Store mængder regnvand løber igennem Viby - og det skal et nyt, grønt område med søer og gåruter være med til at løse
Aarhus Vand arbejder på at etablere store regnvandssøer på området omkring Viby Renseanlæg.
Det skal dels være med til at lede de massive mængder regnvand, der løber igennem Viby, godt videre til Brabrand Sø.
Men det nye område skal også kunne nydes rekreativt af lokale vibygensere, som ønsker at gå tur eller lufte hunden og løbeskoene.
Området ligger klos op ad Vårkjærparken og det kommende boligområde ved Jyllands-Posten og indgår i planerne om at skabe en grøn kile igennem Viby.
I dag er området omkring Viby Renseanlæg ikke et sted, man kan tage hen for at gå en tur med hunden eller få en naturoplevelse. Men det kan det blive i fremtiden.
I løbet af de kommende år skal Viby Renseanlæg mellem Ormslevvej og Hømosevej nedlægges i takt med, at et nyt stort rensningsanlæg etableres ved Marselisborg Lystbådehavn.
Når det sker, skal der i stedes anlægges regnvandssøer på arealet, hvor Viby Renseanlæg ligger i dag. Samtidig skal området åbnes op, så det kan bruges rekreativt.
Det er i hvert fald kongstankerne i en ny lokalplan for området, som er undervejs. Aarhus Vand er primus motor på projektet, og hovedformålet med de kommende regnvandssøer er at skabe en slags holdeplads for regnvandet i Viby, forklarer fagchef Anne Laustsen.
- Når det regner i Viby, ender store dele af vandet naturligt i området omkring Viby Renseanlæg, før det løber videre ud i Døde Å og Brabrand Sø. Det er vigtigt, at vi forsinker regnvandet, så der er plads i Døde Å til, at vandet langsomt kan løbe ud.
- Samtidig skal regnvandssøerne være med til at rense regnvandet, inden det fortsætter ud i Brabrand Sø, som er et Natura2000-område med sårbare naturværdier, siger Anne Laustsen.
Aarhus Kommune laver en såkaldt miljøvurdering af lokalplanen samt en miljøkonsekvensrapport, som tilsammen skal vurdere, hvordan planerne for området kommer til at påvirke miljøet.
Åbne området
Lokalplanen for området er fortsat ved at blive udarbejdet og har ikke været politisk behandlet endnu.
Første skridt bliver efter planen at etablere regnvandsbassiner på arealet imellem Ormslevvej og motorvejen. Derefter skal der etableres et stort regnvandsbassin på arealet, hvor der i dag er renseanlæg.
Der kommer stiforbindelser igennem det meste af området, så det bliver muligt at lufte hunden eller løbe rundt om søerne.
- På den måde bliver området åbnet i modsætning til i dag, hvor der er hegn hele vejen rundt om Viby Renseanlæg, siger Anne Laustsen.
Grøn kile i Viby
Det er tanken, at det nye grønne område skal indgå som en del af den "grønne kile", som er beskrevet i helhedsplanen for Viby.
Kilen skal skabe en grøn rute fra Brabrand Sø, forbi renseanlægget, igennem Vårkjærparken til idrætsanlægget og ned til Viby Torv. Fra torvet skal der skabes en grøn forbindelse videre ud mod Marselisborgskovene.
Ved renseanlægget er der – foruden stisystemer – også idéer om at skabe udendørsfaciliteter.
- I den østlige ende af området nær Hømosevej er der et underjordisk bassin, som skal blive i området. Oven på det kunne der etableres en aktivitetsbane - for eksempel en cykel-legebane med tilhørende siddemøbler, lyder det i det foreløbige udkast til lokalplanen.
Det er dog for tidligt at sige, hvilke faciliteter, der kommer på området.
For at skabe plads til regnvandssøerne, bliver det nødvendigt at fjerne flere træer og beplantning. Til gengæld kommer der ny beplantning i forbindelse med stisystemerne.
- Det er hensigten at opnå en varieret oplevelse langs stierne omkring bassinet, hvor man dels går inde i skoven, langs skovbryn og i åbne områder, lyder det i projektudkastet.
Der påtænkes også at etablere et mindre antal parkeringspladser.
Vejbede i Viby
Men selv om de kommende regnvandssøer skal kunne rumme og forsinke meget af det regnvand, der løber igennem Viby, bliver der også brug for andre løsninger på at håndtere regnmængderne, da Viby har et stort regnvandsopland, forklarer Anne Laustsen fra Aarhus Vand.
- Kigger man bredt over Viby, er vi meget udfordret, fordi Viby er en meget tætbebygget bydel, og der er ikke særlig mange grønne områder, som kan opsamle regnvand. Så der er stadig behov for at finde løsninger andre steder, siger hun.
Aarhus Vand arbejder blandt andet med at etablere vejebede i Viby, som kan være med til at opsamle en mindre mængde regnvand.
- Når vi er så presset på pladsen, prøver vi at lave nogle løsninger hist og pist. Men vi er udfordret i Viby, fordi der er et stort regnvandsopland, og bydelen er så tæt bebygget. Vi kommer til at arbejde de næste mange år på at finde lokale løsninger, siger hun.
Aarhus Kommune forventer, at lokalplanen for området omkring Viby Renseanlæg vil være endelig vedtaget i foråret 2023.