Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

En hjertestarter øger overlevelseschancerne betragteligt, hvis en person pludselig falder om med hjertestop. Men de færreste ved, hvor den nærmeste hjertestarter hænger. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix

Hvor løber du hen, hvis din nabo falder om?

For nylig så jeg på Facebook, at gode kræfter i Stavtrup havde taget initiativ til at arrangere et kursus i hjerteredning, hvor man kunne lære, hvad man stiller op, hvis ens nabo, kæreste eller holdkammerat i fodboldklubben pludselig falder om.

Et godt initiativ, som satte en tanke i gang hos mig: Ville jeg egentlig selv vide, hvad jeg skulle stille op i sådan en situation? Og helt ærligt, så er jeg ikke skråsikker.

Jeg har ikke taget et førstehjælpskursus, siden jeg for efterhånden 15 år siden tog kørekort, og jeg har ingen anelse om, hvor den nærmeste hjertestarter hænger i nærheden af, hvor jeg bor.

Det er der formentlig mange andre, der heller ikke gør. Tænkte jeg.

Så derfor har jeg i denne uge sat mig for at guide dig til, hvor du kan finde den nærmeste hjertestarter i dit lokalområde, hvis ulykken pludselig skulle ske.

Brugen af en hjertestarter øger nemlig overlevelseschancerne betragteligt i tilfælde af hjertestop, og den gode nyhed er, at der allerede er rigtig mange spredt ud over både Viby og Stavtrup. Men der er også nogle områder, hvor der nærmest ingen hjertestartere er, og hvor man derfor skal løbe langt.

Noget, du til gengæld ikke skal løbe langt efter i den kommende tid, er koncerter og musikoplevelser. En ny musikfestival ser nemlig dagens lys i Viby i starten af september, hvor Viby Bibliotek for første gang arrangerer festivalen ”Rytmer uden for Ringgaden”.

Det bliver en weekend med koncerter, foredrag og workshops med fokus på musik, og formålet er blandt andet at bidrage til at skabe mere kulturliv uden for centrum af Aarhus.

Til sidst i nyhedsbrevet får du en overflyvning over en række mindre nyheder fra ugen, hvor vi kommer forbi en ny butiksåbning ved Viby Torv, en strid om en gammel villa i Kongsvang og uddannelsen med landets højeste adgangskrav, som ligger i Viby.

God læselyst.

Billede af Kristine Dam Johansen
Billede af skribentens underskrift Kristine Dam Johansen Journalist
Det kan være altafgørende at have en hjertestarter tæt på. I tilfælde af hjertestop er sandsynligheden for at blive defibrilleret af en hjertestarter, der hænger inden for 100 meter, cirka 36 procent. Sandsynligheden falder til 14 procent, hvis hjertestarteren hænger mere end 200 meter væk, fortæller læge og forsker i Region Hovedstaden, Mads Christian Gregers. 

Se kortet: Her hænger der hjertestartere i Viby og Stavtrup - og sådan virker de

Der er registreret 101 hjertestartere i Viby, som hænger spredt ud over hele bydelen. Der er dog et større område omkring Grøfthøjparken og Bøgeskov Høvej, hvor der er relativt langt til den nærmeste hjertestarter.

I Stavtrup hænger der otte hjertestartere i byen, blandt andet ved Højvangskolen, i Salamanderparken, ved Rema 1000 og ved fodboldklubben.

Hjertestarterne er intuitive at bruge og ifølge læge og forsker Mads Christian Gregers guider de selv brugerne til, hvordan man bruger dem. Og så øger de chancerne for overlevelse betragteligt i tilfælde af hjertestop.

Tal fra Dansk Hjertestopregister viser, at en ud af tre overlever, hvis der bliver udøvet hjertelungeredning og stød fra en hjertestarter, inden ambulancen ankommer.

I artiklen kan du se kort over, hvor hjertestarterne er placeret i henholdsvis Viby og Stavtrup.

Der er registreret 101 hjertestartere i Viby og otte i Stavtrup, som er placeret rundt omkring ved butikker, skoler og boligforeninger. I artiklen får du et overblik over, hvor den nærmeste hjertestarter befinder sig, hvis der skulle blive akut brug for den.

Det er heldigvis de færreste af os, der har prøvet at bruge en hjertestarter, og forhåbentlig bliver det aldrig aktuelt.

Men hvis der pludselig skulle opstå en akut situation, er det godt at vide, hvor den nærmeste hjertestarter befinder sig, da det kan betyde forskellen på liv og død.

Ifølge en rapport fra Dansk Hjertestopregister overlever en ud af syv et hjertestop med hjertelungeredning, før ambulancen ankommer, mens en ud af tre overlever med hjertelungeredning kombineret med stød fra en hjertestarter.

- Det at give hjertelungeredning er med til at købe vigtig tid, og det er utrolig vigtigt, at man gør det. Men det ekstra lag med at bruge hjertestarteren er uden tvivl med til at redde endnu flere liv, siger Mads Christian Gregers, som er læge og forsker i Region Hovedstadens akutberedskab og hjerteløberordningen.

Hjertestartere i Stavtrup

I Stavtrup har byens hjertestartere været i brug flere gange igennem årene. Blandt andet har hjertestarteren ved Rema 1000 to gange bidraget til at redde liv - en af gangene med hjælp fra en lokal hjerteløber.

I starten af juni blev der arrangeret et kursus i hjerteredning og brug af hjertestartere på Højvangsskolen med stor tilslutning.

Og på skolen finder man da også én af byens i alt otte registrerede hjertestartere. Resten er spredt rundt omkring i byen, blandt andet ved fodboldklubben og i Salamanderparken.

Hvis du zoomer ind på kortet herunder, kan du se, hvor hjertestarterne i Stavtrup er placeret. Klik på ikonerne for at læse, hvor hjertestarterne præcis hænger.

Hjertestarterne er alle tilgængelige døgnet rundt – foruden en enkelt ved Frederiksen VVS på Vestermarken, som kun er tilgængelig i åbningstiden.

Hjertestarterne i Viby

I Viby er der registreret 101 hjertestartere, som er spredt over hele Viby. Dog er der næsten ikke registreret nogle hjertestartere i området omkring Grøfthøjparken og Bøgeskov Høvej.

Se på kortet her, hvor hjertestarterne i Viby er placeret.

Ud af de 101 hjertestartere i Viby er 34 tilgængelige døgnet rundt, mens 67 er tilgængelige i åbningstiden i de butikker, skoler eller lignende, hvor de er placeret.

Opsætter man en ny hjertestarter, er det værd at overveje, om den kan hænge udendørs, så den kan bruges på alle tidspunkter, siger læge Mads Christian Gregers.

- Det er supergodt, at butikker og virksomheder opsætter hjertestartere, men hvis de hænger indenfor, og butikken lukker klokken 18.00, er der færre, der kan få gavn af dem, siger han og pointerer, at cirka 60 procent af alle hjertestop i Danmark forekommer mellem klokken 16 og 08 næste morgen.

- Så vi ser helst, at hjertestarterens tilgængelighed ikke kun følger butikkens åbningstid, siger Mads Christian Gregers.

Vil du have en hjertestarter i nærheden?

  • Alle kan købe en hjertestarter og hænge den op.
  • Din hjertestarter skal placeres i et varmeskab, der beskytter den mod vind og vejr og sikrer, at den kan redde liv hele året.
  • Der findes mange hjertestartere på markedet og derfor også mange forskellige varmeskabe.
  • Spørg forhandleren af din hjertestarter om en anbefaling.
  • Det er vigtigt, at hjertestarteren ikke låses inde i varmeskabet med en kode, da det kan forsinke og koste livsvigtig tid.
  • Køber man en hjertestarter, er det vigtigt at registrere den.
  • Registrerer man den ikke, fremgår hjertestarteren ikke af Trygfondens officielle oversigt, og derfor kan de heller ikke sende hjerteløbere ud efter dem.
  • Det er den person, som er ansvarlig for hjertestarteren, der skal registrere den. Det kan gøres på Trygfondens hjemmeside.

Kilde: Trygfonden

Trygfonden


Hvordan bruger man en hjertestarter?

Udover at kende placeringen på den nærmeste hjertestarter, er det godt at vide, hvordan man bruger den. Stressniveauet kan være højt i situationen, men hjertestarteren guider langt hen ad vejen brugeren til, hvad man skal gøre, fortæller Mads Christian Gregers.

- Man tager hjertestarteren ud af skabet, åbner den og tager stød-pads ud. Det er selvklæbende elektroder, som man placerer på personen, samtidig med at man tænder for hjertestarteren. Typisk er der en startknap, men nogle modeller starter helt af sig selv.

- Når hjertestarteren er startet, guider den med dansk tale til, hvad man skal gøre, og hvor man skal placere elektroderne. Den ene klistrer man på ved brystet ved det højre kraveben, og den anden ud for brystvorten på venstre side, siger han.

Hvis man i kampens hede bytter om på elektroderne, betyder det ikke noget. Hjertestarteren sender strøm begge veje, så man kan ikke gøre det forkert, tilføjer Mads Christian Gregers.

Hjertestarter-app

Udover at støde kan hjertestarteren også instruere brugeren i, hvordan man giver hjertelungeredning. Den kan blandt andet slå takten an, så man giver hjertemassage med den rigtige frekvens.

Førstehjælp trin for trin

  • Trin 1: Sørg for at der ikke er fare for din og den tilskadekomnes sikkerhed. Undersøg for bevidsthed ved at tale højt eller råbe til personen og tage fat i personens skuldre.
  • Trin 2: Tjek for vejrtrækningen, så tungen ikke falder tilbage og lukker for luftvejene. Bøj den tilskadekomnes hoved let tilbage og løft hagen op.
  • Trin 3: Ring 112. Hvis der er andre på ulykkesstedet, så bed dem om at ringe.
  • Trin 4: Hent hjertestarteren selv, hvis du kan se den, hvis ikke du kan se den, må du bede en anden om at hente den eller vente på en hjerteløber. Hvis I er to, skal du fortsætte hjertelungeredningen, mens den anden sætter elektroderne på og sætter hjertestarteren i gang.
  • Trin 5: Den tilskadekomne skal ligge fladt på ryggen på et hårdt underlag, når du giver hjertelungeredning. Tryk 30 gange på brystkassen med hænderne ovenpå hinanden og strakte arme. Giv derefter to indblæsninger i den tilskadekomnes mund, mens du holder personens næse lukket. Fortsæt uden pauser, indtil professionel hjælp overtager.

Kilde: Trygfonden

- Hvis hjertestarteren anbefaler, at man skal afgive et stød, gør den opmærksom på det. Så man kan ikke komme til at give nogen et stød, som ikke skulle have haft det, siger Mads Christian Gregers.

TrygFonden har udviklet en hjertestarter-app, som man altid nemt og hurtigt kan finde den nærmeste hjertestarter, lige meget hvor man er.

- Vi har en idé om, at biblioteksrummet egner sig rigtig godt som koncertsted, fordi vi forhåbentlig kan skabe en masse nærvær, hvor det bliver muligt at komme helt tæt på musikerne, siger bibliotekar Emil Brøsen. Foto: Flemming Krogh

Ny musikfestival kommer til Viby – og det bliver med rumpistoler, en jazzcontainer og koncerter med lokale musikere

En ny musikfestival kommer til Viby til september.

I weekenden den 9.-11. september arrangerer Viby Bibliotek for første gang festivalen "Rytmer uden for Ringgaden".

På programmet er blandt andet koncerter med lokale musikere, foredrag, fælleslytning og "musikalsk legestue" for børn.

Eksempelvis sætter Aarhus Jazz Orchestra i ugerne omkring festivalen en container op på parkeringspladsen bag biblioteket med koncerter og arrangementer.

Formålet med den nye musikfestival er at booste kulturlivet i Viby - og uden for midtbyen i det hele taget.

- Vi vil gerne være med til at sætte fokus på det kulturliv, som befinder sig uden for midtbyen i Aarhus, og bidrage ved at præsentere en musikfestival her i lokalområdet, fortæller bibliotekar Emil Brøsen, som blandt andre har været primus motor på projektet.

Viby Bibliotek afholder for første gang musikfestivalen "Rytmer uden for Ringgaden" i begyndelsen af september. Det bliver en weekend med koncerter, fællessang, foredrag og workshops om musik, og formålet er blandt andet at sætte fokus på kulturlivet uden for midtbyen.

Det behøver ikke altid at være nødvendigt at springe på bussen til Musikhuset og Aarhus midtby for at gå til koncert eller få en musikoplevelse.

Det kan lige så godt foregå i nærmiljøet, mener de på Viby Bibliotek, som for første gang nogensinde har kastet sig over at arrangere en musikfestival i Viby.

Festivalen løber af stablen i weekenden den 9.-11. september og har fået navnet ”Rytmer uden for Ringgaden”, som beskriver formålet meget godt.

- Vi vil gerne være med til at sætte fokus på det kulturliv, som befinder sig uden for midtbyen i Aarhus, og bidrage ved at præsentere en musikfestival her i lokalområdet, fortæller bibliotekar Emil Brøsen, som blandt andre har været primus motor på projektet.

Containerkoncerter og rumpistoler

"Rytmer uden for Ringgaden" bliver centreret omkring Viby Bibliotek, og en række arrangementer er allerede på plads.

I samarbejde med musikforeningen MONO arrangerer biblioteket blandt andet koncerter med to-tre lokale, upcoming bands lørdag aften den 10. september. Koncerterne kommer til at foregå i salen under biblioteket.

- Vi har en idé om, at biblioteksrummet faktisk egner sig rigtig godt som koncertsted, fordi vi forhåbentlig kan skabe en masse nærvær, hvor det bliver muligt at komme helt tæt på musikerne, siger Emil Brøsen.

Udover koncerterne er der morgensang og musikbanko på tegnebrættet samt fælleslytning og oplæg om det verdenskendte tyske elektroband Kraftwerk.

Forfatter Lars Movin, som har skrevet en biografi om Dan Turéll, gæster biblioteket med et foredrag om Dan Turéll med udgangspunkt i den berømte forfatters private pladesamling.

Og under festivalen - og i ugerne - omkring vil Aarhus Jazz Orchestra placere en specialdesignet container på parkeringspladsen bag ved Viby Bibliotek. Containeren skal fungere som en slags pop-up-scene, hvor der bliver mulighed for foredrag, talks og koncerter - blandt andet med bluesmusikeren Mike Andersen.

Søndag den 11. september vil musikeren og komponisten Rumpistol holde ”musikalsk legestue” for børn og voksne om elektronisk musik, rumfart, synthesizere og robotter.

- Bagefter laver vi en slags elektronikworkshop, hvor ungerne kan få lov at pille ved elektroniske musikinstrumenter og lave lyd ud af forskellige dimser, fortæller Emil Brøsen.

Håber at gøre festivalen til en tradition

Viby Bibliotek har fået støtte fra Music City Aarhus til at afholde festivalen, og har desuden fået hjælp fra en række lokale kræfter, herunder Viby Fællesråd, til at stable arrangementet på benene.

Emil Brøsen håber, at "Rytmer uden for Ringgaden" kan blive en tilbagevendende begivenhed.

- Det er nyt for os som bibliotek at holde en festival over flere dage, men jeg glæder mig allerede til, at vi forhåbentlig skal arrangere det igen næste år, siger han.

Man kan holde sig orienteret om programmet for weekenden, tidspunkter og billetter på Viby Biblioteks hjemmeside og Facebook-side.

Gammel villa i Kongsvang giver strid, Viby-uddannelse har landets højeste snit, og nyt byggemarked åbner ved Viby Torv

Her kommer et kort nyhedsoverblik.

Ny Silvan citybutik ved Viby Torv

Foto: Kristine Dam Johansen

På hjørnet af Skanderborgvej og Viby Ringvej, hvor der før i tiden lå en Nordea, åbner der nu en Silvan. 

Butikken bliver en såkaldt Silvan citybutik, som er et nyt butikskoncept, der fokuserer på udvalgte varegrupper, der er målrettet personer, som bor i byen. 

Butikslokalerne ved Viby Torv er pt. ved at blive renoveret. Det har ikke været muligt at få svar på, hvornår den nye Silvan-butik åbner. 

Højt karaktersnit for at læse i Viby

Knap 80.000 personer har søgt ind på en videregående uddannelse i år, og den uddannelse, der kræver det absolut højeste karaktergennemsnit, ligger i Viby. 

Det viser en oversigt, som DR har lavet.  

Uddannelsen til AP Graduate in Multimedia Design kan læses på Erhvervsakademi Aarhus i Viby og kræver intet mindre end 11,7 i snit for at blive optaget igennem kvote 1-systemet. 

Uddannelsen er en toårig uddannelse i digital multimediedesign. 37 kommende studerende er blevet optaget ud af 347 ansøgere.

Strid om nedrivning af gammel villa på Irisvej

Foto: Aarhus Kommune

En gammel gul villa på Irisvej 6 i Rosenvænget-kvarteret i Kongsvang er blevet centrum for en strid. Det skriver Århus Stiftstidende. 

Villaen er en af de oprindelige huse fra omkring år 1900, hvor området blev udstykket til en haveby efter engelsk forbillede. Den er erklæret bevaringsværdig i den høje ende – klasse 3 i kommunens Save-register.

Villaen har været til salg, og der er indgået en betinget købsaftale. Men køber vil kun købe den, hvis kommunen giver tilladelse til, at den bevaringsværdige villa må rives ned, så der i stedet kan opføres et nyt hus på grunden.

I en høring har kommunen modtaget flere indsigelser mod at rive den gamle villa ned - blandt fra beboere i området og fra Foreningen for Bykultur i Aarhus. De mener, at villaen skal bevares for at bibeholde ånden i kvarteret. 

Ifølge køberne har flere sagkyndige vurderet, at villaen ikke er egnet til at renovere. Det ville blive for dyrt i forhold til at rive ned og bygge nyt. 

Sagen om villaen skal nu tages op i byrådets tekniske udvalg. 

Trafikstøj farligere end først antaget

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Mange borgere i Stavtrup og Viby er udsat for trafikstøj fra Aarhus Syd Motorvejen, som er højere end den anbefalede danske grænseværdi på 58 dB. Og det kan være mere skadeligt, end man tidligere har troet. 

Et nyt stort dansk studie fra Kræftens Bekæmpelse viser, at også trafikstøj, som ligger under grænseværdien på 58 dB, kan have skadelige konsekvenser for helbredet.

- Resultaterne peger på, at der generelt er en sammenhæng mellem støj og en øget risiko for hjertekarsygdomme, type 2-diabetes og brystkræft, selv om støjen holder sig under grænseværdien på 58 dB. Vi ser faktisk, at vejstøj synes at øge risikoen for flere af sygdommene allerede fra omkring 35-40 dB, udtaler Mette Sørensen, seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning og professor ved Roskilde Universitet, i en pressemeddelelse. 

Viby-StavtrupLIV har skrevet en lang række artikler om støjudfordringerne i Viby og Stavtrup. Blandt andet om kampen for at få hastigheden på motorvejen sat ned. 

Ny køreplan for busser og letbane

Foto: Morten Pedersen

Fra på søndag den 7. august kan det være en rigtig god idé at tjekke køreplanen en ekstra gang, før du trisser ned til busstoppestedet eller letbanestationen som normalt. 

Den 7. august bliver Midttrafiks sommerkøreplan nemlig erstattet af en ny permanent køreplan for bybusser, regionalbusser og letbanen. 

De nye køreplaner kan findes her.