Kommunen giver grønt lys til at placere Stavtrup Multihal på Bispemarken, hvis vejforholdene ændres - men naboer kæmper fortsat imod
Aarhus Kommune har valgt at gå videre med Bispemarken som placering til den kommende multihal og begynde arbejdet med at udarbejde en ny lokalplan for området.
Det ærgrer foreningen Den Grønne Kile, som ikke mener, at det er muligt at afvikle trafik og parkering optimalt i området.
Der skal da også ændringer af vej- og trafikforholdene til, hvis hallen skal kunne placeres på Bispemarken, fortæller projektleder i kommunen Randi Nørgaard.
Bispevej skal udvides. Der skal skabes en cykelsti. Passagen fra marken til boldbanerne skal gøre nemmere. Og så overvejer kommunen at gøre det nemmere og mere sikkert at krydse Jarlsmindevej, når man kommer fra skolen og skal op til hallen.
Alle er enige om, at Stavtrup mangler mere plads til at dyrke idræt. Men hvor skal multihallen, som Stavtrup IF arbejder for at opføre, placeres?
Det spørgsmål har været kilde til stor diskussion og til dels også uenighed, siden Haludvalget under Stavtrup IF tilbage i 2019 besluttede, at hallen skulle ligge på "Bispemarken" på hjørnet af Bispevej og Jarlsmindevej.
I Haludvalgets øjne er marken den bedste og mest realistiske placering i forhold til at realisere udvalgets vision om at skabe et idrætsmæssigt og kulturelt samlingssted i byen. Særligt fordi marken i forvejen er ejet af Aarhus Kommune og udlagt til idrætsformål.
Sideløbende har foreningen Den Grønne Kile kæmpet imod, at hallen skulle ligge netop der.
Karl Skov-Hansen, fmd. Den Grønne KileDesværre vælger kommunen uden en helhedsplan at sige god for placeringen, og så skal man forsøge at finde løsningerne bagefter
Foreningen, som til dels består af beboere i Stavtrup stationsby, mener ikke, at der kan findes gode og optimale løsninger på blandt andet trafik, parkering, lys og støj på marken, uden at naboerne i området bliver generet, og ånden omkring den gamle stationsby går tabt.
Aarhus Kommune siger ja til at gå videre
Under en indledende høring i januar 2021 modtog kommunen cirka 200 høringssvar, som mere eller mindre var delt i to lejre mellem tilhængere og modstandere af placeringen.
Den 6. september besluttede Aarhus Kommune imidlertid at gå videre med Bispemarken som placering til den kommende multihal. Nærmere bestemt har kommunen valgt at begynde arbejdet med at lave et forslag til en ny lokalplan for arealet.
Sagt på en anden måde, er det et alvorligt nik fra kommunens side til, at man mener, at placeringen af hallen på Bispemarken er realistisk - selv om den endelige placering først vil være helt afgjort i det øjeblik, byrådet i Aarhus Kommune godkender forslaget til den nye lokalplan.
- Vi har vurderet, at placeringen giver mening, fordi matriklen er udlagt i Kommuneplanen til rekreative formål med henblik på idrætsformål. Det er et område, som kommunen i forvejen ejer, og derudover har vi vurderet, at det er muligt at placere en hal på den matrikel med den størrelse, der er ansøgt om, siger Randi Nørgaard, projektleder hos Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.
Stavtrup IF har ansøgt om en hal på cirka 6000 kvadratmeter på Bispemarken, som er cirka 23.000 kvadratmeter stor.
Randi Nørgaard, projektleder Aarhus KommuneVores vurdering er, at det kan lade sig gøre at afvikle trafikken og parkeringen fornuftigt på matriklen. Men undersøgelserne har vist, at det er under forudsætning af, at nogle af de trafikale forhold bliver ændret
Den Grønne Kile: Vores bekymringer er ikke væk
Kommunens beslutning om at opstarte lokalplansarbejdet er en vigtig milepæl for Haludvalget.
Men hos foreningen Den Grønne Kile ærgrer man sig over, at kommunen har valgt at gå videre med Bispemarken som placering til hallen, siger formand Karl Skov-Hansen.
- Det er vigtigt for mig at sige, at vi ikke er imod, at der kommer en hal i Stavtrup. Men i vores øjne er der en masse udfordringer og begrænsninger på Bispemarken, blandt andet i forhold til at skabe ordentlige parkeringsforhold og afvikle trafikken. Desværre vælger kommunen uden en helhedsplan alligevel at sige god for placeringen, og så skal man forsøge at finde løsningerne bagefter, siger han.
Igennem den foreløbige proces med halprojektet har repræsentanter fra Den Grønne Kile siddet med i en følgegruppe og deltaget i møder med kommunen og Stavtrup IF, men det har ikke givet ro i maven.
- Vi synes ikke, at der er noget i det materiale og i de løsningsforslag, vi har set, der tyder på, at de har fundet de bedste løsninger. Jeg ved godt, at man nu kommer mere i materien i forhold til det videre arbejde, men der er ikke noget, der har fjernet vores bekymringer for støj, trafik og parkering, siger Karl Skov-Hansen.
- Hvordan vil den øgede trafik for eksempel belaste Bispevej, hvor der allerede i dag kan være pres på, når børn skal til spejder, eller der er gang i tennisbanerne? Hvor mange p-pladser bliver der reelt brug for, og hvis man vælger at lave færre, hvor kommer folk så til at parkere i området? Hvordan bliver lys og støj på udendørsområderne? Det kan godt være, at de ting bliver løst med de forhold, der er at arbejde med på Bispemarken. Men det kunne i vores øjne løses meget bedre på en anden placering, siger han
Bispevej skal udvides
I processen op til beslutningen om at sætte lokalplanudarbejdelsen i gang har kommunen foretaget en række undersøgelser af blandt andet regnvandshåndtering, grundvandsforhold, trafikforhold og muligheden for at skabe nok parkeringspladser på Bispemarken.
Trafikafviklingen og parkeringsforholdene er hovedsageligt undersøgt ud fra Stavtrup IF’s forventninger til, hvor mange, der kommer til at bruge hallen, og på hvilke tidspunkter af døgnet.
- Vores vurdering er, at det kan lade sig gøre at afvikle trafikken og parkeringen fornuftigt på matriklen. Men undersøgelserne har vist, at det er under forudsætning af, at nogle af de trafikale forhold bliver ændret, siger Randi Nørgaard.
Hvis hallen skal opføres på Bispemarken, bliver det blandt andet nødvendigt at udvide Bispevej og gøre den bredere. Der skal laves fortov i den sydlige ende af Bispevej rundt om hjørnet fra Jarlsmindevej, og buslommen på Bispevej skal flyttes.
Derudover kigger man ifølge Randi Nørgaard på at lave en forbindelse på tværs af Bispevej, som skal gøre det nemmere at komme fra hallen over til boldbanerne, og så skal der laves en cykelsti inde på selve marken umiddelbart parallelt med Bispevej, så der kommer en forbindelse fra Jarlsmindevej til Brabrand Sø.
- Vi kigger også på, om man skal gøre noget for at gøre det nemmere at krydse Jarlsmindevej, når man kommer fra skolen og skal hen til hallen, siger Randi Nørgaard.
Parkering på marken og ved klubhuset
I forhold til parkering indgår der lige nu cirka 75 parkeringspladser i projektet. Mindst 50 pladser skal etableres i umiddelbar nærhed til hallen, og de resterende skal etableres ved at omdisponere og optimere parkeringspladsen ved det nuværende klubhus, så der kommer flere pladser.
- Så der er nogle forhold, der skal ændres, men vi har vurderet, at hvis man gør det, så vil det kunne lade sig gøre at etablere hallen på den placering, siger Randi Nørgaard.
I forhold til at sikre nok parkeringspladser også i fremtiden, er det også en del af planen at afsætte et areal inde på marken til en slags ”buffer-plads”, hvor der er plads til flere p-pladser, hvis der på et tidspunkt bliver brug for det, siger Randi Nørgaard.
Alternative beliggenheder
I Den Grønne Kiles øjne er det ærgerligt, at man ikke kigger sig om efter andre placeringer.
Foreningen har igennem de seneste to år præsenteret flere alternative beliggenheder til hallen. Blandt andet et areal ved det eksisterende klubhus, området mellem Århus Friskole og Skovkrogen samt et areal ved motorvejen syd for Salamanderparken. Alle disse beliggenheder er privatejede.
Den Grønne Kile føler dog ikke, at de har mødt nogen reel velvilje til at drøfte alternative placeringer.
Haludvalget har tidligere fortalt til Viby-StavtrupLIV, at flere alternative beliggenheder er blevet undersøgt undervejs i processen, men afvist af forskellige årsager - heriblandt jordbundsforhold, prisen for det samlede projekt, muligheden for at samle inde- og udeidræt, og i det hele taget at realisere haludvalgets vision om at skabe et samlingspunkt i byen.
Ifølge Randi Nørgaard fra Aarhus Kommune har der for år tilbage været indledende drøftelser om andre kommunale matrikler – herunder omkring boldbanerne.
Men det er placeringen på Bispemarken, som kommunen har taget udgangspunkt i.
- Når det er det areal, der er ansøgt på, så har vi valgt at tage den ansøgning seriøst og undersøge forholdene, inden vi begynder at undersøge andre beliggenheder, siger hun.
Konsekvenser langt ind i fremtiden
For Den Grønne Kile er slaget dog ikke tabt endnu.
- Vi arbejder stadig for, at den hal ikke skal ligge på Bispevej, så vi er stadig interesserede i at mødes med både Aarhus Kommune og Stavtrup IF og finde alternative løsninger til placeringen. Så længe lokalplanen ikke er besluttet i Århus Byråd, er der i vores øjne ikke noget, der er endelig vedtaget, siger Karl Skov-Hansen og fortsætter:
- De valg, der træffes nu i arbejdet med lokalplansprocessen vedrørende placeringen, får konsekvenser langt ind i fremtiden. Vi synes derfor ikke, at en eventuel ekstraudgift eller udskydelse i tidsplanen skal være et argumentet for ikke at finde den bedste helhedsløsning for Stavtrup i årene frem.
Når lokalplanforslaget, som nu skal udarbejdes for Bispemarken, er færdigt, skal det vurderes af byrådet, ligesom det endelige forslag vil blive sendt i offentlig høring. Det vil efter planen ske i løbet af foråret 2023.