Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Skuespiller Anders W. Berthelsen har kaldt det en af sin karrieres største udfordringer at spille rollen som Flemming Bamse Jørgensen i filmen "Bamse". Han synger selv alle sangene i filmen og har nærstuderet timevis af interviews og koncertoptagelser med Bamse for at indkapsle, hvordan han talte, sang og gyngede, når han stod på en scene. Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix, Nimbus Film

Viby spiller stor rolle i film om Flemming Bamse Jørgensen

Helt deroppe på Vimmersvej, der bor en dejlig steg. Hun går rundt der helt uden bukser... Og Vimmersvej? Den ligger måske et sted i Viby.

Det er naturligvis et stærkt postulat, og jeg ville aldrig turde at sige det højt, hvis ikke det var fordi, at manden bag sangen om den dejlige steg, der går rundt med numsen bar, hurra, engang har luftet muligheden selv:

- Om Viby er med i nogle af mine sange? Nej, slet ikke. Der står ikke Viby nogle steder. Men Vimmersvej kunne godt have ligget i Viby, fortalte sanger og musiker Flemming Bamse Jørgensen i et interview tilbage i 1992. Og det er ikke så underligt, at han siger det.

Flemming Bamse Jørgensen, den folkekære frontmand i Bamses Venner, er nemlig opvokset i Viby. Og om en uge den 25. august, får filmen ”Bamse”, som skildrer hans liv, premiere i biograferne landet over.

Derfor er denne uges nyhedsbrev dedikeret til Bamse og hans liv i Viby. Til barndommen på Edisonsvej, hvor han boede med sine adoptivforældre, som drev en gummivarefabrik på Ormslevvej. Om ungdommen på danseskolen på Hotel Viby. Om succesen med Bamses Venner og om da det hele sluttede, og Bamse døde i 2011 og blev begravet ved Viby Kirke.

Alt det fortæller en anden Viby-dreng om. Nemlig Bamses livslange ven, politiker og tidligere borgmester i Aarhus, Flemming Knudsen. Han har kendt Flemming Bamse Jørgensen, siden de begge var 5-6 år gamle og gik i korte bukser, og de to har delt mange oplevelser og minder fra Viby sammen.

Derudover runder vi selvfølgelig også filmen, hvor skuespiller Anders W. Berthelsen indtager hovedrollen som Bamse. Mange af scenerne er nemlig optaget i Viby, og der er blandt andet en scene, hvor Bamse står med mikrofonstativ og lydanlæg og skal forestille at optræde i Viby Centret. Og det satte filmholdet på lidt af en prøve.

Selv forbinder jeg mest Flemming Bamse Jørgensen med hans musik.

Godt nok var jeg ung i 00’erne, hvor diskotekerne for det meste spillede det nyeste hit med Nik & Jay, men jeg har til utallige halballer i provinsen skrålet med på HvooooorFOR går Louise til bal, fordi den sang altid – altid – kunne sætte gang i en fællessang.

Måske siger det mest noget om, hvor jeg er vokset op.

Men jeg er i hvert fald blevet mindet om, at man umuligt kan blive andet end en lille smule glad i låget af at høre En Lille Båd Der Gynger eller vil du, vil du, vil du, vil du danse med mig.

Prøv det, og se om du er enig.

Uanset hvad, får du i hvert fald historien om Bamse og Viby.

God læselyst.

Billede af Kristine Dam Johansen
Billede af skribentens underskrift Kristine Dam Johansen Journalist
- Selv om det er mere end 10 år siden, han døde, savner jeg ham stadigvæk. Det gør jeg virkelig, siger politiker Flemming Knudsen om sin barndomsven Flemming Bamse Jørgensen. Foto: Kristine Dam Johansen

De mødtes som børn, dansede på Hotel Viby som unge og skiltes for sidste gang i Viby Kirke: Politiker Flemming Knudsen og Bamse havde et livslangt venskab

Politiker Flemming Knudsen og musiker Flemming Bamse Jørgensen er begge opvokset i Viby og mødte hinanden første gang som 5-6-årige, da de spillede på hver deres instrument i FDF Vibys orkester.

Det resulterede i et livslangt venskab, og Flemming Knudsen husker især aftenerne på danseskolen på det hedengangne Hotel Viby, som altid involverede et besøg hos Sigfreds pølsevogn ved Skanderborgvej.

Som voksne mødtes de to Flemming'er til koncerter med Bamses Venner og på stadion til AGF’s kampe. Og da Flemming Bamse Jørgensen pludselig gik bort i 2011, sagde Flemming Knudsen sit sidste farvel til sin barndomsven ved begravelsen i Viby Kirke.

- Bamse var en virkelig rar og sympatisk fyr. Jeg taler somme tider med to af de musikere, der var med i Bamses Venner, Peter Bødker og Frank Thøgersen. Peter har beskrevet det sådan, at hvis man var en af Flemmings venner, så var man det for livstid. For han var fantastisk sød og kærede sig om andre mennesker.

På papiret har de meget tilfælles. De har samme fornavn og er begge opvokset i Viby. Men mest af alt har politiker Flemming Knudsen og sanger Flemming Bamse Jørgensen et livslangt venskab til fælles, som strækker sig fra, da de som 5-6-årige mødtes for første gang i Viby.

- Det her er det helt rigtige sted at mødes, siger Flemming Knudsen, idet han sætter sig til rette på en bænk på Viby Torv lige midt i runddelen af parkerede biler.

Det er en almindelig mandag formiddag i starten af august, og der er knap to uger til, at spillefilmen om sanger Flemming Bamse Jørgensens liv får premiere i alle landets biografer.

Den mangeårige politiker og tidligere borgmester i Aarhus, drejer hovedet langsomt rundt langs torvet.

- Mit og Bamses venskab har sit udgangspunkt i en radius af cirka 100 meter herfra, siger han og begynder at pege:

Først over mod præstegården, hvor det hele begyndte. Dernæst mod hjørnet af Viby Torv og Skanderborgvej, hvor han og Flemming Bamse Jørgensen i de unge dage svingede pigerne rundt på danseskolen på det gamle Hotel Viby.

Og han skeler også til kirken, hvor hans gode ven i dag ligger begravet.

Opvokset i Viby

Flemming Knudsen mødte sin navnebror, Flemming Bamse Duun Jørgensen, længe før Bamse blev kendt af alle som den gemytlige musiker i selebukserne, der fik succes med Bamses Venner og senere som solist.

De to Flemming'er er begge opvokset i Viby få hundrede meter fra hinanden, og de mødte hinanden første gang i præstegården ved Viby Torv i starten af 1950’erne, hvor de som to 5-6-årige drenge i korte bukser spillede i FDF Vibys orkester.

- Jeg spillede fløjte, og Bamse spillede kornet, men det var kun ham, der blev noget ved musikken, som Flemming Knudsen formulerer det.

Flemming Knudsen er opvokset på Rosenvangs Allé og Flemming Bamse Jørgensen på Edisonsvej.

Egentlig blev Bamse født i Randers i en søskendeflok på 12, men som spæd blev han afleveret på et børnehjem i Hadsten. Da han var otte uger gammel, blev han adopteret af et velhavende grossérpar, som boede i en villa i Viby, hvor Bamse voksede op.

Flemming Bamse Jørgensen som cirka seksårig. Foto: Ritzau Scanpix

Hans adoptivfar drev en gummivarefabrik på Ormslevvej.

- Dengang blev Ormslevvej kaldt ”den frække vej”, fortæller Flemming Knudsen og trækker mundvigene op i et smil.

- I den ene ende havde sangerinden Birgit Lystagers far en springmadrasfabrik, og i den anden ende havde Flemmings far en gummivarefabrik. Men gummivarefabrikken lavede nu mest af alt gummibolde, siger han.

Kornetten og Korovi

Flemming Knudsen besøgte aldrig Bamse i hans barndomshjem på Edisonsvej.

De mødtes i forbindelse med FDF, og Flemming Knudsen husker blandt andet, at de hvert år til fastelavn gik med orkestret fra Viby Torv til et børnehjem i Ormslev og slog katten af tønden med børnehjemsbørnene.

- Kornetten var Flemmings instrument. Senere i livet blev han også medlem af jazzklubben Korovi, som stod for Kongsvang, Rosenvang, Viby. Han spillede musik i mange år, før han dannede Bamses Venner, og kornetten fulgte ham og var med til at danne hans karriere, inden han gik over til guitaren, fortæller Flemming Knudsen.

I filmen "Bamse" spiller kornetten en stor rolle som noget betydningsfuldt, der følger Flemming Bamse Jørgensen, helt fra han var barn. Foto: Nimbus Film

Vil du, vil du, vil du, vil du danse med mig?

I ungdomsårene kom en stor del af venskabet mellem de to Flemming'er fra Viby til at centrere sig om aftenener på det nu hedengangne Hotel Viby, som frem til 1969 lå på hjørnet af Viby Torv og Skanderborgvej.

På hotellet lå Møllers Danseskole, hvor de to venner gik til dans et par gange om ugen.

I pausen, når pianisten skulle hvile fingrene, traskede Flemming og Flemming ned til Sigfreds pølsevogn, som lå langs Skanderborgvej, umiddelbart over for hvor Viby Centret ligger i dag.

- Vi fik altid en krasser, et pølsebrød med sennep, og så ordnede vi verdenssituationen og fik en snak med pølsemanden, Sigfred. Det har jeg rigtig mange gode minder fra, fortæller Flemming Knudsen.

Mens Bamse helt tydeligt havde talent for musikken, havde Flemming Knudsen det for dansen.

Han blev østjysk mester i ungdomsrækkerne og vandt flere titler, og som årene gik, udviklede de to kammeraters voksenliv sig i væsentligt forskellige retninger.

Flemming Bamse Jørgensen og Flemming Knudsen på Viby Torv, 1992. Foto: Jens Thaysen

Flemming Knudsen blev uddannet lærer, meldte sig ind i Socialdemokratiet og endte med en karriere i politik som mangeårigt medlem af Århus Byråd og borgmester fra 1997 til 2001.

Om Flemming Knudsen

 • Født den 31. maj 1946
 • Opvokset på Rosenvangs Allé i Viby 
 • Uddannet lærer 
 • Medlem af Århus Byråd for Socialdemokratiet fra 1986 til 2010
 • Borgmester i Århus fra 1997 til 2001
 • Sidder i dag i regionsrådet i Region Midtjylland
 • Har igennem hele sit liv været engageret i det århusianske idrætsliv

Regionsrådet Region Midtjylland


Faste pladser på AGF's tribune

Flemming Bamse Jørgensen kom først i lære som smed på Højbjerg Maskinfabrik.

Hans adoptivfar havde igennem hele sit liv et ønske om, at Bamse skulle overtage gummivarefabrikken på Ormslevvej. Men det blev uundgåeligt musikken, der vandt.

Bamses liv i Viby

 • Flemming Bamse Duun Jørgensen blev født i Randers den 7. februar 1947
 • Kom som spæd på børnehjem i Hadsten 
 • Otte uger gammel blev han adopteret af et velhavende par fra Viby, som var indehavere af en gummivarefabrik på Ormslevvej
 • Spillede kornet i FDF Vibys orkester
 • Gik i skole på Vestergårdsskolen
 • Gik til dans på det hedengangne Hotel Viby
 • Boede som voksen med sin hustru Käte og børnene Tine og Theis på den nedlagte skole i Lemming
 • Ved deres kobberbryllup fornyede Flemming Bamse Jørgensen og Käte Jørgensen deres ægteskabsløfter i Ormslev Kirke
 • Blev i 2011 begravet i Viby Kirke

I 1973 blev Bamses Venner dannet, og Flemming Bamse Jørgensen begyndte at turnere landet rundt til spillesteder og halballer, hvor han nogle gange stødte ind i sin gamle Viby-ven.

- Jeg var blandt andet med til at arrangere halbal i Grønløkkehallen i Tranbjerg, hvor jeg var leder i AIA, fortæller Flemming Knudsen.

- Der havde vi fester, hvor Bamses Venner kom og spillede. Så stod jeg der og så Bamse gå frem på scenen og sige ”Goddaw do’, vil du danse med mig?”. Det var altid den første sang, de spillede. Og så var jeg selvfølgelig backstage og hilse på ham i pausen.

Når de to venner ikke mødtes til koncert, mødtes de på stadion.

Både Flemming Knudsen og Flemming Bamse Jørgensen var glødende AGF-fans og blev en del af AGF’s første ambassadørkorps, hvor de fik faste pladser ved siden af hinanden på tribunen.

Efter Flemming Bamse Jørgensens død i 2011 blev der sat en mindeplade på hans tomme plads på AGF's stadion. Han og Flemming Knudsen sad altid ved siden af hinanden. Foto: Martin Ballund

Savnet er stadig stort

De to kammerater har delt meget. Og tilbage på bænken på Viby Torv i 2022, prøver Flemming Knudsen at opsummere, hvem hans gode ven var.

Han beskriver først og fremmest Bamse som ”en virkelig god dreng”.

- Han var en virkelig rar og sympatisk fyr. Jeg taler somme tider med to af de musikere, der var med i Bamses Venner, Peter Bødker og Frank Thøgersen. Peter har beskrevet det sådan, at hvis man var en af Flemmings venner, så var man det for livstid. For han var fantastisk sød og kærede sig om andre mennesker.

- Og selv om det er mere end 10 år siden, han døde, savner jeg ham stadigvæk, det gør jeg virkelig. Jeg føler, at det var i går, de ringede og fortalte mig, at han var død, siger han.

Gik i seng og vågnede ikke igen

Sidste gang Flemming Knudsen så Bamse, var i midten af december 2010 i Ridehuset i Aarhus.

De var begge til julemarked med deres familier, og Flemming Bamse Jørgensen fortalte, at han glædede sig til at skulle til USA i marts, hvor han efter planen skulle indspille et countryalbum.

De to venner blev enige om, at de skulle ses i det nye år.

To uger senere, nytårsmorgen 2011, døde Flemming Bamse Jørgensen i sit hjem i Egå af et hjertetilfælde, 63 år gammel.

- Jeg sad derhjemme i morgenkåbe og skulle til at høre nytårskoncerten fra Wien, da jeg blev ringet op og fik nyheden. Det var en forfærdelig dag.

- Han var gået i seng og vågnede ganske enkelt ikke op igen. Hvis jeg skal sige noget som helst positivt om det, så er det en nem måde at komme herfra på. At forestille sig Flemming i en kørestol eller som en grøntsag på et plejehjem, det var meget værre. I dag har jeg heldigvis de gode minder om ham.

Flyt dig Jesus, der kommer Bamse

Flemming Bamse Jørgensen ligger i dag begravet ved Viby Kirke.

Som en af de få, var Flemming Knudsen med til den sidste afsked i kirken.

- Det var en smuk højtidelighed, og jeg husker, at biskop Kjeld Holm, som var Bamses gode ven, sagde til sidst i sin tale: ”Ja, og nu sidder Flemming så oppe ved Vorherre. Og Vorherre siger til Jesus: Flyt dig lige knægt, nu kommer Bamse, og ham skal jeg snakke med”.

- Der brød smilet frem, selv om vi alle sammen var kede af det og savnede ham forfærdeligt, siger Flemming Knudsen.

Flemming Bamse Jørgensens gravsted ved Viby Kirke. På den lille gravsten til højre står teksten til Bamses sang "Solen skinner". 

Flemming Bamse Jørgensen nåede at være en del af den danske musikscene i 35 år og solgte mere end 3,5 millioner album. Han fik succes både med Bamses Venner og som solist, hvor han i 2010 udgav det meget personlige album "Tæt på".

Filmen ”Bamse”, som skildrer hans liv, har premiere den 25. august.

I filmen "Bamse" optræder Flemming Bamse Jørgensen i Viby Centret, men det nuværende center er for moderne til, at optagelserne kunne laves der. Derfor måtte filmholdet tage til det nordlige Aarhus, hvor en kendt bygning viste sig at kunne ligne Viby Centret, som det så ud i 1970'erne. Framegrab: Jørgen Johansson, DFF

Film om Bamse er optaget flere steder i Viby – men filmholdet måtte tænke kreativt, da de skulle optage scener fra Viby Centret

Da biograffilmen "Bamse" om Flemming Bamse Jørgensens liv skulle optages, var det vigtigt for filmholdet, at så mange af scenerne som muligt blev optaget i Aarhus og Viby, hvor Bamse levede sit liv.

Derfor er flere steder i Viby blevet brugt som kulisse, nemlig Brugtvare Terminalen på Øllegårdsvej og et parcelhus på Uraniavej i Fredensvang. Sidstnævnte er blevet brugt til at optage scenerne fra Bamses private hjem i 1970'erne.

I filmen er der også en scene, hvor Bamse skal forestille at optræde i Viby Centret. Men det nuværende Viby Center er for moderne til at agere kulisse, og derfor måtte filmholdet optage scenerne hos DR Aarhus på Oluf Palmes Allé, som ser ud på lidt samme måde, som Viby Centret gjorde i 1980'erne.

Et parcelhus på Uraniavej og Brugtvare Terminalen på Øllegårdsvej er blevet brugt som kulisse i den kommende film ”Bamse”, som skildrer Flemming Bamse Jørgensens liv. I filmen er der også scener fra Viby Centret anno cirka 1980.

Det er skuespiller Anders W. Berthelsen, der spiller hovedrollen som Flemming Bamse Jørgensen i den kommende film "Bamse", som har biografpremiere den 25. august.

Men Viby har også en central rolle i skildringen af den berømte danske musiker, der sang om en dejlig steg på Vimmersvej og en lille båd, der gynger.

Flemming Bamse Jørgensen er nemlig opvokset i Viby. Da han var otte uger gammel, blev han adopteret af et velhavende grosserer-ægtepar, som boede i en villa på Edisonsvej, og både som barn og voksen har Flemming Bamse Jørgensen haft sin gang i Viby.

Derfor har det været vigtigt for holdet bag filmen, at Viby ikke kun spillede en naturlig rolle i manuskriptet, men også så vidt muligt blev brugt som kulisse i filmen.

Det fortæller Lise Uldbjerg Jørgensen, som er producer hos aarhusianske Ja Film, der er medproducent på ”Bamse”.

- Det har været en prioritet for os og for Nimbus Film, som er hovedproducent, at holde så mange optagelser som muligt i Viby og i Aarhus. Når det nu er en film, der foregår i Aarhus og til dels også i Viby, er det fedt at kunne skabe noget genkendelighed, siger hun.

- Så de steder, hvor vi har haft mulighed for at læne os op ad virkeligheden, har vi gjort det.

Filmen "Bamse"

Filmen "Bamse" får premiere i landets biografer 25. august.

Rollelisten:

Flemming Bamse Jørgensen: Anders W. Berthelsen
Käte Jørgensen: Johanne Louise Schmidt
Flemmings far: Henrik Birch
Flemming mor: Charlotte Bøving
Flemmings far (ung): Johannes Nymark
Flemmings mor (ung): Clara Ellegaard
John Madsen: Lars Ranthe
Jonna: Signe Egholm Olsen
Og mange flere

Henrik Ruben Genz har instrueret filmen, der er produceret af Nimbus Film, Uppercut Media og Ja Film. 

Filmen er støttet af Den Vestdanske Filmpulje og optaget i Aarhus-området.

Manuskript er skrevet af Bo Hr. Hansen og Henrik Ruben Genz.

Filmen vil senere blive vist på TV 2 og TV 2 Play.

Parcelhus på Uraniavej forvandlet

Derfor kan man i "Bamse" se flere steder i Viby.

Blandt andet er et parcelhus på Uraniavej i Fredensvang blevet brugt som kulisse til Flemming Bamse Jørgensen og hans hustru Kätes private hjem i 1979, som i virkelighedens verden lå ved Hasselager.

- Vores location scout besøgte Flemming og Kätes oprindelige hjem, men huset i Fredensvang passede bedre med tidsperioden, fortæller Lise Uldbjerg Jørgensen.

Huset på Uraniavej er i forbindelse med filmen blevet forvandlet og indrettet med alt fra ryatæpper til grønt blomstret tapet, så det passer til tiden.

Her ses huset på Uraniavej i Viby, som det ser ud indefra i filmen. Stillbillede: Nimbus Film

Foruden parcelhuset er Brugtvare Terminalen på Øllegårdsvej også blevet brugt som kulisse til en scene, hvor Flemming Bamse Jørgensen opsøger sin biologiske søster Jonna spillet af Stine Egholm Olsen.

Scener fra Viby Centret blev en udfordring

Og så er der scener, som skal forestille at foregå i Viby Centret.

Nærmere bestemt ser man i filmen, at "Bamses Venner" i 1980 er ramt af lidt af en krise, efter de har fået en bundplacering ved det europæiske melodigrandprix, hvor de optrådte med kærlighedssangen "Tænker altid på dig", som de vandt det danske grandprix med.

Iført de klassiske selebukser og matchende stribede trøjer strøg Bamses Venner til tops i Det Danske Melodi Grand Prix i 1980 med "Tænker altid på dig". Foto: Bent K. Rasmussen/Ritzau Scanpix

Derfor må Flemming Bamse Jørgensen tage til takke med mindre spillejobs for at få penge i kassen, hvilket blandt andet indebærer at stå ene mand med mikrofon og lydanlæg og optræde i Viby Centret.

Men da filmholdet skulle finde en kulisse til scenerne i centret, blev de nødt til at tænke kreativt.

Viby Centret, som det ser ud i dag, er for moderne til at foregive at være fra 1980’erne, og derfor måtte holdet på jagt efter en bygning, der kunne ligne.

- Vi har siddet og kigget på gamle billeder af Viby Centret for at se, hvordan det så ud på den tid. Det handlede om at finde en bygning fra samme tidsalder, hvor der var nogle linjer eller gange, som kunne ligne centret, hvis vi framede optagelserne på en bestemt måde, fortæller Lise Uldbjerg Jørgensen.

Det fandt de på Danmarks Radio på Oluf Palmes Allé i Aarhus. DR's bygning er opført i samme rå betonstil, som Viby Centret så ud i 1980’erne.

Billede fra optagelserne til "Bamse" på DR i Aarhus. Til venstre skuespiller Henrik Birch, som spiller Bamses far. Til højre er det instruktør Henrik Ruben Genz. Foto: Martin Dam Kristensen

- Vores dygtige production designer vurderede, at rummet inden for på DR godt kunne minde lidt om Viby Centret, som det så ud, hvis vi satte nogle rekvisitter op, fortæller Lise Uldbjerg Jørgensen.

Med lidt visuelt efterarbejde kunne DR's bygning også komme til at ligne Viby Centret udefra.

DR i Aarhus, screenshot fra Google Maps.
Viby Centret, som det er skildret i filmen "Bamse". Framegrab: Jørgen Johansson, DFF

- Skiltet med ”Viby Centret” er ikke blevet sat op på DR’s bygning, men tilføjet digitalt efterfølgende, og højhuset ved siden af centret er også skabt i 3D og sat ind, da det jo naturligt nok ikke findes ved DR, fortæller Lise Uldbjerg Jørgensen.

I traileren til "Bamse" kan man se nogle af scenerne fra det, der skal ligne Viby Centret indefra, cirka 57 sekunder inde:

Flemming Bamse Jørgensens barndomshjem i Viby er optaget i en villa i Randers.