500 boliger, grønne områder og etagebyggeri i op til seks etager planlægges ved Jyllands-Postens tidligere hovedsæde
Jyllands-Postens tidligere domicil på hjørnet af Ravnsbjergvej og Skanderborgvej skal rives ned, og området skal omdannes til et helt nyt kombineret bolig- og erhvervsområde, der er blevet døbt "Viby Bakke".
Boligerne på området bliver en kombination af lejligheder og rækkehuse. Derudover kommer der en daginstitution samt et grønt område med legepladser og regnvandssøer på arealet over mod Vårkjærparken.
Ud mod Skanderborgvej planlægges der etagebyggerier i op til seks etager. Og det er for højt, mener både Viby Fællesråd og Viby Grundejerforening.
Men ejendomsudvikleren KPC, som står for udviklingen på området, argumenterer blandt andet for, at et byggeri i seks etager kan skærme mod trafikstøj.
Et helt nyt kvarter er på vej i Viby.
Jyllands-Postens tidligere domicil på hjørnet af Ravnsbjergvej og Skanderborgvej skal rives ned, og området skal omdannes til et helt nyt kombineret bolig- og erhvervsområde, der er blevet døbt ”Viby Bakke”.
De seneste to år har en ny lokalplan for området været undervejs, og nu kan Viby-StavtrupLIV løfte lidt af sløret for, hvilke boligtyper der planlægges, og hvordan de skal placeres.
Forslaget til den nye lokalplan er dog ikke færdigt endnu - og har ikke været omkring Aarhus Byråd - og derfor kan projektet fortsat ændre sig, før lokalpolitikerne får det fremlagt – formentlig inden sommerferien. Derefter skal projektet i offentlig høring.
Det er ejendomsselskabet KPC, der har købt grunden af JP/Politikens Hus og står for udviklingen på området.
Det samlede areal er på cirka 70.000 kvadratmeter og tæller dels grunden, hvor Jyllands-Postens tidligere hovedsæde ligger i dag samt grunden nord for Grøndalsvej, hvor store dele i dag er bevokset med træer.
- Vi synes, at det giver mening at gentænke hele området og kæde den sydlige og den nordlige grund sammen, fortæller Johan Gottschalck, projektdirektør i KPC.
- Området har været lukket for omverdenen i rigtig mange år, og i den mellemliggende periode er der blevet lavet en helhedsplan for Viby, hvor Aarhus Byråd har ønsket at kvalificere området langs Skanderborgvej til noget bedre og mere sammenhængende med mere bymæssig kvalitet. De tanker ønsker vi at følge med det her projekt, siger han.
Over 500 boliger på vej
I alt planlægges der cirka 515 boliger på området, hvoraf cirka 10 procent bliver almene boliger.
På arealet nord for Grøndalsvej er det lige nu planen at opføre en kombination af lejligheder og rækkehuse.
Derudover kommer der en daginstitution med tilhørende legeplads og et offentlig tilgængeligt grønt områder med blandt andet regnvandssøer, der skal støde op til Vårkjærparken og de kommende rekreative arealer, som skal skabes i forbindelse med, at Viby Renseanlæg nedlægges.
Etageboligerne opføres langs Ravnsbjergvej i tre-fire etager, mens rækkehusene bliver i to etager.
På den sydlige grund er det planen at opføre hovedparten af boligerne bestående af både etageboliger og rækkehuse samt erhvervsbyggeri, og derudover kommer der torveområder og stisystemer.
Lejlighederne skal ud mod Skanderborgvej opføres i etagebyggerier i op til seks etager, mens der langs Ravnsbjergvej planlægges mellem fire og fem etager. Centralt i bebyggelsen planlægges rækkehusene i to etager.
- Med kombinationen af rækkehuse, etageboliger, almene boliger og en daginstitution tænker vi, at området kan blive attraktivt for mange forskellige aldersgrupper. Vi vil gerne udvikle området, så det bliver så blandet som muligt, og vi arbejder også med, hvordan vi kan indpasse seniorer i området, siger Johan Gottschalck og fortsætter:
- Men vi ved også, at der er et stort krav om, at der skal være erhverv. Det kunne være en cykelforhandler, en udvalgsvareforretning, bager, apotek, café eller måske en større kontorvirksomhed. Så hele paletten er i spil i vores tanker om at transformere området fra den lukkethed, det har haft i rigtig mange år, til noget, der giver værdi for lokalområdet.
Grundejerforening: Viby har taget sin del af almene boliger
At der på nuværende tidspunkt "kun" er lagt op til, at 10 procent af boligerne skal være almene, glæder formanden for Viby Grundejerforening, Jan Sillesen.
- Vi synes, at Viby helt generelt har taget sin andel af almene boliger, og vi er nødt til at regulere beboersammensætningen lidt, hvis vi skal have dæmmet op for meget af det, der foregår i de almene boligområder.
- Vi ser gerne, at man på Viby Bakke bygger boliger til ressourcestærke familier og til seniorer, som ønsker at sælge deres hus, men blive boende i Viby. Man kunne godt forestille sig, at området kunne være attraktivt for dem, hvis man får lavet et godt og lækkert kvalitetsbyggeri, siger han.
Ingen betonbyggeri og flade tage, tak
De nye bygninger skal primært opføres i røde mursten og tegltag med inspiration fra Ravnsbjergkirken. Boligbebyggelsen planlægges med saddeltag, mens rækkehusene får taghældning belagt med grønt sedum (beplantning, red.).
Da der i foråret 2021 blev gennemført en indledende høring om projektet, meldte flere lokale ind, at de ikke ønskede betonbyggeri med flade tage og samme stil, som den almene nabobebyggelse Vårkjærparken er opført i.
Og det er heller ikke intentionen, forsikrer Johan Gottschalck fra KPC.
- I forhold til de arkitektoniske greb vil vi lave gedigent klassisk byggeri med gode materialer og sikre, at området får et løft, og boligerne bliver i god kvalitet.
- Vårkjærparken er et klassisk eksempel på, at man har formået at bygge rigtig mange kvadratmeter formentlig ret billigt, men efter en årrække er der ikke noget, der er patineret. Det er markant for Viby, at der er meget alment byggeri, som desværre ikke får det sidste kvalitative udtryk, og så bliver det ikke kønnere med tiden, men derimod grimmere. Det vil vi gerne ændre på, siger han.
Er seks etager for højt?
Højden på etagebyggerierne har også været et tema i høringssvarene, og Viby Fællesråd har ad flere omgange påpeget i både høringssvar og til dialogmøder med projektgruppen, at de mener, at etagebyggerier i seks etager ud mod Skanderborgvej er for højt.
Det skyldes blandt andet en bekymring for, om det bliver attraktivt at bo bag et byggeri i den størrelse. Men også fordi der generelt ikke er bygget højt i Viby, og bygningerne dermed vil være høje sammenlignet med den eksisterende bebyggelse.
Johan Gottschalck, projektdirektør KPCVi drøfter selvfølgelig højden med Fællesrådet og finder en vej. Vi har ikke nogen store interesser i, at vi skal presse ekstra arealer ind.
Også Viby Grundejerforening er betænkelig ved byggeri i seks etager, siger formand Jan Sillesen.
- Vi er blandt andet bekymret for skygger i de bagvedliggende rækkehuse og indkigsgener. Men det handler også om, hvor mange mennesker, det er realistisk at klemme ind i området, hvis det skal være attraktivt og ikke blive for overfyldt, siger han.
Ifølge helhedsplanen "Bedre by i Viby" må nye byggeprojekter langs Skanderborgvej maksimalt være i tre-fire etager, men ved enkelte områder - herunder Jyllands Posten - tillader helhedsplanen op til seks forudsat en "høj arkitektonisk, bymæssig og indholdsmæssig kvalitet".
Men, siger Jan Sillesen:
- Selv om helhedsplanen giver mulighed for seks etager, er vi jo ikke nødvendigvis enige i, at det er det rigtige for området.
KPC: Vi er ikke blevet bedt om at pille etager af
Ifølge Johan Gottschalck har KPC fokuseret på at holde sig inden for helhedsplanens rammer.
- Da vi for tre år siden startede projektet, var der embedsmænd i kommunen, som mente, at vi godt kunne markere hjørnet af Ravnsbjergvej og Skanderborgvej endnu mere for at indikere, at her starter "byen". Så vi har ikke gjort andet end at følge intentionen i helhedsplanen.
- Vi har selvfølgelig lyttet til, hvad Fællesrådet og Viby Grundejerforening har sagt, men kommunen ønsker, at vi skal fortsætte, og vi er ikke blevet bedt om at pille etager af eller gøre noget andet, siger han.
Johan Gottschalck argumenterer i øvrigt med, at det er vigtigt at have bygninger af en vis volumen, når de skal ligge op ad en bred vej som Skanderborgvej, og samtidig kan bygningerne skærme mod støj.
- Og så skal man huske, at seks etager egentlig er fem etager og en udnyttet tag-etage, som man i højdemæssig forstand ser overalt i Aarhus Midtby for eksempel på Harald Jensens Plads og på Frederiksbjerg.
- Men vi drøfter selvfølgelig højden med Fællesrådet og finder en vej. Vi har ikke nogen store interesser i, at vi skal presse ekstra arealer ind. Så det kan være, at vi kommer til at drøfte omplaceringer eller andet, men indtil videre synes vi faktisk, at det er det, der er bedst for området, siger han.
Hvis lokalplanen bliver vedtaget i år, vil nedrivningen af Jyllands-Postens tidligere lokaler kunne begynde i starten af 2023.
KPC forventer, at projektet kan være færdigbygget i 2027-2028. Planen er at starte på den sydlige grund.