Stavtrups bæredygtige kunstgræsbane udfordret af frostvejret: Vi arbejder på en løsning
Stavtrup har fået en ny kunstgræsbane, som er etableret af et særligt bæredygtigt materiale udvundet af sukkerrør.
Materialet er fødevaregodkendt og kan i princippet spises, men det har også givet udfordringer for fodboldklubben.
Når det er frostvejr, bliver banen glat, og derfor arbejder klubben på at finde en løsning sammen med leverandøren.
Stavtrup har fået Danmarks mest bæredygtige kunstgræsbane, og da de første spillere i oktober 2021 driblede ind på den nyanlagte 11-mandsbane Aura Park, var det kulminationen på over to års arbejde for Stavtrup IF.
I modsætning til de fleste andre fodboldklubber, som i disse år vælger at anlægge traditionelle kunstgræsbaner fremstillet af såkaldt gummigranulat, har Stavtrup IF som de første i Danmark valgt at etablere byens kunstgræsbane af et bæredygtigt materiale udvundet af sukkerrør.
Materialet er biologisk nedbrydeligt og fødevaregodkendt, så det i princippet kan spises. Men det særlige granulat har også ført udfordringer med sig.
Efter fodboldklubben i de seneste måneder har taget kunstgræsbanen i brug, har flere spillere bemærket, at banen bliver glat, når temperaturen ryger under 0 grader.
Det bekræfter formand for Stavtrup IF Fodbold, Peter Kaarup.
- Vi er meget, meget glade for vores bane, men den virker lidt hårdere end en traditionel bane med gummigranulat, og den bliver stiv og glat, når det er frostvejr. Og det er jo ikke så hensigtsmæssigt, når kunstgræsbaner primært skal anvendes i vinterhalvåret. Så det skal vi have fundet en løsning på.
- Men både børn og oldboys er glade for at spille på banen, så vi begræder ikke, at vi har valgt den her løsning. Tværtimod. Vi er megaglade for udformningen og for muligheden for at have en helt unik bane i Stavtrup. Men den har lidt børnesygdomme, som vi skal have løst - lad os sige det sådan, siger Peter Kaarup.
Bolden opfører sig anderledes
På grund af det særligt bæredygtige granulat er banen også anderledes at spille på, end en traditionel kunstgræsbane, fortæller fodboldformanden.
- Banen får en lidt anden boldgang, men det er ifølge leverandøren et spørgsmål om, at den lige skal sætte sig. De første gange kan man blive lidt overrasket over, hvor hurtigt bolden kommer, men det vænner man sig til. Kvaliteten er meget bedre end på den grusbane, vi havde før, så på den måde er vi meget bedre stillet nu, siger Peter Kaarup.
Granulatet, som kunstgræsbanen i Stavtrup er lavet af, består af restprodukter fra sukkerrør, som er 100 procent nedbrydelige og kompostérbare.
Den bæredygtige løsning har blandt andet betydet, at det ikke har været nødvendigt at etablere regnvandsanlæg på banen, der kan rense regnvandet for det sorte gummigranulat, som traditionelle kunstgræsbaner opføres af.
Derudover er mængden af mikroplast i banen begrænset.
Løsningen har dog ikke været billig.
Den samlede pris for Stavtrup Kunstgræsbane er cirka 4,7 millioner kroner, hvoraf de 1.365.000 kroner er indsamlet via private donationer, erhvervssponsorater, fonde og lokale aktiviteter.
Resten kommer fra klubbens opsparing og fra tilskud fra Aarhus Kommune, som har støttet projektet med ekstra midler på grund af den bæredygtige profil.
- Det er trygt at spille på banen
Årsagen til, at banen bliver glat, når temperaturen ryger under 0 grader, virker til at være, at det særlige granulat består af små korn, som "klistrer", når det bliver frostvejr, forklarer Peter Kaarup.
Men ifølge fodboldformanden er det trygt at spille på banen.
- Når folk spørger os, om man kan spille på banen i frostvejr, siger vi ja. Det er ligesom at spille på den grusbane, vi havde før, hvor man har et hårdere underlag. Og så må man tage de forbehold, der er. Det har ikke givet nogle skader, så det er ikke sådan, at jeg er nervøs for, at spillerne render rundt og brækker arme og ben.
- Vi har også spillet i snevejr, og det går fint. Vi skal bare finde en løsning på, at vi undgår den glatte overflade. Det er vi i dialog med leverandøren og kommunen om, siger han.
Ingen konkrete løsninger i spil endnu
Ifølge Peter Kaarup er der endnu ikke nogen konkrete løsninger i spil. Udfordringen er at finde en miljøvenlig måde at forhindre den glatte overflade, for når banen er bæredygtig, vil Stavtrup IF ikke begynde at bruge miljøskadelige stoffer til frostbekæmpelse.
- Man kunne jo godt pøse en masse frostvæske på banen, men det er jo ikke en god idé i bæredygtighedens navn, så det er mere et spørgsmål om, hvordan vi løser udfordringen på en bæredygtig måde. Det finder vi ud af sammen med leverandøren, siger han.
Vi fortryder ikke
Hvis andre klubber kom til dig og spurgte, om du kunne anbefale at anlægge denne type kunstgræsbane, ville du så anbefale det?
- Selv om det er billigere at anlægge en traditionel gummigranulatbane, så sporede vi i lokalsamfundet - og også blandt forældre til børn i klubben - en bekymring for, at der skulle anlægges en bane med traditionel gummigranulat som infill, og derfor valgte vi at gå all in på den bæredygtige løsning.
- Så kan man spørge: Havde vi valgt at gøre det om, hvis vi kunne? Nej, det tror jeg ikke. Vi glæder os til, at banen har sat sig, og vi har fundet en løsning på, hvad vi gør, når det er frostvejr. Jeg tror ikke, at vi har set det fulde potentiale af banen endnu, siger Peter Kaarup.
Viby-StavtrupLIV er et nyhedsbrevsmedie og udkommer ugentligt med artikler om Viby og Stavtrup direkte i din indbakke. Tilmeld dig her.