Se kortet: Her hænger der hjertestartere i Viby og Stavtrup - og sådan virker de
Der er registreret 101 hjertestartere i Viby, som hænger spredt ud over hele bydelen. Der er dog et større område omkring Grøfthøjparken og Bøgeskov Høvej, hvor der er relativt langt til den nærmeste hjertestarter.
I Stavtrup hænger der otte hjertestartere i byen, blandt andet ved Højvangskolen, i Salamanderparken, ved Rema 1000 og ved fodboldklubben.
Hjertestarterne er intuitive at bruge og ifølge læge og forsker Mads Christian Gregers guider de selv brugerne til, hvordan man bruger dem. Og så øger de chancerne for overlevelse betragteligt i tilfælde af hjertestop.
Tal fra Dansk Hjertestopregister viser, at en ud af tre overlever, hvis der bliver udøvet hjertelungeredning og stød fra en hjertestarter, inden ambulancen ankommer.
I artiklen kan du se kort over, hvor hjertestarterne er placeret i henholdsvis Viby og Stavtrup.
Det er heldigvis de færreste af os, der har prøvet at bruge en hjertestarter, og forhåbentlig bliver det aldrig aktuelt.
Men hvis der pludselig skulle opstå en akut situation, er det godt at vide, hvor den nærmeste hjertestarter befinder sig, da det kan betyde forskellen på liv og død.
Ifølge en rapport fra Dansk Hjertestopregister overlever en ud af syv et hjertestop med hjertelungeredning, før ambulancen ankommer, mens en ud af tre overlever med hjertelungeredning kombineret med stød fra en hjertestarter.
- Det at give hjertelungeredning er med til at købe vigtig tid, og det er utrolig vigtigt, at man gør det. Men det ekstra lag med at bruge hjertestarteren er uden tvivl med til at redde endnu flere liv, siger Mads Christian Gregers, som er læge og forsker i Region Hovedstadens akutberedskab og hjerteløberordningen.
Hjertestartere i Stavtrup
I Stavtrup har byens hjertestartere været i brug flere gange igennem årene. Blandt andet har hjertestarteren ved Rema 1000 to gange bidraget til at redde liv - en af gangene med hjælp fra en lokal hjerteløber.
I starten af juni blev der arrangeret et kursus i hjerteredning og brug af hjertestartere på Højvangsskolen med stor tilslutning.
Og på skolen finder man da også én af byens i alt otte registrerede hjertestartere. Resten er spredt rundt omkring i byen, blandt andet ved fodboldklubben og i Salamanderparken.
Hvis du zoomer ind på kortet herunder, kan du se, hvor hjertestarterne i Stavtrup er placeret. Klik på ikonerne for at læse, hvor hjertestarterne præcis hænger.
Hjertestarterne er alle tilgængelige døgnet rundt – foruden en enkelt ved Frederiksen VVS på Vestermarken, som kun er tilgængelig i åbningstiden.
Hjertestarterne i Viby
I Viby er der registreret 101 hjertestartere, som er spredt over hele Viby. Dog er der næsten ikke registreret nogle hjertestartere i området omkring Grøfthøjparken og Bøgeskov Høvej.
Se på kortet her, hvor hjertestarterne i Viby er placeret.
Ud af de 101 hjertestartere i Viby er 34 tilgængelige døgnet rundt, mens 67 er tilgængelige i åbningstiden i de butikker, skoler eller lignende, hvor de er placeret.
Opsætter man en ny hjertestarter, er det værd at overveje, om den kan hænge udendørs, så den kan bruges på alle tidspunkter, siger læge Mads Christian Gregers.
- Det er supergodt, at butikker og virksomheder opsætter hjertestartere, men hvis de hænger indenfor, og butikken lukker klokken 18.00, er der færre, der kan få gavn af dem, siger han og pointerer, at cirka 60 procent af alle hjertestop i Danmark forekommer mellem klokken 16 og 08 næste morgen.
- Så vi ser helst, at hjertestarterens tilgængelighed ikke kun følger butikkens åbningstid, siger Mads Christian Gregers.
Vil du have en hjertestarter i nærheden?
- Alle kan købe en hjertestarter og hænge den op.
- Din hjertestarter skal placeres i et varmeskab, der beskytter den mod vind og vejr og sikrer, at den kan redde liv hele året.
- Der findes mange hjertestartere på markedet og derfor også mange forskellige varmeskabe.
- Spørg forhandleren af din hjertestarter om en anbefaling.
- Det er vigtigt, at hjertestarteren ikke låses inde i varmeskabet med en kode, da det kan forsinke og koste livsvigtig tid.
- Køber man en hjertestarter, er det vigtigt at registrere den.
- Registrerer man den ikke, fremgår hjertestarteren ikke af Trygfondens officielle oversigt, og derfor kan de heller ikke sende hjerteløbere ud efter dem.
- Det er den person, som er ansvarlig for hjertestarteren, der skal registrere den. Det kan gøres på Trygfondens hjemmeside.
Kilde: Trygfonden
Hvordan bruger man en hjertestarter?
Udover at kende placeringen på den nærmeste hjertestarter, er det godt at vide, hvordan man bruger den. Stressniveauet kan være højt i situationen, men hjertestarteren guider langt hen ad vejen brugeren til, hvad man skal gøre, fortæller Mads Christian Gregers.
- Man tager hjertestarteren ud af skabet, åbner den og tager stød-pads ud. Det er selvklæbende elektroder, som man placerer på personen, samtidig med at man tænder for hjertestarteren. Typisk er der en startknap, men nogle modeller starter helt af sig selv.
- Når hjertestarteren er startet, guider den med dansk tale til, hvad man skal gøre, og hvor man skal placere elektroderne. Den ene klistrer man på ved brystet ved det højre kraveben, og den anden ud for brystvorten på venstre side, siger han.
Hvis man i kampens hede bytter om på elektroderne, betyder det ikke noget. Hjertestarteren sender strøm begge veje, så man kan ikke gøre det forkert, tilføjer Mads Christian Gregers.
Hjertestarter-app
Udover at støde kan hjertestarteren også instruere brugeren i, hvordan man giver hjertelungeredning. Den kan blandt andet slå takten an, så man giver hjertemassage med den rigtige frekvens.
Førstehjælp trin for trin
- Trin 1: Sørg for at der ikke er fare for din og den tilskadekomnes sikkerhed. Undersøg for bevidsthed ved at tale højt eller råbe til personen og tage fat i personens skuldre.
- Trin 2: Tjek for vejrtrækningen, så tungen ikke falder tilbage og lukker for luftvejene. Bøj den tilskadekomnes hoved let tilbage og løft hagen op.
- Trin 3: Ring 112. Hvis der er andre på ulykkesstedet, så bed dem om at ringe.
- Trin 4: Hent hjertestarteren selv, hvis du kan se den, hvis ikke du kan se den, må du bede en anden om at hente den eller vente på en hjerteløber. Hvis I er to, skal du fortsætte hjertelungeredningen, mens den anden sætter elektroderne på og sætter hjertestarteren i gang.
- Trin 5: Den tilskadekomne skal ligge fladt på ryggen på et hårdt underlag, når du giver hjertelungeredning. Tryk 30 gange på brystkassen med hænderne ovenpå hinanden og strakte arme. Giv derefter to indblæsninger i den tilskadekomnes mund, mens du holder personens næse lukket. Fortsæt uden pauser, indtil professionel hjælp overtager.
Kilde: Trygfonden
- Hvis hjertestarteren anbefaler, at man skal afgive et stød, gør den opmærksom på det. Så man kan ikke komme til at give nogen et stød, som ikke skulle have haft det, siger Mads Christian Gregers.
TrygFonden har udviklet en hjertestarter-app, som man altid nemt og hurtigt kan finde den nærmeste hjertestarter, lige meget hvor man er.