Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

I kølvandet på den seneste hærværksbølge prøver politiet at være mere til stede i Stavtrup - både med uniformerede og civilklædte betjente, oplyser Østjyllands Politi. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hærværk i Stavtrup: Hvad stiller politiet op?

I morges afleverede jeg min datter i vuggestue, og da jeg åbnede lågen ind til legepladsen, og vi begyndte at gå hen imod hendes stue, tog jeg mig selv i at tænke:

Hvordan ville jeg egentlig have det, hvis det første syn, der mødte mig, var min datters søde pædagog Tine, som gik rundt og samlede glasskår op, fordi en rude var blevet smadret? Og hvordan ville det være, hvis jeg så, at det lille klatrestativ i træ på legepladsen, som børnene elsker at lege på, var blevet hugget i med økser? 

Ikke særlig fedt, for nu at sige det mildt.

Faktisk føltes det som en ret absurd tanke. Og selv om det næppe er det syn, som møder de fleste forældre i Stavtrup om morgenen, så er smadrede ruder og ødelagt trælegetøj konkrete eksempler på hærværk, som både Højvangskolen og flere daginstitutioner har været udsat for.

Som jeg skrev i sidste uge, så har skolen og daginstitutionerne hen over sommeren været plaget af meget destruktivt hærværk, og hele situationen virker ærlig talt svær at løse.

En række initiativer er allerede sat i værk, og lokale borgere prøver at hjælpe ved at gå rundt i byen og holde øje med institutionerne og skabe synlighed.

Så det eneste, jeg – og vi – egentlig mangler svar på, er: Hvad. Gør. Politiet?

Det forsøgte jeg allerede i sidste uge at få svar på - uden held. Men efter gentagne henvendelser til Østjyllands Politi er det nu lykkedes mig at få en politikommissær fra politiets forebyggelsesafdeling i røret.

Han forklarer, at politiet ganske udmærket er klar over problemerne i Stavtrup, men at der er flere udfordringer forbundet med at komme hærværket til livs – set fra politiets stol.

Politiet har dog iværksat flere initiativer, og som du kan læse i artiklen, kommer de også med en række opfordringer til borgerne i Stavtrup, som måske kan hjælpe.

Herfra springer vi videre til Viby, hvor du i de næste uger kan komme med opfordringer, kritik eller rosenrøde komplimenter til det store byggeri, som er planlagt tæt på Viby Torv på parkeringspladsen mellem McDonalds og Q8.

På det område er der nærmere bestemt planer om at opføre lejlighedskomplekser med drivhuse på taget og en dagligvarebutik i stueetagen, og forslaget til byggeriet er nu sendt i høring, så du kan give dit besyv med. Fællesrådet og flere byrådspolitikere har blandt andet udtrykt bekymring for bygningens højde og trafikafviklingen i området.

God læselyst.

Billede af Kristine Dam Johansen
Billede af skribentens underskrift Kristine Dam Johansen Journalist
Østjyllands Politi opfordrer til at dele eventuelle observationer og informationer om hærværk i Stavtrup med politiet. Foto: Jacob Schultz

Politiet om hærværksbølge i Stavtrup: Vi prøver at være til stede med flere patruljer

Højvangskolen og daginstitutioner i Stavtrup er plaget af hærværk, og i løbet af 2022 har politiet modtaget 17 anmeldelser om hærværk alene omkring skolen.

Politiet prøver så vidt muligt at være mere til stede i Stavtrup, både med uniformerede betjente og patruljevogne og med civilklædte betjente, oplyser Østjyllands Politi.

Derudover instruerer de daginstitutionerne i, hvordan de undgår at ødelægge potentielt vigtige spor, når institutionerne bliver udsat for hærværk.

- Vi er død og pine afhængige af at have nogle spor eller nogle vidner, der kan hjælpe os på vej i opklaringen, ellers er det svært at finde gerningsmændene, siger politikommissær Allan Rubin.





Problemet med hærværk i Stavtrup har været stigende de seneste måneder, og politiet gør, hvad de kan, for at sende flere patruljer til området, lyder det fra politikommissær Allan Rubin. Men det er ofte ”svære vilkår”, tilføjer han, og efterlyser hjælp fra borgerne.

Højvangskolen og flere daginstitutioner i Stavtrup har den seneste tid været udsat for groft og vedvarende hærværk med alt fra smadrede ruder til forsøg på afbrænding af bænke og udendørsfaciliteter, som Viby-StavtrupLIV skrev i sidste uge.

Det er man opmærksom på hos Østjyllands Politi.

I løbet af 2022 har politiet modtaget 17 anmeldelser om hærværk alene omkring Højvangskolen, og ifølge politikommissær i forebyggelsesafdelingen Allan Rubin har der hen over sommeren været problemer flere steder.

- Vores forebyggelsesbetjente, som arbejder i Aarhus Syd, har i løbet af de seneste måneder været opmærksomme på, at der har været flere hærværksepisoder både i Stavtrup og i Viby, siger han.

Allan Rubin kan dog ikke give et klart svar på, om politiet har fundet frem til, hvem der står bag hærværket i Stavtrup.

- Mig bekendt er der ikke sigtet nogen. Om det er fordi, at sagerne er henlagt (efterforskningen er opgivet, red.), eller fordi sagerne ikke er efterforsket endnu, det ved jeg ikke.

- Generelt set er det sådan, at når vi kommer ud til en hærværksanmeldelse, så kigger vi på, om der er videoovervågning, fysiske spor eller vidner. Hvis der ikke er det, så har vi ikke noget at gå efter, og så bliver sagen typisk henlagt rimelig hurtigt.

- Vi er død og pine afhængige af at have nogle spor eller nogle vidner, der kan hjælpe os på vej i opklaringen, ellers er det svært, siger han.

Mere til stede i området

For at sikre sig spor i hærværkssagerne har politiets forebyggelsesmedarbejdere blandt andet været rundt til daginstitutionerne i Stavtrup for at instruere dem i, at de i tilfælde af hærværk ikke må begynde at rydde op og røre ved potentielle spor, før politiet har været der, fortæller Allan Rubin.

Man skal virkelig passe på, at man ikke begynder at lave lokal selvjustits eller hænger folk ud på Facebook.

Politikommissær ved Østjyllands Politi, Allan Rubin

Derudover prøver politiet så vidt muligt at være mere til stede i Stavtrup, både med uniformerede betjente og patruljevogne og med civilklædte betjente, oplyser politikommissæren.

- Vores vagtchefer briefer patruljerne om hærværksepisoderne og siger: ”Når I er ude at køre, så slå vejen forbi skolen inden for det tidsrum”. Men der kan jo ske mange ting i løbet af en vagt, som kan ændre, hvilke opgaver politiet må prioritere, siger han.

Skal være heldige at fange gerningsmændene i aktion

I politiets forebyggelsesafdeling har de ikke betjente på vagt døgnet rundt, men Stavtrup og Viby ligger som et af de højst prioriterede områder for forebyggelsesbetjentene at køre til på deres aftenvagter, siger Allan Rubin.

- Samtidig må vi dog erkende, at vi ofte kommer på tidspunkter, hvor vi ikke træffer nogen. Og hvis der er nogen, der har ødelagt en teltdug eller en postkasse, så er det jo sjældent, at de bliver siddende på stedet. Så vi skal være rigtig heldige at fange dem lige på det rigtige tidspunkt. Og hvis de ser, at vi kommer i en patruljebil, så gør de jo ikke noget, mens vi er der. Så det er svære vilkår, siger han.

I Aarhus Kommune er skolers og daginstitutioners legepladser offentligt tilgængelige uden for åbningstid, og derfor må unge mennesker gerne opholde sig på udeområderne.

- Når vi kommer forbi, kan vi godt tale med de unge og registrere, at de er der, og hvis der så bliver anmeldt hærværk umiddelbart efter, så vil vi måske have dem i søgelyset. Men der skal altså mere til at bevise, hvem der præcis står bag hærværket, siger Allan Rubin.

- Det bedste, vi kan gøre rent efterforskningsmæssigt, er at have vidner, videoovervågning eller at kunne sikre redskaber eller ting, som de har brugt. Så har vi en god bevismæssig sag. Men ellers er det nogle svære sager at føre op, siger han.

Fortæl politiet, hvad du ser - men pas på med rygter

Politikommissæren opfordrer til, at man som borger i Stavtrup går en aftentur - gerne flere sammen - og tager kontakt til dem, man møder på skolen eller legepladserne.

- Jo mere voksen tilstedeværelse, der er på alle tidspunkter af døgnet, jo bedre. Selvfølgelig skal lokalbefolkningen ikke agere lokale politibetjente, men jo mere, man selv går rundt og siger hej til de unge mennesker, jo mere vil det garanteret afholde dem fra at gøre noget. Og så anbefaler vi, at man samler de informationer og observationer, man har, og deler dem med politiet, siger han.

Har man en konkret mistanke om, hvem der står bag hærværket, må man også gerne dele den mistanke med politiet, siger Allan Rubin. Men han kommer alligevel med en advarsel:

- Man skal virkelig passe på, at man ikke begynder at lave lokal selvjustits eller hænger folk ud på Facebook. Vi har før set eksempler på, at der er borgere med en anden hudfarve, der er flyttet til et lokalområde, og alene det har gjort, at de er blevet udpeget til at være ophavsmænd til alt muligt og hængt ud på sociale medier.

- Hvis man begynder at skrive navne på nogle, som man tror, det kan være, så har man hurtigt dømt dem på forhånd. Og i Danmark er man altså uskyldig, indtil man er dømt, siger han.

Sådan kan det planlagte byggeri langs Viby Ringvej komme til at se ud, hvis det står til ejendomsselskabet Innovator. Illustration: Arkitema Architects

Nye lejligheder og dagligvarebutik kan være på vej over for Viby Centret - nu kan du give dit besyv med om planerne

På parkeringspladsen langs Viby Ringvej mellem McDonalds og Q8 planlægger ejendomsselskabet Innovator at opføre et nyt etagebyggeri med lejligheder og en større dagligvarebutik i stueetagen.

For nylig blev byggeplanerne drøftet i byrådet, hvor lokalpolitikerne generelt var positivt stemte over for forslaget.

Dog havde flere partier bekymringer om blandt andet trafikafviklingen i området og højden på byggeriet, som planlægges i op til fem etager.

Frem til den 31. oktober kan du give dine input og holdninger til kende om byggeforslaget, som nu er sendt i høring.

På parkeringspladsen langs Viby Ringvej mellem McDonalds og Q8 planlægger ejendomsselskabet Innovator at opføre et etagebyggeri i op til fem etager med en dagligvarebutik i stueetagen. Politikerne er positivt stemte, men flere partier er ligesom fællesrådet bekymret for højden og trafikafviklingen. Nu kan du give dit input med.

I dag ligger der en stor parkeringsplads, men i fremtiden kan to nye boligbyggerier skyde op på arealet mellem Q8-tanken og McDonalds langs Viby Ringvej tæt på Viby Torv.

Her er en ny lokalplan ved at blive udarbejdet, hvor ejendomsselskabet Innovator lægger op til at opføre 60-70 lejligheder i fire-fem etager med terrasser og drivhuse på taget og en dagligvareforretning i stueetagen.

Det er parkeringspladsen her umiddelbart over for Viby Centret, hvor ejendomsselskabet Innovator ønsker at opføre boliger. Luftfoto: Aarhus Kommune

Lejlighederne skal efter planen opføres i to nye bygninger.

Den ene bygning bliver kaldt Længehuset og skal løbe langs med Viby Ringvej umiddelbart foran Alboas gule lejlighedskompleks på Vestergårdsvej, som ligger på området i dag.

Den anden bygning kaldes Hjørnehuset og skal placeres længst oppe mod Q8-tanken. Den skal ifølge forslaget være i fem etager, hvor stueetagen skal bruges til overdækkede parkeringspladser, og de fire etager ovenpå skal være lejligheder.

Her ses en visualisering af de to nye bygninger set fra Vestergårdsvej med Længehuset til højre og Hjørnehuset til venstre. På begge bygninger er det tanken at lave fælles tagterrasser med drivhuse. Alboas gule lejlighedsbygning skal forblive, som den er i dag. Illustration: Arkitema Architects

Politikerne er generelt positive

For nylig blev byggeplanerne diskuteret i byrådet, og lokalplanforslaget er nu sendt i offentlig høring, så du kan komme med din mening.

Byrådet var generelt positivt stemt over for projektet, men flere partier udtrykte dog bekymring for trafikafviklingen og de planlagte parkeringsforhold, som også Viby Fællesråd har været skeptiske overfor.

Ifølge forslaget skal biler, der skal ind til de planlagte boliger og dagligvareforretningen, have adgang fra Thorvald Jensens Vej eller Vestergårdsvej, hvor Alboas gule murstensbygning ligger i dag.

- Vi er lidt bekymrede for trafikken, som skal afvikles på en meget smal vej klos op ad et større boligbyggeri, sagde Socialdemokratiets Steen Bording Andersen på byrådsmødet.

Hos Enhedslisten satte Solveig Munk til gengæld spørgsmålstegn ved, om man overhovedet burde bygge på arealet, som også kunne have andre trafikale formål.

- Jeg er med på, at vi har en kommuneplan, der tillader boliger det pågældende sted, men det er jo ikke ensbetydende med, at det er en god idé at bygge der. Kommer vi ikke til at mangle plads til busholdepladser omkring Viby Torv, når den kollektive trafik udbygges, og er der andre ledige grunde til det formål, spurgte hun på byrådsmødet.

For få parkeringspladser?

I forhold til parkeringsforholdene omkring det nye byggeri er det planen, at alle de nuværende parkeringspladser langs Viby Ringvej skal nedlægges for at gøre plads til boligerne.

I stedet skal der etableres mindst 67 parkeringspladser, hvoraf nogle skal være på terræn og andre skal placeres i et parkeringshus i en af de planlagte bygninger.

Antallet af parkeringspladser lever op til Aarhus Kommunens parkeringsnorm. Men Viby Fællesråd har alligevel sat spørgsmålstegn ved, om der er parkeringspladser nok, når der både kommer kunder til en ny dagligvareforretning, beboere til lejlighederne og eventuelle gæster.

Forvaltningen har vurderet, at parkeringsbehovet er dækket, "da der generelt i området er mange offentlige tilgængelige parkeringspladser, både på private og offentlige arealer", som de skriver.

Løsgænger Jakob Søgaard Clausen var dog også betænkelig ved parkeringsforholdene.

- I lighed med fællesrådet har jeg min bekymring, når det kommer til parkeringsmulighederne, sagde han på byrådsmødet.

Er fem etager for højt?

Endelig var højden på de planlagte bygninger et emne under byrådsbehandlingen.

Ejendomsselskabet Innovator lægger op til, at det såkaldte Hjørnehus ved siden af Q8-tanken skal være i fem etager. Det kræver en ændring i kommuneplanen, som i dag kun giver mulighed for at bygge i op til tre etager på området.

Fællesrådet mener, at fire etager ville være den bedste mellemvej, så bygningen ikke bliver for voldsom sammenlignet med eksempelvis McDonalds og Alboas gule bygning.

Helhedsplanen "Bedre by i Viby" giver dog mulighed for bebyggelse i helt op til seks etager på området.

Løsgænger Jakob Søgaard Clausen sagde på byrådsmødet, at han er "bekymret for den samlede højde" på fem etager, og det samme er Enhedslisten.

- For at vi kan godkende forslaget til lokalplanen, skal bygningshøjden ned, lød det fra byrådsmedlem Solveig Munk.

Frem til den 31. oktober kan du give din mening til kende om byggeplanerne ved at indsende et høringssvar her.

Du kan læse hele forslaget til lokalplanen her.

Karina Bang Henningsen (tv) og Anne Thomsen har åbnet en ny klinik på Søholmvej. Foto: Kristine Dam Johansen

Anne og Karina har åbnet nyt behandlerhus i Stavtrup – med alt fra fysioterapi til kropsterapi og efterfødselshold

Hvis du døjer med rygsmerter, hovedpine, ondt i kroppen eller psyken, så kan du fremover få hjælp til det i Stavtrup.

På Søholmvej lige ved siden af friskolen har det lokale makkerpar Anne Thomsen og Karina Bang Henningsen åbnet et nyt såkaldt behandlerhus, hvor de tilbyder en række forskellige behandlinger.

De håber, at huset på sigt også kan komme til at rumme foredrag, kurser og workshops.

På Søholmvej lige ved siden af friskolen har Stavtrup fået sit første såkaldte behandlerhus. Her tilbyder det lokale makkerpar Anne Thomsen og Karina Bang Henningsen forskellige typer af behandling, ligesom huset også skal bruges til foredrag, workshops og kurser.

Bor du i Stavtrup, behøver du ikke fremover køre langt for at få hjælp til at behandle rygsmerter, hovedpine, stress og gamle traumer – eller som kvinde at finde tilbage til din krop efter fødslen.

Den 1. september åbnede Behandlerhuset i Stavtrup på Søholmvej 23A, hvor fysioterapeut Karina Bang Henningsen og kropsterapeut Anne Thomsen har indrettet lokaler til behandling af kroppen og psyken, herunder fysioterapi, kropsterapi og forskellige træningshold.

Det kan du få behandlet

Behandlerhuset i Stavtrup tilbyder: 

  • Fysioterapi

  • Kranio Sakral Terapi (blid behandlingsform af for eksempel hovedpine, rygsmerter og stress)
  • Massage
  • Mindfullness
  • Kropsterapi
  • Træningshold, bl.a. efterfødselsfold og fysiopilates
  • Undervisning i kropsbevidsthed og åndedrætsterapi
  • Kurser og foredrag 
  • Læs mere hos Klinik Sund Krop og u.kropsterapi 
Behandlerhuset i Stavtrup

De har begge i en årrække drevet virksomhed fra hvert deres private hjem i henholdsvis Stavtrup og Ormslev. Men for nylig begyndte tanken om at starte en klinik i lokalområdet at spire i Karina Bang Henningsen.

- Jeg har arbejdet fra mit hus i Ormslev i tre et halvt år, hvor jeg har inddraget mit soveværelse til at lave behandling og i stedet sovet på hemsen. Men jeg begyndte at savne mit soveværelse og ledte derfor efter nogle nye lokaler.

- Jeg har børn på friskolen i Stavtrup og kørte tilfældigvis forbi Søholmvej, hvor der var et skilt ude. Men jeg havde ikke mod på at starte op alene, siger hun.

Karina Bang Henningsen er fysioterapeut og kraniosakralterapeut. Foto: Kristine Dam Johansen

Flere tilbud til Stavtrup

Via Stavtrup Siden på Facebook efterlyste Karina Bang Henningsen derfor andre, der kunne være interesserede i at starte et klinikfællesskab op, og her meldte Anne Thomsen sig på banen.

Hun er uddannet kropsterapeut, som kort fortalt går ud på at behandle fysiske og psykiske spændinger, blandt andet gennem samtale, åndedrætsteknikker og zonetryk.

De to makkere har en ambition om, at Behandlerhuset i Stavtrup skal være et sted, som ud over behandling også kan lægge hus til foredrag, workshops og kurser.

Indtil videre har de planlagt hold med fysiopilates og efterfødselstræning, et kursus for kropsterapeuter samt et foredrag med forfatter Eva Dixen om traumer, som alle bærer rundt på.

- Vi kan tilbyde mere her, end vi kan i vores private hjem, fordi vi nu får plads til workshops, kurser og foredrag, og vi håber virkelig, at folk i Stavtrup og Viby synes, det er fedt at bruge huset i stedet for at skulle ind til byen. Vi synes, det er dejligt, at Stavtrup får lidt flere tilbud, siger Anne Thomsen.

Du kan læse mere om Behandlerhuset i Stavtrup på Facebook. Den 30. september fra 15.00 til 18.00 er der åbningsreception i lokalerne på Søholmvej 23A.