Er din vej på listen? Her er der begået indbrud i Viby og Stavtrup de seneste år
Knuste ruder, gennemrodede skuffer og den ubehagelige følelse af, at fremmede har gået rundt ind i ens hjem.
Det ønsker ingen af os, men i Viby og Stavtrup har nogle veje været mere udsatte end andre, når det kommer til indbrud.
I artiklen kan du se, hvor mange indbrud, der har været i netop dit område og på din vej de seneste år.
Det er skræmmende, utrygt og ubehageligt at komme hjem og se sit hus eller lejlighed endevendt af indbrudstyve, der har fået fingre i ens private ting.
Heldigvis er der de seneste år sket færre indbrud i 8260 Viby J end førhen, men ikke alle veje er gået fri for ubudne gæster.
I 2021 er der begået 74 indbrud i private hjem inden for postnummeret, og nogle veje i Viby og Stavtrup har været særligt ramt.
I Viby har der i 2021 været fem indbrud på Kjærslund, mens Damagervej, Morbærvej, Rosenhøj Allé og Grøfthøjparken alle har haft tre indbrud, der er blevet anmeldt til politiet.
I Stavtrup er højdespringerne Rugbjergvej med fem indbrud, mens der har været fire indbrud i Salamanderparken og på Højvangsvej og tre indbrud i Råhøjparken.
Det viser en aktindsigt fra Østjyllands Politi, som Viby-StavtrupLIV har fået.
Tyvene vender tilbage
Nogle af vejene er lange, mens andre er mindre villaveje.
Det kan være en tilfældighed, at nogle veje har flere indbrud end andre. Men politiet ser jævnligt eksempler på, at tyve vender tilbage de samme veje, hvor de tidligere har haft held med at begå indbrud, fortæller Camilla Nielsen, vicepolitiinspektør i Østjyllands Politi.
- Vi er et land, hvor vi forsikrer os rigtig meget, så man behøver ikke at være en klog tyv for at regne ud, at hvis man stjæler designermøbler og et fladskærms-tv, så bliver det formentlig erstattet af noget nyt inden for en overskuelig fremtid, siger hun og fortsætter:
- Vi ser faktisk nogle gange, at borgere, der har været udsat for indbrud én gang, bliver udsat for indbrud igen, fordi tyvene godt ved, at vi ofte erstatter vores ting én til én.
Ifølge Camilla Nielsen går indbrudstyve ofte efter designermøbler, designerlamper, smykker, kontanter, elektronik og generelt ting, som er nemme at omsætte.
Se kortet
Ser man på indbrudstallene over en længere årrække fra 2015 til 2021 har Balagervej og Damagervej i Viby været særligt udsat med henholdsvis 39 og 37 indbrud i perioden.
På Jarlsmindevej i Stavtrup har der været 25 indbrud de seneste syv år, mens Lykkesholms Allé og Ormslevvej hver har haft 22 indbrud i perioden.
På kortet nedenfor kan du zoome ind og finde din vej. På kortet fremgår det, hvor mange indbrud, der har været i 2021 og i perioden 2015-2021.
Færre har besøg af tyven
Men selv om indbrudstyvene har lusket rundt på mange villaveje i lokalområdet, kan man også spore en positiv tendens.
På landsplan er antallet af indbrud på det laveste niveau siden 1972, og i postnummer 8260 er antallet af indbrud ligeledes faldet markant de seneste år fra 201 indbrud i 2015 til 74 indbrud i 2021.
Her spiller coronapandemien og nedlukningerne en rolle, mener Camilla Nielsen, vicepolitiinspektør i Østjyllands Politi.
- Vi var spændte på at se, hvordan antallet af indbrud ville være i 2021, hvor samfundet trods alt var mere åbent end i 2020. Men her faldt antallet af indbrud yderligere.
- Det kan skyldes, at mange fortsat arbejdede hjemme. Samtidig kan en medvirkende årsag også have været, at rigtig mange brugte tiden i begyndelse af pandemien på at modernisere deres huse og skifte døre og vinduer. Det kan også have haft en effekt, siger hun.
Godt at advare hinanden på sociale medier
Vicepolitiinspektøren understreger, at indbrud i privat beboelse er et vigtigt fokusområde for politiet. Hun opfordrer til at ringe 114 med det samme, hvis man ser indbrud eller mistænkelig adfærd.
Det kan også være en god idé at advare andre via sociale medier for eksempel i den lokale Facebookgruppe.
- For eksempel hvis man ser en mistænkelig bil, eller hvis man har oplevet, at nogen har taget i døren, siger Camilla Nielsen.
Derudover kan det være en god idé at bruge en eftermiddag på at se på sin bolig med andre øjne.
- Gå en tur rundt om dit hus eller din ejendom og sæt dig i tyvens sted. Tænk: "Hvordan kommer jeg nemmest ind her?" Vi ved, at en tyv i gennemsnit bruger tre minutter på at bryde ind i en bolig. Jo længere tid tyven skal bruge på at bryde ind, jo mere larmer det, og jo større risiko er der for at blive opdaget. Så se på dit hus med tyvens øjne, råder Camilla Nielsen.
Viby-StavtrupLIV er et nyhedsbrevsmedie og udkommer ugentligt med artikler om Viby og Stavtrup direkte i din indbakke. Tilmeld dig her.