Skoleleder om groft hærværk på Højvangskolen: I min tid som leder har det aldrig været værre
Hærværk mod Højvangskolen og særligt skolens legeplads og udefaciliteter har desværre stået på i en lang periode nu, men hen over de seneste sommermåneder er det virkelig taget til.
- I den tid, hvor jeg har været skoleleder, har vi ikke haft så slem en sommer, når det kommer til hærværk. Det er helt usammenligneligt, fortæller leder på Højvangskolen Ivan Børsting.
Hærværket har flere konsekvenser for skolen. Udover at ting bliver ødelagt, skal personalet bruge tid på at feje glasskår op og fjerne de ting, der er blevet ødelagt. Derudover skal de være klar til at svare på spørgsmål fra eleverne, og Ivan Børsting føler sig efterhånden magtesløs i forhold til at komme problemet til livs.
Hos SSP i Aarhus Kommune er man opmærksomme på problemet, men efterlyser et tydeligere billede af, hvornår hærværket sker, og hvem der kunne stå bag.
Kommunen opfordrer derfor alle, der går ture rundt i byen, til at meddele til SSP, hvis man ser unge, der begår hærværk eller opfører sig uhensigtsmæssigt.
Det har efterhånden stået på længe, at Højvangskolen i Stavtrup har været udsat for groft hærværk og direkte vandalisering af skolens inventar, som betyder, at personale og elever jævnligt må møde ind til knuste ruder og ødelagt legetøj.
Men i løbet af de seneste måneder har hærværket været særlig slemt, fortæller skolens leder, Ivan Børsting.
- I den tid, hvor jeg har været skoleleder, har vi ikke haft så slem en sommer, når det kommer til hærværk. Det er helt usammenligneligt, siger han.
Over 20 ruder på skolen er blevet smadret. Der er lavet graffiti på skolens bygninger, og børnenes legetøj er blevet knust, ligesom ventilations- og overvågningsudstyr er blevet ødelagt. Derudover har der været forsøg på afbrænding af skolens udendørsinstallationer.
- Vi ved ærligt talt ikke, hvordan vi skal løse det, siger Ivan Børsting.
- Vi tør ikke en gang at sætte noget brænde ud, så dem der laver hærværket, kan lave et hyggeligt bål om aftenen i stedet for, for det virker ikke til, at det er interessant for dem. Man vil hellere bare brænde cykler af eller forsøge at brænde en bænk af. Så det er rigtig svært, siger han.
Investeret meget i udendørsmiljøerne
Hærværket har flere konsekvenser for skolen.
Udover at ting bliver ødelagt, skal skolens personale bruge tid på at feje glasskår op og fjerne de ting, der er blevet ødelagt. Derudover skal personalet være klar til at svare på spørgsmål fra eleverne.
- Børnene lægger jo også mærke til, at der er smadrede ruder, og at det ene og det andet bliver ødelagt, siger Ivan Børsting.
Derudover kan hærværket betyde, at folk i Stavtrup ikke har lyst til at bruge skolens område i helt samme udstrækning som ellers. Og det ærgrer Ivan Børsting, for de seneste år har Højvangskolen investeret både penge og energi i at lave gode udendørsarealer, så alle byens borgere – også dem uden børn på skolen – har lyst til at komme der.
- Skolen er ejet af os alle sammen, så vi vil rigtig gerne have, at byens borgere kan bruge vores faciliteter hele døgnet, og at vi kan være en naturlig del af byen.
- Men det er min opfattelse, at der bliver mindre af det, i takt med at der kommer mere hærværk, fordi befolkningen i Stavtrup bliver utrygge ved at komme her, siger han.
Hen over sommeren havde Højvangskolen eksempelvis arrangeret en skattejagt, hvor man ved hjælp af sin mobiltelefon kunne gå rundt til forskellige poster på skolen og blandt andet komme med input til, hvordan skolens udemiljøer kunne blive endnu bedre.
- Når familierne har gået rundt, har vi hørt eksempler på, at der har været folk på skolens område, som har haft truende adfærd, hvilket har fået familierne til at tænke, at den her skattejagt gider vi ikke – nu går vi hjem igen. Så det er ødelæggende, siger Ivan Børsting.
Samarbejder med politi og SSP
Som skoleleder føler han sig rimelig magtesløs i forhold til, hvad der kan løse situationen.
Når hærværket sker, anmelder skolen det til politiet, ligesom den samarbejder med SSP, og Ivan Børsting oplever, at henvendelserne bliver taget alvorligt af myndighederne. Derudover har skolen et tæt samarbejde med fritidsklubben og byens daginstitutioner.
- Men derfra bliver det virkelig svært, for samtidig kan jeg jo se, at hærværket bliver ved. Så der må være et eller andet i indsatsen, som kan forbedres, og hvad end der kan være af sympatiske indsatser, så hilser jeg dem velkommen, siger Ivan Børsting.
- Men ud fra et skolemæssigt perspektiv synes jeg, det er svært at gøre mere, for det er ikke mit indtryk, at det er elever, der går på skolen, som står bag hærværket.
SSP: - Vi skal vide mere for at kunne hjælpe
Viby-StavtrupLIV ville gerne have spurgt Østjyllands Politi, hvad politiet stiller op for at bekæmpe hærværket i Stavtrup og finde de unge, der står bag. Men efter gentagne henvendelser er politiet ikke vendt tilbage med svar.
Hos Aarhus Kommunens SSP-afdeling har man tidligere samarbejdet med politiet, Højvangsskolen og byens dagtilbud for at identificere unge, der lavede hærværk og skabte utryghed i byen.
Det var tilbage i efteråret 2021, hvor det ifølge leder af Gadeplan i Børn og Unge, Michel Larsen, lykkedes at få de unge engageret i andre aktiviteter, så problemerne gik lidt i sig selv.
De seneste måneder har han kun modtaget få henvendelser om hærværk og utryghed i Stavtrup, og derfor efterlyser han et mere detaljeret billede af, hvad der sker i byen og hvornår, så SSP bedre kan gøre en indsats.
Det kan både være oplysninger fra institutioner og almindelige beboere i byen.
- Vi er udfordrede, når vi ikke ved, hvem der står bag hærværket. Jeg kan godt sende opsøgende medarbejdere ud, men de kan komme i området 500 gange, uden at møde en eneste ung, fordi de kommer på det forkerte tidspunkt, siger Michel Larsen.
Gode råd, hvis du oplever unge med uhensigtsmæssig adfærd på en legeplads eller udeområde
- Del viden - orientér jeres lokale samarbejdspartnere om jeres udfordringer – skole, klub, daginstitution.
- Anmeld hærværk til Østjyllands politi på telefon 114
- Orienter Gadeplan på mail: gadeplan@mbu.aarhus.dk
- Når du kontakter politiet eller Gadeplan Aarhus, skal du så vidt muligt have følgende oplysninger klar: Hvor og hvornår mødes de unge? Har I været i dialog med de unge? Hvilke unge er der tale om? Hvad mødes de om?
- Genbesøg indretningen af legepladsen. Mange unge fortæller, at de ikke kan komme af med affaldet. Sæt en skraldespand ud efter lukketid
- Vær undersøgende og opsøgende i forhold til brugerne af uderummet og prøv at skabe dialog
Kilde: Børn og Unge, Aarhus Kommune
Han opfordrer derfor almindelige borgere i Stavtrup, som alligevel går en aftentur, til at gå ned omkring skolen og dagtilbuddene.
- Man behøver ikke at gå i dialog med de unge, men observér, og fortæl institutionerne, hvad man oplever. For så begynder vi at kunne se et mønster, så vi eller politiet kan komme ud i lokalområdet på det rigtige tidspunkt, siger Michel Larsen.
- Jo flere oplysninger, vi får, jo nemmere bliver det for os at gøre noget ved det. Og jo mere tilstedeværelse der er af voksne, jo sværere bliver det for de unge at lave hærværk, og så plejer de at trække andre steder hen, siger han.
Børn og Unge i Aarhus Kommune har i den seneste tid haft vagter ude ved den gamle fritidsklub på Bispevej, hvor der også har været hærværk på udendørsarealerne.
- Vi er også ved at komme i kontakt med de vagter for at finde ud af, hvad de har observeret i området, siger Michel Larsen.
Hvis du er vidne til hærværk, kan du anmelde det til politiet.
Ring 112, hvis gerningsmanden fortsat er til stede eller lige er flygtet. Du kan også ringe 114 eller henvende dig personligt på en politistation.
Læs mere på politiets hjemmeside.