Rådmand om motorvejsstøj: Det er oplagt at sænke hastigheden til 90 km/t
Den nytiltrådte rådmand for Teknik og Miljø Steen Stavnsbo (KF) anerkender, at Viby og Stavtrup er hårdt belastet af støj fra motorvejen, og at problemet er stigende.
Han mener lige som sin forgænger, at det er oplagt at arbejde for at sænke farten på motorvejen til 90 km/t og derudover presse på for at få del i den statslige pulje til støjbekæmpelse.
Men rådmanden afviser, at kommunen selv kommer til at opføre eksempelvis en støjvold på kommunal jord.
- Vi skal som kommune ikke opføre støjværn ved statsveje. Det er en stor økonomisk udgift, som vi ikke bør tage på os som kommune, siger han.
Sænk farten på Aarhus Syd Motorvejen fra 120 km/t til 90 km/t, så støjen i Viby og Stavtrup bliver mindre.
Det forslag blev tilbage i november bragt frem af den tidligere rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Bünyamin Simsek (V), og selv om den nye rådmand efter kommunalvalget nu hedder Steen Stavnsbo og er fra Det Konservative Folkeparti, så er der fortsat opbakning til netop det forslag.
Viby-StavtrupLIV har spurgt den nye rådmand, hvordan han vil arbejde for at løse støjproblemerne fra motorvejen. Steen Stavnsbo har ikke ønsket at stille op til interview, men svarer i en mail:
- Jeg synes, at vi skal fortsætte arbejdet for at få nedsat hastigheden. Det har man gode erfaringer med andre steder, og jeg synes, at det er oplagt, at man nedsætter hastigheden på Aarhus Syd Motorvejen til 90 km/t.
- Den tidligere transportminister (Benny Engelbrecht (S), red.) har også nævnt, at man kan bruge stærekasser på motorvejene for at understøtte, at bilisterne holder sig til den skiltede hastighed, hvilket i sig selv kan reducere støjniveauet. Jeg synes, at det er interessante tanker, og det kunne være relevant, hvis man kunne bruge Aarhus Syd Motorvejen som forsøgsstrækning, lyder det fra Steen Stavnsbo.
Fingre i midler fra støjpuljen
Rådmanden anerkender, at Viby og Stavtrup har været udsat for trafikstøj fra motorvejen i flere år, og at problemet er stigende. Men da motorvejen er en statslig vej, er det også statens opgave at løse problemet med trafikstøj, mener Steen Stavnsbo.
- Jeg har stor forståelse for borgernes situation og frustrationer, men det er ikke nogen enkelt opgave, som vi som kommune blot kan afhjælpe. Vejdirektoratets støjkortlægning for statsvejnettet bliver opdateret i 2022- 2023, og den vil, når den ligger klar, være udgangspunktet for den politiske prioritering af midler fra støjbekæmpelsespuljen.
- I den forbindelse er det vigtigt, at vi fra aarhusiansk side gør opmærksom på, at vi har områder, der er støjplagede, og at der bør prioriteres midler til en indsats her. Derfor er jeg også glad for, at der ved det statslige infrastrukturforlig blev afsat en pulje på tre milliarder kroner til støjbekæmpelse. Denne pulje skal byrådet selvfølgelig arbejde for, at Aarhus får del i, skriver Steen Stavnsbo.
Motorvejsramper ved Ravnsbjergvej
Motorvejen er en statslig vej, men har kommunen ikke et medansvar for at mindske støjgenerne, eftersom Aarhus Kommune arbejder for større trafikprojekter som eksempelvis motorvejsramper ved Ravnsbjergvej/Ormslevvej, som potentielt kan give mere trafik og forværre støjproblemerne?
- Vi skal som kommune gøre, hvad vi kan for at mindske støjen fra den statslige motorvej. Men samtidig skal vi selvfølgelig sikre fremkommelighed i det aarhusianske mobilitetssystem og her er Ravnsbjerg-ramperne en prioriteret mulighed for at flytte trafik fra blandt andet området omkring Viby Torv, Viby Ringvej og Skanderborgvej, som også er både trafik- og støjbelastede, skriver rådmanden.
Ingen kommunale støjværn
Ser du muligheder for, at kommunen opfører støjværn langs Aarhus Syd Motorvejen på strækningen ved Viby og Stavtrup – eventuelt ved etablering af en støjvold på kommunal jord?
- Vi skal som kommune og byråd gøre, hvad vi kan for at gøre relevante myndigheder og Folketinget opmærksomme på problemet. Men da der er tale om en statsvej, så er det Vejdirektoratets ansvar at etablere støjværn. Det er også statens opgave at anskaffe de nødvendige arealer til at anlægge en støjvold, for eksempel via ekspropriation. Vi skal som kommune ikke opføre støjværn ved statsveje. Det er en stor økonomisk udgift, som vi ikke bør tage på os som kommune.
Landmænds støjvold og solcelletag over motorvejen
Hvad mener du om de to landmænd Mogens og Lars Lyngby Pedersens tilbud om at opføre en privat støjvold på deres mark syd for Salamanderparken i Stavtrup, mod at kommunen giver tilladelse til at udstykke et areal til boliger - hvilket foreløbigt er blevet afvist i forbindelse med Temaplan til alle boligtyper?
- Vi skal snart behandle temaplanen i byrådet, og så må vi se, om der er opbakning til deres idé i byrådet, men området er et såkaldt §3-område, som betyder, at det er et særligt naturbeskyttelsesområde, og herudover er det også et sårbart grundvandsområde.
- Jeg véd, at Teknik og Miljø har en god dialog om de myndighedsmæssige rammer for selve det omtalte støjvoldsprojekt og vil selvfølgelig hilse en privat støjvold velkommen, hvis den lader sig realisere. Men den konkrete sagsbehandling skal selvfølgelig ske efter gældende lovgivning og rammer, og jeg vil derfor ikke blande mig i den.
Hvad mener du om de to byrådsmedlemmer Jesper Kjeldsen (S) og Metin Lindved Aydins (R) forslag om at lægge et tag af solceller på Aarhus Syd Motorvejen for at indfange støjen?
- Det er et spændende og innovativt forslag, som vi selvfølgelig skal "have i baghovedet" i dialogen med Vejdirektoratet. Men igen er det vigtigt at påpege, at det er en statsvej, og derfor er det ikke et projekt, vi som kommune kan realisere, lyder det fra Steen Stavnsbo.
Viby-StavtrupLIV er et nyhedsbrevsmedie og udkommer ugentligt med artikler om Viby og Stavtrup direkte i din indbakke. Tilmeld dig her.