Nyt stort boligområde på vej i Viby: Mikrolejligheder og deleøkonomi er blandt idéerne for Store Ravnsbjerg
Den kæmpestore grund ud til Skanderborgvej, som går under navnet Store Ravnsbjerg, skal omdannes til et nyt boligområde i Viby.
Grunden er købt af ejendomsudvikleren 1927 Estate.
Hvad og hvor meget, der skal bygges, er endnu uklart, men ifølge den nye ejer er mikroboliger blandt idéerne for området, og deleøkonomi og biodiversitet er to store pejlemærker.
Store Ravnsbjerg-grunden er attraktiv, fordi der er god infrastruktur og gode muligheder for at komme til området med cykel, bil og offentlig transport, fortæller den administrerende direktør for 1927 Estate.
Derudover er der gode forbindelsesmuligheder til færgen og motorvejen. Næste skridt i byggefasen er en lokalplansproces.
Der er store planer for området, hvor Skanderborgvej møder Ringvej Syd og Ravnsbjergvej.
På den ene side af krydset ligger Jyllands-Postens gamle domicil, hvor der planlægges et helt nyt boligområde under navnet Viby Bakke.
Og nu er der også et nyt boligområde på vej på den anden side af krydset på det kæmpe areal kaldet Store Ravnsbjerg, hvor store dele i dag af dækket af skov.
Ejendomsudvikleren 1927 Estate har købt grunden, hvor der er plads til at bygge 80.000 etagekvadratmeter, af Arla, som tidligere havde hovedsæde på grunden.
Hvad der skal bygges og hvor meget, er endnu uklart.
Men en af tankerne er at bygge boliger, hvor pladsen udnyttes optimalt, og hvor man kan dele mere med naboen, end de fleste af os gør i dag, fortæller adm. direktør i 1927 Estate, Søren Hampen Kristensen.
- Vi synes, at en af de store udfordringer i ejendomsbranchen som helhed er, at vi bor for stort og for energikrævende. Derfor arbejder vi rigtig meget med, hvad vi kan gøre for at sænke både den indlejrede CO2, men også driftsomkostningerne.
- Det betyder, at deleøkonomi bliver en af de ting, vi kommer til at kigge på. Kan vi lave nogle fælles faciliteter, hvor man går på kompromis med det gæsteværelse, man kun skal bruge fem gange om året, og i stedet får adgang til det i fælles regi? Og kan man bo på lidt færre kvadratmeter ved, at vi optimerer boligerne fuldstændig i forhold til de funktioner, som egentlig er vigtige?, siger han.
Mikrolejligheder
Tankerne kunne for eksempel udmøntes i såkaldte mikrolejligheder på 20-25 kvadratmetrer, som er velegnet til studerende, og hvor hver kvadratcentimeter er udnyttet optimalt.
- Vi har tidligere arbejdet med microliving-konceptet, hvor man gør op med sig selv, hvad det egentlig er, man har brug for i en bolig, i stedet for hvad man kan få. Det kunne være en af de koncepter, vi arbejder med, siger Søren Hampen Kristensen.
Den administrerende direktør kan dog på nuværende tidspunkt ikke sige, om det bliver boliger til familier, yngre par, ældre eller singler, der skal bygges på Store Ravnsbjerg.
Dels skal der udarbejdes en lokalplan for området. Derudover vil 1927 Estate først undersøge, hvem der kunne være interesseret i at bo i netop det område.
- I stedet for at sige: "Vi er gode til at producere den her type boliger, så det gør vi", fokuserer vi på, hvad vi tror, der er efterspørgsel på. Når vi er blevet klogere på det, ser vi på, hvad det er for en bolig og en ejendom, den type beboer gerne vil bo i, og hvordan vi får det løst bedst muligt.
- Så det er svært at sige på nuværende tidspunkt, hvad det ender ud med, men vi lytter til, hvad alle har af tanker og ønsker, siger Søren Hampen Kristensen.
Attraktivt område at bygge på
Ifølge den administrerende direktør er Store Ravnsbjerg-grunden attraktiv for 1927 Estate, fordi der er god infrastruktur og gode muligheder for at komme til området med cykel, bil og offentlig transport. Derudover er der gode forbindelsesmuligheder til færgen og motorvejen.
Men grunden er også attraktiv på grund af størrelsen.
- Vi vil gerne udvikle på større områder, fordi det giver os mulighed for at arbejde med helheden og indarbejde det, vi mener, kan give en sammenhængskraft i et større område. Hvis der er flere beboere til at være fælles om noget, kan man også få flere og federe fælles resultater, siger han.
Biodiversitet er også et vigtigt fokusområde for selskabet.
- Det er et erklæret mål for os at bringe mere biodiversitet ind i de områder, vi arbejder med. Målet er at bringe plantearter ind som gør, at der kommer et rigere dyreliv. Men hvordan det skal gøres, er ikke klart endnu, siger Søren Hampen Kristensen.
Fællesrådet: Byg ikke for højt
Området Store Ravnsbjerg er omfattet af helhedsplanen "Bedre by i Viby".
I helhedsplanen er retningslinjen, at nye byggerier langs Skanderborgvej maksimalt må bygges i tre etager. Men ved Store Ravnsbjerg tillades højere byggeri forudsat en "høj arkitektonisk, bymæssig og indholdsmæssig kvalitet", som det lyder.
For Viby Fællesråd bliver det afgørende, at bygherre ikke bygger for højt på området og sørger for at tænke natur, trafikforhold og parkeringspladser ind i planerne.
- Jeg synes, at det kunne være rigtig spændende med nogle små toetagers huse med godt med grønne områder og arealer til, hvor folk kunne dyrke en kartoffel og sådan noget, siger formand Hans Peter Mehlsen.
- Og så bevar noget af naturen, og gør den tilgængelig. Problemet med området er, at det bare har stået og visnet hen, siger han.
1927 Estate regner med at kunne gå i gang med at bygge på Store Ravnsbjerg om et par år.