De mødtes som børn, dansede på Hotel Viby som unge og skiltes for sidste gang i Viby Kirke: Politiker Flemming Knudsen og Bamse havde et livslangt venskab
Politiker Flemming Knudsen og musiker Flemming Bamse Jørgensen er begge opvokset i Viby og mødte hinanden første gang som 5-6-årige, da de spillede på hver deres instrument i FDF Vibys orkester.
Det resulterede i et livslangt venskab, og Flemming Knudsen husker især aftenerne på danseskolen på det hedengangne Hotel Viby, som altid involverede et besøg hos Sigfreds pølsevogn ved Skanderborgvej.
Som voksne mødtes de to Flemming'er til koncerter med Bamses Venner og på stadion til AGF’s kampe. Og da Flemming Bamse Jørgensen pludselig gik bort i 2011, sagde Flemming Knudsen sit sidste farvel til sin barndomsven ved begravelsen i Viby Kirke.
- Bamse var en virkelig rar og sympatisk fyr. Jeg taler somme tider med to af de musikere, der var med i Bamses Venner, Peter Bødker og Frank Thøgersen. Peter har beskrevet det sådan, at hvis man var en af Flemmings venner, så var man det for livstid. For han var fantastisk sød og kærede sig om andre mennesker.
- Det her er det helt rigtige sted at mødes, siger Flemming Knudsen, idet han sætter sig til rette på en bænk på Viby Torv lige midt i runddelen af parkerede biler.
Det er en almindelig mandag formiddag i starten af august, og der er knap to uger til, at spillefilmen om sanger Flemming Bamse Jørgensens liv får premiere i alle landets biografer.
Den mangeårige politiker og tidligere borgmester i Aarhus, drejer hovedet langsomt rundt langs torvet.
- Mit og Bamses venskab har sit udgangspunkt i en radius af cirka 100 meter herfra, siger han og begynder at pege:
Først over mod præstegården, hvor det hele begyndte. Dernæst mod hjørnet af Viby Torv og Skanderborgvej, hvor han og Flemming Bamse Jørgensen i de unge dage svingede pigerne rundt på danseskolen på det gamle Hotel Viby.
Og han skeler også til kirken, hvor hans gode ven i dag ligger begravet.
Opvokset i Viby
Flemming Knudsen mødte sin navnebror, Flemming Bamse Duun Jørgensen, længe før Bamse blev kendt af alle som den gemytlige musiker i selebukserne, der fik succes med Bamses Venner og senere som solist.
De to Flemming'er er begge opvokset i Viby få hundrede meter fra hinanden, og de mødte hinanden første gang i præstegården ved Viby Torv i starten af 1950’erne, hvor de som to 5-6-årige drenge i korte bukser spillede i FDF Vibys orkester.
- Jeg spillede fløjte, og Bamse spillede kornet, men det var kun ham, der blev noget ved musikken, som Flemming Knudsen formulerer det.
Flemming Knudsen er opvokset på Rosenvangs Allé og Flemming Bamse Jørgensen på Edisonsvej.
Egentlig blev Bamse født i Randers i en søskendeflok på 12, men som spæd blev han afleveret på et børnehjem i Hadsten. Da han var otte uger gammel, blev han adopteret af et velhavende grossérpar, som boede i en villa i Viby, hvor Bamse voksede op.
Hans adoptivfar drev en gummivarefabrik på Ormslevvej.
- Dengang blev Ormslevvej kaldt ”den frække vej”, fortæller Flemming Knudsen og trækker mundvigene op i et smil.
- I den ene ende havde sangerinden Birgit Lystagers far en springmadrasfabrik, og i den anden ende havde Flemmings far en gummivarefabrik. Men gummivarefabrikken lavede nu mest af alt gummibolde, siger han.
Kornetten og Korovi
Flemming Knudsen besøgte aldrig Bamse i hans barndomshjem på Edisonsvej.
De mødtes i forbindelse med FDF, og Flemming Knudsen husker blandt andet, at de hvert år til fastelavn gik med orkestret fra Viby Torv til et børnehjem i Ormslev og slog katten af tønden med børnehjemsbørnene.
- Kornetten var Flemmings instrument. Senere i livet blev han også medlem af jazzklubben Korovi, som stod for Kongsvang, Rosenvang, Viby. Han spillede musik i mange år, før han dannede Bamses Venner, og kornetten fulgte ham og var med til at danne hans karriere, inden han gik over til guitaren, fortæller Flemming Knudsen.
Vil du, vil du, vil du, vil du danse med mig?
I ungdomsårene kom en stor del af venskabet mellem de to Flemming'er fra Viby til at centrere sig om aftenener på det nu hedengangne Hotel Viby, som frem til 1969 lå på hjørnet af Viby Torv og Skanderborgvej.
På hotellet lå Møllers Danseskole, hvor de to venner gik til dans et par gange om ugen.
I pausen, når pianisten skulle hvile fingrene, traskede Flemming og Flemming ned til Sigfreds pølsevogn, som lå langs Skanderborgvej, umiddelbart over for hvor Viby Centret ligger i dag.
- Vi fik altid en krasser, et pølsebrød med sennep, og så ordnede vi verdenssituationen og fik en snak med pølsemanden, Sigfred. Det har jeg rigtig mange gode minder fra, fortæller Flemming Knudsen.
Mens Bamse helt tydeligt havde talent for musikken, havde Flemming Knudsen det for dansen.
Han blev østjysk mester i ungdomsrækkerne og vandt flere titler, og som årene gik, udviklede de to kammeraters voksenliv sig i væsentligt forskellige retninger.
Flemming Knudsen blev uddannet lærer, meldte sig ind i Socialdemokratiet og endte med en karriere i politik som mangeårigt medlem af Århus Byråd og borgmester fra 1997 til 2001.
Om Flemming Knudsen
- Født den 31. maj 1946
- Opvokset på Rosenvangs Allé i Viby
- Uddannet lærer
- Medlem af Århus Byråd for Socialdemokratiet fra 1986 til 2010
- Borgmester i Århus fra 1997 til 2001
- Sidder i dag i regionsrådet i Region Midtjylland
- Har igennem hele sit liv været engageret i det århusianske idrætsliv
Faste pladser på AGF's tribune
Flemming Bamse Jørgensen kom først i lære som smed på Højbjerg Maskinfabrik.
Hans adoptivfar havde igennem hele sit liv et ønske om, at Bamse skulle overtage gummivarefabrikken på Ormslevvej. Men det blev uundgåeligt musikken, der vandt.
Bamses liv i Viby
- Flemming Bamse Duun Jørgensen blev født i Randers den 7. februar 1947
- Kom som spæd på børnehjem i Hadsten
- Otte uger gammel blev han adopteret af et velhavende par fra Viby, som var indehavere af en gummivarefabrik på Ormslevvej
- Spillede kornet i FDF Vibys orkester
- Gik i skole på Vestergårdsskolen
- Gik til dans på det hedengangne Hotel Viby
- Boede som voksen med sin hustru Käte og børnene Tine og Theis på den nedlagte skole i Lemming
- Ved deres kobberbryllup fornyede Flemming Bamse Jørgensen og Käte Jørgensen deres ægteskabsløfter i Ormslev Kirke
- Blev i 2011 begravet i Viby Kirke
I 1973 blev Bamses Venner dannet, og Flemming Bamse Jørgensen begyndte at turnere landet rundt til spillesteder og halballer, hvor han nogle gange stødte ind i sin gamle Viby-ven.
- Jeg var blandt andet med til at arrangere halbal i Grønløkkehallen i Tranbjerg, hvor jeg var leder i AIA, fortæller Flemming Knudsen.
- Der havde vi fester, hvor Bamses Venner kom og spillede. Så stod jeg der og så Bamse gå frem på scenen og sige ”Goddaw do’, vil du danse med mig?”. Det var altid den første sang, de spillede. Og så var jeg selvfølgelig backstage og hilse på ham i pausen.
Når de to venner ikke mødtes til koncert, mødtes de på stadion.
Både Flemming Knudsen og Flemming Bamse Jørgensen var glødende AGF-fans og blev en del af AGF’s første ambassadørkorps, hvor de fik faste pladser ved siden af hinanden på tribunen.
Savnet er stadig stort
De to kammerater har delt meget. Og tilbage på bænken på Viby Torv i 2022, prøver Flemming Knudsen at opsummere, hvem hans gode ven var.
Han beskriver først og fremmest Bamse som ”en virkelig god dreng”.
- Han var en virkelig rar og sympatisk fyr. Jeg taler somme tider med to af de musikere, der var med i Bamses Venner, Peter Bødker og Frank Thøgersen. Peter har beskrevet det sådan, at hvis man var en af Flemmings venner, så var man det for livstid. For han var fantastisk sød og kærede sig om andre mennesker.
- Og selv om det er mere end 10 år siden, han døde, savner jeg ham stadigvæk, det gør jeg virkelig. Jeg føler, at det var i går, de ringede og fortalte mig, at han var død, siger han.
Gik i seng og vågnede ikke igen
Sidste gang Flemming Knudsen så Bamse, var i midten af december 2010 i Ridehuset i Aarhus.
De var begge til julemarked med deres familier, og Flemming Bamse Jørgensen fortalte, at han glædede sig til at skulle til USA i marts, hvor han efter planen skulle indspille et countryalbum.
De to venner blev enige om, at de skulle ses i det nye år.
To uger senere, nytårsmorgen 2011, døde Flemming Bamse Jørgensen i sit hjem i Egå af et hjertetilfælde, 63 år gammel.
- Jeg sad derhjemme i morgenkåbe og skulle til at høre nytårskoncerten fra Wien, da jeg blev ringet op og fik nyheden. Det var en forfærdelig dag.
- Han var gået i seng og vågnede ganske enkelt ikke op igen. Hvis jeg skal sige noget som helst positivt om det, så er det en nem måde at komme herfra på. At forestille sig Flemming i en kørestol eller som en grøntsag på et plejehjem, det var meget værre. I dag har jeg heldigvis de gode minder om ham.
Flyt dig Jesus, der kommer Bamse
Flemming Bamse Jørgensen ligger i dag begravet ved Viby Kirke.
Som en af de få, var Flemming Knudsen med til den sidste afsked i kirken.
- Det var en smuk højtidelighed, og jeg husker, at biskop Kjeld Holm, som var Bamses gode ven, sagde til sidst i sin tale: ”Ja, og nu sidder Flemming så oppe ved Vorherre. Og Vorherre siger til Jesus: Flyt dig lige knægt, nu kommer Bamse, og ham skal jeg snakke med”.
- Der brød smilet frem, selv om vi alle sammen var kede af det og savnede ham forfærdeligt, siger Flemming Knudsen.
Flemming Bamse Jørgensen nåede at være en del af den danske musikscene i 35 år og solgte mere end 3,5 millioner album. Han fik succes både med Bamses Venner og som solist, hvor han i 2010 udgav det meget personlige album "Tæt på".
Filmen ”Bamse”, som skildrer hans liv, har premiere den 25. august.