Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Vicky Henneberg (tv) og Karina Trosborg har begge oplevet, hvor svært det kan være at få en plads til sit barn i en af Stavtrups otte daginstitutioner. Foto: Kristine Dam Johansen

Lang ventetid til en vuggestueplads i Stavtrup

- Jeg ved godt, at kommunen ikke kan trylle med pladserne, men det gør det ikke mindre besværligt for os alle sammen.

Med de ord indkapsler Karina Trosborg fra Stavtrup rimelig præcist den situation, som rigtig mange forældre i byen oplever for tiden: At det er svært at få en plads til sit barn i en af Stavtrups otte daginstitutioner - inklusive dagplejen. Og det skaber frustrationer. Bøvl. Og rigtig meget uvished for forældrene.

For stikker man hovedet ind i en tilfældig vuggestue i Stavtrup, vil man for tiden opleve, at der næppe er plads til flere solhatte og sandaler i garderoberne, og at højstolene rundt om bordene er fyldt med børn, når der bliver serveret frugt om formiddagen.

Sagt på en anden måde: Samtlige institutioner i Stavtrup Dagtilbud er pt. fyldt op med det maksimale antal børn. Samtidig går mange forældre rundt i byen med klapvogne og håber, at der snart bliver plads til deres barn. Men det kan være svært. Der er mange børn på venteliste, og særligt mange børn med ældre søskende i institutionerne, som på trods af søskendegaranti alligevel har svært ved at få en plads.

Det betyder, at nogle forældre helt dropper at få deres barn passet i Stavtrup – som for eksempel Karina Trosborg, der hver dag cykler med sin søn Viktor til midtbyen otte kilometer hver vej. Andre forældre må vente til deres børn er over et år, før de får en plads. Det er tilfældet for Vicky Henneberg, som har været nødt til at tage ekstra selvbetalt ferie, da hendes barsel udløb, for at vente på en plads til sin datter.

Derfor spørger jeg pladsanvisningen, hvad de vil råde forældre i lignende situationer til at gøre. Og så er den gode nyhed, at noget kan tyde på, at der bliver bedre plads i institutionerne om nogle år. Det ser nemlig ud til, at der om fem år vil være markant færre små børn i Stavtrup.

I de kommende uger vil der også være væsentligt færre afgange med bussen og letbanen. Så det kan være en rigtig god idé at tjekke, hvornår den går. Midttrafik har nemlig sat deres sommerkøreplan i gang, og jeg vil forsøge at give dig et overblik over ruterne igennem Viby og Stavtrup.

God læselyst.

Billede af Kristine Dam Johansen
Billede af skribentens underskrift Kristine Dam Johansen Journalist
Karina Trosborg fra Stavtrup regnede med, at hun kunne få en plads til sin søn i Børnehøjen, hvor hendes datter også går, og hvor der er søskendegaranti. Men det kunne ikke lade sig gøre. Foto: Kristine Dam Johansen

Pres på daginstitutioner i Stavtrup sætter forældre i dilemma: Hvornår kan jeg forvente at få en plads til mit barn?

Det kan være svært at få passet sit barn i vuggestue eller dagpleje i Stavtrup.

Lige nu er kapaciteten i samtlige institutioner i Stavtrup Dagtilbud fyldt op. Det tæller Børnehøjen, Vestermarken, Dagplejen, Klokkeskoven, Kælkebakken, Snurretoppen, Paletten og Søskrænten.

Samtidig er der mange børn, der står på venteliste, og det gælder særligt børn, der har ældre søskende i institutionerne.

Presset på daginstitutionerne sætter mange forældre i et svært dilemma: Skal vi have is i maven og vente på en plads i Stavtrup, uden at vide hvornår den kommer – eller takke ja til en plads i for eksempel Viby eller Hasselager og køre med vores barn i stedet for?

Nogle forældre vælger det første, mens andre kører så langt som til midtbyen for at få passet deres børn.

Pladsanvisningen råder forældre i Stavtrup til at skrive deres børn op til de institutioner, de mest ønsker sig – også selv om det kan være svært at få plads.

Mange forældre har svært ved at få en institutionsplads til deres børn i Stavtrup, hvor vuggestuerne og dagplejerne er fyldt op, og mange børn står på venteliste. Presset betyder, at nogle forældre må køre til eksempelvis midtbyen for at hente og bringe deres børn. Vi har spurgt pladsanvisningen, hvad man som forælder i Stavtrup skal stille op.

Når Karina Trosborg fra Stavtrup skal aflevere sine to børn i institution om morgenen, er afstandene meget forskellige.

Hendes datter bliver afleveret i børnehaven Børnehøjen, fem minutter på cykel fra familiens hjem på Ormslevvej. Men når lillebror Viktor på knap et år skal afleveres, skal Karina Trosborg ud på en væsentlig længere tur.

Siden maj har hun cyklet med sin søn i familiens ladcykel til vuggestuen Ny Vimmerby i centrum af Aarhus - otte kilometer frem og tilbage for at hente og bringe ham. Og det var langt fra det scenarie, Karina Trosborg havde forestillet sig, da hun i sin tid skrev Viktor op til pasning.

Allerede dagen efter, han blev født, skrev Karina Trosborg sin dreng op til en række institutioner i Stavtrup med førsteprioritet i Børnehøjen, hvor hans storesøster går, og hvor der er søskendegaranti.

Men et par måneder før den 1. juni 2022, hvor den dengang 10 måneder gamle Viktor efter planen skulle starte, ringede hun til pladsanvisningen og fik en rimelig klar besked:

- Medarbejderen fortalte mig, at jeg på det tidspunkt ikke skulle være optimistisk for at få en plads i Stavtrup overhovedet i 2022 – heller ikke i de andre institutioner i byen, siger hun.

Karina Trosborg fik at vide, at selv om der er søskendegaranti i Børnehøjen, var der, da Viktor skulle starte, kun tre pladser ledige, og seks børn stod i kø – hvoraf flere også havde søskendegaranti.

- Jeg tænkte: ”Hvad gør vi så?”. Jeg er selvstændig og har ikke ekstra barsel eller ferie tilgængelig, så det var nødvendigt for mig at kunne starte på arbejde som planlagt i midten af juni, siger hun.

Mange søskendebørn på venteliste

Derfor har familien fra Stavtrup valgt at takke ja til en vuggestueplads i midtbyen. Og de er ikke de eneste, der mærker, at der er pres på institutionerne.

Ifølge Børn og Unge i Aarhus Kommune er kapaciteten i samtlige institutioner i Stavtrup Dagtilbud pt. fyldt op. Det tæller Børnehøjen, Vestermarken, Dagplejen, Klokkeskoven, Kælkebakken, Snurretoppen, Paletten og Søskrænten.

Samtidig er der mange børn, der står på venteliste, og det gælder særligt børn, der har ældre søskende i institutionerne.

Jeg synes, det er frustrerende. Stavtrup er en forholdsvis lille by, selv om den er vokset meget, og der er syv institutioner, og så kan man alligevel ikke få en plads, før ens barn er over et år

Vicky Henneberg

Børn og Unge oplyser til Viby-StavtrupLIV, at de ikke kan give indsigt i de enkelte ventelister, blandt andet fordi de er cpr-baserede, og det vil være for krævende at anonymisere dem.

Børn og Unge har ikke ønsket at stille op til et mundtligt interview, men skriver i en mail:

- Pt. er ventelisterne til institutionerne i Stavtrup Dagtilbud ikke længere end ventelisterne til institutioner eller dagpleje i andre dagtilbud eller distrikter. Der er dog mange søskende på venteliste til Stavtrup Dagtilbud, og det er umiddelbart ikke muligt at hjælpe disse børn, da der ikke bliver tilsvarende antal pladser ledige.

- Da søskendebørn prioriteres højere på ventelisterne end børn uden søskende i den ønskede institution eller dagpleje, betyder det, at børn uden søskende vil opleve, at det er vanskeligt at få plads i Stavtrup Dagtilbud.

Sådan fordeles institutionspladserne

Pladserne til dagtilbud fordeles efter Byrådets anvisningsregler:

1) Børn med særlige behov - børnene bliver vurderet af PPR

2) Børn, der er indskrevet i et obligatorisk læringstilbud i den ønskede institution, og som ønsker at blive indskrevet i et almindeligt dagtilbud

3) Børn med søskende i samme institution eller dagpleje

4) Det barn, der først er skrevet op til en garantiplads i sit anvisningsdistrikt

5) Det barn, der først er skrevet op til en garantiplads i sit eget garantidistrikt

6) Det barn, der først er skrevet op til en garantiplads fra andre garantidistrikter

7) Det barn, der har stået længst tid på ventelisten til en plads, også selvom barnet har en plads i forvejen

Pladsanvisningen skal i øvrigt tage højde for, at der maksimalt må være 30 procent børn bosat i de udsatte områder i de enkelte institutioner. Samt at børn, der skal gå i et obligatorisk læringstilbud, skal have en plads, inden der anvises plads efter ventelisten.

Kilde: Aarhus Kommune

Aarhus Kommune

Må tage ekstra ferie for at vente på en plads

Det sidste har Vicky Henneberg mærket. Hun har kun ét barn, og i november skrev hun sin datter op til fem institutioner i Stavtrup, som er det maksimale, man kan ønske, og satte sin behovsdato til den 1. juni 2022.

- Men da jeg snakkede med pladsanvisningen, kunne jeg godt høre, at det var umuligt. Medarbejderen fik mig overtalt til at ændre behovsdatoen til den 1. august, fordi det ikke var realistisk, at min datter kunne starte før. Hun fortalte, at der på det tidspunkt kun var to pladser ledige i hele Stavtrup, som ikke gik til søskendebørn, fortæller hun.

Vicky Henneberg skrev sin datter op til pasning i Stavtrup, da hun var fire måneder, som er det tidligste tidspunkt, man kan skrive sit barn op. - Jeg var ligeglad, hvilken institution jeg fik, bare jeg fik en, siger Vicky Henneberg, men det viste sig at blive svært. Foto: Kristine Dam Johansen

Vicky Henneberg er solomor og har planlagt at starte på arbejde den 15. august. Hendes barsel sluttede den 20. juni, og siden har hun holdt ferie for at kunne passe sin datter.

- Pladsanvisningen blev ved med at spørge: Kan du vente med en plads til den 1. eller 15. september? Men det kan jeg ikke. Jeg skal starte på arbejde, siger hun.

Det er nu lykkedes Vicky Henneberg at få en plads til sin datter i Stavtrup med start den 16. august.

Hun har været nødt til at tage ekstra selvbetalte fridage for at have tid til indkøring af sin datter, som vil være knap 13 måneder, når hun starter i institution.

- Jeg synes, det er frustrerende. Stavtrup er en forholdsvis lille by, selv om den er vokset meget, og der er syv institutioner, og så kan man alligevel ikke få en plads, før ens barn er over et år. Jeg har mange veninder, der har sendt deres børn afsted, da de var ni måneder, men det virker ikke til, at det overhovedet er muligt i Stavtrup, siger hun.

Dilemma: Vente på en plads eller køre efter en?

I Aarhus Kommune er systemet sådan, at alle forældre er garanteret pasning til deres barn inden for tre måneder, efter barnet er skrevet op. Men ikke nødvendigvis i den by eller bydel, hvor man bor.

Pasningsgarantien gælder inden for det såkaldte garantidistrikt, man tilhører. Forældre i Stavtrup tilhører garantidistriktet Skanderborgvej, som går fra Kolt-Hasselager i vest til det inderste Viby i øst.

Den røde linje omkranser garantidistriktet Skanderborgvej, som Stavtrup hører under. Kort: Aarhus Kommune

Børn, der ikke kan få deres ønske opfyldt til en plads i Stavtrup, tilbydes altså i stedet plads i de omkringliggende dagtilbud, for eksempel i Hasselager eller Viby.

Og ser man på tallene, er der nogle forældre, der vælger den løsning.

Ifølge kommunens tal passes 17 ud af 189 børn i vuggestuealderen fra Højvang lige nu i andre kommunale dagtilbudsafdelinger end Stavtrup, heriblandt i Viby, Holme-Rundhøj, Frederiksbjerg og midtbyen.

Det skal dog siges, at kommunen ikke ved, om forældrene kører deres børn til et andet pasningstilbud af nød, fordi de ikke kan få en plads i Stavtrup, eller om forældrene selv har valgt en institution et andet sted i kommunen.

Men når der er pres på institutionerne det sted, man bor, er mange forældre efterladt i et dilemma: Skal vi have is i maven og vente, til der kommer en plads lokalt – uden at vide præcis hvornår det bliver? Eller skal vi sige ja til en garantiplads og risikere at skulle køre med vores barn?

Følger der en masse bøvl med?

For Karina Trosborgs vedkommende kunne hun have takket ja til en garantiplads og fået en plads til sin søn Viktor – eventuelt i Viby eller Hasselager. Hun har selv valgt at cykle med ham til midtbyen hver dag.

- Vi valgte det, fordi det er en institution, vi kender, fordi vores datter har gået der, og den ligger tæt på mit arbejde. Samtidig vidste jeg, at der ikke er lige så meget pres på i midtbyen, så vi forholdsvis hurtigt kunne få en plads, forklarer hun.

Karina Trosborg og hendes mand har investeret i en god ladcykel, så de kan cykle med Viktor til midtbyen hver dag. Foto: Kristine Dam Johansen

Men hun havde foretrukket en plads i Stavtrup.

- Det var fint nok for mig at få beskeden om, at der er pres på i Stavtrup, så vi kunne tage en beslutning ud fra det. Men alt det bøvl, der følger med, kommer nu. Jeg har været i gang med en rigtig lang og svær indkøring i institutionen i midtbyen, så hvis jeg får en plads i Børnehøjen til efteråret, er jeg i tvivl, om jeg vil takke ja. Det betyder, at vi skal flytte vores dreng til en ny institution, og jeg skal i gang med en ny indkøring, og kommer der så en masse bøvl på bagkant af det?

- Jeg ved godt, at kommunen ikke kan trylle med pladserne, og jeg er rationel nok til at forstå, at det kan være udfordrende. Men det gør det ikke mindre besværligt for os alle sammen. Min mand og jeg har fleksible arbejdstider, som gør det muligt for os at få det til at gå op, men jeg kan sagtens se, at det kan være sværere for andre familier at få puslespillet til at gå op.

Hvad skal man stille op som forælder?

Viby-StavtrupLIV ville gerne have lavet et mundtligt interview med pladsanvisningen under Børn og Unge om, hvad man som forælder i Stavtrup skal stille op, hvis man har et barn på venteliste eller snart skal skrive sit barn op til pasning.

De har ikke ønsket at stille op, men svarer i stedet skriftligt på følgende spørgsmål:

Hvad vil I sige til de forældre, der lige nu har deres børn på venteliste i Stavtrup Dagtilbud og ikke ved, hvornår de kan få en plads? Mange forældre er efterladt i stor uvished og har svært ved at planlægge deres familie- og arbejdsliv, når de ikke ved, hvornår der kommer en plads.

- Aarhus Kommune har pasningsgaranti, og man er altid sikret tilbud om en alderssvarende plads inden for tre måneder efter, barnet er skrevet op. Hvis man har skrevet sit barn rettidigt op, er man med andre ord også garanteret et pladstilbud til ens behovsdato.

- Det er naturligvis op til familierne selv, om de vælger at tage imod den tilbudte plads, så de for eksempel kan komme tilbage til deres arbejdsliv, eller om de ønsker at vente på en mere lokal plads. Ved Pladsanvisningen går vi i gang med anvisningen cirka to måneder før barnets behovsdato, og vi tilstræber os altid på at have sendt et tilbud afsted senest én måned før familiens behovsdato.

Hvad vil jeres råd være til forældre i Stavtrup, der står over for at skrive deres første barn eller en søskende op til pasning? Skal man indstille sig på, at det kan være svært at få plads i Stavtrup Dagtilbud og kigge mod andre dagtilbud eller distrikter?

- Som tidligere nævnt er der mange søskende på ventelisten til en plads i Stavtrup, men der er ikke særlig mange pladser, som bliver ledige. Nogle familier vil opleve at få tilbudt plads i Stavtrup, mens andre bliver tilbudt plads længere væk – oftest i Viby. Hvis familierne ønsker andre alternativer end Stavtrup og Viby, er de velkommen til at kontakte Pladsanvisningen med deres ønsker.

- Ved Pladsanvisningen vil vi dog altid opfordre forældre til at skrive sig op til deres ønskeinstitutioner, da det er dem, vi bruger som grundlag for anvisningen. Man skal derfor ikke bruge sine ønsker på institutioner, som man reelt ikke ønsker sig. Hvis det ikke er muligt at tilbyde en plads i et af barnets ønsker, tilbydes barnet i stedet en anden plads så tæt på hjemmet, som det kan lade sig gøre, hvilket desværre for nogle kan være længere væk end Stavtrup.

Antallet af små børn i vuggestue- og børnehavealderen forventes at falde markant i Stavtrup de kommende år, viser prognose fra Aarhus Kommune. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Lige nu er der pladsmangel i vuggestuerne: Men der bliver markant færre små børn i Stavtrup de kommende år

Lige nu er der pres på vuggestuerne og dagplejen i Stavtrup, men kigger man i krystalkuglen, bliver der formentlig mere plads i institutionerne de kommende år.

Ifølge Aarhus Kommunes såkaldte småbørnsprognose vil antallet af små børn fra 0-3 år i Stavtrup nemlig falde fra 240 børn i dag til 147 børn i 2027. Det er det største forventede fald i hele kommunen. Samtidig vil antallet af børn i børnehavealderen falde.

Men det betyder ikke nødvendigvis, at kommunen så vil begynde at lukke institutioner. Det afhænger blandt andet af, om de enkelte vuggestuer og dagplejere begynder at mærke en faldende efterspørgsel.

Frem mod 2027 vil antallet af børn fra 0 til 3 år i Stavtrup og Ormslev falde, og det samme gælder børn i børnehavealderen, viser tal fra Aarhus Kommune.

I Stavtrup skal man ikke lede længe efter små børn, der rutsjer, griner og spæner rundt på legepladser i byens vuggestuer og børnehaver.

Efter byen er vokset markant de seneste år, er der også kommet masser af børn til, og lige nu er der ifølge Aarhus Kommune helt fyldt op i institutionerne i Stavtrup Dagtilbud, og mange børn står på venteliste til en plads.

Det rejser spørgsmålet, om det er på tide at sikre endnu flere institutionspladser i byen?

Den slags vurderinger bliver løbende taget op i afdelingen for Børn og Unge.

Men før det kan komme på tale at øge kapaciteten i et område, skal Børn og Unge kunne se, at der ikke bare mangler pladser lige nu og her, men også i fremtiden, forklarer fuldmægtig i planlægningsafdelingen Tinne Grangaard Nyby.

- Før vi laver en indstilling til byrådet om at øge kapaciteten, skal vi kunne dokumentere, at der er et aktuelt behov, og at det behov forventes at være vedvarende både på fem og 10 års sigt, siger hun.

Største fald i kommunen

Og tager man de lange briller på, viser Aarhus Kommunes såkaldte småbørnsprognose faktisk, at der kommer til at være væsentligt færre små børn i Stavtrup-området i de kommende år.

Ifølge prognosen er der i dag 240 børn i 0-3-års alderen inden for skoledistriktet Højvang.

Om fem år forventer kommunen, at det tal vil falde til 147. Altså vil der være 92 færre børn i vuggestue og dagplejealderen frem mod 2027.

Antallet af små børn i Stavtrup bliver mindre de kommende år. Graf: Aarhus Kommunes småbørnsprognose

Samtidig vil der være 71 færre børn i børnehavealderen – et fald fra 299 børn i dag til 228 børn i 2027.

Sammenligner man med de andre skoledistrikter i Aarhus Kommune, er det det største forventede fald i antallet af børn fra 0-3 år sammenlignet med andre distrikter.

Blandt børnehavebørn er faldet dog større i Skødstrup, Lystrup-Elsted og Åby-Gammelgård.

Betyder ikke lukning af institutioner

Betyder det så omvendt, at Stavtrup kan se frem til, at der skal lukkes daginstitutioner i fremtiden? Ikke nødvendigvis, siger Tinne Grangaard Nyby.

- Inden vi vurderer, om vi skal ændre noget, kigger vi blandt andet på ind- og udpendling mellem de forskellige anvisnings- og garantidistrikter.

Om småbørnsprognosen

  • Småbørnsprognosen bruges til at vurdere, hvor der potentielt bliver brug for flere eller færre daginstitutionspladser i de kommende år inden for de enkelte anvisnings- og garantidistrikter.
  • Småbørnsprognosen er lavet på baggrund af den befolkningsprognose, som Aarhus Kommune udarbejder.
  • Befolkningsprognosen bliver lavet på baggrund af historik for de seneste tre år.
  • Der tages højde for udviklingen i indbyggertallet, til- og fraflytninger, dødelighed og fertilitet, altså hvor mange kvinder der er i den fødedygtige alder.
  • Befolkningsprognosen tager også højde for, hvor der bygges nye boliger, og hvilken type boliger der bygges.

Kilde: Fuldmægtig i Børn og Unge, Tinne Gravgaard Nyby

Fuldmægtig i Børn og Unge, Tinne Gravgaard Nyby

- Hvis vi for eksempel kan se, at der om nogle år er en høj udpendling, altså at mange forældre fra Højvang kører deres børn til eksempelvis Viby, fordi der ikke er pladser nok i Stavtrup, så kan det være, at vi i 2027 blot vil sige: Nu er der mulighed for at tilbyde alle i Højvang en lokal plads i Stavtrup, siger hun.

Derudover er det først, hvis daginstitutionerne i Stavtrup begynder at mærke en mindre efterspørgsel i fremtiden, at Børn og Unge vil overveje, om der skal gøres noget.

- Hvis efterspørgslen bliver mindre, og vi samtidig i småbørnsprognosen kan se, at der kommer færre små børn, så kan vi begynde at tale om, hvorvidt der skal justeres i kapaciteten. Men det kræver, at vi først kan mærke, at der er for meget plads ude i området, siger Tinne Grangaard Nyby.

Den nye sommerkøreplan betyder blandt andet, at bus 1A kører anderledes, end den plejer. Foto: Kim Haugaard/Jysk Fynske Medier

Færre busser og letbaneafgange de kommende uger: Få overblikket over sommerkøreplanen her

Hvis du vil undgå at komme for sent til bussen eller letbanen, kan det være en god idé at tjekke køreplanen en ekstra gang i de kommende fem uger.

Midttrafiks sommerkøreplan er nemlig trådt i kraft. Det betyder blandt andet, at A-busserne – herunder 1A, 4A og 6A – kun kører hvert kvarter og ikke hvert tiende minut som normalt.

På letbanen er der også færre afgange end normalt, og så begynder bus 200 at køre en ny rute, som skal give færre forsinkelser, håber Midttrafik.

Sommerkøreplanen varer frem til 6. august, hvorefter en ny normal køreplan træder i kraft.

Midttrafiks sommerkøreplan er trådt i kraft og varer de næste fem uger. Det betyder blandt andet, at A-busserne har færre afgange end normalt.

Sommerferien er over os, og det gælder også for den kollektive trafik.

Derfor kan det være en rigtig god idé at tjekke køreplanen eller Rejseplanen en ekstra gang, før du går ned til busstoppestedet eller letbanestationen, som du plejer.

Søndag trådte Midttrafiks sommerkøreplan i kraft, og det betyder blandt andet, at A-busserne, som for eksempel 1A, 4A og 6A, kun kører hvert kvarter i dagtimerne og ikke hvert tiende minut som normalt.

Flere af de mindre benyttede ruter har også færre afgange hen over sommeren, mens nogle blot kører på andre tidspunkter end normalt. Derfor er det en god idé at tjekke, hvornår bussen går, inden du går hjemmefra.

Se køreplanen for bus 11, der kører igennem Stavtrup, her.

Se køreplanen for bus 14, som kører til Grøfthøj, her.

Ny rute til bus 200

Der kommer også ændringer for bus 200, som blandt andet kører igennem Viby. Bussen ændrer rute, så den fremover får lov at køre fra Viby Torv til Park Allé og Kloster Torv og ikke via Kystvejen og rutebilstationen som tidligere. Det skulle gerne resultere i færre forsinkelser på ruten, håber Midttrafik.

Der bliver samtidig fri ind- og udstigning ad alle døre, så bussen kan komme hurtigt videre fra stoppestederne, og man skal ikke længere vise billet eller kort til chaufføren, når man stiger på bussen. I stedet bliver der gennemført billetkontroller.

Se bus 200’s sommerkøreplan her.

Ændringer på letbanen

Skal du med letbanen, skal du også være opmærksom på, at den kører anderledes de kommende uger.

På den indre strækning gennem midtbyen, hvor der i dagtimerne til hverdag kører otte afgange hver vej, vil der være seks afgange.

Samtidig vil der kun være to tog i timen i begge retninger på Odderbanen, idet de afgange, der ellers begynder eller slutter i Mårslet, er indstillet henover sommeren, skriver Århus Stiftstidende.

Se sommerkøreplanen for letbanen her.

Sommerkøreplanerne varer til og med den 6. august, men allerede herefter skal passagererne igen være opmærksomme. Sommerkøreplanerne erstattes nemlig af nye normale køreplaner fra og med den 7. august.