Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Peter Leth-Larsen

Hvorfor er der ingen bager i Viby, og hvordan kommer der flere specialbutikker til?

For nogle måneder siden fik jeg en henvendelse fra en læser, som skrev til mig med en undren.

Hvorfor er der ingen bager i Viby, lød det i mailen fra læseren, som for nylig er flyttet til Viby fra midtbyen og undrede sig over, at der i en bydel med 30.000 indbyggere ikke er en selvstændig bagerbutik, hvor man kan trisse ned lørdag morgen og købe fire skagenslapper og en snegl.

For at være helt ærligt, vidste jeg ikke helt, hvad jeg skulle svare. For umiddelbart har han jo ret. Det er er da underligt, og siden er jeg stødt på lignende spørgsmål fra mange andre, jeg har talt med.

Hvorfor er der ikke en blomsterforretning i Viby? Hvorfor har en slagter eller en ostehandel ikke slået sig ned, når der er så stort et lokalt marked og tilsyneladende ingen konkurrence? Er det supermarkerne, der har overtaget handlen? Er det nethandlen, der kvæler de små forretninger? Eller har Viby simpelthen ikke det rigtige byrum til at tiltrække små forretninger?

De spørgsmål har jeg derfor sat mig for at dykke ned i, for umiddelbart forstår jeg heller ikke, hvorfor der lige i Viby er så relativt mange kædeforretninger og omvendt så få specialforretninger. Særligt ikke, når man i Risskov, Højbjerg og på Trøjborg har velfungerende torveområder med fiskehandler og delikatesseforretninger, som ligger side om side med indkøbscentre og supermarkeder.

Og det er ikke for at sige, at små specialforretninger er bedre end etablerede kæder. Da jeg for nylig skrev om den planlagte udvidelse af Viby Centret og spurgte på Facebook, hvilke butikker, I synes, der mangler, kom der knap 300 kommentarer, hvor rigtig mange efterspurgte en HM, en Bog & Idé eller lignende.

Men der var også rigtig mange, der ikke ønskede flere kædeforretninger, men derimod savnede netop bagere, blomsterforretninger og ostehandlere. Så nu vil jeg undersøge, hvorfor de ikke er her, og hvad der skal til for, at de kommer. Og den gode nyhed er, at potentialet for flere specialforretninger er stort.

Potentialet for flere ladestandere til elbiler er åbenbart også større i Viby. I hvert fald hvis man spørger energiselskabet Clever. De har i hvert fald sat sig for at etablere 50 nye ladepladser i Viby, hvor man fremover kan svinge ind og få strøm på sin bil. Og de nye pladser bliver efter planen en kombination af almindelige ladepladser og såkaldte lynladepladser.

Og så er sommeren jo over os, og dermed også sommerferien. I hvert fald for mit vedkommende, og hvis du også er gået på ferie og læser det her nyhedsbrev fra sommerhuset, charterferien eller hængekøjen, så kan jeg til sidst tilbyde dig 10 minutters underholdning, som måske kan gøre dig klogere på dit lokalområde.

Jeg har nemlig begivet mig ud i at lave en hyggelig sommerquiz, hvor du kan teste din viden om Viby og Stavtrup og finde ud af, hvor godt du egentlig kender din by.

God fornøjelse.

Billede af Kristine Dam Johansen
Billede af skribentens underskrift Kristine Dam Johansen Journalist
Der har tidligere været flere blomsterbutikker i Viby, som nu er lukket. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Savner du en bager eller måske en blomsterhandel? Ifølge eksperter er der stort potentiale for flere specialforretninger i Viby

Viby har mange kædeforretninger, og en stor del af handlen er koncentreret omkring Viby Centret og Mega Syd. Til gengæld er der ikke mange specialforretninger og torveområder, som ellers lever i bedste velgående i Højbjerg, Risskov og på Trøjborg.

Årsagen er, at der ikke er nogle selvstændige bagere og slagtere, der har grebet chancen, for mulighederne er der i Viby, lyder det fra to detailhandelseksperter.

Hvis man vil skubbe på udviklingen og trække flere specialforretninger til kræver det, at lokale kræfter går sammen, og at Viby får en mere klar bymidte.

Viby kunne sagtens have et mere blandet butiksliv med flere specialforretninger, hvis man ville. Men det kræver, at Viby får en mere naturlig bymidte – og at engagerede lokale sætter sig for at arbejde for at trække flere butiksejere til området, mener to eksperter i detailhandel.

Forestil dig et scenarie: Det er lørdag. Du vil gerne købe en pose rundstykker til morgenmaden, en buket blomster til et vennepar, som du skal besøge senere, og en rød bøf til at smide på grillen om aftenen.

Hvor går du hen?

I Viby vil svaret for de fleste formentlig være supermarkedet. Viby har et bredt udvalg af større dagligvarebutikker, hvor man foruden mælk og havregryn kan købe bagerbrød, slagterkød og kioskvarer.

Men på trods af et indbyggertal på mere end 30.000 mennesker, findes der (mig bekendt) hverken en selvstændig blomsterforretning, bager eller slagter i bydelen.

I stedet er den meste handel i høj grad koncentreret omkring supermarkeder, kædebutikker, Viby Centret og Mega Syd – hvor mange er glade for at købe ind.

Men ser man mod eksempelvis Højbjerg, Risskov eller Trøjborg er butikslivet anderledes blandet, hvor små specialforretninger ligger side om side med supermarkeder og indkøbscentre.

Der er muligheder i Viby

Samtidig virker det til, at der er en efterspørgsel.

Da Viby-StavtrupLIV for nylig skrev om den planlagte udvidelse af Viby Centret og spurgte på Facebook, hvilke butikker, der mangler i Viby, kom der knap 300 kommentarer, hvor rigtig mange blandt andet efterlyste netop en bager, en osteforretning, en slagter eller lignende.

Så det oplagte spørgsmål er vel, hvorfor der ikke findes den slags forretninger i Viby, når de kan eksistere andre steder?

Ifølge detailhandelsekspert Bruno Christensen skyldes det hovedsageligt, at der ikke er nogen butiksindehavere, der har grebet chancen.

- Vibys butiksliv blev forandret ved åbningen af Viby Centret i 1970, hvor mange butikker rykkede ind i centret. Langsomt har man så udtyndet området for detailhandel, og i dag er det meste koncentreret omkring Viby Centret og Mega Syd. Men jeg tror i høj grad, at det er en tilfældighed.

- I Viby har der ganske enkelt ikke været lige så mange selvstændige detaillister, som har taget fat i at drive virksomhed og udvikle de muligheder, der er – for selvfølgelig er der de samme muligheder i Viby, som der er alle mulige andre steder. Der har bare ikke været nogen, der har udnyttet dem, siger han.

Ligger Viby for tæt på midtbyen?

Bruno Christensen mener ikke, at Vibys nærhed til Aarhus C kan være en del af forklaringen. Altså at mange vibygensere i for eksempel Kongsvang orienterer sig mere mod Langenæs og midtbyen og bruger specialforretningerne der.

- Hvis man ser på Trøjborg, er det en bydel, der lever helt sit eget liv, uafhængigt af at den ligger med lige så stor afstand og tilknytning til Aarhus C som Viby. Og kører man ud til Nordre Strandvej i Risskov blomstrer det i øjeblikket frem med detailhandel og selvstændige butikker.

- I Risskov er der et bytorv med grøntforretning, fiskeforretning, slagter, bager og vinhandel, og inden for 500 meter ligger Veri Centret. Men alligevel er det bytorvet og specialforretningerne, som folk flokkes om i weekenden og står i kø for at komme ind at handle i.

- Men med Viby får man lidt fornemmelsen af, at der ikke rigtig sker den udvikling, som vi har kendt andre steder, siger han.

Kræver at lokale kræfter presser på

Man kunne også få den tanke, at når de store supermarkeder også er begyndt at sælge både bagerbrød og slagtervarer, så udkonkurrerer det de mindre forretninger.

Men det tillægger Bruno Christensen ikke stor værdi.

- Dagligvarebutikkerne og de store supermarkeder og deres mange produkter ud over dagligvarer har kun spillet ind på udviklingen i et meget begrænset omgang. Markedet er der for mindre specialforretninger, og det er tilfældigheder, at de ikke er der i Viby, siger han.

Dermed mener detailhandelseksperten, at der sagtens kunne være grobund for et mere blandet butiksliv i lokalområdet.

Men hvis man vil skubbe den udvikling på vej, kræver det, at der er nogle engagerede kræfter lokalt, som arbejder for at gøre det attraktivt for små butiksejere at slå sig ned.

- Der skal være nogle aktive mennesker, for eksempel i en handelsforening, som beslutter sig for, at man også vil have den udvikling og vækst i Viby. Og som evner at finde egnede lokaler og håndværkere, så man kan lave et nøglefærdigt koncept til eksempelvis en bager og sige: ”Her står lokalerne klar til dig, du kan komme og indrette din butik. Vi er klar til at tage imod dig med åbne arme.”, siger han.

Nethandlen udfordrer butikscentre

Også Jesper Bo Jensen mener, at der er grobund for flere specialforretninger i Viby. Han er fremtidsforsker og forsker blandt andet i detailhandel, og efter hans vurdering vil indkøbscentre med mange kædeforretninger, som for eksempel Mega Syd, få det svært i fremtiden.

- Det er næppe der, vi vil se den største udvikling fremover, fordi folk langt hen ad vejen køber den type varer på nettet. Hvis du er mellem 20 og 25 år, er dit førstevalg at købe på nettet, og det går ikke over, når de unge bliver ældre.

Kunne det tale for, at der blev større grobund for specialforretninger, hvor man måske ikke kan købe varen på nettet, og samtidig kan få en oplevelse ved at gå ned i butikken?

- Det kan man godt tænke, men det ville kræve, at Viby har områder, som har en eller anden grad af attraktivitet og for eksempel ligner Kridthøj Torv i Højbjerg, som klarer sig strålende. Der er alle mulige slags fødevarer, ovenikøbet en rigtig fiskehandel, slagter og bager og alt muligt andet. Der er stopfyldt med mennesker lørdag formiddag.

Byrummet skal gøres mere attraktivt

Ifølge Jesper Bo Jensen er det altså ikke nok med engagerede folk, der arbejder for at lave gode forhold for specialbutikker.

Han mener også, at det er afgørende, at byrummet er attraktivt at opholde sig i, hvis man skal lokke flere forretninger til. Og der kan Viby være udfordret af bydelens trafik og store indfaldsveje.

- Der skal helst være nogle mennesker, som synes, at området er attraktivt og gerne vil derhen. Ser man på Højbjerg Torv, sker der også lidt, men ikke i samme grad som på Kridthøj Torv. Højbjerg Torv ligger i et stort, trafikeret gadekryds med busser i begge retninger, og det er en udfordring.

- Så man skal finde et sted, hvor der er roligt med trafik, og hvor der er parkeringsmuligheder. Man skal ind bag ved vejkrydsene. Det er der, der kan eksistere noget. Og så skal det gerne være i et område, som folk kender i forvejen og er vant til at komme.

Potentiale i Viby Centret

I helhedsplanen for Viby er der tanker om at give Viby Torv mere præg af et landsbytorv. For eksempel som det kendes fra Ingerslevs Boulevard på Frederiksbjerg, hvor der ofte er torveaktiviteter og sælges fisk, ost og blomster.

Man kunne også overveje at udbygge Viby Centret med et udeareal, foreslår Jesper Bo Jensen.

Bruno Christensen mener også, at det er afgørende, at byrummet er attraktivt, hvis man skal lokke flere mindre specialforretninger til og nævner også, at der er potentiale i Viby Centret.

- En by skal have et centrum, hvor det hele udmønter sig fra. Hvis man ikke har et centrum, så er man bare en samling bygninger, der ligger spredt tilfældigt rundt omkring.

- Så hvis man ikke har et centrum, kan man spørge sig selv, hvordan man kan skabe det. Det kunne for eksempel være ved at knytte en byudvikling på Viby Centret, som gav en lokal bymidte, hvor man kunne få selvstændige butikker til at blomstre op omkring, siger han.

Viby-StavtrupLIV har tidligere skrevet om Viby Centrets planlagte udvidelse, som du kan læse mere om her.

Energiselskabet Clever sætter nye ladestandere op i lokalområdet. Foto: Michael Bager

Nu kommer der endnu flere ladepladser til elbiler i Viby

Det bliver nemmere at få strøm på elbilen i Viby fremover. Energiselskabet Clever har for nylig indgået en aftale om at opsætte nye ladepladser ved henholdsvis Viby Centret og Mega Syd.

Ved Viby Centret kommer der 30 nye pladser, hvoraf 10 bliver såkaldte lynladepladser. Ved Mega Syd kommer der en såkaldt lynladestation, der forventes at kunne lynlade op til 20 elbiler på samme tid.

Clever forventer, at alle pladserne står klar inden udgangen af 2023, hvis tilslutning af strøm falder på plads.

Elbilister kan se frem til, at 50 nye ladepladser bliver etableret ved Viby Centret og Mega Syd. Flere af pladserne bliver lynladepladser, som kan lade bilen op på omkring en halv time.

For nylig annoncerede energiselskabet E.ON, at de etablerer 12 nye ladepladser til elbiler på parkeringspladsen ved Viby Torv - og nu kommer der endnu flere pladser, hvor man kan få strøm på bilen i Viby.

Energiselskabet Clever har nemlig også indgået en aftale om at opsætte nye ladepladser ved henholdsvis Viby Centret og Mega Syd. Det sker i samarbejde med ejendomsselskabet NREP, som forvalter indkøbscentrene.

Ved Viby Centret kommer der 30 nye pladser, hvoraf 10 bliver såkaldte lynladepladser. Her vil ladestanderne kunne levere en effekt på op til 300 kW, hvilket svarer til at kunne lade bilen fra 0-80 procent på under 30 minutter.

Ved Mega Syd kommer der en såkaldt lynladestation, der forventes at kunne lynlade op til 20 elbiler på samme tid.

I Køge er der allerede etableret en Clever lynladestation, hvor 20 elbiler kan holde side om side og lade strøm på samme tid. Lynladestationen ved Mega Syd får ikke helt samme design. Foto: Clever

- Vi vil gerne etablere ladepladser ved alle de centre, som vi forvalter og har ansvar for. Både som et led i vores bæredygtighedsstrategi, men også som en service til vores elbilsbrugere, siger udviklingsdirektør ved NREP Rasmus Meyhoff.

- Derfor har det også været vigtigt for os at have en god blanding af almindelige ladere og lynladere for at kunne dække det behov, som vores kunder har, siger han.

Arbejdet med at opsætte de nye ladepladser begynder efter sommerferien, og Clever forventer, at alle pladserne står klar inden udgangen af 2023, hvis tilslutning af strøm falder på plads.

Rasmus Meyhoff fra NREP kan ikke sige præcis, hvor ladepladserne bliver placeret ved de to indkøbscentre i Viby. Men ved Viby Centret bliver de efter planen placeret både på terræn og i parkeringskælderen.

De nye ladestandere indgår også som en del af NREP's plan for at udvide Viby Centret med nye butiksarealer, biograf og boliger.

- I forbindelse med udvidelsen af centret har vi planer om at udvide med nye boliger, og det har vi selvfølgelig taget højde for i forhold til den type elladestandere, der skal være der. En lejer eller ejer af en bolig har bedre tid til at lade bilen op, mens en kunde, der kommer ind og skal købe sine dagligvarer ikke har lige så lang tid. Derfor giver det mening, at der både er almindelige ladere og lynladere, siger Rasmus Meyhoff.

Viby Torv set fra luften. Foto: Silas Bang

Mangeårige vibygenser eller nytilflytter? Test din viden om Viby her

Hvor godt kender du egentlig dit lokalområde?

Viby har en lang lokalhistorie, og flere kendte mænd ved navn Flemming er vokset op her. Måske kan du også spotte, hvor vi befinder os, på forskellige billeder fra bydelen.

I hvert fald kan du blive klogere på livet i Viby ved at teste din viden i denne quiz.

Har du helt styr på geografien i Viby? Kan du nævne de kendte Flemminger? Og kan du lokalhistorien på fingerspidserne? Nu kan du teste din viden om dit lokalområde i Viby-StavtrupLIVs sommerquiz.

Sommeren er kommet. Måske nyder du solskinnet på terrassen? Eller ligger du i hængekøjen og nyder en stille stund?

Uanset hvad har du mulighed for at fordrive tiden med en quiz fra Viby-StavtrupLIV, som kommer her.

Højvangskolen set fra luften. Foto: Silas Bang

Hvor meget ved du egentlig om din by? Tag quizzen om Stavtrup

Hvis du mangler et godt fun fact om Stavtrup, som du kan underholde med til en grillaften eller en sommerfest, så er du kommet til rette sted.

I Viby-StavtrupLIVs sommerquiz om Stavtrup kan du i hvert fald blive klogere på din by og teste din viden om dit lokalområde.

Stavtrup har en lang lokalhistorie, masser af børnefamilier og en friskole, der har huset masser af kendte. Det - og meget andet - kan du teste din viden om i Viby-StavtrupLIVs sommerquiz.

Trænger du til 10 minutters velfortjent pause på sofaen eller terrassen? Så fordriv tiden med en quiz om Stavtrup, som kommer her: