Flere partier bakker op om at sænke farten på Aarhus Syd Motorvejen for at mindske trafikstøjen
I Aarhus Kommune er der nu øget opbakning blandt partierne i byrådet til at nedsætte hastigheden på Aarhus Syd Motorvejen, så borgerne i Viby og Stavtrup kan få mere fred fra trafikstøjen.
Socialdemokratiet, Enhedslisten, Konservative og Venstre støtter forslaget om at sænke farten til 90 kilometer i timen – som en del af løsningen for at mindske støjen.
Men Aarhus Kommune kan ikke træffe beslutningen alene. Motorvejen er en statslig vej, som varetages af Vejdirektoratet under Transportministeriet.
Transportminister Trine Bramsen (S) skriver i et brev til rådmand for Teknik og Miljø Steen Stavnsbo, at hun er "yderst opmærksom" på støjproblemet i Aarhus.
Siden hastigheden på Aarhus Syd Motorvejen i 2018 blev hævet fra 110 til 120 kilometer i timen, oplever mange borgere i Stavtrup og dele af Viby, at støjen fra de susende biler er blevet væsentligt værre.
Det rejser spørgsmålet: Hvorfor sætter man ikke bare hastigheden ned?
Sammenlignet med udgiften og tidsforbruget ved at opføre støjvolde eller støjskærme på strækningen virker det umiddelbart som en hurtig løsning, der ikke kræver mere end et par nye skilte.
Og nu melder en række partier i Aarhus da også ud, at de bakker op om idéen om at sænke hastigheden på Aarhus Syd Motorvejen til 90 kilometer i timen. I hvert fald som en del af løsningen for at komme støjproblemet til livs.
- Jeg har haft flere samtaler med rådmanden og følger stort set på ugentlig basis op på, hvordan det går med hastighedsnedsættelsen til 90 kilometer i timen, som vi i Socialdemokratiet mener burde gøres nu, lyder det fra Jesper Kjeldsen, som sidder i Teknisk Udvalg, og blandt andet gik til kommunalvalg på at gøre noget ved støjen i Viby og Stavtrup.
- Hvis politiet kan sige god for, at det er forsvarligt sikkerhedsmæssigt, og trafikken stadig er nogenlunde fremkommelig, så lad os da prøve det af. Det koster kun et par skilte. Om ikke andet kan det være noget, vi skal gøre midlertidigt, indtil vi har en Marselistunnel, en overdækning af motorvejen eller finansiering på plads til en støjvold, siger han.
Batter det noget?
- Der forelægger ingen beregning på, hvor meget støjen vil mindskes på Aarhus Syd Motorvejen, hvis hastigheden sættes ned til 90 km/t.
- På Holbæk-motorvejen har Vejdirektoratet på en strækning sænket hastigheden fra 90 km/t til 60 km/t, og hvis ellers bilisterne overholder fartbegrænsningen, er det beregnet, at halvdelen af naboejendommene vil opnå en reduktion på mere end 1 dB, mens 211 boliger får en reduktion på 2-3 dB, og 37 boliger får en reduktion på 3-4 dB.
- Hvis man sænker hastigheden på Aarhus Syd Motorvejen fra 120 km/t til 90 km/t, vil støjen derfor formentlig falde med 2-3 dB i de nærliggende boligområder, som dagligt er generet af trafikken, men det kan ikke siges med sikkerhed.
- En reduktion på 3 dB vil ifølge ingeniørvirksomheden SWECO svare til, at man fjernede halvdelen af de biler, der i dag kører på motorvejen.
Kilde: Vejdirektoratet, Sweco
Aarhus kan ikke gøre det alene
Vælger man for eksempel at nedsætte hastigheden på den fem kilometer lange strækning fra Viby Ringvej til Genvejen til 90 kilometer i timen, vil bilisterne skulle bruge mindre end et minut ekstra på at køre den.
Men Aarhus Kommune kan ikke træffe en sådan beslutning alene. Motorvejen er en statslig vej, som varetages af Vejdirektoratet under Transportministeriet.
Men de århusianske politikere kan føre ønsket frem og presse på for at få det gennemført.
Og det vil Venstres byrådsmedlem og medlem af Teknisk Udvalg Gert Bjerregaard også gerne bidrage til - sideløbende med at fremføre ønsket om at få del i den støjpulje på tre milliarder kroner, som er afsat i Folketingets infrastrukturaftale fra 2021.
- Udgangspunktet for mig er, at ingen mennesker skal leve i et støjhelvede. Derfor skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at modvirke det lokalt. Jeg vil blive ved med at lægge tryk på ministeren igennem mine folketingsmedlemmer på Christiansborg for, at vi kommer i betragtning til den støjpulje, der er afsat, siger Gert Bjerregaard og fortsætter:
- Men indtil vi har tilsagn om, at vi har midler til støjafskærmning, så synes jeg, at man skal forfølge muligheden for en hastighedsnedsættelse i området, siger han.
EL: Man bør stadig arbejde for en støjvold
Også Enhedslisten i Aarhus er fortalere for hastighedsnedsættelse på motorvejen. Her kan Solveig Munk, som er konstitueret formand for Teknisk Udvalg, se en sidegevinst i øget trafiksikkerhed.
- Jo højere hastighed, jo flere ulykker og dødsfald. Så vi synes, at det er udmærket at nedsætte hastigheden. Men jeg tvivler på, at det løser problemet helt, for en bil, der kører 90 kilometer i timen, larmer altså også.
- Så uanset om man nedsætter hastigheden eller ej, synes jeg stadig, at man bør arbejde for at få etableret en støjvold. Det er et rimeligt krav for alle, der bor op ad en støjende vej. Men det er kompliceret – særligt når der er mange jordejere og myndigheder blandet ind i det, siger hun.
Gentofte Kommune har fået nej til fartnedsættelse
Den 3. januar 2022 trådte en ny hastighedsbekendtgørelse i kraft, hvor det for første gang er blevet muligt at nedsætte hastigheden på veje alene for at nedsætte støjniveauet.
Det har fået Gentofte Kommune til at anmode Vejdirektoratet om at få nedsat hastigheden på dele af Helsingørmotorvejen fra 90 til 60 kilometer i timen.
Det afviste Vejdirektoratet imidlertid for nylig, skriver TV2 Lorry. Blandt andet med den begrundelse, at en hastighedsnedsættelse vil få flere biler til at søge mod mindre veje, som dermed vil blive belastet.
Transportministeren er "yderst opmærksom"
Rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Steen Stavnsbo (K), har selv over for Viby-StavtrupLIV betegnet det som "en oplagt løsning" på støjproblemet at sænke hastigheden på Aarhus Syd Motorvejen.
Det har dog ikke været muligt at få et svar fra rådmanden på, om han vil anmode Vejdirektoratet om en hastighedsnedsættelse eller på anden vis arbejde videre for at få farten ned.
Den 28. april 2022 skrev rådmanden et brev til transportminister Trine Bramsen (S), hvor han gjorde opmærksom på, at Aarhus Kommune fortsat modtager mange henvendelser fra borgere, der føler sig stærkt generede af støj fra motorvejsnettet. Og at generne kun er blevet værre i takt med, at der igen er kommet gang i samfundet efter coronanedlukningen.
- Vi vil derfor gerne henlede opmærksomheden på, at problemet med støjgener fra motorvejene i Aarhus Kommune fortsat er højaktuelt, og at problemerne kræver snarlig handling. Det glæder os, at der er afsat midler til støjbekæmpelse i det seneste infrastrukturforlig, og vi vil derfor appellere til, at der allerede nu tages initiativ til, at den reviderede støjhandlingsplan også kommer til at omfatte indsatser for boligområder i Aarhus Kommune, skriver Steen Stavnsbo i brevet.
Den 6. maj 2022 svarer transportminister Trine Bramsen, at hun er "yderst opmærksom" på de støjgener, der følger af at bo tæt på motorveje - også i Aarhus.
Ministeren skriver videre, at Vejdirektoratets støjkortlægning af motorvejene, som forventes færdig i 2023, vil danne grundlag for udmøntningen af midlerne til støjbekæmpelse, som er afsat i forbindelse med infrastrukturforliget.
Gert Bjerregaard: Aarhus må overveje at betale selv
Men hvis det viser sig, at Viby-Stavtrup-området ikke får del i de afsatte midler til støjbekæmpelse, eller at hastigheden på motorvejen ikke kan nedsættes som ønsket, mener Venstres medlem af Teknisk Udvalg Gert Bjerregaard, at Aarhus Kommune må undersøge, hvad det vil koste at finansiere et støjværn selv.
- Det er dyrt, og vi har knapt med midler, men vi kan jo heller ikke lade stå til og sidde på hænderne i Aarhus. Vi er også nødt til at tage handling. Bolden flyver frem og tilbage, og derfor tror jeg, at vi kan ende med at skulle til lommerne selv lokalt, selv om det ikke er rimeligt. Det er en statslig opgave at begrænse støjen. Derfor er vi nødt til at mase på, men vi er også nødt til at komme til en afslutning, siger han.