Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Aarhus Kommune har blandt andet planer om at etablere nye cykelstier flere steder i Viby. Foto: Morten Pape

Her vil kommunen forbedre trafikken i Viby

Jeg har tit undret mig over, hvorfor trafik, og særligt hvordan andre mennesker opfører sig i trafikken, er noget, der kan få så mange mennesker op i det ildrøde felt. Og så alligevel forstår jeg det godt.

Som forælder er det angstprovokerende at sende sine børn afsted på cykel langs vejkanten uden en ordentlig cykelsti. Som bilist er det voldsomt irriterende at hakke bremsen i bund, fordi folk liiiige synes, de skal smutte over vejen, hvor der ikke er et fodgængerfelt. Og som gående kan man nemt få dårlige nerver, når biler kører hasarderet igennem et villakvarter.

I det stærkt trafikerede Viby er der også grund til forbedringer mange steder, og hvis jeg skulle skyde fra hoften, kunne jeg hurtigt nævne de første 10 steder, hvor jeg ved, at beboerne i kvarteret drømmer om bedre cykelstier, forbedrede kryds eller lavere hastighed.

Men det er ønsketænkning at tro, at det hele bliver fikset i én ombæring.

Aarhus Kommune er pt. presset af, at prisen på asfalt, grus og byggematerialer i det hele taget er steget voldsomt i pris, og derfor er mange trafikforbedringer blevet udskudt, og den helt store prioriteringsliste har været i brug.

Men der er trods alt trafikprojekter i Viby, der fortsat ser ud til at blive realiseret. Andre projekter forventer kommunen at finde penge til i den nærmeste fremtid, og en tredje pulje er blevet skudt helt til hjørne og ser ikke ud til at blive til noget i de kommende år. Jeg giver dig overblikket over, hvilke cykelstier og trafikforbedringer, der pt. er på tegnebrættet rundt omkring i Viby.

I Stavtrup er der som de fleste ved mangel på idrætsfaciliteter, men ikke desto mindre er der nu kommet en ny mulighed for at få sved på panden og prøve kræfter med Danmarks hurtigst voksende sportsgren: Padeltennis. Ved tennisklubben på Bispevej står Stavtrups nye udendørs padelbane nemlig færdig og klar til brug.

Husk, at du altid kan fange mig på kridj@viby-stavtrupliv.dk, hvis du ligger inde med en trafikal hovedpine eller en historie, du synes, jeg skal se nærmere på.

God læselyst.

Billede af Kristine Dam Johansen
Billede af skribentens underskrift Kristine Dam Johansen Journalist
Kommunen kigger på en række forbedringer af blandt andet cykelstier og kryds i VIby. Foto: Axel Schütt

Få overblikket: Her er der planer om nye cykelstier og bedre trafikforhold i Viby

Flere trafikprojekter er på tegnebrættet rundt omkring i Viby. Nogle er finansieret og på vej, andre er et ønske fra kommunens side, men pengene er ikke fundet endnu.

Sikkert er det, at der kommer en cykelsti langs Søndervangs Allé. Derudover ønsker kommunen at gøre det nemmere at krydse Christian X’s Vej ved AGF's træningsanlæg og etablere en cykelsti på Bøgeskov Høvej.

Kommunen har også øje på området omkring Søndervangsskolen som en mulig kommende 40 km/t-hastighedszone.

Til gengæld har projektet med at skabe bedre adgangsforhold for gående og cyklister på Kongsvang Station lange udsigter.

Aarhus Kommune arbejder med flere trafikprojekter i Viby, som blandt andet skal optimere forholdene på Søndervangs Allé, Bøgeskov Høvej og Christian X’s Vej. Bedre adgangsforhold for letbanepassagerer på Kongsvang St. har dog lange udsigter.

Viby er et stærkt trafikeret område, og der er nok at tage fat på for kommunen i forhold til at forbedre forholdene for bilister, cyklister og fodgængere rundt omkring i bydelen.

På grund af prisstigninger på byggematerialer er mange planlagte trafikprojekter dog p.t. skudt til hjørne, men Aarhus Kommune har stadig ambitioner om både små og store anlægsprojekter i Viby.

Få overblikket her.

Cykelsti på Søndervangs Allé

På Søndervangs Allé i det sydlige Viby kan cyklister se frem til bedre forhold i den nærmeste fremtid.

I forbindelse med det planlagte byggeri af et boligtårn i seks etager, rækkehuse og torveområder omkring Rosenhøj, som byrådet vedtog i marts, skal der etableres en 60 meter lang cykelsti langs Søndervangs Allé. 

Der er fundet finansiering til cykelstien i Aarhus kommunes såkaldte anlægsprogram for 2022. 

Projektet bliver efter planen udført i løbet af 2022 og 2023. 

Cykelsti på Bøgeskov Høvej

På Bøgeskov Høvej arbejder kommunen også med et projekt om at lave cykelstier på begge sider af vejen på strækningen fra Skovlundgårdsvej til Grøndalsvej. 

Der er ikke afsat penge til projektet endnu, men stierne er fortsat på tegnebrættet, fortæller specialkonsulent i kommunens mobilitetsafdeling, Lars Clausen. 

- På grund af stigende materialepriser er det et projekt, der er meget dyrere nu, end det var for få år siden. Men vi håber, at vi får penge til at gennemføre det. Vi har tegningerne på det, siger han. 

Bedre krydsningsforhold på Christian X's Vej

I området omkring AGF's træningsanlæg ønsker kommunen at gøre det nemmere at krydse Christians X's Vej ved at ombygge et helleanlæg, så det bliver nemmere og mere sikkert at komme over den trafikerede vej.

Helleanlægget skal efter planen etableres ud for Kirkevej. Fra Kirkevej kan man nemlig via en sti og en tunnel komme under jernbanen og videre til Viby Torv. Kirkevej er derfor en oplagt smutvej for mange.

Lars Clausen fra kommunens mobilitetsafdeling regner med, at projektet bliver realiseret, selv om der ikke er afsat penge til det endnu. 

- Vi har ikke et godkendt anlægsprogram for 2023 endnu, men vi forventer at få projektet med der, siger han. 

40 km/t-zone omkring Søndervangskolen

I Viby Syd er området omkring Karensmindevej, Matildelundsvej og Anerovej, hvor Søndervangskolen ligger, i spil til at blive omdannet til en 40 km/t hastighedszone.

- Det er et lukket område, hvor det vil være helt oplagt og forholdsvist enkelt at indføre 40 km/t. Det ville man typisk gøre med et minimum af fysiske fartdæmpere (for eksempel vejbump, red.) og helst helt uden, siger specialkonsulent i kommunen Lars Clausen.

Projektet med at sænke farten i området afhænger dog af flere forhold. 

Først og fremmest skal forsøgsordningen med at etablere 40 km/t-hastighedszoner udvides, så der bliver indført flere zoner end dem, der allerede er etableret i eksempelvis Tilst-Skjoldhøj, Hjortshøj, Stavtrup, Langenæs, Solbjerg og Kasted.

Derefter skal kommunen have en dialog med de enkelte fællesråd - heriblandt Viby Fællesråd - om, hvor de kunne forestille sig, at der blev lavet hastighedszoner, før det bliver besluttet, om farten skal sænkes ved lige netop Karensmindevej og Matildelundsvej.

Holme Ringvej i spil til højklasse-busser

Der har i mange år været fokus på trafikken omkring Holme Ringvej, blandt andet fordi vejen er meget befærdet og samtidig skolevej for eleverne på Viby Skole. 

Bedre cykelstier har været på tale, men lige nu tøver kommunen med nye tiltag, fordi Holme Ringvej potentielt kan være i spil som en del af ruten til de såkaldte BRT-busser.

BRT-busserne er en højklasset kollektiv transportform, som skal være et alternativ til letbanen og efter planen køre fra det nordlige Aarhus langs ringvejen gennem Viby og sydpå. 

Den endelige linjeføring er dog ikke på plads endnu.

- Lige nu indgår der overvejelser over, hvilken rute BRT-busserne præcis skal køre, og der indgår Holme Ringvej som en af de mulige veje, hvor bussen skal køre. Hvis det ender med, at den skal det, får det betydning for, hvordan vejen i så fald skal indrettes, siger Lars Clausen, specialkonsulent i kommunens mobilitetsafdeling.

Forbedret kryds ved Rugholmvej

Ved kolonihaveforeningen Rugholm er der tale om at lave bedre afmærkning og stitilslutning i krydset Rugholmvej/Norringholmsvej for at gøre krydset lidt mere sikkert for cyklister, fortæller Lars Clausen. 

- Der er et par cykelruter, der krydser hinanden et dumt sted med en viadukt, hvor oversigtsforholdene er dårlige. Derfor har vi foreslået, at man højner trafiksikkerheden i det kryds. Men det er et mindre projekt, som næppe bliver særligt højt prioriteret at finde finansiering til lige foreløbigt, siger Lars Clausen. 

Kongsvang Station må vente på bedre adgangsforhold

Der skal være bedre adgangsforhold for gående og cyklister, der skal med letbanen fra Kongsvang Station.

Det er kommunen sådan set fast besluttet på, og der er også fundet finansiering til at føre projektet ud i virkeligheden, men arbejdet er blevet udsat i en årrække. 

Årsagen er, at Banedanmark skal udføre et projekt på Kongsvang Station, hvor fodgængerbroen skal hæves, og der skal laves nye ramper. Og det får betydning for, hvordan de forbedrede adgangsforhold, som kommunen gerne vil lave, kan se ud. 

- Banedanmark har oplyst, at deres projekt er udskudt til 2025-26. Og i disse tider, hvor vi er trængt på økonomien på grund af prisstigninger, er der ikke noget, der tyder på, at vores projekt bliver realiseret, før Banedanmark er færdige. Vi vil hellere afvente og få det lavet rigtigt første gang, siger Lars Clausen fra Aarhus Kommune. 

Sådan så det ud, da sidste hånd blev lagt på Stavtrups første padelbane. Foto: Ole Boelsgaard

Nu står Stavtrups nye padelbane færdig: Sådan får du mulighed for at spille

Padeltennis stormer frem i Danmark som en af de hurtigst voksende sportsgrene, og nu får borgerne i Stavtrup mulighed for at spille i lokalområdet.

Den udendørs padelbane, som i et stykke tid har været undervejs ved tennisklubben på Bispevej, står nu færdig.

Alle kan få mulighed for at spille, men det kræver, at man melder sig ind i Stavtrup IF Tennis.

- Vi har ikke haft mulighed for at lave "pay and play", hvor alle og enhver kan leje banen i en time. Det skyldes, at den ligger på kommunens grund, og derfor må der ikke drives kommerciel virksomhed på banen, siger kasserer Ole Boelsgaard.

Han forventer, at den nye padelbane vil trække op til 75 nye medlemmer til klubben.

Ved tennisklubben på Bispevej er Stavtrups første padelbane nu færdig og klar til at blive brugt. Kasserer i Stavtrup IF Tennis forventer, at den nye bane kommer til at booste klubbens medlemstal.

Padeltennis er en af de mest fremadstormende sportsgrene i Danmark for tiden, og nu får beboerne i Stavtrup mulighed for at spille padel i lokalområdet.

Siden starten af august har opførelsen af en udendørs padelbane ved tennisklubben på Bispevej været i gang.

Først blev fundamentet til den 10 gange 20 meters bane støbt, og efterfølgende har et team fra leverandørfirmaet A-sport opstillet net og 3,2 tons glasvægge, der omkranser banen.

Og nu står banen klar til brug, fortæller kasserer i Stavtrup IF Tennis, Ole Boelsgaard.

- Det bliver medlemmerne af klubben, der får mulighed for at bruge banen, så alle der har lyst til at spille, kan melde sig ind i klubben.

- Vi har ikke haft mulighed for at lave ”pay and play”, hvor alle og enhver kan leje banen i en time. Det skyldes, at den ligger på kommunens grund, og derfor må der ikke drives kommerciel virksomhed på banen, siger Ole Boelsgaard.

Hvad er padel?

  • Padel bekrives ofte som en blanding mellem tennis og squash. 
  • Det spilles primært som double på en lukket bane omgivet af vægge af glas og hegn af metal. 
  • Banen er en tredjedel af størrelsen på en tennisbane. 
  • Padel spilles med et bat typisk lavet af glasfiber, carbon og kulfiber. Bolden ligner en tennisbold, men er marginalt mindre.
  • Bolden kan spilles op af en hvilken som helst væg, men kan kun ramme gulvet én gang, før den returneres.
  • - Se Dansk Padel Forbunds introduktionsvideo til reglerne i padel her: 
<![CDATA[<div style="left: 0; width: 100%; height: 0; position: relative; padding-bottom: 56.25%;"><iframe src="https://www.youtube.com/embed/7fc8o-PQd70?rel=0" style="top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; position: absolute; border: 0;" allowfullscreen scrolling="no" allow="accelerometer; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture;"></iframe></div>]]>
Embed: Padel reglerne
https://www.youtube.com/watch?v=7fc8o-PQd70&t=8s

 

PadelGeek, Dansk Padel Tennis Forbund

Forventer flere medlemmer til klubben

Padelbanen er delvist finansieret af Aarhus Kommune, som har støttet opførelsen med 275.000 kroner. Resten har Stavtrup IF selv spyttet i kassen, blandt andet gennem et lån på 175.000 kroner i Kommunekredit.

Ole Boelsgaard glæder sig over, at tennisklubben nu kan tilbyde padel foruden klubbens grus- og kunstgræsbane.

- Jeg forventer, at vi får mellem 60 og 75 ekstra medlemmer, foruden de 210 vi allerede har. Men derefter begynder vi at sætte en grænse for medlemsantallet, så alle kan få mulighed for at spille på banerne, siger han.

Det koster 1000 kroner om året som senior at være medlem af Stavtrup IF Tennis. Som medlem er det muligt at invitere en gæst med til at spille for 60 kroner per gang.

Nyt supermarked åbner i Viby, Arla udsat for hærværk, og lokale læger tilbyder coronavaccination

Her kommer et kort nyhedsoverblik.

Coop 365discount åbner på Holme Møllevej

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Bor du i Fredensvang, kan du snart se frem til et nyt supermarked i nabolaget. 

På Holme Møllevej åbner en ny Coop 365discountbutik. Det sker som led i, at Coop erstatter alle deres Fakta-butikker med 365-butikker landet over. 

Den nye butik i Viby åbner torsdag 3. november 2022 klokken 8.00.

Her kan du blive coronavaccineret i Viby

Foto: Morten Pape

Efteråret er kommet, og for nogle borgere betyder det, at der dumper et tilbud om coronavaccination ind i e-boksen. 

Sundhedsmyndighederne anbefaler vaccination for alle på 50 år og derover, personer under 50 år i øget risiko for et alvorligt forløb, gravide, personale i sundheds- og plejesektoren og dele af socialområdet, som har tæt kontakt til patienter i øget risiko.

I Viby er der to steder, du kan blive vaccineret: Hos praktiserende læge Kian Pedrampour på Søndervangs Allé 38L og hos Lægerne Sønderhøj på Sønderhøj 16. Det kræver tidsbestilling at blive vaccineret. 

Senest 26. september får alle borgere, som anbefales at blive vaccineret, en invitation i e-boks. 

Se alle steder, der tilbyder vaccination her.

Arlas hovedkontor i Viby udsat for hærværk

Foto: Animal Rebellion

Arlas hovedkontor på Sønderhøj i Viby blev mandag 13. september udsat for hærværk. 

Indgangspartiet var overhældt med hvid maling, mens der med gul maling stod skrevet: "PLANTEBASERET ARLA NU - ANIMAL REBELLION".

Det skriver Århus Stiftstidende.

Aktivister fra gruppen Animal Rebellion har taget ansvar for hærværket mod Arla. De begrunder det med, at produktionen af komælk er "dybt uetisk" og "vi er i en klima-, og biodiversitetsnødsituation". 

Gruppen skriver i en pressemeddelelse:

- Vi handler med civil ulydighed og virksomheds sabotage, fordi vi ikke har andre valg. Vi har prøvet på alle andre måder, men regeringen nægter at lytte, og vi er ved at løbe tør for tid. Klimakrisen er nu - i dag er det Pakistan, i morgen er det Danmark. Det er tid til handling, det er tid til et plantebaseret fødevaresystem.

Østjyllands Politi er bekendt med hærværksaktionen og efterforsker sagen.

Få tjekket din hørelse på Viby Apotek

Foto: Anders Rasmussen

Kommer du forbi Viby Centret tirsdag 20. september, kan du få testet, om du er en af de cirka 800.000 danskere, der har et høretab.

Mellem klokken 9 og 14 får Viby Apotek besøg af en hørespecialist, som på få minutter kan tjekke din hørelse. Det oplyser apoteket i en pressemeddelelse. 

Høretesten er gratis og uforpligtende.