Savner du en bager eller måske en blomsterhandel? Ifølge eksperter er der stort potentiale for flere specialforretninger i Viby
Viby har mange kædeforretninger, og en stor del af handlen er koncentreret omkring Viby Centret og Mega Syd. Til gengæld er der ikke mange specialforretninger og torveområder, som ellers lever i bedste velgående i Højbjerg, Risskov og på Trøjborg.
Årsagen er, at der ikke er nogle selvstændige bagere og slagtere, der har grebet chancen, for mulighederne er der i Viby, lyder det fra to detailhandelseksperter.
Hvis man vil skubbe på udviklingen og trække flere specialforretninger til kræver det, at lokale kræfter går sammen, og at Viby får en mere klar bymidte.
Forestil dig et scenarie: Det er lørdag. Du vil gerne købe en pose rundstykker til morgenmaden, en buket blomster til et vennepar, som du skal besøge senere, og en rød bøf til at smide på grillen om aftenen.
Hvor går du hen?
I Viby vil svaret for de fleste formentlig være supermarkedet. Viby har et bredt udvalg af større dagligvarebutikker, hvor man foruden mælk og havregryn kan købe bagerbrød, slagterkød og kioskvarer.
Men på trods af et indbyggertal på mere end 30.000 mennesker, findes der (mig bekendt) hverken en selvstændig blomsterforretning, bager eller slagter i bydelen.
I stedet er den meste handel i høj grad koncentreret omkring supermarkeder, kædebutikker, Viby Centret og Mega Syd – hvor mange er glade for at købe ind.
Men ser man mod eksempelvis Højbjerg, Risskov eller Trøjborg er butikslivet anderledes blandet, hvor små specialforretninger ligger side om side med supermarkeder og indkøbscentre.
Der er muligheder i Viby
Samtidig virker det til, at der er en efterspørgsel.
Da Viby-StavtrupLIV for nylig skrev om den planlagte udvidelse af Viby Centret og spurgte på Facebook, hvilke butikker, der mangler i Viby, kom der knap 300 kommentarer, hvor rigtig mange blandt andet efterlyste netop en bager, en osteforretning, en slagter eller lignende.
Så det oplagte spørgsmål er vel, hvorfor der ikke findes den slags forretninger i Viby, når de kan eksistere andre steder?
Ifølge detailhandelsekspert Bruno Christensen skyldes det hovedsageligt, at der ikke er nogen butiksindehavere, der har grebet chancen.
- Vibys butiksliv blev forandret ved åbningen af Viby Centret i 1970, hvor mange butikker rykkede ind i centret. Langsomt har man så udtyndet området for detailhandel, og i dag er det meste koncentreret omkring Viby Centret og Mega Syd. Men jeg tror i høj grad, at det er en tilfældighed.
- I Viby har der ganske enkelt ikke været lige så mange selvstændige detaillister, som har taget fat i at drive virksomhed og udvikle de muligheder, der er – for selvfølgelig er der de samme muligheder i Viby, som der er alle mulige andre steder. Der har bare ikke været nogen, der har udnyttet dem, siger han.
Ligger Viby for tæt på midtbyen?
Bruno Christensen mener ikke, at Vibys nærhed til Aarhus C kan være en del af forklaringen. Altså at mange vibygensere i for eksempel Kongsvang orienterer sig mere mod Langenæs og midtbyen og bruger specialforretningerne der.
- Hvis man ser på Trøjborg, er det en bydel, der lever helt sit eget liv, uafhængigt af at den ligger med lige så stor afstand og tilknytning til Aarhus C som Viby. Og kører man ud til Nordre Strandvej i Risskov blomstrer det i øjeblikket frem med detailhandel og selvstændige butikker.
- I Risskov er der et bytorv med grøntforretning, fiskeforretning, slagter, bager og vinhandel, og inden for 500 meter ligger Veri Centret. Men alligevel er det bytorvet og specialforretningerne, som folk flokkes om i weekenden og står i kø for at komme ind at handle i.
- Men med Viby får man lidt fornemmelsen af, at der ikke rigtig sker den udvikling, som vi har kendt andre steder, siger han.
Kræver at lokale kræfter presser på
Man kunne også få den tanke, at når de store supermarkeder også er begyndt at sælge både bagerbrød og slagtervarer, så udkonkurrerer det de mindre forretninger.
Men det tillægger Bruno Christensen ikke stor værdi.
- Dagligvarebutikkerne og de store supermarkeder og deres mange produkter ud over dagligvarer har kun spillet ind på udviklingen i et meget begrænset omgang. Markedet er der for mindre specialforretninger, og det er tilfældigheder, at de ikke er der i Viby, siger han.
Dermed mener detailhandelseksperten, at der sagtens kunne være grobund for et mere blandet butiksliv i lokalområdet.
Men hvis man vil skubbe den udvikling på vej, kræver det, at der er nogle engagerede kræfter lokalt, som arbejder for at gøre det attraktivt for små butiksejere at slå sig ned.
- Der skal være nogle aktive mennesker, for eksempel i en handelsforening, som beslutter sig for, at man også vil have den udvikling og vækst i Viby. Og som evner at finde egnede lokaler og håndværkere, så man kan lave et nøglefærdigt koncept til eksempelvis en bager og sige: ”Her står lokalerne klar til dig, du kan komme og indrette din butik. Vi er klar til at tage imod dig med åbne arme.”, siger han.
Nethandlen udfordrer butikscentre
Også Jesper Bo Jensen mener, at der er grobund for flere specialforretninger i Viby. Han er fremtidsforsker og forsker blandt andet i detailhandel, og efter hans vurdering vil indkøbscentre med mange kædeforretninger, som for eksempel Mega Syd, få det svært i fremtiden.
- Det er næppe der, vi vil se den største udvikling fremover, fordi folk langt hen ad vejen køber den type varer på nettet. Hvis du er mellem 20 og 25 år, er dit førstevalg at købe på nettet, og det går ikke over, når de unge bliver ældre.
Kunne det tale for, at der blev større grobund for specialforretninger, hvor man måske ikke kan købe varen på nettet, og samtidig kan få en oplevelse ved at gå ned i butikken?
- Det kan man godt tænke, men det ville kræve, at Viby har områder, som har en eller anden grad af attraktivitet og for eksempel ligner Kridthøj Torv i Højbjerg, som klarer sig strålende. Der er alle mulige slags fødevarer, ovenikøbet en rigtig fiskehandel, slagter og bager og alt muligt andet. Der er stopfyldt med mennesker lørdag formiddag.
Byrummet skal gøres mere attraktivt
Ifølge Jesper Bo Jensen er det altså ikke nok med engagerede folk, der arbejder for at lave gode forhold for specialbutikker.
Han mener også, at det er afgørende, at byrummet er attraktivt at opholde sig i, hvis man skal lokke flere forretninger til. Og der kan Viby være udfordret af bydelens trafik og store indfaldsveje.
- Der skal helst være nogle mennesker, som synes, at området er attraktivt og gerne vil derhen. Ser man på Højbjerg Torv, sker der også lidt, men ikke i samme grad som på Kridthøj Torv. Højbjerg Torv ligger i et stort, trafikeret gadekryds med busser i begge retninger, og det er en udfordring.
- Så man skal finde et sted, hvor der er roligt med trafik, og hvor der er parkeringsmuligheder. Man skal ind bag ved vejkrydsene. Det er der, der kan eksistere noget. Og så skal det gerne være i et område, som folk kender i forvejen og er vant til at komme.
Potentiale i Viby Centret
I helhedsplanen for Viby er der tanker om at give Viby Torv mere præg af et landsbytorv. For eksempel som det kendes fra Ingerslevs Boulevard på Frederiksbjerg, hvor der ofte er torveaktiviteter og sælges fisk, ost og blomster.
Man kunne også overveje at udbygge Viby Centret med et udeareal, foreslår Jesper Bo Jensen.
Bruno Christensen mener også, at det er afgørende, at byrummet er attraktivt, hvis man skal lokke flere mindre specialforretninger til og nævner også, at der er potentiale i Viby Centret.
- En by skal have et centrum, hvor det hele udmønter sig fra. Hvis man ikke har et centrum, så er man bare en samling bygninger, der ligger spredt tilfældigt rundt omkring.
- Så hvis man ikke har et centrum, kan man spørge sig selv, hvordan man kan skabe det. Det kunne for eksempel være ved at knytte en byudvikling på Viby Centret, som gav en lokal bymidte, hvor man kunne få selvstændige butikker til at blomstre op omkring, siger han.
Viby-StavtrupLIV har tidligere skrevet om Viby Centrets planlagte udvidelse, som du kan læse mere om her.