Tjener du mere end den gennemsnitlige vibygenser, og hvem stemmer dine naboer på? Her er tallene, der kan gøre dig klogere på Viby
Hvis man skulle fortælle den helt korte historie om Viby, kunne man sige følgende:
Der bor 31.466 indbyggere, og fordelingen af mænd og kvinder er præcis ens – 50 procent.
Kaster man et blik på aldersfordelingen, er der en overvægt af beboere mellem 30 og 66 år, men fordelt på de enkelte årgange er der flest 24-årige.
Langt de fleste vibygensere har dansk oprindelse, men der er også en del indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande.
Socialdemokratiet er det parti, der har bedst fat i vælgerne, og i fremtiden kommer der til at bo væsentlig flere inden for Vestergårdsskolens skoledistrikt.
Skolernes karaktergennemsnit ligger både over og under gennemsnittet for resten af landet og Aarhus.
Lige meget om du har boet i Viby i mange år eller lige er flyttet til, så har du helt sikkert dannet dig et indtryk af, hvad bydelen er for et sted. Hvilken type mennesker, der bor her, og hvordan de forskellige kvarterer er i forhold til hinanden.
Tal og data kan hjælpe med at fortælle historien om Viby, og hvordan bydelen kommer til at se ud i fremtiden. Ikke den fulde sandhed, men en del af den.
Så lad os dykke ned i de tal, der kan gøre os klogere.
Hvem er vibygenserne?
Ifølge statistikbanken Aarhus i Tal bor der 31.466 indbyggere i Viby per 1. april 2022, hvis man ser bort fra Stavtrup og Ormslev.
Ser man på fordelingen af mænd og kvinder, er der helt præcist 50 procent af hvert køn.
Kaster man derimod et blik på aldersfordelingen, er der en overvægt af beboere mellem 30 og 66 år, og den næststørste aldersgruppe er unge mellem 18 og 29 år.
Spurgte man en tilfældig vibygenser på gaden, hvor gammel han eller hun er, ville der dog være størst chance for at støde ind i en 24-årig. Fordelt på de enkelte fødselsår er de 24-årige den største aldersgruppe med henholdsvis 442 kvinder og 500 mænd.
Til gengæld er der ingen i Viby, der har rundet 100 år, men flere er meget tæt på milepælen. De ældste er fem personer på 99 år.
Ser man på vibygensernes oprindelse har langt de fleste beboere en dansk baggrund. Det drejer sig om 23.375 personer.
Men der er også en del indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande. Nærmere bestemt 6103 personer. Derudover er der en mindre gruppe indvandrere og efterkommere fra vestlige lande.
Hvor kommer der til at bo flere om 10 år?
Der er mange store byggeprojekter på tegnebrættet rundt omkring i Viby, og mange nye boliger vil skyde op i de kommende år.
Og ser man på den befolkningsprognose, som Aarhus Kommune laver hvert år, er der særligt ét område, som kommer til at huse flere fremover. Nemlig Vestergårdsskolens skoledistrikt.
Her kommer der ifølge prognosen til at være 1777 flere indbyggere frem mod 2032. Det svarer til en stigning på 23 procent, og kommunen forventer særligt en stigning blandt de 18-29 årige.
I Søndervangsskolens skoledistrikt forventes en mindre stigning på 417 flere indbyggere i 2032, mens der i Rosenvangsskolens og Viby Skoles skoledistrikt forventes et mindre fald på henholdsvis 543 og 134 færre indbyggere i 2032.
Ser man på Aarhus Kommunes småbørns- og skoleprognose kan man se, at antallet af børn i Viby kommer til at ligge på nogenlunde samme niveau om fem år, som det gør i dag.
Der vil dog komme væsentlig flere små børn i Vestergårdsskolens distrikt. Nærmere bestemt 92 flere børn mellem 0 og 3 år, hvilket svarer til en stigning på 47 procent.
Indkomst: Så meget tjener en beboer i Viby
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd udarbejdede sidste år en stor kortlægning af indkomstniveauet i Danmark, som også tæller de tre sogne Viby, Ravnsbjerg og Fredens Sogn.
Kaster man et blik på resultaterne, kan man først og fremmest se, at den gennemsnitlige indkomst blandt borgerne i Viby Sogn og Ravnsbjerg Sogn ligger nogenlunde på samme niveau som de andre sogne i periferien af Aarhus midtby.
Den årlige gennemsnitlige indkomst i Viby Sogn, inklusiv ledige, studerende og pensionister, ligger på 312.312 kroner, mens den i Ravnsbjerg Sogn er lidt lavere med 284.856 kroner.
Gennemsnitsindkomsten i de to områder ligger dog et godt stykke under de rigeste områder omkring Aarhus, som er Risskov og Skåde.
Dem ligger Fredens Sogn dog lige i hælene af.
Den årlige gennemsnitlige indkomst i Fredens Sogn, som tæller Fredensvang og dele af Kongsvang, er på 436.080 kroner.
Boligtyper
Størstedelen af indbyggerne i Viby bor enten i ejerboliger eller private udlejningsboliger. Nærmere bestemt 20.573 personer, svarende til 65 procent af indbyggerne.
Resten af befolkningen bor i almene boliger, hvoraf nogle bor i "udsatte almene boliger". Det drejer sig om 4614 personer.
Det er Aarhus Kommune, som kategoriserer forskellige almene boligområder som udsatte baseret på en række parametre. I Viby tæller det blandt andet boligområder i Viby Syd.
Politisk overbevisning
Er folk i Viby overvejende røde eller blå, når det kommer til, hvilke partier, de stemmer på? Det helt korte svar er, at vibygenserne overvejende stemmer på Socialdemokratiet.
Til kommunalvalget i november 2021 blev Socialdemokratiet – på trods af en gedigen vælgerlussing - det suverænt største parti og fik tilsammen 3934 stemmer på de tre valgsteder Viby Hallen, Rosenvangskolen og Søndervangskolen.
Dermed er der langt ned til det næststørste parti, Det Konservative Folkeparti, som fik 1719 stemmer og oplevede stor fremgang til kommunalvalget.
Efter Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti var det Venstre, De Radikale, SF og Enhedslisten, der fik flest stemmer, og de fire partier ligger nogenlunde jævnbyrdigt.
Ser man på resultatet af det seneste folketingsvalg i 2019, var det Socialdemokratiet og Venstre, som blev de største partier i Viby.
Karaktergennemsnit på skolerne
Ser man på karaktergennemsnittet til 9. klasses afgangsprøve, er der både skoler, der ligger over og under gennemsnittet på landsplan og i resten af Aarhus.
På Rosenvangskolen var karaktergennemsnittet ved afgangsprøverne i 2021 på 8,4. Det er både over gennemsnittet på landsplan, som er på 7,8, og over gennemsnittet for hele Aarhus Kommune, som er på 8,1. Det viser tal fra Undervisningsministeriet.
På Viby Skole var karaktergennemsnittet ved afgangsprøverne i 2021 på 7,9. Det er lige over gennemsnittet på landsplan, men under gennemsnittet for Aarhus.
Anderledes ser det ud på Vestergårdsskolen, hvor gennemsnittet er væsentlig lavere på 5,8, og det samme er tilfældet på Søndervangskolen, hvor snittet var 6,2 ved afgangsprøverne i 2021.
Der er dog en række faktorer, der spiller ind på karaktergennemsnittet, og det er ikke alene et udtryk for, om en skole er god eller dårlig.
Find flere tal og informationer om skolerne her: