Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Mads Stobberup står bag initiativet "Vild i Viby", som har til formål at stable flere kulturarrangementer på benene i Viby. Foto: Kristine Dam Johansen

Musiknørd vil sparke gang i kulturlivet i Viby

Lad mig starte med at sige glædelig lørdag. Det er weekend, og de fleste af os er så heldige at holde fri. Så hvad skal vi lave? Sker der noget fedt i Viby i weekenden?

Tja, måske er du en af de forældre, der skal have ungerne under armen til fastelavnsfest og slå katten af tønden iført et hurtigt hjemmeimproviseret spøgelseskostume.

Måske har du først og fremmest planer om at tage en slapper på sofaen. Men under alle omstændigheder, er det rart, at der sker noget i nabolaget. At der er tilbud om weekendarrangementer og noget at give sig til. Noget liv.

Det synes Mads Stobberup i hvert fald. Han er vibygenser og lidt af en lokal musiknørd, og han driver til daglig pladeselskabet Mastermindrec fra et halvmørkt kælderlokale tæt på Ingo-tanken på hjørnet af Clausholms Allé og Skanderborgvej.

Og udover at udgive plader for både danske og internationale kunstnere, arrangerer Mads Stobberup sammen med en kammerat jævnligt små koncerter i det betonrå kælderlokale i Kongsvang. Og så drømmer han om at skabe endnu flere kulturarrangementer i Viby.

Derfor har Mads Stobberup startet initiativet ”Vild i Viby”, som han håber kan være med til at bringe mere liv til bydelen og stable små og store begivenheder på benene. Hvad det kunne være, spørger jeg den passionerede pladeselskabsejer om.

Mens Mads Stobberup forsøger at køre flere kulturarrangementer i stilling, kører Østjyllands Politi jævnligt rundt med fotovogne på gader og stræder i Viby.

Der er nemlig en tydelig tendens til, at nogle bilister hviler foden lidt for tungt på speederen på blandt andet Skanderborgvej og skolevejen Ormslevvej, og det har fået politiet til at finde blitz og bødeblok frem for at snuppe dem, der kører både 20 og 30 km/t for stærkt. I artiklen får du også hele overblikket over, hvor i Viby der er problemer med at overholde hastighedsbegrænsningerne.

Endelig vil jeg forsøge at give dig et kort overblik over særligt magtfulde beboere i dit nærområde. Århus Stiftstidende satte sig nemlig for nylig for at kåre de 50 mest indflydelsesrige personer i Aarhus, og tre af dem har adresse i Viby.

Nu er der kun tilbage at sige god læselyst og god lørdag – hvad end du skal lave i weekenden.

Billede af Kristine Dam Johansen
Billede af skribentens underskrift Kristine Dam Johansen Journalist
Mads Stobberup står bag initiativet Vild i Viby, som har til formål at få flere kulturbegivenheder til bydelen.  Foto: Kristine Dam Johansen

Black metal på legepladsen eller en strygerkoncert hjemme i haven? Mads Stobberup vil skabe mere kulturliv i Viby

Mads Stobberup driver pladeselskabet Mastermindrec fra en kælder på hjørnet af Skanderborgvej og Clausholms Allé i Kongsvang. Han er en begejstret musiknørd, og så har han en mission.

Mads Stobberup vil forsøge at stable flere kulturarrangementer på benene i Viby-området, og derfor har han startet initiativet "Vild i Viby", hvor han håber at kunne agere fødselshjælper for alt fra skolekoncerter til kunstudstillinger og fællessang på lokalcentret.

Næsten hvad som helst, så længe det smager af kultur.

- Det handler kort sagt om, at der gerne må ske noget i Viby og også gerne noget skævt, siger han.

Men det kræver, at der er nogen, der vil være med. Derfor søger Mads Stobberup lige nu efter lokale samarbejdspartnere.

Mads Stobberup driver pladeselskabet Mastermindrec i Viby, og med initiativet ”Vild i Viby” drømmer han om at stable flere kulturarrangementer på benene i bydelen. Og det kan være alt fra metalmusik til skolekoncerter og fællessang på lokalcentret. Så længe der er nogen, der vil lege med.

Mads Stobberup viser vej ned ad trappen til kælderen under den røde bygning på hjørnet af Skanderborgvej og Clausholms Alle i Kongsvang, hvor han holder til.

Han åbner døren til lokalet. Indenfor er væggene i rå beton, og rør, ledninger og faldstammer løber side om side med lysstoflamperne i loftet. En diskokugle svæver midt i rummet.

Men det første, man for alvor bemærker, når man træder ind i det halvmørke kælderlokale, er stribevis af trækasser fyldt med LP'er.

Mads Stobberup driver pladeselskabet Mastermindrec, hvor han udgiver og sælger LP'er. Foto: Kristine Dam Johansen

Kasserne står på rad og række stablet på europaller, og man får instinktivt lyst til at bladre igennem pladerne med fingrene.

Kælderlokalet i den røde bygning går under navnet Skivbolaget, og herfra driver Mads Stobberup sit pladeselskab Mastermindrec.

Pladeselskabet udgiver danske og udenlandske kunstnere inden for et bredt udsnit af genrer - fra hiphop til black metal og jazz – og Mads Stobberup deler lokalerne med sin kammerat Claus Kristensen, som driver sit eget pladeselskab, Wouldn’t Waste Records.

På væggene hænger pladecovers med bands som Narcosatanicos og Rådne Lunger, som Mads Stobberup har udgivet. Der er også blevet plads til hans egen plade ”Blod, sved og sæd”, som han har udgivet med sit band, Smertegrænsens Toldere, som spiller hardcore punk.

Udover at drive et pladeselskab udlejer Mads Stobberup øvelokaler rundt omkring i Aarhus, og så har han en mission.

Mads Stobberup vil skabe mere kulturliv i Viby, og det behøver ikke nødvendigvis at være vred punkrock, som han selv spiller.

- Jeg synes, at det ville være lige så fedt at være med til at lave fællessang på lokalcentret, en jazzkoncert på biblioteket eller en Black Metal-koncert på en legeplads.

- Jeg vil bare gerne være med til at skabe noget liv og noget stolthed over at bo i Viby, siger han.

Vild i Viby

Derfor har Mads Stobberup startet initiativet ”Vild i Viby”, som har til formål at stable små og store kulturarrangementer på benene i bydelen.

Projektet har kørt i et par år, men har været på standby under corona.

- Det startede med, at jeg havde lyst til at lave nogle koncerter og kulturarrangementer i Viby. I starten havde jeg en kammerat med, som senere bakkede ud, men jeg kunne mærke, at jeg synes, det var sjovt at arrangere noget herude, så jeg blev enig med mig selv om, at jeg ikke ville droppe det. Det skulle køre videre, fortæller Mads Stobberup.

Mads Stobberup har tidligere spillet i bandet Cola Freaks og har nu punkbandet Smertegrænsens Toldere. Foto: Kristine Dam Johansen

Det vigtigste med ”Vild i Viby” er at trække liv til Viby, og det behøver ikke kun at være igennem musik.

- Hvis jeg faldt over et menneske, som var i gang med at lave en sindssygt fed skulptur eller en lysinstallation, så ville jeg gerne hjælpe med at få det hængt op. Det handler bare om, at der gerne må ske noget i Viby og også gerne noget skævt.

- Viby er jo en ret god blanding af forskellige mennesker og mange kulturer, og jeg holder rigtig meget af området. Jeg ved godt, at der også er nogle udfordringer herude med kriminalitet og så videre, men det er der overalt, og Viby er meget mere end det. Det vil jeg gerne være med til at vise, siger han.

Koncerter kan også være uden for ringgaden

Mads Stobberup har sammen med makkeren Claus Kristensen blandt andet arrangeret koncerter i kælderlokalet under den røde bygning på hjørnet af Clausholms Allé og Skanderborgvej.

Jeg er hundrede procent klar, hvis der sidder en erhvervsdrivende eller en skole et sted i Viby, som gerne vil lave et sjovt kulturarrangement

Mads Stobberup

Først med det hollandske band Lewsberg og den unge danske solist Holm, og den 3. marts har de arrangeret en koncert med sanger og sangskriver Henrik Olesen.

- Ved den første koncert lykkedes det os faktisk at trække en del unge mennesker herud. Jeg var ellers lidt spændt på, om det kunne lade sig gøre, fordi man altid siger, at koncerter i Aarhus kun kan være inden for ringgaden. Men det tror jeg ikke på.

- Man kan cykle fra Banegårdspladsen til Viby på et kvarter. Så jeg tror bare, at det handler om at prøve at stable nogle arrangementer på benene, siger Mads Stobberup.

Mads Stobberup og makkeren Claus Kristensen arrangerer koncerter i kælderlokalet Skivbolaget i Viby. Foto: Kristine Dam Johansen

Musik på skoler og plejehjem

De to kammerater sysler også med tanken om at lave et arrangement under Spot Festival 6. - 7. maj og måske senere hen under NorthSide, hvor der naturligt kommer mennesker til Viby.

- Lige nu er den største udfordring, at alting skal i gang igen efter corona. De etablerede steder skal op på niveau igen, så der rasler noget af i siderne, som vi kan gribe.

- Derudover er vi jo i en by, så lige meget hvor man går hen, er der risiko for at få støjklager. Det prøver vi at tage hensyn til og respektere naboerne, siger Mads Stobberup.

Han vil også rigtig gerne arrangere flere koncerter på Vibys plejehjem eller på skolerne i området.

- Det kunne være rigtig fedt at hive fat i nogle af de unge på skolerne og spørge, hvilken kunstner de kunne tænke sig at høre, og så prøve at stable en koncert på benene. Der har nogle gange været koncert på Viby Skole, hvor mine børn går, og jeg kan høre på dem, at de synes, det er fedt, siger han.

- Der sker mere i Viby, end man tror

I det hele taget sker der allerede en masse på kulturfronten i Viby, selv om det ikke bugner med etablerede spillesteder på hvert et gadehjørne, tilføjer Mads Stobberup.

Han nævner blandt andet, at der er et ungt hiphopmiljø i Rosenhøj, arrangementer på værtshuset Dick Turpin, byfester i Viby Syd, fastelavnsfest i Viby Centret, koncerter på lokalcentrene og musik- og litteraturarrangementer på biblioteket.

Han håber, at ”Vild i Viby” kan være med til at skabe endnu mere liv i bydelen, og at alle med en god idé vil tage fat i ham.

- Jeg er hundrede procent klar, hvis der sidder en erhvervsdrivende eller en skole et sted i Viby, som gerne vil lave et sjovt kulturarrangement – eller en privatperson, der tænker: ”Det kunne sgu da være fedt med en strygerkoncert i min pavillon ude i haven”. Så er jeg med på den. Det kunne være fedt at få nogle lokale samarbejdspartnere, siger han.

Viby-StavtrupLIV er et nyhedsbrevsmedie og udkommer ugentligt med artikler om Viby og Stavtrup direkte i din indbakke. Tilmeld dig her.

Politiet er især til stede med fotovogne på Skanderborgvej, Rosenvangs Allé og skolevejen Ormslevvej. Genrefoto: Mads Dalegaard

Blitz og bøderegn: Politiet snupper fartbilister i Viby

Østjyllands Politi holder jævnligt med deres hvide fotovogne rundt omkring i Viby, og udskriver fartbøder til bilister, der har lidt for travlt.

Særligt på Skanderborgvej, Rosenvangs Allé og skolevejen Ormslevvej fanger politiet mange fartbilister.

- På Ormslevvej har vi fået flere henvendelser fra borgere, som synes, at vi skulle komme derud. Det har gjort, at vi er blevet opmærksomme på vejen, og derfor har vi været derude fem gange i 2021. Det er mange gange, og det skyldes, at der har været noget at komme efter, siger Laust Jakobsen fra Østjyllands Politi.

Hvis man oplever, at folk kører for stærkt i bil eller på knallert i lokalområdet, anbefaler Laust Jakobsen at bestille en fartkontrol via Østjyllands Politis hjemmeside.

Østjyllands Politi er jævnligt ude med fotovognen i Viby for at fange bilister, der kører for stærkt. Alene i 2021 er der uddelt over 900 bøder og 100 klip i kørekortet til bilister med for meget fart på. Hvor, kan du se på oversigten i artiklen.

På nogle veje og strækninger i Viby kan det måske være en god idé at være ekstra påpasselig, når du færdes i bil eller på cykel - eller krydser vejen med dine børn i hånden.

Nogle bilister har tendens til at køre hurtigere, end hastighedsbegrænsningerne tillader, og det har fået politiet til at rulle ude med deres hvide biler for at blitze og udskrive fartbøder.

I 2021 har Østjyllands Politis automatiske fartmålinger, ATK, registreret i alt 30.241 bilister.

Ud af dem har 959 bilister kørt så meget for stærkt, at de har fået en bøde, og 100 har trykket så hårdt på speederen, at det er resulteret i et klip i kørekortet.

Det viser en aktindsigt fra Østjyllands Politi, som Viby-StavtrupLIV har fået.

Bøderegn på skolevej

Særligt på Skanderborgvej, Rosenvangs Allé og Ormslevvej snupper politiet fartbilister.

- På Skanderborgvej måler vi rigtig mange forskellige steder. Det skyldes, at vi har erfaring med, at der er en del, der kører for stærkt på den strækning, fortæller specialkonsulent Laust Jakobsen fra Østjyllands Politi.

I 2021 har politiet været ude med fotovognen 30 gange på Skanderborgvej.

Én af gangene fangede politiet i løbet af 5 timer syv bilister, der fik et klip i kørekortet, og 12 bilister, der fik en bøde for at køre over 80 km/t i stedet for de tilladte 60 km/t.

På Ormslevvej, som til dels er en skolevej for elever på Vestergårdsskolen og i øvrigt har rigtig dårlige cykelforhold, har politiet være til stede med en ATK-bil fem gange i løbet af 2021.

I løbet af de fem besøg snuppede de syv bilister, der fik et klip i kørekortet, og udskrev ligeledes syv bøder til bilister, der kørte over 20 km/t for stærkt.

- På Ormslevvej har vi fået flere henvendelser fra borgere, som synes, at vi skulle komme derud. Det har gjort, at vi er blevet opmærksomme på vejen, og derfor har vi været derude fem gange i 2021. Det er mange gange, og det skyldes, at der har været noget at komme efter, siger Laust Jakobsen fra Østjyllands Politi.

Kan ikke være til stede overalt

Generelt kan der være flere årsager til, at politiet sætter fotofælder ud på én vej frem for en anden. Det kan skyldes henvendelser fra borgerne i området, eller at politiet ved, at der er sket mange uheld på vejen, eller at mange kører for stærkt.

- Nogle gange udvælger vi også en vej, fordi vi ved, at mange vil se os. Vi kører ikke kun ud for at udskrive bøder, men også for at blive set og gøre folk opmærksomme på, at vi er der, siger Laust Jakobsen.

Politiet har cirka 1300 målesteder i hele politikredsen, hvor de kan holde med en ATK-bil.

Men de kan selvsagt ikke være alle steder på én gang. Derfor bliver de hele tiden nødt til at prioritere, hvor de laver fartmålinger, fortæller Laust Jakobsen.

- Vi får flere og flere henvendelser fra borgere, der synes, at vi skal køre ud på en bestemt strækning. Når det sker, opretter vi et målested, og så falder strækningen ind i rækken af prioriterer. Men vi har jo ikke så mange biler, at vi kan være overalt hele tiden. Derfor er der også nogle borgere, som sjældent får en ATK-bil at se, siger han.

Bestil en fartkontrol

Hvis Østjyllands Politi på baggrund af deres målinger konstaterer, at der er et generelt problem med hastigheden på en strækning, sætter de typisk lidt mere massivt ind i det område.

- Så måler vi der én til to gange om ugen i tre måneder, og så holder vi os lidt væk fra området igen. Så har folk typisk lært, at de skal passe på og køre ordentligt, siger Laust Jakobsen.

Men der er også strækninger, hvor folk bliver ved med at køre for stærkt, selvom ATK-bilerne har været på jævnlige besøg, tilføjer specialkonsulenten.

- Det skyldes formentlig, at der er mange forskellige mennesker, der kører på strækningen. For så snart vi kommer ind i et lokalområde og måler et bestemt sted, så er det tydeligt, at folk lærer det at kende.

Hvis man oplever gentagne gange, at biler eller knallerter kører for stærkt på veje eller strækninger i Viby eller Stavtrup, kan man bestille en fartkontrol via politiets hjemmeside. 

Viby-StavtrupLIV er et nyhedsbrevsmedie og udkommer ugentligt med artikler om Viby og Stavtrup direkte i din indbakke. Tilmeld dig her.

Søren Leth, Julie Rokkjær Birch og Anders Holch Povlsen bor i Viby og har alle fået en plads på listen over Aarhus' mest magtfulde personer. Foto: Annett Bruhn, Axel Schütt, Jens Nørgaard Larsen

Tre af byens mest magtfulde personer bor i Viby

Lille spejl på væggen der, hvem er den mest magtfulde i byen her?

Det har Århus Stiftstidende sat sig for at undersøge, og på deres liste over de 50 mest magtfulde personer i Aarhus er der tre fra Viby: Søren Leth, Julie Rokkjær Birch og (naturligvis) Anders Holch Povlsen.

Tre af de mest magtfulde mennesker i Aarhus bor i Viby og Stavtrup. Det tæller en museumsdirektør, en markant arkitekt og selvfølgelig landets rigeste mand.

Hvem har egentlig mest at skulle have sagt, når det kommer til at få indflydelse på, hvordan Aarhus skal udvikle sig nu og i fremtiden?

Det satte Århus Stiftstidende sig for nyligt for at undersøge ved at lave en såkaldt "Magtliste" over de 50 mest indflydelsesrige personer i Aarhus, som på den ene eller anden måde har magt over byen og vores hverdag i kraft af det, de gør.

Listen tæller alt fra politikere til milliardærer og fremtrædende personer i kulturlivet, og tre af disse personer har adresse i Viby.

Se hele Århus Stiftstidendes liste over de 50 mest magtfulde personer i Aarhus her. 

28. Søren Leth

Foto: Annett Bruhn/Jysk Fynske Medier 

Søren Leth er arkitekt og partner i Sleth Arkitekter, og han har sat sine tydelige aftryk på arkitekturen og byudviklingen i Aarhus. 

Sammen med Rasmus Therkildsen har han grundlagt Sleth Arkitekter, som har tegnet flere nybyggerier i Aarhus, blandt andet det meget sammensatte Æggepakkeri-byggeri ved Godsbanen og de to karréer omkring BIGs klokketårn ved Bassin 7 på Aarhus Ø.

Ligeledes lavede Sleth vinderforslaget til planerne for den kommende omdannelse af Amtssygehuset til en boligbydel.

Mere lokalt har Sleth Arkitekter også stået bag de første, foreløbige visualiseringer af Stavtrup Multihal. 

24. Julie Rokkjær Birch

Foto: Axel Schütt

Julie Rokkjær Birch er direktør for museet KØN, som tidligere hed Kvindemuseet, og ligger ved Domkirken i Aarhus C.  

Hun har som nytiltrådt museumsdirektør været med til at tranformere Kvindemuseet til et museum med fokus på et bredere kønsbegreb end blot det biologiske, og i den forbindelse har Julie Rokkjær Birch taget ind til flere slagsmål med kvindesagsforkæmpere fra de årgange, der var med til at etablere Kvindemuseet i starten af 1980'erne.

Hun står nu i spidsen for et museum, der er det eneste af sin slags i Danmark, og som der kun findes få af andre steder i verden.

2. Anders Holch Povlsen

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Som den næstmest magtfulde person i Aarhus efter borgmester Jacob Bundsgaard, finder man CEO og ejer af Bestseller Anders Holch Povlsen, som bor på Constantinsborg uden for Stavtrup. 

Anders Holch Povlsen er med afstand landets rigeste person, han er Skotlands største private jordejer, og så har hans selskaber de senere år købt store dele af Coolshop, Whiteaway, Skousen, Zalando, Stylepit, Matas og andre kendte, danske virksomheder. 

Han har placeret Bestsellers nye hovedkvarter i Aarhus, og på den måde er han også med til at sikre byen flere hundrede arbejdspladser.

Anders Holch Povlsen er enormt populær i lokalområdet, og han har via en donation på 28 millioner kroner været med til at sikre etableringen af Stavtrup Multihal.