Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

OK-tanken på hjørnet af Ringvej Syd og Søndervangs Allé skal rives ned for at gøre plads til et boligtårn i seks etager med 20 lejligheder og en stor Netto. Foto: Kristine Dam Johansen

Tankstation og centerområde i Viby jævnes med jorden

Nogle gange må man rive ned for at gøre plads til noget nyt og bedre. Og det får beboerne i det centrale Viby Syd måske brug for at minde sig selv om i løbet af de kommende måneder.

Onsdag gik de første forberedelser i gang til nedrivningen af en række bygninger på arealet mellem Rosenhøj, Kjærslund, Viby Gymnasium og Ringvej Syd. Det tæller blandt andet OK-tanken på hjørnet af Ringvej Syd og Søndervangs Allé, en vaskehal og det gamle butikscenter.

Årsagen er, at byrådet i marts gav grønt lys til at omdanne og forskønne området, hvilket blandt andet indebærer, at der skal bygges moderne rækkehuse, grønne torveområder og et boligtårn i seks etager med en stor Netto i stueetagen.

Og det kommer formentlig ikke til at gå ubemærket hen, når bulldozere, håndværkere og gravkøer i de kommende uger og måneder ruller ind og omdanner området til en byggeplads.

Ifølge ejendomsselskabet KPC, som står for projektet, kan beboerne i nærområdet risikere at opleve støj og støv fra nedrivningen, og derudover bliver trafikken påvirket, så nogle må vænne sig til at køre en omvej hjem.

Omveje begiver 75-årige Torben Aastrup fra Viby sig også jævnligt ud på. Han er mangeårig vibygenser, og har boet i Grøfthøjparken siden området var omkranset af marker, hvor man høstede korn.

Torben Aastrup fortæller om det bedste og det værste ved at bo i Viby, og det er her, omvejene kommer ind i billedet. Den pensionerede personalechef er nemlig glad for at gå og cykle, og i den henseende oplever han både motorvejen og jernbanen som lidt af en begrænsning.

Til sidst i nyhedsbrevet får du et kort overblik over andre historier fra lokalområdet, hvor vi blandt andet skal forbi Stavtrup Byfest, Sankt Hans-fester, Viby Gymnasium og efterforskningen af drabet på den 21-årige studerende i Viby Syd.

Lad os dykke ned i det.

P.S.

Viby-StavtrupLIV er for nylig blevet et betalingsmedie, og hvis du ikke allerede er abonnent, vil vi gerne have dig med på holdet. 

Som abonnent kan du forvente at modtage et til to nyhedsbreve om ugen, hvor vi går i dybden med historier, der har betydning for livet i Viby og Stavtrup.

Lyder det som noget for dig, kan du for 39 kroner om måneden blive fuldgyldig abonnent lige her.

Hvis du hellere vil se os lidt mere an, kan du stadig modtage nyhedsbrevet gratis og følge med i, hvad vi skriver om. 

Billede af Kristine Dam Johansen
Billede af skribentens underskrift Kristine Dam Johansen Journalist
Det gamle centerområde står nedslidt og ubrugt hen. Foto: Kristine Dam Johansen

Nu begynder nedrivningen af tankstation og gammelt butikscenter i Viby Syd: Sådan påvirker det dig som nabo

Beboerne i Rosenhøj, Kjærslund og området omkring skal i de kommende måneder indstille sig på, at de kan blive generet af støj og støv. Derudover skal nogle beboere bevæge sig en anden vej for at komme hjem eller til lægen.

Det skyldes, at ejendomsselskabet KPC begynder nedrivningen af det gamle butikscenter og OK-tanken på hjørnet af Ringvej Syd og Søndervangs Allé.

På sigt skal området omdannes og forskønnes med nye boliger, dagligvarebutik og grønne områder.

Nedrivningen og byggearbejdet betyder blandt andet, at adgangsvejen Rosenhøj spærres i de kommende måneder og måske op til et halvt år frem.

Mange beboere i og omkring Rosenhøj vil i de kommende måneder opleve støj, støv og lukkede veje, når nedrivningen af OK-tankstationen og det gamle bycenter går i gang.

Et større område i Viby Syd mellem Ringvej Syd, Viby Gymnasium, Kjærslund og Rosenhøj skal have en makeover.

Illustration: Aarhus Kommune

Ejendomsselskabet KPC fik i marts grønt lys af byrådet til at opføre moderne rækkehuse, etageboliger, grønne torveområder og et boligtårn i seks etager med en stor Netto i stueetagen, som skal opføres på hjørnet af Ringvej Syd og Søndervangs Allé.

Men før der skal bygges, skal der rives ned.

Alle de eksisterende bygninger på arealet skal fjernes, inklusiv OK-tankstationen, vaskehallen og det gamle centerområde.

Onsdag gik arbejdet officielt i gang, og der er sat metalhegn op som afspærring omkring tankstationen og langs Søndervangs Allé.

Ifølge KPC er første skridt, at OK-tanken på hjørnet af Ringvej Syd og Søndervangs Allé skal rives ned, og jorden skal renses.

Her skal boligtårnet med dagligvarebutikken opføres.

Illustration af punkthuset som kommer til at rumme 20 lejligheder. Visualisering: Sweco Architects

Indkørsel til adgangsvejen Rosenhøj lukkes

Nedrivningsarbejdet kommer til at påvirke beboerne i Rosenhøj og nærområdet de kommende måneder.

Adgangsvejen Rosenhøj bliver af sikkerhedsmæssige årsager spærret ved Søndervangs Allé og Rosenhøj Vænge. I stedet er der omkørsel via Matildelundsvej. Der opstilles skilte, der viser vej for både bilister og fodgængere.

Kortet her viser, hvor der præcis bliver spærret samt omkørslen via Matildelundsvej (stiblet). Illustration: Århus Omegn

Adgangsvejen vil være lukket i nogle måneder og måske op til et halvt års tid, hvorefter den igen vil være åben, fortæller projektudvikler i KPC, Claus Høgild.

- Årsagen er, at den placering, som Rosenhøj har i dag, skal parallelforskydes lidt, så indkørslen fra Søndervangs Allé rykkes lidt længere ind i området.

- Det er det arbejde, som kommer til at give flest gener, for der er vi nødt til at lukke Rosenhøj helt af i en periode. Det er der nogle beboere, som vil være trætte af - det er klart - men det er det muliges kunst, siger han.

Claus Høgild understreger, at alle beboere kan komme ind til deres bolig, men at nogle skal tage en omvej.

- Man kan aldrig have en byggeplads, uden at nogen vil opleve gener af det, for der kommer støj og lastbiler og andre ting, men det vil minimeres ganske meget, lige så snart Rosenhøj er lagt om, siger Claus Høgild.

Adgang til torvet lukkes

Når adgangsvejen åbner igen, kommer der to separate byggepladser på området. En på hjørnet af Ringvej Syd og Søndervangs Allé, hvor OK-tanken ligger i dag, og en ved det gamle butikscenter.

Centerområdet skal rives ned, og der skal køres asfalt væk, så området bliver "nulstillet", inden KPC skal i gang med at bygge på ny.

Udover at Rosenhøj spærres i nogle perioder, skal bilister og gående også være opmærksomme på, at indkørslen til - og parkering på - torvet nedlægges. Adgangen til lægen bliver i den kommende tid via den tidligere busholdeplads på Matildelundsvej.

Illustration: Århus Omegn

Foruden omkørsel og nye trafikale ændringer må beboerne i området forvente, at byggearbejdet kan støje og støve, men de støjende aktiviteter må efter reglerne kun ske mellem klokken 07.00 og 18.00 på hverdage og klokken 07.00 og 14.00 på lørdage.

Hvis man har spørgsmål til byggearbejdet, kan KPC kontaktes på herning@kpc.dk.

- Derudover er der en byggepladsledelse på området, som man kan henvende sig til, siger Claus Høgild.

Torben Aastrup har boet i Grøfthøjparken i Viby siden 1978. Dengang var det som at bo på landet, men samtidig tæt på byen, fortæller han. Foto: Privat

Det bedste og det værste ved Viby: Torben ønsker sig flere steder at krydse jernbanen og motorvejen

- Jeg er gammel vandringsmand, så jeg vil gerne kunne variere ruterne, når jeg går eller cykler i terrænet. Der indskrænker motorvejen og jernbanen mulighederne enormt. Det havde været lækkert, hvis der var flere steder, man kunne komme på tværs.

Sådan siger 75-årige Torben Aastrup, som har boet i Grøfthøjparken siden 1978. Han elsker, at Viby er så tæt på centrum af Aarhus og det naturskønne område ved Brabrandssøen.

Men han bekymrer sig for trafikken og støjen i bydelen og ønsker sig flere steder at komme på tværs af de store færdselsårer.

Torben Aastrup bor i Grøfthøjparken, og han elsker at gå ture i lokalområdet og forny sine ruter. Men jernbanen og motorvejen sætter sine begrænsninger i forhold til, hvordan man kan bevæge sig. Det er ærgerligt, mener den mangeårige vibygenser, som fortæller om det bedste og det værste ved Viby.

75 år, tidligere chef i personaleafdelingen i Socialforvaltningen i Aarhus Kommune

Hvornår flyttede du til Viby og hvorfor?

- Jeg har boet i Viby siden 1978. Jeg er opvokset i Aarhus, og som voksen flyttede jeg med min familie til Hinnerup, hvor vi boede i tre år. Men transporten til mit arbejde i Aarhus blev for lang, og derfor ledte vi efter en bolig i cykelafstand til byen.

- Det blev i Viby, hvor vi købte et splinternyt hus i Grøfthøjparken. Dengang var der marker 200 meter fra vores hus, hvor man høstede korn. Det så meget anderledes ud end i dag. Vi var ude på landet og alligevel kun syv kilometer fra centrum. Så der er sket meget på de år.

Har du et yndlingssted i Viby?

- Jeg holder rigtig meget af at komme ved Brabrand Sø og hele området omkring Døde Å og Høskoven. Vi både går og cykler i området og oplever naturen. Det er unikt, at det ikke er blevet lavet til villagrunde, og at man har Brabrandstien, der løber hele vejen rundt om søerne.

Hvad er det bedste ved Viby?

- Styrken ved Viby er, at det er en forstad, som ligger så tæt på centrum af Aarhus. Man er uden for storbyen og alligevel tæt på. Jeg har en gang i mellem gået ind til midtbyen, selv om afstanden måske lige er i overkanten til at gøre det.

Hvad bekymrer dig?

- Vibys akilleshæl er de store veje og jernbanen. Det giver støj, og særligt motorvejsstøjen er blevet værre gennem årene.

- Men de store veje gør det også besværligt at komme ud i terrænet. Der er ikke ret mange steder, man kan krydse motorvejen, og jernbanen har samme problem. Hvis vi skal bevæge os fra Grøfthøjparken til Marselisborgskovene, kan man krydse ved Ringvej Syd, to områder i industrikvarteret og ved Viby St. Så man kan godt komme på tværs, men jeg er gammel vandringsmand og lidt en connaisseur på den måde, så jeg vil gerne kunne variere ruterne, når jeg går eller cykler i terrænet. Der indskrænker motorvejen og jernbanen mulighederne enormt. Det havde været lækkert, hvis der var flere steder, man kunne komme på tværs.

Har du en bøn til byrådet?

- At gøre noget ved trafikken. Det er et større og større problem i Viby, fordi man har de store veje, der skærer igennem byen. Reelt har man intet gjort for at begrænse trafikken ind til centrum, som er medvirkende til, at vi har så meget trafik igennem Viby.

- Jeg mener, at man bliver nødt til tage fat om nældens rod: Nemlig, at der er så mange, der vælger bilen. For mig er det helt vanvittigt, at man kører i sin bil fra Viby og parkerer inde i Sallings parkeringshus for at købe et par strømper.

- Jeg synes, at man burde give cyklisterne bedre forhold og udbygge den kollektive transport, så biltrafik inden for Ringgaden bliver undtagelsen, der bekræfter reglen.

Politiet gransker overvågning i drabssag, Stavtrup Byfest vender tilbage, og Sankt Hans-bålet tændes

Her kommer ugens korte nyhedsoverblik.

Politiet gransker overvågningsvideoer i drabssag fra Viby

Her ses den formodede gerningsmand affyre skud mod OK-tanken på Søndervangs Allé i Viby natten til tirsdag den 8. marts. Foto: Østjyllands Politi

Østjyllands Politi gennemgår for tiden store mængder overvågningsmateriale og bruger retsantropologi i forsøget på at identificere den mulige gerningsmand bag drabet på den 21-årige Søren Koch, som blev fundet skuddræbt i sin bil nær OK-tanken ved Rosenhøj i marts.

Det skriver JP Aarhus.

Sagen er enormt kompleks, men Østjyllands Politi håber fortsat at finde de ansvarlige, siger direktør Kirsten Dyrman.

- Vi bruger blandt andet tid på at gennemgå en meget lang række videoovervågningskameraer for at finde ud af, hvordan bilen, som fragtede gerningsmanden, kom til stedet og videre til, hvor den blev brændt af. 

- Vi har offentliggjort videoovervågning, hvor man kan se personen, der skyder, og vi undersøger, om vi på baggrund af opmålinger og retsantropologi kan identificere ham ved måden, han går, står og ser ud på, siger Kirsten Dyrman ifølge JP Aarhus. 

Politidirektøren håber fortsat, at nogen med viden vil stille sig frem og fortælle noget.

Stavtrup Byfest vender tilbage

Fællesspisning og musik ved Højvangsskolen efter en dag med masser af aktiviteter. Foto: Thomas Uth

Lørdag var der byfest i Stavtrup, og det var så stor en succes, at byfesten vender tilbage igen næste år. Det fortæller medlem af eventgruppen Thomas Uth.

Datoen bliver den 17. juni 2023.

- Om det bliver fuldstændig samme format eller noget andet, tør jeg ikke at sige, men der kommer et lignende arrangement næste år, og vi glæder os, siger Thomas Uth.

Lørdagens byfest sluttede med fælles aftensmad ved Højvangskolen, hvor der var omkring 250-300 deltagere.

Thomas Uth glæder sig over den store opbakning - dels fra deltagerne, men også fra de mange frivillige, som har hjulpet til med at stable byfesten på benene.

- Foruden os i eventgruppen har der været rigtig mange involverede både fra idrætsforeningen, outdoor, spejderne, musikere og mange andre, som har bidraget til, at dagen blev som den blev. Det har været virkelig fedt at mærke, siger han.

Viby Gymnasium flagede for nedrivning

Onsdag rykkede de første håndværkere ind i området omkring Rosenhøj for at spærre af til den kommende nedrivning i området. Foto: Anne Birgitte Bjerrum

På Viby Gymnasium hejste de onsdag flaget i anledning af, at ejendomsselskabet KPC kørte de første håndværkere ind og begyndte at afspærre området på den anden side af Søndervangs Allé.

Her skal KPC i de kommende måneder rive bygninger ned, herunder OK-tanken, vaskehallen og det gamle butikscenter, for at gøre plads til at opføre moderne rækkehuse, etageboliger, grønne torveområder og et boligtårn i seks etager med en stor Netto i stueetagen.

Sidstnævnte skal opføres på hjørnet af Søndervangs Allé og Ringvej Syd, hvor OK-tanken ligger i dag. Tanken er, at boligtårnet skal fungere som et slags vartegn for Viby Syd.

Rektor på Viby Gymnasium, Lone Sandholdt, siger:

- Vi glæder os til, at der kommer et torv med liv og et flot vartegn, når man kommer ind ad Søndervangs Allé. Vi synes, at det er en opgradering af lokalområdet på en meget synlig måde, og vi glæder os rigtig meget til at følge med i byggearbejdet.

Her kan du se Sankt Hans-bål

Der bliver arrangeret Sankt Hans-fester i Viby og Stavtrup. Foto: Privat

Torsdag den 23. juni er der Sankt Hans, og i Viby og Stavtrup er der rig mulighed for at se bål.

Ravnsbjergkirken i Viby holder Sankt Hans-arrangement på kirkepladsen, hvor bålet tændes 17.30, og der synges midsommervise og andre fællessange. Der er grillpølser og brød til alle og mulighed for at bage snobrød. Tilmeld dig på kontakt@ravnsbjergkirken.dk.

I Viby Kirke fejres midsommeren med bål i sognegårdens have på Grundtvigsvej 4 fra klokken 19.00. Sognepræst Henrik Søgaard Michkelsen holder båltale. Efter talen er der kaffe i sognegården, og udenfor kan man bage snobrød og købe øl, vand og pølser.

I Fredenskirken afholdes årets Sankt Hans-fest på plænen foran kirken. Klokken 18.00 tænder FDF-Fredensvang bål på bålpladsen, hvor børn er velkomne til at lave pandekager. Klokken 19.30 holder sognepræst Christina Laursen årets båltale, og efterfølgende synges midsommervisen.

I Stavtrup arrangerer Stavtrup Outdoor bålhygge ved shelterne ved tennisbanerne. Bålet tændes klokken 17.00, hvor der er midsommervise, og efterfølgende kan man spise eget medbragt aftensmad. Se mere her.