Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Der er et nyt boligområde på vej på det grønne område her på Store Ravnsbjerg. Foto: 1927 Estate

Nyt boligområde på vej i Viby

Aarhus vokser, og hvert år pakker et par tusinde borgere deres habengut og flytter til byen for at studere, arbejde, nyde pensionen – eller som jeg selv gjorde: Vende tilbage til byen for at slå sig ned og være tæt på familien efter nogle år udenbys.

Derfor skal der nye boliger til, og mange tilflyttere vil i fremtiden få rig mulighed for at flytte til Viby. På Jyllands-Postens tidligere domicil på Grøndalsvej er der et nyt boligområde på vej, som jeg snart vil fortælle dig meget mere om i et separat nyhedsbrev.

Og på den anden side af krydset Skanderborgvej/Ringvej Syd er der nu også et spritnyt boligområde på vej på det kæmpestore areal kaldet Store Ravnsbjerg.

Her har Arla i sin tid haft sit hovedsæde, og mejerigiganten har nu solgt en stor del af området til ejendomsudvikleren 1927 Estate, som planlægger at opføre et nyt kvarter i Viby.

Planerne er stadig på et meget tidligt stadie, men ejendomsudvikleren gør sig nogle tanker om, hvad de forestiller sig for området, og her nævner den administrerende direktør blandt andet mikroboliger, gæsteværelser, der kan deles mellem naboer, og et rigt planteliv som nogle af kongstankerne for området.

Et rigt planteliv finder man også i Vibys store bypark Eskelunden, hvor der på det seneste er kommet flere nye faciliteter til i form af et udendørs fitnessområde og en ny boardwalk, som er ved at blive bygget.

Siden jeg startede som lokaljournalist i Viby, har jeg flere gange skrevet om det store rekreative område ved Åhavevej og gået en tur på stisystemerne og græsarealerne derude.

Men hver gang, jeg har besøgt Eskelunden, har det slået mig, hvor få mennesker, jeg er stødt på. Måske er det mig, der er kommet på nogle skæve tidspunkter i dagtimerne - eller områdets størrelse, der snyder. Men jeg er nysgerrig: Bruger I parken? Tager I derud og griller, motionerer og slipper børnene løs på græsset? Eller kommer I der aldrig? Giv mig gerne et praj på kridj@viby-stavtrupliv.dk.

I Stavtrup bliver der også rig mulighed for at slå sig løs efter to år med coronanedlukninger og forsamlingsforbud, som vi (7-9-13) ikke skal tænke på længere. Til sommer bliver der nemlig igen byfest i Stavtrup, og arrangørerne håber, at så mange som muligt har lyst til at deltage i festlighederne og måske også byde ind med et arrangement på dagen.

Så hvis du drømmer om at lave en mosaikworkshop, vise dine talenter på trækbasun eller bare læne dig tilbage og nyde de andre Stavtrup-borgeres selskab, så har du altså chancen nu.

God fest – og tak fordi du læser med.

Billede af Kristine Dam Johansen
Billede af skribentens underskrift Kristine Dam Johansen Journalist
Der er et nyt boligområde på vej på området her mellem Skanderborgvej (tv) og jernbanen (th). Foto: 1927 Estate

Nyt stort boligområde på vej i Viby: Mikrolejligheder og deleøkonomi er blandt idéerne for Store Ravnsbjerg

Den kæmpestore grund ud til Skanderborgvej, som går under navnet Store Ravnsbjerg, skal omdannes til et nyt boligområde i Viby.

Grunden er købt af ejendomsudvikleren 1927 Estate.

Hvad og hvor meget, der skal bygges, er endnu uklart, men ifølge den nye ejer er mikroboliger blandt idéerne for området, og deleøkonomi og biodiversitet er to store pejlemærker.

Store Ravnsbjerg-grunden er attraktiv, fordi der er god infrastruktur og gode muligheder for at komme til området med cykel, bil og offentlig transport, fortæller den administrerende direktør for 1927 Estate.

Derudover er der gode forbindelsesmuligheder til færgen og motorvejen. Næste skridt i byggefasen er en lokalplansproces.

Den enorme grund på Skanderborgvej 275, som går under navnet Store Ravnsbjerg, er solgt til ejendomsudvikleren 1927 Estate, som planlægger at forvandle grunden til et nyt boligområde. Fællesrådet opfordrer til ikke at bygge for højt og bevare det grønne.

Der er store planer for området, hvor Skanderborgvej møder Ringvej Syd og Ravnsbjergvej.

På den ene side af krydset ligger Jyllands-Postens gamle domicil, hvor der planlægges et helt nyt boligområde under navnet Viby Bakke.

Og nu er der også et nyt boligområde på vej på den anden side af krydset på det kæmpe areal kaldet Store Ravnsbjerg, hvor store dele i dag af dækket af skov.

Ejendomsudvikleren 1927 Estate har købt grunden, hvor der er plads til at bygge 80.000 etagekvadratmeter, af Arla, som tidligere havde hovedsæde på grunden.

Hvad der skal bygges og hvor meget, er endnu uklart.

Men en af tankerne er at bygge boliger, hvor pladsen udnyttes optimalt, og hvor man kan dele mere med naboen, end de fleste af os gør i dag, fortæller adm. direktør i 1927 Estate, Søren Hampen Kristensen.

- Vi synes, at en af de store udfordringer i ejendomsbranchen som helhed er, at vi bor for stort og for energikrævende. Derfor arbejder vi rigtig meget med, hvad vi kan gøre for at sænke både den indlejrede CO2, men også driftsomkostningerne.

- Det betyder, at deleøkonomi bliver en af de ting, vi kommer til at kigge på. Kan vi lave nogle fælles faciliteter, hvor man går på kompromis med det gæsteværelse, man kun skal bruge fem gange om året, og i stedet får adgang til det i fælles regi? Og kan man bo på lidt færre kvadratmeter ved, at vi optimerer boligerne fuldstændig i forhold til de funktioner, som egentlig er vigtige?, siger han.

Det er hele området her på Store Ravnsbjerg, som nu er solgt og skal omdannes til boliger. Foto fra tidligere lokalplan

Mikrolejligheder

Tankerne kunne for eksempel udmøntes i såkaldte mikrolejligheder på 20-25 kvadratmetrer, som er velegnet til studerende, og hvor hver kvadratcentimeter er udnyttet optimalt.

- Vi har tidligere arbejdet med microliving-konceptet, hvor man gør op med sig selv, hvad det egentlig er, man har brug for i en bolig, i stedet for hvad man kan få. Det kunne være en af de koncepter, vi arbejder med, siger Søren Hampen Kristensen.

Den administrerende direktør kan dog på nuværende tidspunkt ikke sige, om det bliver boliger til familier, yngre par, ældre eller singler, der skal bygges på Store Ravnsbjerg.

Dels skal der udarbejdes en lokalplan for området. Derudover vil 1927 Estate først undersøge, hvem der kunne være interesseret i at bo i netop det område.

- I stedet for at sige: "Vi er gode til at producere den her type boliger, så det gør vi", fokuserer vi på, hvad vi tror, der er efterspørgsel på. Når vi er blevet klogere på det, ser vi på, hvad det er for en bolig og en ejendom, den type beboer gerne vil bo i, og hvordan vi får det løst bedst muligt.

- Så det er svært at sige på nuværende tidspunkt, hvad det ender ud med, men vi lytter til, hvad alle har af tanker og ønsker, siger Søren Hampen Kristensen.

Attraktivt område at bygge på

Ifølge den administrerende direktør er Store Ravnsbjerg-grunden attraktiv for 1927 Estate, fordi der er god infrastruktur og gode muligheder for at komme til området med cykel, bil og offentlig transport. Derudover er der gode forbindelsesmuligheder til færgen og motorvejen.

Men grunden er også attraktiv på grund af størrelsen.

- Vi vil gerne udvikle på større områder, fordi det giver os mulighed for at arbejde med helheden og indarbejde det, vi mener, kan give en sammenhængskraft i et større område. Hvis der er flere beboere til at være fælles om noget, kan man også få flere og federe fælles resultater, siger han.

Biodiversitet er også et vigtigt fokusområde for selskabet.

- Det er et erklæret mål for os at bringe mere biodiversitet ind i de områder, vi arbejder med. Målet er at bringe plantearter ind som gør, at der kommer et rigere dyreliv. Men hvordan det skal gøres, er ikke klart endnu, siger Søren Hampen Kristensen.

Fællesrådet: Byg ikke for højt

Området Store Ravnsbjerg er omfattet af helhedsplanen "Bedre by i Viby".

I helhedsplanen er retningslinjen, at nye byggerier langs Skanderborgvej maksimalt må bygges i tre etager. Men ved Store Ravnsbjerg tillades højere byggeri forudsat en "høj arkitektonisk, bymæssig og indholdsmæssig kvalitet", som det lyder.

For Viby Fællesråd bliver det afgørende, at bygherre ikke bygger for højt på området og sørger for at tænke natur, trafikforhold og parkeringspladser ind i planerne.

- Jeg synes, at det kunne være rigtig spændende med nogle små toetagers huse med godt med grønne områder og arealer til, hvor folk kunne dyrke en kartoffel og sådan noget, siger formand Hans Peter Mehlsen.

- Og så bevar noget af naturen, og gør den tilgængelig. Problemet med området er, at det bare har stået og visnet hen, siger han.

1927 Estate regner med at kunne gå i gang med at bygge på Store Ravnsbjerg om et par år.

De nye træningsredskaber er placeret i det sydvestlige hjørne af Eskelunden tæt på Brabrandstien. Foto: Kristine Dam Johansen

Har du været i Eskelunden for nylig? Nu kan du fitnesstræne og se den nye boardwalk

Der er kommet nye faciliteter i Vibys kæmpestore bypark, Eskelunden, på det seneste.

I det sydvestlige hjørne af parken ud mod Brabrandsstien er der etableret et nyt udendørs fitnessområde, som er opført med referencer til områdets historie.

Derudover er kommunen i fuld gang med at opføre en boardwalk. Endelig er der også en legeplads og et amfi-område på tegnebrættet i Eskelunden.

Der er kommet en række nye faciliteter i Vibys store bypark, Eskelunden, på det seneste. Legeplads og amfi-område er også på tegnebrættet.

Eskelunden kommer til at danne ramme om festivaler og andre arrangementer, men langt de fleste dage på året fremstår den kæmpestore bypark i Viby som et stort, rekreativt område, hvor man kan gå og cykle på stierne, spille bold, slippe ungerne fri på græsset, plukke vilde bær og nyde naturen.

Og på det seneste er der kommet nye faciliteter til i parken. Bruger du Eskelunden til at motionere, kan du slå et smut forbi et nyt udendørs fitnessområde, som er etableret tæt op ad Brabrandsstien i det sydvestlige hjørne af Eskelunden.

- Man kan bruge området til at træne på enkelte redskaber, men faciliteterne kan for eksempel også bruges som en slags forhindringsbane. På en del af området er der identiske redskaber, som står parvis, så man kan løbe igennem banen med en makker og eventuelt løbe om kap med hinanden, fortæller projektleder i Aarhus Kommune, Felix Vestergaard.

Foto: Kristine Dam Johansen

Eskelunden har en lang historie. I stenalderen jagede de lokale århusianere bisonokser og samlede østers i området, og i vikingetiden var der formentlig et stort skibsværft, hvor der blev bygget langskibe.

Derfor er der også historiske referencer på de nye træningsfaciliteter, som primært er opført i træ og naturmaterialer.

- På redskaberne kan man se, at der er ridset symboler ind, som er inspireret af danske arkæologiske fund, der forestiller mennesker fra stenalderen, fortæller Felix Vestergaard.

Foto: Kristine Dam Johansen

Boardwalk på vej

Foruden det nye fitnessområde er kommunen i fuld gang med at etablere en såkaldt boardwalk - eller en lav træbro - i den vestlige del af Eskelunden i området ud mod Viby Ringvej.

Boardwalken opføres i kombination med en sti, så det bliver muligt at gå tørskoet hen over et sumpet vådområde, som ellers ville være utilgængeligt.

En stor del af boardwalken står allerede klar. Foto: Kristine Dam Johansen

- Der er et rigt fugleliv i det område, og man kan ofte se blandt andet svaner og fiskehejrer, fortæller Felix Vestergaard.

Broen kan realiseres på baggrund af donationer fra Salling Fondene og Hedeselskabet, og kommunen forventer, at boardwalken står helt klar i løbet af foråret.

Boardwalken, som her ses markeret med rød, kan findes i den vestlige del af Eskelunden. illustration: Aarhus Kommune

Når stisystemet står helt færdigt, udvides det efterfølgende med en amfi-konstruktion med siddepladser, hvor man kan slå sig ned og betragte naturen. Projektet laves i samarbejde med Arkitektskolen Aarhus.

- Det kunne for eksempel være en skoleklasse, der skal høre noget om om naturen eller dyrelivet i området, fortæller Felix Vestergaard.

Legeplads og pavilloner

Endelig er det på tegnebrættet at etablere en legeplads i Eskelunden, som efter planen bliver placeret i området nord for genbrugspladsen. Nær legepladsen kommer der også et offentligt toilet.

Indtil legepladsen står klar, kan børn og legesyge voksne kravle rundt på tre arkitekttegnede pavilloner, der er opsat i midten af Eskelunden.

Foto: Søren Willumsen

I området er der også opsat grill, borde-bænkesæt og bænke.

Natur- og eventpladsen Eskelunden blev officielt indviet 3. maj 2021.

Thomas Uth er primus motor på at arrangere en byfest i Stavtrup til sommer. Foto: Kristine Dam Johansen

Stavtrup Byfest gør comeback efter to års coronapause

I 2020 måtte de aflyse på grund af corona – og igen i 2021. Men nu skal det være.

Til sommer vender Stavtrup Byfest stærkt tilbage, og arrangørerne planlægger en dag med fælles morgen- og aftensmad, masser af aktiviteter og lokal festivitas.

Tovholder Thomas Uth håber, at foreninger og borgere i Stavtrup vil melde sig på banen med arrangementer.

Men mest af alt håber han, at så mange som muligt vil være med til festlighederne.

- Byfesten handler om at skabe noget, som alle kan være fælles om og skabe endnu mere fællesskab i Stavtrup, end der allerede er, siger han.

Lørdag den 11. juni er der byfest i Stavtrup med fællesspisning, familieløb og aktiviteter rundt omkring i byen. Tovholder Thomas Uth håber, at alle i byen har lyst til at deltage, og at flere vil melde sig på banen med arrangementer på dagen.

De seneste to år er byfesten i Stavtrup blevet aflyst på grund af corona. Men nu, hvor der ikke længere tales om forsamlingsforbud, smittetryk og restriktioner, skal der igen være fest i byen.

Eventgruppen under Stavtrup Multihal har i samarbejde med en gruppe studerende fra Erhvervsakademi Aarhus sat sig for at arrangere en festdag for alle i Stavtrup med fællesspisning og aktiviteter.

Datoen bliver lørdag den 11. juni, og det overordnede formål er at styrke fællesskabet i byen, fortæller tovholder på byfesten, Thomas Uth.

- Vi har rigtig meget sammenhold i Stavtrup, men det er ikke alle, der går til sport eller er med i en forening eller en arbejdsgruppe. Så byfesten handler i bund og grund om at skabe noget, som alle kan være fælles om og skabe endnu mere fællesskab i Stavtrup, end der allerede er, siger han.

Bare det at være med, bidrager også til fællesskabet i byen - også hvis man kun kan være der i en halv time

Thomas Uth, tovholder på Stavtrup Byfest

Thomas Uth er selv vokset op i Stavtrup og kan huske, da han som barn var med til den årlige byfest.

- Jeg kan huske, at vi havde skumparty nede på fodboldbanerne, hvor der kom en brandbil og sprøjtede skum ud. Det skete sikkert kun ét år, men det er det, jeg kan huske, siger han.

- Mit drive er, at jeg mindes byfesterne i Stavtrup fra min barndom, og det synes jeg, at vi skal have igen, siger han.

Fællesspisning, familieløb og aktiviteter

Planen for dagen er, at festen sparkes i gang med fælles, udendørs morgenmad ved Højvangskolens legeplads. Efter morgenmaden arrangeres der forskellige aktiviteter.

- Vi laver et Stavtrup Byfest-løb. Det bliver et hyggeligt familieløb rundt i byen, hvor man kan have barnevogn og kaffekop med, hvis man har lyst til det. Der bliver ikke noget tidtagning, det handler udelukkende om, at folk skal hygge sig med det, fortæller Thomas Uth.

Udover familieløbet kommer der aktiviteter, som en gruppe på 15 studerende fra Erhvervsakademi Aarhus blandt andet skal hjælpe med at stable på benene.

Byfesten afsluttes med fælles aftensmad, som også bliver på skolens område.

- Det kan være, at det bliver foodtrucks, det kan også være, at nogen har lyst til at lave noget mad eller grille, det har vi ikke lagt os helt fast på endnu, siger Thomas Uth.

Håber på outdoor, musik, kunst og sport

Thomas Uth understreger, at alle borgere i Stavtrup kan være med til at bestemme, hvad der skal ske i løbet af dagen, og han håber, at mange vil melde sig på banen med arrangementer.

- Alle, der har et arrangement, som de synes kunne være fedt at dele med Stavtrup, er hjerteligt velkommen. Om alt går vel, kommer der til at være mange arrangementer på dagen, og nogle vil ligge oven i hinanden, og så må man vælge, hvad man helst vil. Det er kun positivt, hvis der er mange, der vil bidrage, siger Thomas Uth.

I 2020 havde spejderne planer om at lave aktiviteter ved søen i forbindelse med den planlagte byfest. Kulturgryden Stavtrup havde fremlagt en idé om at lave et sambaoptog igennem byen, og en lokal glaskunstner havde planer om et arrangement.

- Vi håber, at vi kan få nogle af de folk på banen igen. Derudover håber vi, at nogen vil bidrage med musik til aftensmaden, og at sportsforeningerne – hvad end det er fodbold, håndbold eller badminton – måske vil arrangere, at man kan prøve kræfter med sport. Måske Stavtrup Outdoor også kunne have lyst til at byde ind, siger Thomas Uth.

Han håber især, at nogle i byen har lyst til at stå for aktiviteter målrettet små børn og ældre.

- Jeg tror, at mange af de arrangementer, der kommer på dagen, vil være målrettet forældre med lidt større børn. Men vi vil rigtig gerne favne på tværs af alle aldre, siger han.

Eventgruppen sigter efter at centrere arrangementerne i området mellem skolen og Klokkedammen, så det ikke bliver spredt alt for meget ud i byen.

Håber alle vil komme – også dem, der normalt ikke deltager

Thomas Uths største håb for byfesten er, at så mange som muligt har lyst til at deltage i festlighederne.

- Jeg vil appellere til, at dem, der måske ikke normalt deltager så meget i aktiviteter i byen, kommer på dagen. Bare det at være med, bidrager også til fællesskabet i byen - også hvis man kun kan være der i en halv time.

- Det handler om, at vi får så mange som muligt med til at skabe en dag, som er hyggelig og sjov, siger han.

Et eventuelt overskud fra byfesten går til Stavtrup Multihal.

Alle, der kunne tænke sig at arrangere en aktivitet til byfesten, kan kontakte Thomas Uth på thomasuth@gmail.com.