalsvej, hvor vi boede i mange år. Som ung var jeg inde forbi centrum af Aarhus, og jeg har også boet i udlandet, men da jeg vendte hjem, blev det Viby, jeg tog tilbage til. Det var genkendeligt, og det betød noget for mig at være tæt på mine forældre. Så her bor jeg sammen med min mand og mine to børn i en lejlighed lige mellem Viby Centret og biblioteket. I virkeligheden vil vi gerne flytte i noget større, og det kunne sagtens være i Viby, hvis bare priserne ikke var så høje… Så nu må vi se, om vi bliver boende i 8260.

Hvad er dit yndlingssted?

- Jeg kan godt lide at komme ud i naturen, og jeg elsker at komme ned i Høskoven og på Brabrandstien. Det er det bedste sted, jeg kan indfinde mig. Jeg synes, at det er helende at komme ud i naturen, hvis jeg lige har brug for at tømme hovedet lidt, og jeg er glad for at gå ture. Jeg elsker også de grønne områder omkring søen ved Viby Kirke og Byvangs Allé, hvor der er en legeplads og en lille sø.

Hvad er det bedste ved Viby?

- Jeg synes, at det bedste er at bo i en mindre by i en stor by. Viby er en forstad, men den har alt fra en optiker til en juicebar, et apotek og en frisør. Der er alt, hvad man har brug for, og hvis man har brug for lidt mere, så er der kun 10 minutters kørsel ind til Aarhus. Det kan jeg godt lide. Jeg synes, at der er et rigtig godt liv her både for unge og ældre, og det trækker mange forskellige typer til.

Hvad bekymrer dig?

- Jeg er bekymret for den stigende kriminalitet. Jeg synes desværre, at vi har oplevet lidt for mange gange at ringe til politiet, og det bekymrer mig helt vildt. Jeg har oplevet at komme ud fra Viby Centret og blive stoppet af en bil, hvor en fyr spurgte mig: "Er det dig, der har bestilt hash?" Hvor jeg bare tænkte: "Nej – ligner jeg sådan en?" Der tog jeg nummerpladen på bilen og ringede til politiet.

- Min datter har oplevet at få stjålet mere end 20 armbånd, som stod til salg i en bod. Lige pludselig var de væk, uden at der kom betaling for dem. Der var endda et skilt, hvor der stod, at det var en syvårig pige, der havde lavet dem. Det synes jeg simpelthen ikke, man kan være bekendt. Vi har haft de samme armbånd stående i en bod i Højbjerg, og der er aldrig sket noget. Så jeg oplever, at kriminaliteten er stigende i det område, hvor vi bor, og det gør mig utryg, specielt fordi jeg er mor til to børn.

- Det positive er, at vi har et rigtig godt naboskab med dem, vi bor omkring. Det er dejligt, så man ved, hvem hinanden er og kan hjælpe hinanden, når det brænder på.

Hvis du kunne give en bøn til det nye byråd, hvad skulle det så være?

- Jeg kunne godt tænke mig mere politi i gadebilledet. Både på grund af den åbenlyse hashhandel, men også fordi, jeg synes, at rigtig mange folk kører virkelig uhensigtsmæssigt i bil omkring Viby Torv. Jeg ser mange, der kører åbenlyst over for rødt og begår andre ulovligheder. Måske er det bare fordi, jeg bor her og er mor til to børn, men jeg synes, at det er skræmmende. Der ligger flere skoler i området, og der går mange børn rundt herude. Så mere politi i gadebilledet kunne gøre folk mere trygge, tror jeg.

Viby-StavtrupLIV er et nyhedsbrevsmedie og udkommer ugentligt med artikler om Viby og Stavtrup direkte i din indbakke. Tilmeld dig her.

Den Røde Port, Viby Gasværk, Kvinde-egen og Viby Park fortæller historier om Vibys historie. Foto: Foreningen Skjulte steder, Kristine Dam Johansen

Vibys historie stikker frem i gadebilledet: Er du stødt på disse skjulte steder i lokalområdet?

Når du bevæger dig rundt i gadebilledet i Viby, kan du rundt omkring i kroge og på hjørner støde på historiske levn fra fortiden.

Den disciplin har Annette Damgaard gjort sig til ekspert i. Hun er grundlægger af foreningen "Skjulte steder", og guider her til fem skjulte steder i Viby.

Langt de fleste byer har små levn fra fortiden, som titter frem i gadebilledet, hvis man ved, hvor man skal kigge hen. Viby er ingen undtagelse. Annette Damgaard, som er grundlægger af foreningen "Skjulte steder", guider til fem steder i Viby, hvor bydelens historie kan ses.

Når vi i dagligdagen spæner afsted fra vores hjem til arbejdet, til supermarkedet, til fritidsaktiviteter og tilbage igen, tager vi os ikke altid tid til at stoppe op og kigge nærmere på gadebilledet.

Men hvis vi gør det, kan man i Viby finde mange små detaljer og levn fra bydelens historie.

Den disciplin har Annette Damgaard specialiseret sig i. Hun er grundlægger af foreningen "Skjulte steder", som via blandt andet Facebook formidler billeder af gemte steder bag byernes facade, som rummer en fortælling.

Om Skjulte Steder

- "Skjulte steder" tog sin begyndelse i KulturNat Århus 2009 i forbindelse med en kortlægnings- og en visionsfase i samarbejde med Aarhus’ kandidatur til Europæisk Kulturhovedstad i 2017.

- Siden 2009 har "Skjulte steder" afviklet en række forskellige arrangementer såsom guidede ture og events i byrum med et skjult potentiale.

- De intime og gemte miljøer er interessante, fordi de viser byens historiemættede bagside. Byens intimsfære er med til at afsløre, hvordan borgerne lever og agerer, da mange af de skjulte steder er kulisser for hverdagens liv og virke. 

- Her går man bag om den formelle, officielle og tjenstlige facade og ind i feltet, hvor det offentlige møder det private.

Kilder: www.skjultesteder.dk

Annette Damgaard guider her til fem skjulte steder i Viby, som du kan lægge mærke til.

Den røde port ved Rosenvænget

Den røde port ved Rosenvænget i Viby. Foto: Foreningen Skjulte Steder

Syd for Magdalene Mølles grund lå Vibygård, der i 1896 udstykkede grunde til Rosenvænget. 

Rosenvænget var det første villakvarter på Vibys marker og muligvis Danmarks første ”haveby” med tætbeliggende havehuse omgivet af åbent land og efter engelsk inspiration.

Hvad enten man kom fra Viby eller fra Aarhus, skulle man igennem "Den Røde Låge" for at komme til og fra Rosenvænget. Beboerne skulle bruge nøgle for at komme igennem lågen.

Rosenvænget er i dag omkranset af Jyllands Allé, Magnoliavej, Kastanievej og Vilhelm Becks Vej.

Den røde låge ud mod Jyllands Allé findes stadigvæk som et minde fra fortiden. Med 126 år på bagen har træerne vokset sig store.

På en sommerdag dufter området gennemtrængende af blomster som jasmin, roser og hyld, fortæller Annette Damgaard.

Kvinde-egen ved Viby Kirke

Ved Viby Kirke står et stort gammelt egetræ fra 1915. Foto: Kristine Dam Johansen

Rundt omkring i Danmark blev der den 5. juni 1915 plantet en række egetræer af kvinder til minde om grundlovsændringen i 1915, der blandt andet gav valgret til kvinder. 

Det skete også i Viby, hvor dette egetræ på parkeringspladsen ved Viby Kirke ud til Kirkevej blev plantet. 

Rester af Nordby

Studielandsbyen Damagervej 6-10 er inspireret af den gamle bindingsværksgård Søgård fra 1677. Foto: Foreningen Skjulte Steder

Viby Sogn bestod af tre gårdklynger eller landsbyer: Viby, Nordby mod nord, og den sydlige gårdklynge Viby-Terp. I dag er det hele vokset sammen til Viby J.

Vejen mod Nordby er nu omskabt til Viby Ringvej, der er årsag til, at de fleste gårde i Nordby er væk, men der er spor tilbage - blandt andet af Søgård.

Søgård er blevet en del af et unikt projekt kaldet Studielandsbyen, som stod færdigt i 2017. Studielandsbyen Damagervej 6-10 viser, hvordan man kan transformere og videreføre kulturarv og samtidig løse den samfundsmæssige udfordring, der ligger i at fremskaffe rimelige studieboliger for unge studerende. 

Gårdens proportioner og bindingsværket er præcist opmålt, registreret og videreført som elementer i studielandsbyens nye længer. Ligeledes er gårdrummene, det store tagudhæng og port-motivet elementer, som er gengivet i en moderne fortolkning i studielandsbyens nye længer, oplyser Annette Damgaard. 

Selve bindingsværksgården blev opført i 1677. 

Viby Park

I Viby Park står en skulptur af politiker Lars Bjørnbak (th) og skulpturen "Vinter og vår" af Aage Bruun Jespersen 1996. Foto: Foreningen Skjulte Steder

Bag Viby Skole ligger en park, hvor Annette Damgaard anbefaler, at man lægger mærke til, at der står en skulptur af Lars Nielsen Bjørnbak, som levede fra 1824 til 1878. 

Lars Nielsen Bjørnbak var en dansk skolelærer, pacifist og politiker, samt far til politikeren Viggo Bjørnbak. 

Den politiske retning kendt som det Bjørnbakske Venstre er navngivet efter ham. Han grundlagde Viby Højskole. 

Viby Gasværk

Viby Gasværk fungerede som gasværk fra 1912 til 1970. Foto: Foreningen Skjulte Steder

Viby Gasværk på Bygholms Allé i Kongsvang har været i forfald i en del år, efter gasværket lukkede i 1970. 

Stedet har igennem årene været opholdssted for hjemløse, hashrygere og graffitimalere, hvilket tydeligt præger området. 

I de kommende år vil der blive opført nye etagebygninger på nabovejen Bjørnholms Allé.