Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Der er begået 74 indbrud i private hjem inden for postnummer 8260 i løbet af 2021. Genrefoto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Indbrudstyve på spil: Nogle veje er hårdere ramt end andre

- Der har været indbrud på Vermundsgade i går. Hvis nogen har set eller hørt noget, så giv hinanden besked eller tip politiet.

- Jeg har for cirka 30 minutter siden "jaget" en mand væk fra en have på Engtoften. Han gik langsomt forbi og gemte sig bag hækken, da jeg kom ud.

Beskeder som disse popper jævnligt op i de lokale Facebook-grupper for Viby og Stavtrup, når nogle af jer oplever at have indbrud i jeres bolig eller spotter en suspekt person luske rundt i nabolaget en sen aftentime.

Og det kan faktisk være en rigtig god idé at hjælpe hinanden med at være på stikkerne, hvis man ser en mistænkelig bil cirkulere rundt i lokalområdet eller oplever, at en fremmed tager i døren, oplyser Østjyllands Politi.

For indbrud i villaer og lejligheder sker jævnligt - også i Viby og Stavtrup.

Helt præcis er det sket 74 gange i løbet af det seneste år, at der har været indbrudstyve på spil, og i dagens første artikel kan du se helt ned på vejniveau, hvor i lokalområdet indbruddene er begået.

Og jeg vil skynde mig at sige, at jeg ikke giver dig den information for at piske en stemning op.

Den gode nyhed er nemlig, at antallet af indbrud på landsplan er faldet markant de seneste år, og det samme gælder i 8260 Viby J, hvor væsentligt færre er kommet hjem til gennemrodede skuffer og skabe siden 2015.

Men de lokale indbrudstal for Viby og Stavtrup viser, at nogle veje har været hårdere ramt end andre, og politiet oplever da også nogle gange, at tyve bevidst vender tilbage til steder, hvor de før har haft held med at bryde ind.

Derfor er der måske grund til at være ekstra opmærksom i dit nabolag - og derfor får du også en række af de bedste og mest lavpraktiske råd til, hvad du selv kan gøre for at sikre din bolig mod ubudne gæster.

Kender du et område, som jeg skal gæste? Eller en historie, som jeg skal kigge nærmere på? Så tøv ikke med at skrive til mig på kridj@viby-stavtrupliv.dk.

Tak for din tid, og hjælp hinanden med at holde øje derude.

Billede af Kristine Dam Johansen
Billede af skribentens underskrift Kristine Dam Johansen Journalist
I 2021 er der begået 74 indbrud i private hjem i Viby og Stavtrup, og nogle veje har især været udsat. Ifølge vicepolitiinspektør Camilla Nielsen vender tyvene ofte tilbage til veje, hvor de tidligere har haft heldet med sig. Foto: Silas Bang 

Er din vej på listen? Her er der begået indbrud i Viby og Stavtrup de seneste år

Knuste ruder, gennemrodede skuffer og den ubehagelige følelse af, at fremmede har gået rundt ind i ens hjem.

Det ønsker ingen af os, men i Viby og Stavtrup har nogle veje været mere udsatte end andre, når det kommer til indbrud.

I artiklen kan du se, hvor mange indbrud, der har været i netop dit område og på din vej de seneste år.

Der er sket færre indbrud i de seneste år end førhen, og det gælder også i postnummer 8260. Alligevel har mange i lokalområdet oplevet, at en indbrudstyv er brudt ind i deres hjem. Hvor, kan du se på kortet i artiklen.

Det er skræmmende, utrygt og ubehageligt at komme hjem og se sit hus eller lejlighed endevendt af indbrudstyve, der har fået fingre i ens private ting.

Heldigvis er der de seneste år sket færre indbrud i 8260 Viby J end førhen, men ikke alle veje er gået fri for ubudne gæster.

I 2021 er der begået 74 indbrud i private hjem inden for postnummeret, og nogle veje i Viby og Stavtrup har været særligt ramt.

I Viby har der i 2021 været fem indbrud på Kjærslund, mens Damagervej, Morbærvej, Rosenhøj Allé og Grøfthøjparken alle har haft tre indbrud, der er blevet anmeldt til politiet.

I Stavtrup er højdespringerne Rugbjergvej med fem indbrud, mens der har været fire indbrud i Salamanderparken og på Højvangsvej og tre indbrud i Råhøjparken.

Det viser en aktindsigt fra Østjyllands Politi, som Viby-StavtrupLIV har fået.

Tyvene vender tilbage

Nogle af vejene er lange, mens andre er mindre villaveje.

Det kan være en tilfældighed, at nogle veje har flere indbrud end andre. Men politiet ser jævnligt eksempler på, at tyve vender tilbage de samme veje, hvor de tidligere har haft held med at begå indbrud, fortæller Camilla Nielsen, vicepolitiinspektør i Østjyllands Politi.

- Vi er et land, hvor vi forsikrer os rigtig meget, så man behøver ikke at være en klog tyv for at regne ud, at hvis man stjæler designermøbler og et fladskærms-tv, så bliver det formentlig erstattet af noget nyt inden for en overskuelig fremtid, siger hun og fortsætter:

- Vi ser faktisk nogle gange, at borgere, der har været udsat for indbrud én gang, bliver udsat for indbrud igen, fordi tyvene godt ved, at vi ofte erstatter vores ting én til én.

Ifølge Camilla Nielsen går indbrudstyve ofte efter designermøbler, designerlamper, smykker, kontanter, elektronik og generelt ting, som er nemme at omsætte.

Se kortet

Ser man på indbrudstallene over en længere årrække fra 2015 til 2021 har Balagervej og Damagervej i Viby været særligt udsat med henholdsvis 39 og 37 indbrud i perioden.

På Jarlsmindevej i Stavtrup har der været 25 indbrud de seneste syv år, mens Lykkesholms Allé og Ormslevvej hver har haft 22 indbrud i perioden.

På kortet nedenfor kan du zoome ind og finde din vej. På kortet fremgår det, hvor mange indbrud, der har været i 2021 og i perioden 2015-2021.

Færre har besøg af tyven

Men selv om indbrudstyvene har lusket rundt på mange villaveje i lokalområdet, kan man også spore en positiv tendens.

På landsplan er antallet af indbrud på det laveste niveau siden 1972, og i postnummer 8260 er antallet af indbrud ligeledes faldet markant de seneste år fra 201 indbrud i 2015 til 74 indbrud i 2021.

Her spiller coronapandemien og nedlukningerne en rolle, mener Camilla Nielsen, vicepolitiinspektør i Østjyllands Politi.

- Vi var spændte på at se, hvordan antallet af indbrud ville være i 2021, hvor samfundet trods alt var mere åbent end i 2020. Men her faldt antallet af indbrud yderligere.

- Det kan skyldes, at mange fortsat arbejdede hjemme. Samtidig kan en medvirkende årsag også have været, at rigtig mange brugte tiden i begyndelse af pandemien på at modernisere deres huse og skifte døre og vinduer. Det kan også have haft en effekt, siger hun.

Godt at advare hinanden på sociale medier

Vicepolitiinspektøren understreger, at indbrud i privat beboelse er et vigtigt fokusområde for politiet. Hun opfordrer til at ringe 114 med det samme, hvis man ser indbrud eller mistænkelig adfærd.

Det kan også være en god idé at advare andre via sociale medier for eksempel i den lokale Facebookgruppe.

- For eksempel hvis man ser en mistænkelig bil, eller hvis man har oplevet, at nogen har taget i døren, siger Camilla Nielsen.

Derudover kan det være en god idé at bruge en eftermiddag på at se på sin bolig med andre øjne.

- Gå en tur rundt om dit hus eller din ejendom og sæt dig i tyvens sted. Tænk: "Hvordan kommer jeg nemmest ind her?" Vi ved, at en tyv i gennemsnit bruger tre minutter på at bryde ind i en bolig. Jo længere tid tyven skal bruge på at bryde ind, jo mere larmer det, og jo større risiko er der for at blive opdaget. Så se på dit hus med tyvens øjne, råder Camilla Nielsen.

Viby-StavtrupLIV er et nyhedsbrevsmedie og udkommer ugentligt med artikler om Viby og Stavtrup direkte i din indbakke. Tilmeld dig her.

Det er en god idé at holde hækken lav for at undgå, at indbrudstyve kan gemme sig tæt på din bolig. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Har du trimmet hækken og låst haveredskaberne inde? Her er de bedste råd for at undgå indbrud

Politiet arbejder for at forebygge indbrud, men der er også meget, du selv kan gøre for at gøre livet surt for potentielle indbrudstyve.

Og det indebærer ikke at lægge fælder ud som i "Alene Hjemme", men blandt andet at kaste et kritisk blik på din hæk, dine haveredskaber og dine stiger.

Få alle rådene her.

Selvom statistikken siger, at der bliver begået færre indbrud end tidligere i 8260 Viby J, er nogle stadig uheldige at få besøg af tyven. Heldigvis er der meget, du selv kan gøre, for at mindske risikoen for ubudne gæster.

I Danmark bliver langt de fleste indbrud begået i villaer og parcelhuse, mens lejligheder og landejendomme er mindre udsat.

Men uanset hvilken type bolig, du bor i, er det en god idé at gøre, hvad du kan, for at indbrudssikre din bolig.

For selv om antallet af indbrud er faldet - også i Viby og Stavtrup - så er det både skræmmende, irriterende og utrygt at komme hjem til et hus eller en lejlighed, hvor fremmede har rodet i dine skuffer og skabe.

For at undgå det har Det Kriminalpræventive Råd og Østjyllands Politi en række gode råd.

Trim hækken og undgå for høje hegn

Indbrudstyve opererer helst i det skjulte og foretrækker boliger, hvor der er hæk, hegn eller buske, de kan gemme sig bag. 

Derfor er det en god idé at sørge for, at hække, stakitter og hegn holdes lavt, og at du ikke har planter og buske i forhaven, som er oplagte for en tyv at gemme sig bag. 

Hav tændt lys både indenfor og udenfor

Lige så vigtigt det er at undgå potentielle gemmesteder i haven, lige så vigtigt er det, at der ikke er for mørkt omkring dit hus. 

Sensorstyret belysning udenfor gør det svært for en indbrudstyv at skjule sig. 

- Hvis man bruger sensorstyret lys, er det en god idé at placere det, så de steder, hvor tyve kan gemme sig, bliver lyst op, siger Camilla Nielsen, vicepolitiinspektør i Østjyllands Politi.

Men sørg for, at der også er tændt lys indenfor. Ellers er det meget tydeligt, at huset er tomt.  

Det kan du sikre ved at have timerstyret lys indendørs. Alternativt kan du tænde lyset i et par værelser og lade tv eller radio være tændt.

Sørg for at have sikre døre, vinduer og låse

Når en tyv skal bryde ind i et hus eller en lejlighed, er det vigtigt for ham, at det går hurtigt at komme ind og ud.

Hvis dine vinduer, døre og låse er robuste, kan det være med til at forsinke tyven, gøre det vanskeligere for ham at bryde ind, og øge chancen for, at han bliver opdaget.

- Det er også en god idé at undgå indvendige vridere på sine døre, men at have nøgler i stedet for, siger Camilla Nielsen, vicepolitiinspektør i Østjyllands Politi.

Lås haveredskaber inde

Hvis du har værktøj og haveredskaber til at stå i en garage eller et skur, kan det være en rigtig god idé at låse døren med nøgle eller hængelås. 

Mange tyve finder nemlig redskaber til at begå indbrud i værksteder eller i redskabsskure ved huset.

Det samme gælder for stiger, som tyven kan bruge til at komme op på 1. sal og bryde ind.

Få hjælp fra dine naboer

Gode naboer er guld værd - også når det gælder indbrudssikring.

Faktisk kan nabohjælp forhindre op imod hvert fjerde indbrud. Derfor kan det være en god idé at slå pjalterne sammen i nabolaget og hjælpe hinanden med at holde øje, når nogen på vejen ikke er hjemme.

Nabohjælp app gør det nemt at danne et netværk i nabolaget, så I kan fortælle hinanden, når I er på ferie. Det er også muligt at opsætte skilte og få klistermærker på postkasser og døre om, at der er nabohjælp i området.

- Vi ved, at noget af det tyve selvfølgelig hader allermest, er at blive opdaget i deres forehavende. Så hils på hinanden i kvarteret, siger Camilla Nielsen, vicepolitiinspektør i Østjyllands Politi.

Overvej at mærke dine værdigenstande

Hvis du har smykker, elektronik eller andre ting, som er særligt værdifulde for dig, kan det være en god idé at mærke dem. 

Hvis de alligevel bliver stjålet, er det nemmere for politiet at opklare sagen og give dig dine ting tilbage.

Hos dit lokale politi kan du gratis låne en mærkningskuffert, hvor der ligger udstyr og vejledning, så du kan sætte dit personlige mærke i dine ting. 

Det kan gøres med en uv-pen med usynligt blæk, en synlig mærkningspen, en gravørpen eller med klistermærker.

Overvej alarm og kameraovervågning

Det er et temperamentsspørgsmål, om man vil installere alarm eller kameraovervågning i sin bolig. 

Ifølge Det Kriminalpræventive Råd kan det være en idé at overveje kameraovervågning, hvis du tidligere har haft indbrud, føler dig utryg, bor i et område med mange indbrud, har særlige værdier som malerier, møntsamlinger eller arvestykker, rejser meget, eller hvis der er langt til dine naboer.

I forhold til alarmer er der ifølge Det Kriminalpræventive Råd ikke tydelig dokumentation for, at de gør en forskel. Nogle indbrudstyve går uden om huse med alarmer, andre lader sig ikke afskrække.

Bestil en indbrudsekspert til dit kvarter

Initiativet "Bo trygt" har et korps af indbruds- og forebyggelseseksperter, som man kan bestille til at komme ud i sit kvarter, hvor de vil fortælle om, hvordan man bedst sikrer sig og hjælper hinanden med at forebygge indbrud. 

Eksperten er typisk tidligere politibetjent og tager udgangspunkt i det specifikke boligområde. Besøget er gratis og kan bestilles her: Bestil en ekspert

Kilder: Det Kriminalpræventive Råd og Østjyllands Politi