Kæmpe byggerier, nye grønne områder og trafikprojekter: Få det fulde overblik over planerne for Ravnsbjerg
Den enorme grund kaldet Store Ravnsbjerg skal omdannes til et nyt boligområde. Vårkjærparken skal have en makeover. Langagerskolen skal udvides. Jyllands-Posten skal laves til et nyt boligkvarter, og Grøndalsvej skal have cykelstier og lavere hastighed.
Jeg kunne blive ved.
Der er i den grad planer og udvikling i gang i Ravnsbjerg-området, hvor mindst seks store projekter er på tegnebrættet lige nu.
Det er næsten en underdrivelse at sige, at der er en rivende udvikling i gang i området omkring Ravnsbjergvej i Viby.
Lige nu sidder en god håndfuld ejendomsudviklere, arkitekter og kommunale medarbejdere og diskuterer, planlægger og tegner streger for, hvordan området skal se ud i fremtiden.
Og bor du i området, skal du indstille dig på, at der kommer nye naboer, grønne områder, cykelstier og butikker og måske også mere trafik i området.
Her er de projekter, som er på tegnebrættet lige nu.
Stort nyt boligområde på Store Ravnsbjerg
I dag er der tætbevokset skov og nogle steder rimelig ufremkommeligt.
Men i fremtiden er det planen, at et helt nyt boligområde skal skyde op på den enorme grund på Skanderborgvej 275, som går under navnet Store Ravnsbjerg.
Ejendomsselskabet 1927 Estate har købt grunden, hvor der er plads til at bygge 80.000 etagekvadratmeter. Selskabet vil i de kommende år gå i gang med at forvandle området til et helt nyt kvarter i Viby.
Sælgeren af grunden er Arla, som tidligere havde hovedsæde på Store Ravnsbjerg.
Hvad der skal bygges og hvor meget, ligger ikke fast endnu. Men en af tankerne er blandt andet at bygge såkaldte mikroboliger på 20-25 kvadratmeter, som er inspireret af lejligheder i Asien, hvor man udnytter hver kvadratcentimeter optimalt.
- Vi har tidligere arbejdet med microliving-konceptet, hvor man gør op med sig selv, hvad det egentlig er, man har brug for i en bolig, i stedet for hvad man kan få. Det kunne være et af de koncepter, vi arbejder med, sagde administrerende direktør i 1927 Estate, Søren Hampen Kristensen, til Viby-StavtrupLIV i marts.
Først skal der dog udarbejdes en lokalplan for området.
Store Ravnsbjerg er omfattet af helhedsplanen "Bedre by i Viby". I helhedsplanen er retningslinjen, at nye byggerier langs Skanderborgvej maksimalt må bygges i tre etager.
Men ved Store Ravnsbjerg tillades højere byggeri forudsat en "høj arkitektonisk, bymæssig og indholdsmæssig kvalitet", som det lyder.
Læs mere om planerne her.
Langagerskolen udvides
På Bøgeskov Høvej ligger Langagerskolen, som er en specialskole for børn med autisme og adhd.
Skolen har de seneste år fået væsentlig flere elever, og derfor har byrådet i forbindelse med budgetforliget 2021 afsat 21,2 millioner kroner til at udbygge Langagerskolen.
Udbygningen kommer til at foregå i en to-trins-raket.
Først skal skolen have udvidet sine idrætsfaciliteter med en multisal, der skal opføres i forbindelse med den nuværende gymnastiksal.
- Multisalen skal kunne bruges både til idræt og til forskellige arrangementer, så der skal være mulighed for klatrevæg, teaterforestillinger og motorisk træning. Samtidig får vi et lille lokale til fitness, som er en aktivitet, mange af vores børn og unge mennesker godt kan lide. Derudover kommer der nye omklædningsfaciliteter, fortalte skoleleder Jens Frostholm tidligere på året.
Udover multisalen skal skolen udbygges med en ny elevbygning på cirka 400 kvadratmeter med plads til fire ekstra klasselokaler. Endelig er der planer om at lave en bedre til- og frakørsel til skolen via Bøgeskov Høvej.
Vårkjærparken får en makeover
De seks almene boligblokke, som udgør Vårkjærparken, skal have et ansigtsløft.
Der er afsat et budget på 160 millioner til renoveringer af områdets boliger, som administreres af Alboa. Arbejdet er fortsat i planlægningsfasen, men pengene skal ifølge Alboa blandt andet bruges til renoveringer af facader, nye indgangspartier og nye vinduer i gavlene.
Derudover skal der etableres bedre ventilation, ligesom opholdsarealerne skal renoveres, og der skal anlægges nye stisystemer.
Alboa vil sammen med Aarhus Kommune gennemføre en større inddragelsesproces blandt beboerne i Vårkjærparken for at få input til, hvad de ønsker for området.
Vårkjærparken er kategoriseret som et udsat boligområde af Aarhus Kommune. Derfor gør man sig også tanker om, hvordan området kan spille godt sammen med det kommende nabobyggeri på Jyllands-Postens tidligere grund, som ejendomsselskabet KPC står for.
I KPC forestiller man sig blandt andet at forbinde områderne med stisystemer og rydde en del af bevoksningen på arealet vest for Vårkjærparken for at skabe bedre passage mellem de to boligområder, fortæller projektdirektør Johan Gottschalck.
Arkitektfirmaet Sleth er desuden med inde over renoveringen af Vårkjærparken.
Jyllands-Posten bliver til Viby Bakke med 500 boliger
Jyllands-Postens tidligere domicil på Grøndalsvej skal i de kommende år rives ned for at gøre plads til et helt nyt kombineret bolig- og erhvervsområde, der er blevet døbt Viby Bakke.
Ejendomsselskabet KPC har købt grunden af JP/Politikens Hus og står for udviklingen på området, som dels tæller grunden, hvor Jyllands-Postens tidligere hovedsæde stadig ligger i dag samt grunden nord for Grøndalsvej, hvor store dele i dag er bevokset med træer.
I alt planlægges der cirka 515 boliger på området, hvoraf cirka 10 procent bliver almene boliger. Boligerne bliver en kombination af lejligheder i tre til seks etager og rækkehuse i to etager.
Derudover kommer der en daginstitution med tilhørende legeplads, torveområder og et offentligt tilgængeligt grønt område. Der gøres også plads til erhverv og butikker, som ifølge KPC kan være alt fra en cykelhandler til en bager eller et apotek.
- Med kombinationen af rækkehuse, etageboliger, almene boliger og en daginstitution tænker vi, at området kan blive attraktivt for mange forskellige aldersgrupper. Vi vil gerne udvikle området, så det bliver så blandet som muligt, og vi arbejder også med, hvordan vi kan indpasse seniorer i området, siger projektdirektør i KPC Johan Gottschalck.
For at håndtere trafikken i området er der planer om dels at etablere en ekstra svingbane i krydset Ravnsbjergvej/Skanderborgvej. På Grøndalsvej planlægger man at etablere cykelstier i begge retninger og sænke hastigheden.
Hvis lokalplanen for området bliver vedtaget i år, vil nedrivningen af Jyllands-Postens tidligere lokaler kunne begynde i starten af 2023.
Læs mere om planerne her.
Nyt grønt område at gå tur i
Det bugner ikke med grønne åndehuller i Viby, men langs Ravnsbjergvej er et nyt grønt område på tegnebrættet.
I løbet af de kommende år skal Viby Renseanlæg mellem Ormslevvej og Hømosevej nedlægges i takt med, at et nyt stort rensningsanlæg etableres ved Marselisborg Lystbådehavn.
Når det sker, skal der i stedes anlægges regnvandssøer på arealet, hvor Viby Renseanlæg ligger i dag. Samtidig skal området åbnes op, så det kan bruges rekreativt.
Det er tankerne for en ny lokalplan for området, som Aarhus Vand står for.
Der kommer stiforbindelser igennem det meste af området, så det bliver muligt at lufte hunden eller løbe rundt om søerne.
Aarhus Kommune forventer, at lokalplanen for området omkring Viby Renseanlæg vil være endeligt vedtaget i foråret 2023.
Motorvejsramper ved Ravnsbjergvej/Ormslevvej
Ved det nye grønne område, som planlægges ved Viby Renseanlæg, er der samtidig et ønske fra Aarhus Kommune om at etablere ramper til Aarhus Syd Motorvejen.
Projektet er ikke vedtaget endnu, men det har i mange år været et ønske for kommunen at få ramperne etableret.
Formålet er at gøre det nemmere for bilisterne - blandt andet fra Stavtrup - at komme direkte på motorvejen. På den måde skal de ikke ind over Viby Torv, som er et stort trafikalt knudepunkt.
Hvis planerne realiseres, vil det ifølge kommunen være nødvendigt at udvide Ravnsbjergvej fra en tosporet til en firesporet vej for at kunne håndtere den øgede trafik i området.
Nogle beboere i området er stærkt bekymrede for planerne, mens blandt andre Viby Grundejerforening bakker op om rampeprojektet, men foreslår en "light-model".
Da motorvejen er en statslig vej, skal Vejdirektoratet sige god for rampeprojektet.