Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Blomster til ære for den 21-årige Søren Koch, som blev skudt og dræbt i Viby i sidste uge. Foto: Henrik Lund

Hvordan bliver Viby et trygt sted at bo?

Det har været en hård uge i Viby.

Natten til tirsdag den 8. marts blev en 21-årig mand på tragisk vis ramt af skud, mens han kørte ad Søndervangs Allé, og han døde efterfølgende i sin bil. Fredag eftermiddag valgte politiet at indføre visitationszone i et afgrænset område i Rosenhøj, efter konflikter mellem forskellige grupperinger er blusset op. Og fredag aften gik lokale på gaden og tændte lys i mørket med et fakkeloptog for at vise, at man står sammen i en svær tid.

Det er ikke mærkeligt, hvis mange for tiden føler sig utrygge. Drabet på den 21-årige mand er det tredje drab i Viby på bare fem måneder, og selv om hændelserne ikke har relation til hinanden, er det nærliggende at spørge: Hvad sker der? Og hvad skal der til for, at Viby bliver et trygt område at bo i – både nu og på lang sigt?

Her og nu arbejder politiet på at skabe tryghed i Rosenhøj. De håber, at de med visitationszonen, som foreløbigt løber i fire uger, kan støvsuge området for våben. Derudover er politiet massivt til stede med patruljevogne og efterforsker sideløbende drabet på den 21-årige Søren Koch. Og de håber i den forbindelse på hjælp fra beboerne i lokalområdet.

Men det kræver også en mere langsigtet indsats at gøre Rosenhøj til et trygt sted at bo og færdes, og i den henseende kan lederen af den boligsociale indsats i Viby Syd godt savne, at man ikke kun sætter fuldt ind i en periode som nu, hvor der er konflikt, men at man også i fredstid sender flere gadeplansmedarbejdere ud for at bidrage til at skabe tryghed.

Formanden for fællesrådet Hans Peter Mehlsen og de lokale byrådsmedlemmer Jesper Kjeldsen (S) og Mahad Yussuf (R) peger på bedre belysning, fædregrupper, et mangfoldigt fællesråd og mere attraktivt byggeri som en del af løsningen. Og sidstnævnte er allerede på vej.

Byrådet har for ganske nylig vedtaget en plan for centerområdet i Rosenhøj, der skal forvandle det nedslidte område til et mere attraktivt sted at bo. Det indebærer blandt andet et nyt boligtårn i seks etager, moderne rækkehuse og grønne torveområder.

Om det vil gavne trygheden i området, ved vi først, når vi kommer nogle år ud i fremtiden. Og når alt kommer til alt, findes der ikke et nemt svar på, hvad der skal til for, at Viby ikke længere er præget af kriminalitet, bandekonflikt og drab, som vi har set den seneste tid.

Men jeg vil løbende prøve at forfølge svarene alligevel, og hvis du har bud på, hvad der kunne gøre dig mere tryg i hverdagen, så skriv endelig til mig på kridj@viby-stavtrupliv.dk.

Nu til historierne.

Billede af Kristine Dam Johansen
Billede af skribentens underskrift Kristine Dam Johansen Journalist
Natten til 8. marts blev den 21-årige Søren Koch skudt, da han kørte ind på en tankstation ved Søndervangs Allé. Foto: Flemming Krogh

Politiet forsøger at rense Rosenhøj for våben - og beder om hjælp fra beboere i både Viby og Stavtrup

Fredag blev der indført visitationszone i Rosenhøj, så politiet nu kan visitere personer og ransage køretøjer uden et mistankegrundlag. Hen over weekenden har politiet foretaget 10 visitationer og fundet ét slagvåben.

Foruden visitationszonen forsøger politiet at skabe tryghed i området ved at være massivt til stede med patruljevogne, og de håber, at de lokale vil hjælpe med at være politiets øjne og ører i området.

Derudover efterspørger politiet fortsat videoovervågning fra private og virksomhedsejere i både Viby og Stavtrup, da materialet måske kan hjælpe politiet i opklaringen af drabet på den 21-årige Søren Koch.

Efter der fredag blev indført visitationszone i Rosenhøj, har politiet henover weekenden foretaget 10 visitationer og fundet ét slagvåben. Politiet håber at støvsuge området for våben og opfordrer lokale til at henvende sig, hvis de oplever noget mistænkeligt.

Der har været stor uro i området omkring Rosenhøj den seneste uge.

Natten til tirsdag den 8. marts blev den 21-årige Søren Koch, der var ved at uddanne sig til bygningskonstruktør, skudt og dræbt, da han kom kørende ad Søndervangs Allé i Viby.

Han blev tilsyneladende et uskyldigt offer for den konflikt, der ifølge politiet er blusset op mellem grupperinger fra Rosenhøj og Brabrand.

Politiet har den seneste tid fundet både skyde- og stikvåben hos personer, som, de mener, har tilknytning til bandemiljøet. Og fredag oprettede Østjyllands Politi visitationszoner i to afgrænsede områder i Rosenhøj og Brabrand.

Visitationszonen i Rosenhøj løber foreløbigt frem til 7. april. Illustration: Østjyllands Politi

Ét slagvåben fundet

Hændelserne har efterladt en utryg stemning omkring Rosenhøj, og det er man opmærksom på hos Østjyllands Politi.

- Det er fuldt forståeligt, at der er rigtig mange, der er interesserede i - og også nervøse for - hvad pokker der sker lige nu, siger chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen.

For at øge trygheden i området har politiet forhøjet deres tilstedeværelse.

- Det betyder, at vi prioriterer flere synlige patruljer til blandt andet Rosenhøj i øjeblikket.

- Hvis der er våben tilbage i området, forsøger vi at få fat i dem, og det er blandt andet hensigten med visitationszonen. Formålet er at se, om vi kan få våbnene ud af omløb i de kriminelle miljøer, siger Klaus Arboe Rasmussen.

Politiet har hen over weekenden foretaget 10 visitationer i Rosenhøj og fundet ét slagvåben.

Visitationszonen betyder lavpraktisk, at politiet kan visitere personer og ransage køretøjer, uden at der er et mistankegrundlag.

- Det betyder fuldstændig klart, at vi kan lave en stikprøvevis visitation på dem, vi møder, og hvis de er i bil, kan vi ransage bilen for våben.

- Men det er klart, at vi selvfølgelig prøver at lægge vores kræfter der, hvor våbnene kan være. Så vi går målrettet efter de steder, hvor vi baseret på vores efterforskning og kendskab til området vurderer, at det er sandsynligt, at våbnene kan være, siger Klaus Arboe Rasmussen.

Politiet håber på hjælp fra lokale

Foruden flere synlige patruljer og visitationszonen efterforsker politiet de hændelser, der er sket i området den seneste tid.

Chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen opfordrer beboerne til så vidt muligt at opføre sig, som de plejer. Derudover håber han, at lokale vil hjælpe med at være politiets øjne og ører i området.

- Hvis man som beboer i området ser et eller andet, hvor man tænker "det var sgu da mærkeligt" - det kan være nogle våben, der bliver smidt ind i et buskads eller en stor gruppering, der samler sig ud på aftenen, hvor det virker unaturligt - så opfordrer vi til, at man ringer til os. Så skal vi nok komme ud og håndtere det.

- Vi vil gerne vide alt, der afviger fra normalbilledet.  Så skal vi nok selv sortere i informationerne.

Videooptagelser - også fra Stavtrup

Politiet er også fortsat interesseret i videoovervågning fra alle borgere og virksomhedsejere i områderne Rosenhøj, Viby, Stavtrup, Brabrand, Årslev og Harlev i perioden fra fredag 4. marts til tirsdag 8. marts, da det potentielt kan hjælpe politiet i efterforskningen af drabet på den 21-årige Søren Koch.

- Det er svært for os at sige, hvad vi leder efter, for det vil vi gerne holde for os selv indtil videre. Men vi har en del af vores medarbejdere, der sidder og ser de her videoklip igennem for at se, om der er noget, der matcher med de andre ting, vi ved, der er sket derude, siger Klaus Arboe Rasmussen.

Foruden den øgede indsats i området arbejder forebyggelsesafdelingen i Østjyllands Politi også med forebyggende arbejde i Rosenhøj i tæt dialog med Aarhus Kommune, tilføjer chefpolitiinspektøren.

Visitationszonen i Rosenhøj løber foreløbigt frem til torsdag den 7. april.

Fredag aften var der fakkeltog igennem Rosenhøj efter drabet på den 21-årige Søren Koch. 

Boligsocial leder i Viby Syd: Indsatsen i Rosenhøj skal holdes ved lige mellem vulkanudbruddene

Der er brug for en langsigtet indsats, hvis Rosenhøj skal være et trygt sted at bo og færdes, og derfor er det ikke nok at sætte ind, når der som nu er konflikt i området.

Det mener lederen af den boligsociale indsats i Viby Syd, Jeanne Funch Asmussen, som kalder Rosenhøj for et "Toblerone-område", hvor det hele tiden går op og ned med konflikter.

- Når man er et Toblerone-område, er der kun ekstra bevågenhed i de perioder, hvor vulkanen eksploderer. Min tese er, at man kunne holde vulkanen ned, så den ikke kommer med de her voldsomme udbrud, hvis man havde et mere kontinuerligt fokus på området i forhold til tryghedsskabende indsatser, siger Jeanne Funch Asmussen.

Hun efterspørger blandt andet flere gadeplansmedarbejdere.

Området omkring Rosenhøj er ramt af en ”Toblerone-effekt”. Det går op og ned med konflikter hele tiden. Hvis man skal skabe mere tryghed i området på lang sigt, er der brug for en mere kontinuerlig indsats – også i de perioder, hvor området ikke er midt i et vulkanudbrud. Det mener lederen af den boligsociale indsats i Viby Syd, Jeanne Funch Asmussen.

- Der er ingen tvivl om, at vi oplever en trykket stemning herude, også når området nu er gjort til en visitationszone. For mange er det grænseoverskridende at kunne blive visiteret konstant.

Sådan siger Jeanne Funch Asmussen, leder af den boligsociale indsats i Viby Syd, som arbejder for at skabe tryghed og trivsel for de mere end 4000 beboere i almene boliger i områderne Rosenhøj, Søndervangen og Kjærslund.

Udmeldingen kommer i kølvandet på den seneste uges uro, hvor en 21-årig mand natten til tirsdag den 8. marts blev skudt og dræbt, da han kom kørende i sin bil ad Søndervangs Allé, og politiet efterfølgende har indført visitationszone i et afgrænset område af Rosenhøj.

Visitationszone, Rosenhøj. Østjyllands Politi

For at skabe mere tryghed i området er politiet massivt til stede med patruljevogne, men det er forskelligt, hvordan beboerne oplever det, fortæller Jeanne Funch Asmussen.

- Politiets tilstedeværelse er selvfølgelig med til at skabe tryghed – for nogen – mens andre føler sig utrygge, fordi der hele tiden er blå blink og hunde, og det kan føles som at leve i en kampzone. Så der er en dobbeltsidethed, siger hun.

- Det, der er brug for lige nu, er ro til at håndtere situationen, hvor både beboere, kommunale parter, helhedsplanen og politiet står tættere sammen for at skabe tryghed, siger hun.

Den boligsociale indsats i Viby Syd har til huse i Nabohuset i Rosenhøj og driver desuden fælleshuset Basen på Søndervangen.

De stiller sig til rådighed for beboere, der føler sig nervøse ved hele situationen.

- Der er altid nogen, man kan komme i kontakt med, hvis man føler sig utryg eller savner information. Vi kan lytte og prøve at hjælpe med at give svar på de spørgsmål, beboerne måtte have, fortæller Jeanne Funch Asmussen.

Toblerone-effekten

Hun understreger, at hun normalt oplever Rosenhøj som et roligt og trygt sted at bo.

- Vi er ikke et område, der er kontinuerligt utrygt. Men der er konflikter, som lige så langsomt ulmer, og lige pludselig er der en vulkan, der går i udbrud. Jeg kalder det Toblerone-effekten, hvor det går op og ned. Når man får slukket vulkanen, er der igen roligt og trygt, siger hun.

Hvad tror du, man kan gøre for at skabe tryghed på den lange bane?

- Når man er et Toblerone-område, er der kun ekstra bevågenhed i de perioder, hvor vulkanen eksploderer. Min tese er, at man kunne holde vulkanen ned, så den ikke kommer med de her voldsomme udbrud, hvis man havde et mere kontinuerligt fokus på området i forhold til tryghedsskabende indsatser, siger Jeanne Funch Asmussen.

Faren ved at "slippe" området efter en konflikt, er, at der opstår et vakuum, hvor der er frit slag for nye grupperinger til at opbygge en position af ikke-hensigtsmæssig karakter, som Jeanne Funch Asmussen formulerer det.

- Min oplevelse er, at området slippes for meget imellem vulkanudbruddene. Jeg ville ønske, at der var flere ressourcer til mere forebyggende lokalt gadeplansarbejde – også til unge over 18 år. De dygtige kommunale gadeplansmedarbejdere, der er knyttet til området, dækker hele Aarhus Syd, og har selvfølgelig opgaver andre steder end Viby Syd, siger hun.

Tænk trygheden ind i arkitekturen

Foruden flere gadeplansarbejdere, tror Jeanne Funch Asmussen, at det har en tryghedsskabende effekt at forskønne området med en anden type arkitektur.

Rosenhøj har allerede været i gennem en omfattende renovering, og byrådet har for nylig vedtaget en ny lokalplan for centerområdet med blandt andet nye rækkehuse, etagebygninger og åbne, grønne torv.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at det batter noget. Lige nu er der et meget forladt område omkring torvet, hvor der er masser af hjørner, man kan gemme sig bag, så i det øjeblik, at der kommer større synlighed, hvor trygheden er tænkt ind, så vil man indsnævre de rum, som kan indtages med uhensigtsmæssig adfærd, siger hun.

Byrådsmedlem for Socialdemokratiet Jesper Kjeldsen (tv) deltog fredag aften i fakkeloptog for den 21-årige mand, der blev skudt og dræbt i Viby natten til tirsdag den 8. marts. Foto: Jesper Bech Pedersen

Fædregrupper, et styrket fællesråd og bedre byggeri: Sådan vil lokale politikere øge trygheden

Når man taler om at skabe mere tryghed i Viby, er der noget der hedder på den korte bane og på den lange bane.

I Viby Fællesråd er formand Hans Peter Mehlsen især fortaler for flere boligsociale medarbejdere som et værktøj til at øge trygheden, for i hans øjne er det ikke nok kun at forskønne de almene boligområder med pænere arkitektur.

De to lokale byrådsmedlemmer Jesper Kjeldsen (S) og Mahad Yussuf (R) peger på bedre belysning, fædregrupper, renovering af boligområder og en mere mangfoldig repræsentation i fællesrådet som en del af løsningen for at gøre Viby trygt.

Hvordan sikrer vi, at Viby generelt er et trygt sted at bo? Ifølge fællesrådsformanden og to lokale byrådsmedlemmer er der brug for løsninger både på den korte og den lange bane.

Lad os starte med at slå fast, at Viby for langt de fleste borgere er et trygt sted at bo og leve.

Men når der sker tre drab på fem måneder, og politiet indfører visitationszone i Rosenhøj efter konflikten mellem to grupperinger er blusset op, er der grund til at spørge, hvordan man øger trygheden i Viby.

Det er et stort spørgsmål med mange mulige greb og løsninger både her og nu og om fem år.

Spørger man formand for Viby Fællesrådet kan øget overvågning og vagtværn være nødvendigt ”i meget korte perioder” for at få tingene til at falde til ro.

Men tager man de lange briller på, tror fællesrådsformanden særligt på flere boligsociale medarbejdere som en del af løsningen på at gøre Viby trygt.

- Vi har en kæmpe andel af almennyttige boliger i Viby, så man er nødt til at se på, hvordan vi tackler det byliv, der skal være der, på en god måde. Er det nok bare at renovere facader og skifte toilettet ud? Måske ikke. Jeg tror nærmere, man skal se på, hvilke ressourcer de mennesker, der bor der, har, og hvordan vi kan udnytte dem bedre, end vi gør. Kan vi få beboerne til at deltage i deres lokalområde, få børnene meldt ind i sportsforeninger og så videre?

- Jeg har en idé om, at boligsociale medarbejdere kan være en løsning fremadrettet. Ansæt nogle flere af dem, og find nogle mennesker med store hjerter og god energi, siger Hans Peter Mehlsen.

Formand for Viby Fællesråd, Hans Peter Mehlsen, tror på en boligsocial indsats, byggeri med tanke på beboerne og et mere mangfoldigt fællesråd som en del af løsningen på at øge trygheden i Viby. Foto: Privat

Undgå fortidens byggestil

Derudover mener fællesrådsformanden, at det er afgørende, at nye, store byggeprojekter bliver bygget med tanke på, at de mennesker, der bor der, skal kunne føle sig trygge og glade og inspireres til at tage del i lokalområdet.

- Vi skal ikke begå fortidens fejl ved at lave den byggeritype, som vi ser rigtig mange steder – Vårkjærparken, Stenkildeparken, Vestergårdsparken, Grøndalsparken. Jeg siger ikke, at der er en masse ballade i de områder, men der kan være grobund for, at sådan noget opstår, som det vi ser i Rosenhøj lige nu.

- Man skal have nogle flere åbne vidder med hul igennem bygningerne, ligesom man har gjort i Gellerup, siger han.

Rosenhøj har de seneste år været igennem en omfattende renovering, som Hans Peter Mehlsen kalder ”fantastisk flot og smuk”. Man har blandt andet fjernet blokke og etableret lavere bygninger. Men fællesrådsformanden tror ikke, at forskønnelsen er nok i sig selv.

- Der er stadig utrygt i Rosenhøj. Der er stadigvæk hærværk og hashsalg og alt muligt andet. Så vi er nødt til at have en social dimension også. Vi skal også have fat i de mennesker, der bor der og gøre noget mere for dem, siger han.

Bedre belysning og fædregrupper

De to lokale byrådsmedlemmer Jesper Kjeldsen (S) og Mahad Yussuf (R) peger på, at byrådet for nylig har vedtaget en ny lokalplan for centerområdet i Rosenhøj med planer om blandt andet moderne rækkehuse, etageboliger og grønne torveområder.

- Når vi får ændret den del af Rosenhøj, så tror jeg på, at det kan hjælpe på den lange bane, siger Jesper Kjeldsen.

- Som politikere skal vi sørge for er, at rammerne omkring de her steder er gode nok, og det har de ikke været i lang tid. Så det er rigtig godt, at byrådet har truffet beslutning om at gøre noget ved det her område i Rosenhøj. Men det står der jo ikke i morgen, siger han.

Jesper Kjeldsen er medlem af byrådet for Socialdemokratiet. Foto: Privat

På den korte bane mener Jesper Kjeldsen derfor, at man med fordel kunne gøre belysningen mellem blokkene i Rosenhøj bedre.

- Derudover tror jeg på den gode dialog, og det er blandt andet min intention at bede om en samtale med SSP for at få en beretning om situationen lige nu, siger han.

Mahad Yussuf fra De Radikale mener, at flere gode fællesskaber og ”tryghedsskabende aktiviteter” kan være en del af løsningen.

- Det kunne for eksempel være fædregrupper, der går rundt i området og taler med de unge, der hænger ud. Det har man gjort med succes i Frydenlund, og det kan virke forebyggende.

- Det er også godt med politi, men vi har brug for, at beboerne tager ejerskab over området. Det er den forebyggende indsats, vi skal satse på, hvis vi skal vende udviklingen, siger han.

Større mangfoldighed i fællesrådet

Både Jesper Kjeldsen og Mahad Yussuf peger på også på, at et mere mangfoldigt fællesråd i Viby kunne være en del af løsningen på lang sigt.

- I dag består fællesrådet mest af ældre mennesker, og det betyder måske, at der er områder, hvor fællesrådet har svært ved at sparke døren ind. Hvis der var lidt flere yngre mennesker og minoriteter i fællesrådet, kunne det åbne andre muligheder, siger Mahad Yussuf.

Mahad Yussuf er byrådsmedlem for De Radikale og bor selv i Viby. Foto: Jesper Bech Pedersen

Formand for fællesrådet Hans Peter Mehlsen ønsker sig også en bredere repræsentation i fællesrådet som supplement til grundejerforeningerne, som især er engageret i dag.

- Jeg savner forskellige grupperinger, som kunne gå ind i fællesrådet og være med til at gøre en fælles indsats. Udfordringen er, at mange ikke kan overskue at gå ind i fællesrådet, men hellere vil arbejde for en enkelt sag. Jeg savner idrætsforeningen, centerforeningen, familier med anden baggrund end dansk og så videre for at skabe en større dynamik og forståelse for hele Vibys udfordringer, siger han.

Fællesrådet har for nylig åbnet op for, at det ikke kun er foreninger, men også enkeltpersoner, der kan melde sig ind.

Et såkaldt punkthus i seks etager (øverst th), nye etageboliger og rækkehuse (tv) er en del af planen for at give Rosenhøj en makeover.

Forvandling på vej: Rosenhøj får boligtårn i seks etager, moderne rækkehuse, grønne torv og nyt supermarked

Det betyder noget for trygheden i et område, hvordan der ser ud, og et større, nedslidt område i Viby Syd står nu over for en makeover.

Aarhus Byråd har vedtaget en ny lokalplan for området mellem Ringvej Syd, Viby Gymnasium, Matildelundsvej, Kjærslund og Rosenhøj, og det indebærer blandt andet et såkaldt punkthus i seks etager og flere frodige torveområder. Men det store planlagte medborgerhus i træ er blevet sløjfet.

Aarhus Byråd har vedtaget en ny lokalplan for centerområdet i Rosenhøj, som skal gøre det nedslidte og utrygge område til et mere attraktivt sted at bo.

Det betyder noget for trygheden i et område, hvordan der ser ud, og et større, nedslidt område i Viby Syd står nu over for en makeover.

Onsdag i sidste uge vedtog Aarhus Byråd en ny lokalplan, som skal give området mellem Ringvej Syd, Viby Gymnasium, Matildelundsvej, Kjærslund og Rosenhøj et løft, så det bliver et mere attraktivt sted at bo og færdes.

Det er området her, der nu skal omdannes til et mere attraktivt kvarter med blandt andet nye boligtyper. 

I dag består området blandt andet af en tankstation, en vaskehal, en kontorbygning, store parkeringsarealer og et butikscenter, hvor hovedparten af bygningen står tom. Derudover er det alment kendt, at området har været plaget af salg af euforiserende stoffer.

Men med den nye lokalplan vil man ”omdanne et nedslidt og delvist funktionstømt område til et levende og aktivt bydelscenter for hele den centrale del af Viby Syd", som det lyder i lokalplanen.

- Rosenhøj bliver nu opgraderet på en måde, som mange har drømt om. Der er tænkt mange gode tanker ind i den her plan, sagde byrådsmedlem Jesper Kjeldsen fra Socialdemokratiet på byrådsmødet den 9. marts.

Gert Bjerregaard fra Venstre var også glad for den endelige plan.

- Tillykke til Viby Syd og centerområdet omkring Rosenhøj. Området bliver nu løftet – endda en del – og der er ingen tvivl om, at det bliver en forskønnelse af området, sagde han på byrådsmødet.

Her ses hele planen for området med placering af de nye boligtyper og torv. Illustration: Aarhus Kommune

Punkthus i seks etager

Den samlede plan for området indebærer blandt andet nye rækkehuse, etageboliger, grønne torveområder og et såkaldt punkthus i seks etager.

Punkthuset skal etableres på hjørnet af Ringvej Syd og Søndervangs Allé og fungere som et slags vartegn, der skal markere ankomsten til området.

Punkthuset får en dagligvarebutik i bunden med tilhørende taghave og fem etager boliger ovenpå med cirka 20 lejligheder i alt.

Illustration af punkthuset lokalplan Centerområde ved Rosenhøj i 6 etager.

Punkthuset adskiller sig fra den omkringliggende bebyggelse i tre etager, og Viby Fællesråd har fra start været bekymret for højden og ønsket det lavere.

Socialdemokratiet, Enhedslisten og Dansk Folkeparti har også udtrykt ønske om at reducere højden på punkthuset til fem etager, men det var der i sidste ende ikke flertal for.

Medborgerhuset er sløjfet

Da forslaget til den nye lokalplan først blev lagt frem tidligere på året, var det også tanken at opføre et kontor- og medborgerhus i træ på hjørnet af Matildelundsvej og Søndervangs Allé, som blandt andet skulle huse kommunale arbejdspladser.

Men medborgerhuset er blevet sløjfet i den endelige plan, fordi det ikke vil være muligt at opføre byggeriet inden for den økonomiske ramme. Det er formanden for Viby Fællesråd, Hans Peter Mehlsen, skuffet over.

- Jeg synes, at byggeriet så rigtig spændende ud, og der var en signalværdi fra kommunen i at sige, at man rykkede ud og placerede en mindre afdeling i området, siger han.

Det planlagte kontor- og medborgerhus var tiltænkt i tre etager. I stueetagen var der planer om at etablere et offentligt medborgerhus, butikker og restauranter samt mulighed for kantine, møderum og køkken. Illustration: Aart Architects

Aarhus Kommune og boligforeningen Århus Omegn arbejder dog lige nu på et alternativ til det planlagte kontor- og medborgerhus, som er delvis finansieret af Landsbyggefonden.

Etageboliger og rækkehuse

Foruden punkthuset skal der i området opføres fire bygninger med etageboliger i tre etager, som skal rumme cirka 35 boliger i alt.

I stueetagen på etageboligerne bliver der mulighed for at etablere kontorerhverv, mindre butikker, restauranter eller caféer, som får facader i glas ud mod et torv. Desuden er der mulighed for etablering af op til 26 parkeringspladser.

Etageboligerne skal opføres i gule mursten med saddeltag, som går igen flere andre steder i området. 

I området skal der også opføres cirka 23 nye rækkehuse, som etableres i to etager og placeres i klynger med fælles gårdrum. De nye boliger får separate udendørs opholdsarealer, som efter planen skal indrettes med legeplads, borde, bænke, sandkasser og grillpladser samt træer, busker og stauder.

De planlagte rækkehuse får fælles gårdmiljøer. 

Grønne torveområder 

Langs med Søndervangs Allé etableres to nye torve.

Det ene, som blot omtales som Torvet, er tiltænkt som et mødested, hvor beboere og besøgende kan opholde sig i dagligdagen. Derudover kan torvet benyttes til markedsdage, byfester og lignende.

Referencebilleder til det planlagte Naturtorv i området. 

I forlængelse af Torvet etableres der endnu et torv, som i lokalplanen kaldes Naturtorvet, der skal have arealer med plænegræs, blomster og træer, ligesom der bliver mulighed for mindre opholdsrum og grillpladser, samt klatre- og legeredskaber i naturlige materialer.

Området, som den nye lokalplan dækker, er en del af helhedsplanen for Viby Syd, som byrådet vedtog i december 2009.

Du kan læse hele lokalplanen her.