Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Området kaldet "The Spring" ligger mellem Hasselager Centervej og Genvejen og skal i fremtiden ligge jord til over 100 virksomheder og 3000 arbejdspladser med fokus på vandteknologi. 

3000 arbejdspladser til Vibys svar på Silicon Valley

Jeg kommer oprindeligt fra en lille by i Vendsyssel, og der er vi ikke ligefrem kendte for at tage store ord i vores mund. Når andre (med god grund) siger, at noget er HELT fantastisk fedt, siger vi nærmere, at joooo... det er jo fint nok.

Sådan er vi så forskellige, og begge dele kan have sin charme. Men her i Aarhus har jeg den seneste uge bemærket, at kommunen i hvert fald ikke er bange for at svinge sig op på den helt store klinge, når det kommer til at beskrive planerne for det kæmpestore område omkring Hasselager Centervej i det vestlige Viby.

Alene navnet "The Spring", som det 80.000 kvadratmeter store areal er blevet døbt, klinger storladent og internationalt. Og hvad skal det så rumme?

Jo, læser man kommunens og udviklingsgruppens beskrivelse af området, bliver det omtalt som et kommende "epicenter for vandteknologi", "en magnet for talent, viden og kapital" og Vibys svar på Silicon Valley. Store ord, og hvis jeg skal forsøge at oversætte det til godt nordjysk, er planen, at der skal etableres et kæmpe distrikt for virksomheder, forskere, studerende og iværksættere, som alle har fokus på at udvikle vandteknologi.

Det kan lyde lidt nørdet, men mere konkret betyder det, at Viby efter forventningen får 3000 nye arbejdspladser i området de kommende år, og at nye bygninger vil skyde op. Nogle er allerede på vej.

I en helt anden boldgade har håndboldklubberne i Viby IF og Stavtrup IF i denne uge annonceret en stor nyhed, nemlig at de er medstiftere af en spritny satsning: En ny aarhusiansk håndboldklub ved navn Aarhus HC, som skal sigte efter at komme op i den allerøverste liga. Og det samarbejde kan komme til at ryste gode ting af sig lokalt i klubberne, fortæller bestyrelsesformand i Viby IF Håndbold Anders Møller.

Til sidst i nyhedsbrevet har jeg samlet en række kortere nyheder fra ugen, der gik, hvor vi blandt andet kommer en tur omkring Rosenhøj, Northside, Ravnsbjergkirken, Marselistunellen og onsdagens folkeafstemning.

Lad os dykke ned i historierne. Som - hvis jeg selv skal sige det - faktisk er blevet fine nok.

Billede af Kristine Dam Johansen
Billede af skribentens underskrift Kristine Dam Johansen Journalist
Det 80.000 kvadratmeter store område omkring Hasselager Centervej skal være et nyt epicenter for vandteknologi. Visualiseringer: Aarhus Kommune, Cebra Arkitekter

Viby får vandets svar på Silicon Valley: Kan sætte bydelen på det internationale landkort

Om 10-15 år skal det 80.000 kvadratmeter store område mellem Hasselager Centervej og Genvejen være omdannet til et såkaldt innovationsdistrikt for vandteknologi.

Det er i hvert fald ambitionen hos Aarhus Kommune og samarbejdspartneren Water Valley Denmark.

Målet er, at området skal huse mere end 3000 arbejdspladser og være hjemsted for iværksættere, virksomheder, forskere og studerende, der arbejder inden for vandteknologi.

Der skal opføres flere bygninger, og allerede i januar 2023 rykker Aarhus Vand ind i et stort nybygget domicil i området.

- Hvis man skal tage store ord i sin mund, kan hele projektet sætte Viby på et internationalt landkort for innovation og udvikling inden for noget så vigtigt som den grønne omstilling og vandteknologi, siger bystrategisk chef i Teknik og Miljø, Bente Lykke Sørensen.

Et kæmpe areal i den sydvestlige del af Viby skal omdannes til et såkaldt innovationsdistrikt for vandteknologi og huse over 100 virksomheder og op til 3000 arbejdspladser. Læs her, hvor planerne for området står lige nu.

Verdens førende epicenter for vandteknologi. En magnet for talent, viden og kapital. Vibys svar på Silicon Valley.

Der er ikke ligefrem mangel på store ord og ambitioner for det kæmpestore areal, der ligger i det vestlige Viby mellem Hasselager Centervej og Genvejen, som om 10-15 år vil blive kendt som "The Spring".

The Spring skal ifølge Aarhus Kommune være et samlingssted for viden, udvikling og demonstration af danske vandløsninger. Grafik: Aarhus Kommune

Det 80.000 kvadratmeter store areal, som i dag hovedsageligt er bare marker, skal i løbet af de kommende år omdannes til et såkaldt innovationsdistrikt for vandteknologi.

Målet er, at området skal huse mere end 3000 arbejdspladser og være hjemsted for iværksættere, danske og globale virksomheder, vandselskaber, forskere og studerende, der arbejder inden for vandteknologi. Efter planen skal det stå færdigt om 10-15 år.

Bag The Spring står Water Valley Denmark, der er en sammenslutning af aktører inden for den danske vandsektor, herunder Aarhus Vand.

Sætte Viby på verdenskortet

Det kæmpestore innovationsdistrikt kan få betydning for Viby som bydel, mener bystrategisk chef hos Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Bente Lykke Sørensen.

- Forventningen er, at der bliver skabt rigtig mange arbejdspladser, og det vil også være med til at understøtte Viby. Vi håber, at The Spring ikke kun bliver et område med national, men også international interesse, for den måde vi arbejder med vand på.

- Hvis man skal tage store ord i sin mund, kan projektet sætte Viby på et internationalt landkort for innovation og udvikling inden for noget så vigtigt som den grønne omstilling og vandteknologi, siger hun.

Udviklingen af området er fortsat på et tidligt stadie, og det er ikke endelig besluttet, hvad det 80.000 kvadratmeter store areal præcis kommer til at rumme.

Aarsleff, Erhvervsakademi Aarhus og Aarhus Tech ligger allerede i området mellem Genvejen til venstre og Hasselager Allé / Hasselager Centervej midt i billedet, og huser tilsammen cirka 800 arbejdspladser og 300 studerende.

Men ifølge Bente Lykke Sørensen er det forventningen, at der skal bygges minimum 50.000 nye etagekvadratmeter.

Et vandhus lige på trapperne

Det er dog sikkert, at Aarhus Vand bliver den første virksomhed i The Spring, når de rykker deres 230 medarbejdere til området allerede i begyndelsen af næste år.

Et spritnyt domicil er ved at blive opført på hjørnet af Hasselager Allé og Hasselager Centervej, og det forventes at stå færdig i januar 2023.

Aarhus Vands domicil bliver et "vandhus", hvor vand er et synligt aspekt i byggeriet. Blandt andet er det planen, at regnvand skal genanvendes i vask og toiletskyl i dele af bygningen, og at regnvand skal anvendes rekreativt på de udendørs arealer.

Aarhus er medinitiativtager til Water Valley Denmark. Visualisering af det nye domicil: Cebra Arkitekter 

Tanken om at placere The Spring i netop Viby er opstået i forbindelse med, at Aarhus Vand kastede sin kærlighed på området til deres nye domicil.

- I den proces begyndte vi at tale om, hvorvidt det kunne være første skridt for at etablere en ambitiøs national klynge for vandvirksomheder, fortæller Bente Lykke Sørensen.

Skolebygning skal være kommandocentral

Som nabo til Aarhus Vands kommende domicil ligger en stor undervisnings- og kontorbygning på Hasselager Allé 8, som kommunen netop har købt af Erhvervsakademi Aarhus for 34 millioner kroner.

Bygningen skal bruges som en slags kommandocentral i forhold til at udvikle hele området.

-  Der vil være nogle aktiviteter, som vi gerne vil starte op, allerede før bygningerne derude er færdige. For eksempel iværksætteri. Så købet af bygningen betyder, at vi allerede nu kan arbejde med konceptet og have nogle aktiviteter, som relaterer sig til The Spring.

- Samtidig kan det være et sted, hvor man som virksomhed kan orientere sig om projektet og besøge området, siger Bente Lykke Sørensen.

Fem udviklingsprojekter

Selv om det endnu ikke ligger fast, hvilke bygninger der bliver opført i området, planlægger kommunen og projektgruppen bag The Spring lige nu fem såkaldte udviklingsprojekter. 

Det tæller blandt andet udviklings, test- og demonstrationsfaciliteter. Et World Water Center, som skal være et "bygningsmæssigt fyrtårn" i The Spring og være rettet mod forskning, innovation, inkubation og eksportfremme.

Visualisering af World Water Center. Illustration: Aarhus Kommune

"The Springs inkubator" skal være et samlingssted for danske og internationale iværksættere, der arbejder med vandteknologi.

Visualisering af The Springs Inkubator. Illustration: Aarhus Kommune

Derudover arbejder man på at etablere et "What If Lab", hvor virksomheder og studerende kan arbejde sammen. Endelig planlægges der et besøgscenter, som kan "inspirere internationale delegationer om Danmark som verdensledende inden for vandteknologi", som kommunen skriver på sin hjemmeside.

Det er dog alt sammen fortsat på idéplan, siger Bente Lykke Sørensen fra Teknik og Miljø.

- Det er de elementer, vi kigger på lige nu. Men vi er stadig ved at blive klogere på, hvilke faciliteter virksomhederne kunne have brug for og efterspørge.

- Derudover har vi også øje for områdets landskabsmæssige kvaliteter. Området ligger rigtig godt, og der er vand derude i dag, så vi har et meget stort blik for, hvordan man laver et erhvervsområde, hvor landskabstrækkene og de grønne elementer bliver bevaret, siger hun.

Trafik til og fra området

Én ting er bygningerne og landskabets kvaliteter. Noget andet er, hvordan man har tænkt sig, at medarbejdere til 3000 potentielle arbejdspladser skal komme til og fra området.

- Vi tager indtil videre udgangspunkt i den eksisterende infrastruktur, fortæller Bente Lykke Sørensen.

- Der er et letbanestop inden for overskuelig rækkevidde (Øllegårdsvej St., red.), men det er ikke til at vide, hvor mange der vil komme i bil og hvor mange, der vil benytte offentlig transport. Derfor skal vi senere i processen se på, om infrastrukturen er robust nok til den mængde arbejdspladser, der kommer, siger hun.

Mulighed for at give sit besyv med

Et af de næste store skridt i udviklingen af The Spring er, at der skal udarbejdes en lokalplan for området. Bente Lykke Sørensen forventer, at processen vil gå i gang i 2023.

- Den proces vil borgerne i området blive inddraget i. Vi er stadig på et meget tidligt stadie, men lige så snart, vi er klar, og kan begynde at fortælle noget mere, vil man kunne deltage i borgermøder og give sit besyv med og komme med idéer, siger hun.

Anders Møller fra Viby IF Håndbold (til højre) er begejstret på klubbens vegne for det nye samarbejde om Aarhus HC, som Ryan Zinglersen (til venstre) bliver cheftræner for. Fotos: Ole Nielsen, Privat

Viby og Stavtrup med i ny stor håndboldsatsning: Det kan betyde meget for klubberne

Viby IF og Stavtrup IF har sammen med håndboldforeningerne HEI, Brabrand IF og VRI valgt at indgå i et tæt samarbejde for at skabe en ny stor aarhusiansk satsning for herrehåndbold – et hold ved navn Aarhus HC, som skal sigte efter at komme i den bedste række.

Satsningen kan betyde, at Viby IF fremover får bedre mulighed for at udvikle deres talenter. Samtidig kan de give deres bedste spillere et sted at kigge op imod, siger bestyrelsesformand i Viby If Håndbold, Anders Møller.

Han håber samtidig, at det nye samarbejde kan bidrage med økonomi og kompetencer til at løfte nogle af de idéer, som Viby IF ikke selv har mulighed for at realisere, fordi de mangler frivillige.

Håndboldforeningerne i Viby IF og Stavtrup IF er medstiftere af det nye og ambitiøse aarhusianske håndboldprojekt Aarhus HC, som sigter efter at nå den bedste række. Og satsningen kan komme de lokale klubber til gode.

Viby IF og Stavtrup IF har sammen med håndboldforeningerne HEI, Brabrand IF og VRI valgt at indgå i et tæt samarbejde for at skabe en ny stor aarhusiansk satsning for herrehåndbold, som har fået navnet Aarhus HC.

Projektet blev præsenteret på et pressemøde mandag aften, og det nye herrehold kommer til at overtage HEI’s licens og kan derfor gå direkte i den næstbedste række, 1. division.

Satsningen kan komme til at betyde meget for Viby IF som klub, men motivationen er først og fremmest at gøre noget godt for aarhusiansk herrehåndbold, fortæller bestyrelsesformand i Viby IF Håndbold, Anders Møller.

- Der er en meget stærk ambition om at skabe en samlende kraft om herrehåndbold i Aarhus, og det vil vi gerne være en del af både i Viby – og jeg tror også godt, jeg kan tale på vegne af Stavtrup, som vi er meget nært forbundet med, siger han.

Et sted at sende vores stjerner hen

Satsningen kan komme håndboldforeningen i Viby IF til gode, blandt i forhold til at udvikle nye talenter, mener Anders Møller.

- Det er ikke sådan, at vi har en ambition om, at vi kommer til at fostre ligahåndboldspillere fra i overmorgen, men vi vil rigtig gerne være med til at skubbe på talentudviklingen i Aarhus, så vores bedste spillere har et sted at kigge op imod. Det er også vigtigt for os, at vi har noget at tilbyde vores kommende stjerner, som kan og vil satse på elite, siger han.

I Aarhus HC bliver der blandt andet fokus på at skabe et træningsmiljø på tværs af klubberne for de yngste seniorspillere kaldet U23, som skal fokusere på at udvikle spillerne bedst muligt.

Fokusset på talentudvikling betyder dog ikke, at Viby IF Håndbold kommer til at ændre fokus totalt. Viby IF er en frivilligdrevet forstadsklub, og det vigtigste vil fortsat være at have en masse glade børn og unge mennesker, der spiller håndbold uanset niveau, siger Anders Møller.

- Vi ser den her satsning som flødeskum på toppen, hvor vi kan være med til at præge og samles om herrehåndbold på højt niveau, og vi får et sted at sende vores bedste spillere hen uden at sende dem "væk", siger han.

Kan sætte skub i nye initiativer

Foruden en stærkere talentudvikling ser Anders Møller muligheder for, at det nye samarbejde om Aarhus HC kan løfte nogle af de initiativer og ønsker, som Viby IF har, men som kan være svære at realisere.

Klubben har lige som de fleste andre idrætsklubber udfordringer med at tiltrække nok frivillige.

- Vi har mange ting, vi gerne vil, men vi mangler hænder og folk, der vil drive det. Med Aarhus HC kommer der nogle finansielle resurser og kompetencer ind, som forhåbentlig kan være med til at skubbe nogle ting ud over rampen og løfte nogle af vores initiativer og idéer, siger han.

En ting er fordelene, men hvad kommer det her samarbejde til at kræve af jer som klub?

- Vi har været med til at putte lidt penge i for at stifte projektet. Derudover skal vi være med til at skaffe talentmassen, stille halkapacitet til rådighed til træning og eventuelt kampe, og måske også hjælpe med at være noget for sponsorerne. Helt grundlæggende skal vi bakke op om projektet og få det til at leve.

- Men først og fremmest skal vi gøre det, vi er bedst til, nemlig at sikre, at der kommer en helt masse håndboldspillere ind i hallerne, som vi måske kan føde op i den tragt, der hedder Aarhus HC, siger Anders Møller.

Pres på pladsen i hallerne

I forhold til at stille halkapacitet til rådighed til træning og kampe for det nye hold, er Viby IF i forvejen presset på pladsen i hallerne på Skanderborgvej, som Viby-StavtrupLIV tidligere har beskrevet.

Derfor bliver klubberne nødt til at lægge hovedet i blød for at finde løsninger, siger Anders Møller.

- I Viby IF er vi ikke forpligtet til at afgive x eller y timer i hallen til Aarhus HC. Derfor skal vi i styregruppen finde ud af hvordan pokker, vi får løst den gordiske knude det er at afvikle håndboldaktiviteter på tværs af byen. Det her projekt flytter nok ikke de store kommaer i diskussionen om halkapaciteten. Det er et problem, uanset hvordan vi vender og drejer det – for alle klubber, siger han.

Northside er i fuld gang i Eskelunden efter lidt startvanskeligheder. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Byggeprojekt sat i bero og startvanskeligheder for Northside: Her er kort nyt fra ugen, der gik

Et seksetagers boligtårn, som efter planen skal opføres på hjørnet af Søndervang Allé og Ringvej Syd i Rosenhøj, er sat i bero, blandt andet på grund af stigende materialepriser.

Flere vælgere i Viby og Stavtrup stemte "ja" til at afskaffe forsvarsforbeholdet end gennemsnittet på landsplan.

Ravnsbjergkirken har sat nye sanginitiativer i søen, herunder sangaftener og et såkaldt lejlighedskor.

Og så kan du nu give dit besyv med om Marselistunellen, da der frem til 13. juni er høringsperiode.

Vælgerne i Viby og Stavtrup gav et mere rungende "ja" til onsdagens valg end så mange andre. Et seksetagers vartegn i Rosenhøj er sat på pause. Åbningen af Northside blev forsinket, og så kan du give din mening til kende om Marselistunnellen. Få det korte nyhedsoverblik her.

Northside kom forsinket fra start

Årets Northside er i fuld gang i Eskelunden. Festivalpladsen åbnede torsdag eftermiddag, hvor massevis af spændte og utålmodige festivalgæster havde stillet sig i kø ved indgangen for at blive lukket ind klokken 14.

Men de måtte væbne sig med endnu mere tålmodighed. Pladsen var ikke klar til at tage imod gæsterne som planlagt. Det skyldtes, at den sikkerhedsrunde, som festivalen skulle tage med blandt andet brandmyndighederne inden åbningen, var forsinket. Derfor blev de første gæster først lukket ind klokken 15.

Men på trods af den lidt forsinkede start, har der ifølge flere medier været masser af god festivalstemning i Eskelunden.

Køen til Northside voksede og voksede, mens de tålmodige festivalgæster ventede på at blive lukket ind. Privatfoto

Viby og Stavtrup er større ja-sigere end gennemsnittet

Onsdagens folkeafstemning endte med et "ja" til at afskaffe Danmarks forsvarsforbehold, og i Viby og Stavtrup havde vælgerne en lidt større ja-hat på end gennemsnittet.

Ser man på valgresultatet på landsplan satte 66,9 procent af danskerne kryds i "ja"-boksen på valgdagen.

På Rosenvangskolen i Viby stemte 74,5 procent af vælgerne ja. Det samme gjorde 73,5 procent på Højvangskolen i Stavtrup, 69,8 procent på Ormslev Præstegård og 69,2 procent i Viby Hallen.

Kun på Søndervangskolen i Viby, var der færre der stemte ja end landsgennemsnittet. Her satte 54,7 procent kryds ved ja, mens 45,3 procent stemte nej.

Seksetagers vartegn i Rosenhøj sat på pause

I marts vedtog byrådet en ny lokalplan for området omkring Rosenhøj, hvor lokalpolitikerne blandt andet gav grønt lys til at opføre et boligtårn i seks etager på hjørnet af Søndervangs Allé og Ringvej Syd med en stor dagligvareforretning i bunden.

Byggeriet skal fungere som et slags vartegn for Viby Syd, men projektet er nu sat i bero, skriver JP Aarhus. 

Sådan skal det planlagte boligtårn på hjørnet af Søndervangs Allé og Ringvej Syd efter planen se ud. Visualisering: Sweco Architects

Årsagen er, at byggeprojektet, som også tæller et medborgerhus, ikke kan gennemføres inden for den økonomiske ramme. Ifølge JP Aarhus er forventningen er, at leveranceudfordringer og stigende materialepriser ville fordyre byggeriet med 10-15 millioner kroner. Projektet er dog ikke droppet, men altså sat på pause.

Læs mere om lokalplanen her.

Nyt kor og sangaftener i Ravnsbjergkirken

Ravnsbjergkirken i det vestlige Viby har den seneste tid sat flere nye initiativer i søen, som særligt sangglade beboere kan deltage i.

Seks gange om året arrangerer kirken sangaften i kirkens mødesal, hvor man synger fra højskolesangbogen, og alle kan byde ind med sangønsker.

Derudover har kirken skabt et såkaldt lejlighedskor, som mødes - lejlighedsvis - og giver koncerter, for eksempel op til påske eller jul. Læs mere på Ravnsbjergkirkens hjemmeside eller kontakt organist Kasper Walther.

Giv din mening om Marselistunellen

Aarhus får en tunnel under Marselis Boulevard.

Men inden Vejdirektoratet gennemfører en såkaldt miljøkonsekvensvurdering for tunnelen, kan man som nabo, trafikant eller borger i området komme med input og forslag, som Vejdirektoratet skal tage med ind i arbejdet med vurderingen.

- I den kommende høringsperiode spørger vi aarhusianerne, hvilke ønsker og drømme de har for fremtidens Marselis Boulevard. Skal vi gendanne alléer og avenuer på tværs? Skal boulevarden være mere grøn? Skal der være plads til mere beboerparkering? Hvordan skal mulige byudviklingsområder afsluttes ud mod boulevarden, skriver kommunen blandt andet på sin hjemmeside.

Høringsperioden løber frem til den 13. juni 2022.

Du kan give dit besyv med her.