Trafikerede veje gør det sårbart for elever på Viby Skole og Højvangskolen at cykle om morgenen – nu skal mulige løsninger undersøges
Aarhus Kommune har sat gang i en større skolevejsanalyse, der skal undersøge, hvordan trafiksikkerheden for eleverne på kommunens skoler kan forbedres.
Og der er rigeligt med udfordringer at tage fat på i lokalområdet. På Viby Skole har de nyanlagte bump på Holme Ringvej ikke helt haft den effekt, som skolen havde håbet på, og derudover er det svært at få forældrene til at bruge skolens kys-og-kør-bane om morgenen.
På Højvangsskolen i Stavtrup er der et stort ønske om at gøre det tryggere for børn at krydse Ormslevvej, og så er skolebestyrelsen opmærksomme på cykelstien ved Rema 1000, hvor eleverne er udsatte.
Og der er god chance for at få del i de 77 millioner, der er afsat til skolevejsprojekter, selv om der ikke er nogen garanti.
- Fra politisk side er der stort fokus på de her skolevejsanalyser, og vi fik penge til nærmest samtlige projekter ved den forrige skolevejsanalyse, hvor 138 ud af 146 projekter indtil videre er blevet udført, siger Martin Svendsen, civilingeniør i Aarhus Kommune.
Lige meget om børn cykler, går, kører på rulleskøjter eller løbehjul til skole, er alle forældre optaget af, at børnene kommer sikkert frem, og nu skal skolevejene til folkeskolerne i Viby og Stavtrup – og i resten af kommunen - undersøges nærmere.
Aarhus Kommune har i år igangsat en større skolevejsanalyse, som skal kortlægge trafikale udfordringer ved alle kommunens skoler og pege på mulige løsninger, der kan forbedre trafiksikkerheden for eleverne.
Det foregår sådan, at kommunens medarbejdere afholder møder med lederen og bestyrelsen på den enkelte skole og efterfølgende besøger skolen en morgen, hvor der er meget trafik, for at observere forholdene.
Veje omkring Viby Skole er ikke børnevenlige
Viby Skole har endnu ikke haft besøg af kommunen i forbindelse med skolevejsanalysen, men der er flere udfordringer at tage fat på, fortæller formand for skolebestyrelsen Gitte Frederiksen Vahl.
Viby Skole ligger i et stærkt trafikeret område, og mange forældre kører deres børn i skole på trods af, at skolen har lavet adskillige kampagner for at få flere børn til at gå eller cykle.
- Omkring Viby Skole har vi rigtig mange veje, som ikke er særligt børnevenlige - Grundtvigsvej, Viby Torv og Skanderborgvej og også Holme Ringvej, hvor der er utroligt meget trafik om morgenen og eftermiddagen, siger Gitte Frederiksen Vahl.
- På trods af kommunens nylige tiltag med bump på Holme Ringvej, er bumpene simpelthen ikke høje nok til at genere bilisterne, så der køres med høj fart for at nå det grønne lys ved Skanderborgvej, siger hun.
Trafikudfordringerne har længe været et stort fokus i skolebestyrelsen, men bestyrelsen har svært ved selv at se de oplagte, gode løsninger.
- Vi har forsøgt med forskellige løsninger, hvor vi i samarbejde med kommunen for eksempel etablerede kys-og-kør-banen, men tiltagene viser sig bare ikke at være tilstrækkelige, blandt andet fordi banen ikke benyttes, siger Gitte Frederiksen Vahl.
- Som jeg ser det, kan man fortsætte med at lave kampagner for at få forældrene til at lade deres børn cykle eller huske at tage hensyn, når de afleverer deres børn i bil om morgenen, siger hun.
Sårbart at krydse Ormslevvej
I Stavtrup er der et stort ønske om at få forbedret sikkerheden for de mange børn, der bor syd for Ormslevvej, og som morgen og eftermiddag skal krydse vejen for at komme til og fra Højvangskolen. Det fortæller formand for skolebestyrelsen Carina Faaborg.
- Den største udfordring er Ormslevvej, for der er rigtig mange børn, der er tvunget til at krydse den stærkt trafikerede vej, og selv om man har lavet et midterhelle, er det sårbart for eleverne at gå over, siger hun.
Trafiksikkerheden på Jarlsmindevej er også et opmærksomhedspunkt for skolebestyrelsen, og det samme er cykelstien på Ormslevvej ved Remas parkeringsplads.
- Vi har mange elever, der cykler i skole, og ved indkørslen til Remas parkeringsplads er der tosporet cykelsti, hvor cyklisterne kører i begge retninger, så der er de meget sårbare, når bilister skal køre ind og ud af parkeringspladsen, siger Carina Faaborg.
Penge til næsten alle projekter
Når kommunen besøger skolerne, vurderer de efterfølgende, hvordan trafikudfordringerne kan løses bedst, fortæller Martin Svendsen, civilingeniør i Aarhus Kommune.
- Vi vurderer ud fra, hvad skolen har sagt, og hvad vi har observeret. Kan vi for eksempel nøjes med at arbejde med kampagner, eller skal der laves fysiske tiltag? Hvis det bare er nudging eller kampagner, der skal til, er der ingen grund til at sætte det helt store maskineri i gang, siger han.
Aarhus Kommune forventer at besøge alle skolerne i løbet af i år eller starten af næste år. Derefter skal ønsker og projekter kortlægges, inden de i prioriteret rækkefølge skal føres ud i livet.
- Vi skal have skitseret og regnet på en masse løsningsforslag, og så skal vi prioritere dem og lave en indstilling til byrådet. Fra politisk side er der stort fokus på de her skolevejsanalyser, og vi fik penge til nærmest samtlige projekter ved den forrige skolevejsanalyse, hvor 138 ud af 146 projekter indtil videre er blevet udført, siger Martin Svendsen.
Han forventer, at implementeringen af de første løsninger finder sted i 2023, og at det vil tage cirka fire år, før det sidste projekt er færdigt.
Men lige nu handler det først om at finde ud af, hvad problemerne er, og hvordan de skal løses.
Flere kører deres børn i skole
Det betyder også, at det er nu man som forælder med fordel kan hive fat i skolelederen eller skolebestyrelsen, hvis man har ønsker og ideer, der kan gøre børnenes vej til skolen mere sikker.
- Det er selvfølgelig ikke sådan, at man mister sin chance for at få en ide med, hvis man ikke får det gjort nu, men det er en god ide at tage fat i skolerne, så de kan samle til bunke, siger Martin Svendsen.
Ifølge Martin Svendsen er der trængselsudfordringer ved stort set alle kommunens skoler om morgenen, og kommunen hører fra flere skoler, at det er blevet mere normalt, at forældre kører deres børn i skole i stedet for at lade dem cykle eller gå.
- Vi har været på flere skoler, der fortæller, at mange af dem, der før cyklede, nu bliver kørt af deres forældre, som sætter børnene af, inden turen går videre til arbejde. Så de fleste skoler har en eller anden form for afleveringsproblematik. Simpelthen fordi, der er mange biler i en kort periode, siger han.
Om det skyldes praktiske årsager, vaner, dårlige skoleveje eller noget helt fjerde, er ikke til at sige entydigt.
Svært at bygge sig ud af trængsel
Men bedre vejforhold eller lignende anlægsprojekter er ikke nødvendigvis den bedste løsning på det trafikkaos, der kan opstå ved skolerne om morgenen, siger Martin Svendsen.
- Det er så koncentreret en trafik, at den er svær at bygge sig ud af for at kunne klare 10 minutters pres. Vi skal også huske på, at skolevejsanalysens primære formål er at skabe bedre forhold for de lette trafikanter og deres færden til og fra skole. Vi vil jo gerne have skoleeleverne ud af bilen og afsted på cykel i stedet for, hvilket også kan være med til at forbedre forholdene omkring afleveringsproblematikken, siger han.
- Vi besøgte Ellehøjskolen (I Aarhus Vest, red.), hvor vi noterede, at der var kaos i syv minutter. Hvis man skal bygge et stort projekt for noget, der varer i syv minutter, så får vores budget lynhurtigt ben at gå på, selv om vi selvfølgelig gerne vil forbedre forholdene alle steder, siger Martin Svendsen.
Der er i alt afsat 77 millioner kroner til skolevejstiltag på tværs af kommunen, hvoraf syv millioner er brugt til et projekt fra den forrige skolevejsanalyse.