Nogle kryds er særligt udsatte: Se, hvor der er sket flest alvorlige trafikuheld i Viby de seneste fem år
Der er sket 118 politiregistrerede trafikuheld i Viby i perioden 2017-2021, viser en oversigt fra Aarhus Kommune.
Særlig krydset Skanderborgvej/Rosenvangs Allé/Christian X’s Vej er udsat. Her er der sket syv alvorlige uheld, hvor personer er kommet til skade, og det er formentlig hovedsageligt gået ud over cyklister, lyder det fra kommunen.
Dårligt udsyn i krydset, mange trafikanter i forskellige retninger og cyklister i høj fart ned ad bakken, er en del af forklaringen.
Også i området omkring Viby Torv samt i krydsene Skanderborgvej/Ravnsbjergvej og Skanderborgvej/Gunnar Clausens Vej er der sket flere uheld med både materielskade og personskade.
I artiklen kan du se et kort over, hvor uheldene i Viby helt præcist har fundet sted.
Viby er et stærkt trafikeret område, og når der er meget trafik, er der også større risiko for, at der sker uheld, hvor biler og - i værste fald - personer kommer til skade.
Ifølge en opgørelse som Aarhus Kommune har lavet, er der fra 2017 til og med 2021 sket 118 trafikuheld i Viby, der har været så alvorlige, at politiet er blevet involveret.
Opgørelsen tæller altså ikke uheld, som er registreret af skadestuerne, men kun dem som Østjyllands Politi har opgjort. Dermed er det samlede uheldstal formentlig større.
Cyklister til skade i stort kryds i Kongsvang
Ser man på kortet over, hvor uheldene er fundet sted, springer krydset Skanderborgvej/Rosenvangs Allé/Christian X's Vej særligt i øjnene.
Her er der de seneste fem år sket syv uheld, hvor personer er kommet til skade.
Det betyder formentlig, at der har været cyklister involveret, fortæller civilingeniør i kommunens mobilitetsafdeling, Martin Splid Svendsen.
- Vi ved, at de kryds, hvor der sker mange personskader, ofte har mange cyklister. Særligt i de bynære områder kan man have forventning om, at der er mange cyklister i de kryds, hvor der sker meget personskade, siger han.
I krydset Skanderborgvej/Rosenvangs Allé/Christian X's Vej er der flere forhold, der kan være lumske.
Først og fremmest er det et stort kryds med meget trafik, hvor mange trafikanter skal i forskellige retninger. Derudover kommer der cyklister i høj fart ned ad bakke, og visse steder kan der være dårligt udsyn.
Beplantning og bakker kan snyde
Langt de fleste uheld i krydset sker, når cyklister og bilister skal dreje til enten højre eller venstre og overser hinanden, fortæller kommunens cykelekspert Martin Løv Simonsen, som via et uheldsregister kan se, hvad der oftest går galt.
- Der er blandt andet noget beplantning lige der, hvor Skanderborgvej skærer Christian X's Vej, hvor man som cyklist kan komme til at køre i skygge, så bilisterne ikke lægger mærke til, at der kommer en cyklist, siger han.
På den anden side af krydset, hvor Skanderborgvej skærer Rosenvangs Allé, kan det spille ind, at cyklister kommer susende ned ad bakke, hvilket kan overraske bilister, der skal svinge til højre.
Det er en meget typisk årsag til uheld generelt i Aarhus, fortæller Martin Løv Simonsen.
- Vi har mange store højdeforskelle i Aarhus, og det vil sige, at vi rigtig mange steder har cyklister, som kommer ned ad bakke mod et kryds i meget høj fart, hvilket gør det svært for nogle bilister at observere dem, fordi de skal orientere sig endnu længere tilbage. Der ser vi kollisionerne, siger han.
Brug to sekunder mere
I den type kryds har kommunen nogle steder indført lysreguleringer med grønne pile i stedet for almindeligt grønt lys, så bilisterne kan svinge uden at risikere at kollidere med cyklister.
- Men når man laver pile, nedsætter man samtidig kapaciteten på vejene, så det skal man tage med i overvejelserne, siger Martin Løv Simonsen.
Derudover prøver kommunen at sørge for at fjerne beplantning, der kan give dårligt udsyn. Og så opfordrer de både cyklister og bilister til at bruge to sekunder mere på at orientere sig.
- Selvfølgelig har man som cyklist ret til at køre over for grønt, men brug lige et-to sekunder på at få øjenkontakt med bilisterne og vær sikker på, at de lastbiler, der skal svinge, har set dig.
- Og hvis man som bilist kører ned ad bakke mod et kryds, så hold øje med, om man kører forbi cyklister på vej ned ad bakken, for så kommer de formentlig frem til krydset nogenlunde samtidigt med dig, siger han.
Mange uheld i de store kryds
Foruden krydset Skanderborgvej/Rosenvangs Allé/Christian X’s Vej er der flere andre store kryds i Viby, der bonner ud i uheldsstatistikken.
Det tæller især området omkring Viby Torv, og rundkørslen ved Jyllands Allé/Christian X’s Vej, hvor der som cyklist er grund til at være lidt ekstra på vagt. Her er der sket tre alvorlige uheld, hvor personer er kommet til skade.
Derudover bonner krydset Skanderborgvej/Gunnar Clausens Vej i industriområdet ud samt det stærkt trafikerede kryds Ravnsbjergvej/Skanderborgvej, hvor der har været fire uheld med materiel skade og tre uheld med alvorlig personskade siden 2017.
Krydset Ravnsbjergvej/Skanderborgvej har flere gange været omtalt som et kryds, hvor mange bilister kører stærkt, aggressivt og over for rødt.
Derfor har krydset været i spil til at få såkaldte rødlyskameraer sat op, der kan afsløre trafikanter, der kører over for rødt. Men forsøgsordningen, som Vejdirektoratet og Rigspolitiet er inde over, er blevet udskudt og er stadig ikke realiseret.
Hvornår bliver et kryds gjort mere sikkert?
Hos Aarhus Kommune kan civilingeniør i mobilitetsafdelingen Martin Splid Svendsen ikke sige, hvor mange uheld der skal til, før kommunen laver et bestemt kryds om.
Antallet af uheld skal blandt andet holdes op imod, hvor meget trafik der er i området, og om kommunen kan se et mønster i, hvad der går galt.
- Et kryds med 10 forskellige uheldstyper kan være sværere at gøre noget ved i forhold til et kryds med fem uheld, hvor fire af dem er samme type, siger Martin Splid Svendsen.
- Men vi gør noget ved et kryds, hvis vi finder ud af, at nogle forhold går igen, siger han.
Aarhus Kommune laver jævnligt en såkaldt sortpletsanalyse, hvor de identificerer de kryds og strækninger i kommunen, hvor der er størst behov for ændringer.
Er du ofte vidne til farlige situationer i trafikken bestemte steder i Viby? Så skriv gerne til mig på kridj@viby-stavtrupliv.dk.