Biograf, dagligvarebutik og byggeri i op til otte etager: Se hele forslaget til udvidelse af Viby Centret
Ejendomsselskabet NREP har anmodet Aarhus Kommune om at modernisere Viby Centret og udvide det med op til 25.000 kvadratmeter.
Det indebærer blandt andet et nyt byggeri langs Viby Ringvej, hvor der hovedsageligt skal være boliger, og hvor NREP lægger op til at bygge i op til otte etager.
Derudover planlægger ejendomsselskabet at rive Danske Bank-bygningen langs Skanderborgvej ned og genopføre den med det formål at gøre bygningen større og integrere den bedre med det øvrige center.
I den nye bygning skal der være plads til en biograf, en dagligvarebutik, restauranter og kontorlokaler.
Det fremgår alt sammen af den lokalplansanmodning, som NREP har sendt til kommunen, og som Viby-StavtrupLIV har fået aktindsigt i.
Viby Centret, som vi kender det, kan komme til at se markant anderledes ud i løbet af de kommende år.
Ejendomsselskabet NREP, som forvalter indkøbscentret ved Viby Torv, har anmodet Aarhus Kommune om at udarbejde en ny lokalplan for området med det formål at udvikle og udvide Viby Centret med op til 25.000 kvadratmeter.
Og det er ikke så lidt, NREP håber at lave om.
Viby-StavtrupLIV har fået aktindsigt i den lokalplansanmodning, som NREP har sendt til Aarhus Kommune, som i grove træk beskriver, hvad ejendomsselskabet gør sig af tanker for udvidelsen af centret.
Biograf og boliger i Danske Bank-bygningen
Lokalplansanmodningen viser blandt andet, at NREP ønsker at integrere bygningen ud mod Skanderborgvej - som blandt andet huser Danske Bank og Ældre Sagen - bedre med centret.
Bygningen er i dag adskilt fra Viby Centret, men NREP ønsker at gøre den større og integrere den som en del af centret, så det blandt andet bliver muligt at lave et større sammenhængende indgangsparti.
I stedet for det erhverv, som er i Danske Bank-bygningen i dag, forestiller ejendomsselskabet sig, at der i stueplan skal være en ny dagligvareforretning samt en restaurant eller en café. På første sal skal der være biograf, og på anden sal skal der være lokaler til erhverv, eksempelvis kontorer.
Det nye byggeri vil også betyde, at torvet udenfor får et lidt andet udtryk.
- Når vi udvider bebyggelsen, vil det også betyde, at det udendørs torv foran centret bliver en lille smule mindre. For os virker torvet i dag lidt stort og åbent, så vi vil gerne prøve at gøre det mindre og lidt mere intimt, så vi kan fremme kvaliteten i opholdet, fortæller udviklingsdirektør i NREP, Rasmus Meyhoff.
Nedrivning bliver nødvendig
For at planerne kan lykkedes, bliver det ifølge Rasmus Meyhoff formentlig nødvendigt at rive Danske Bank-bygningen ned og genopføre den på ny.
- Vi vil sandsynligvis være nødt til at rive den ned for så efterfølgende at opføre et nyt byggeri, der hænger bedre sammen med centret, og hvor vi kan skabe et lidt mere spændende indgangsforløb. Når man kigger på centret, er det måske også af en dato, hvor det godt kunne løftes lidt, i forhold til hvordan det ser ud i dag, siger Rasmus Meyhoff.
Hvorfor er det nødvendigt at rive hele bygningen ned og genopføre den?
- Vi har selvfølgelig haft i tankerne at bevare bygningen – der er jo også en bæredygtighedspointe i ikke at rive noget ned, som sagtens kunne genbruges. Men lige nu har de indledende undersøgelser vist, at det formentlig bliver svært, fordi vi så løber ind i en masse byggetekniske udfordringer, siger Rasmus Meyhoff.
Bag ved Danske Bank-bygningen mod nord, hvor der i dag er parkeringspladser og nedkørsel til Viby Centrets parkeringskælder, forestiller NREP sig at etablere et parkeringshus.
Boligbyggeri ud mod ringvejen
Derudover lægger NREP op til, at selve udvidelsen af Viby Centret skal ske med et nyt byggeri ud mod Viby Ringvej, hvor der i dag er parkeringspladser.
NREP har ikke lagt sig fast på, hvor mange lejligheder, der skal opføres, og hvor store de bliver.
- Vi er ikke rigtig gået ind i en dimensionering af boligstørrelserne endnu, fordi der fortsat er dialog om, hvorvidt vi skal arbejde med mindre boliger eller lidt større. Det diskuterer vi både ud fra vores egne analyser af, hvad behovet er i området, men det afhænger selvfølgelig også af, hvad kommunen vurderer, at der er behov for, og hvad de mener, der kan understøtte områdets udvikling, siger Rasmus Meyhoff.
Op til otte etager
Etagehøjderne har NREP dog forholdt sig til, og deres oplæg er at bygge i op til otte etager på hjørnet af Viby Ringvej og Ormslevvej og ellers i fem til seks etager.
- Det er de højder, vi i udgangspunktet arbejder med. Men det her er en lokalplansanmodning, så nu skal vi i dialog med kommunen og stadsarkitekten om deres overvejelser og holdninger til udviklingen i det her område, siger Rasmus Meyhoff og tilføjer:
- Det er vigtigt at huske, at det her er et oplæg og noget, der formentlig vil blive bearbejdet. Men det er de etagehøjder, vi er gået i byen med, og det synes vi både, at området kan bære og vil blive forbedret af.
Helhedsplanen for Viby siger, at der maksimalt må bygges i fire til seks etager på strækningen langs Viby Ringvej, hvor I vil bygge otte?
- Det her er jo vores bud på en fremtidig arkitektonisk fortolkning af helhedsplanen, som vi tror vil skabe det mest helstøbte arkitektoniske bidrag i området. Vi har blandt andet kigget på, hvordan solen kommer ind, hvordan udearealerne bag karreen bliver udnyttet bedst, og hvordan vi får markeret byggeriet på den bedste måde.
- Og i forhold til volumener, synes vi, at de her etagehøjder ville give god mening. Men vi kan sagtens møde nogle, der har en anden holdning, og det er jo derfor, vi skal have en dialog med kommunen om det i den kommende tid, siger Rasmus Meyhoff.
Aarhus Kommune har endnu ikke forholdt sig til, om der på baggrund af lokalplansanmodningen fra NREP kan indledes en formel planproces til udvikling af Viby Centret.
Accepterer kommunen plananmodningen, bliver de første forundersøgelser sat i gang.
Rasmus Meyhoff fra NREP forventer ikke, at der går byggeri i gang på området før om tidligst tre-fire år.