Kristine Dam Johansen kridj@jfmedier.dk
Daginstitutionerne i Viby og Stavtrup lever langt hen ad vejen allerede op til minimumsnormeringerne med tre børn per pædagogisk medarbejder i vuggestuerne og seks børn i børnehaverne.
Det viser de seneste tal fra Aarhus Kommune.
I Stavtrup lever byens vuggestuer allerede lever op til minimumsnormeringerne, mens der i børnehaverne er mellem 5,5 og 6,4 børn per voksen.
I Vestergård Dagtilbud og Søndervang Dagtilbud i Viby ser normeringerne også umiddelbart pæne ud.
Men i Vestergård, som dækker området omkring Grøfthøjparken og Ravnsbjerg, er en del af forklaringen, at området simpelthen mangler børn til at fylde stuerne.
fredag 7. okt. 2022 kl. 12:59
Kristine Dam Johansen kridj@jfmedier.dk
Det ligger alle forældre på sinde, hvor mange pædagoger, der er til at trøste, lege og støtte børnenes udvikling i vuggestuen eller børnehaven. Viby-StavtrupLIV har set nærmere på pædagognormeringen i lokalområdet, og tallene viser, at rigtig mange daginstitutioner faktisk allerede lever op til minimumsnormeringerne, mens andre har færre voksne per barn.
Er der en voksen til stede, hvis mit barn begynder at græde på stuen, eller hvis en god leg blandt børnehavebørn pludselig går i hårdknude?
Det er noget, de fleste forældre er optagede af, og for to år siden indførte Folketinget efter mange års debat et krav om minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver.
Det indebærer, at der senest i 2024 mindst skal være én pædagogisk medarbejder til tre børn i vuggestuerne og én til seks børn i børnehaverne, og i Aarhus annoncerede rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom, sidste år, at minimumsnormeringerne allerede skulle indføres i kommunen i løbet af 2022.
Det kommer imidlertid ikke til at lykkedes, lyder det nu fra rådmanden.
Men hvordan ser det ud med normeringerne i Viby og Stavtrup?
I Stavtrup går det bedst i vuggestuerne
Hvis vi begynder med Stavtrup, viser de nyeste tal, at byens vuggestuer faktisk allerede lever op til minimumsnormeringerne med højst tre børn per pædagogisk medarbejder, mens der i børnehaverne er mellem 5,5 og 6,4 børn per voksen.
Det fremgår af en opgørelse fra Aarhus Kommune, som tager udgangspunkt i et gennemsnit for hele 2021. Den bedste børnehavenormering fandt man i Paletten, mens Søskrænten havde den dårligste.
Opgørelsen tæller både pædagoger, støttepædagoger, assistenter, medhjælpere og studerende, og det skal siges, at tallene ikke tager højde for, hvor meget fravær, der har været blandt børn eller voksne i institutionerne som følge af eksempelvis ferie, sygedage og kurser. Derfor giver tallene ikke nødvendigvis det helt reelle billede.
På kortet nedenfor kan du zoome ind på de enkelte institutioner i Stavtrup og se den gennemsnitlige personalenormering for 2021. De røde er vuggestuer, de grønne er børnehaver.
Mangel på børn i Viby præger normeringerne
I Viby er situationen i daginstitutionerne blandet.
Et af de steder, som har den bedste personalenormering, er Vestergård Dagtilbud omkring Ravnsbjerg og Grøfthøjparken, hvor institutionerne 2-Kløveren, Anemonen, Træhøjen, Grøften, Skovkanten og Skovbørnehaven Grøftekanten ligger.
På kortet nedenfor kan du zoome ind på de enkelte institutioner i Viby og se den gennemsnitlige personalenormering for 2021. De røde er vuggestuer, de grønne er børnehaver.
Her var der i 2021 i gennemsnit mellem 2,4 og 2,8 børn per pædagogisk medarbejder i vuggestuerne og mellem 4,3 og 7,1 børn per pædagogisk medarbejder i børnehaverne. Det betyder, at institutionerne stort set allerede lever op til minimumsnormeringerne.
Det er positivt for de børn, der har glæde af meget voksenkontakt, men det er til dels også en udfordring, fortæller dagtilbudsleder Jan Fisker.
Normeringstallene hænger nemlig sammen med, at området i det sydvestlige Viby i noget tid har oplevet faldende børnetal og simpelthen manglet børn til at fylde stuerne.
- Det er klart, at vores børnetal går ned, så kan jeg ikke bare gå ud og sige til x-antal medarbejdere, at nu skal I ikke være her mere fra på mandag. Vi bliver nødt til at se situationen lidt an, men vi ser frem imod, at det nok først vender om nogle år, siger Jan Fisker.
- Hvis vi skal afskedige medarbejdere, vil vi jo allerhelst have, at der sker gennem naturlig afgang. Så konsekvensen er, at vi lige nu har lidt flere medarbejdere ansat, end vi har børn til, og derfor kommer vi ud med et underskud i år og bliver nødt til at rette ind på økonomien. Det er vi i gang med, siger han.
Boligpriser presser familierne væk
Jan Fisker peger på flere årsager til det faldende børnetal i det sydvestlige Viby. Dels er der mange rækkehuse og lejligheder i området, og når familierne vokser og flere børn kommer til, begynder mange at lede efter en større bolig.
- Tidligere har det i højere grad været muligt for familierne at finde en større bolig inden for distriktet, men med de prisstigninger, vi har set på det seneste, oplever vi oftere og oftere, at familierne flytter længere væk til omegnskommuner som Favrskov og Skanderborg, siger Jan Fisker.
- Vi ved, at der er nogle nye byggerier på vej i lokalområdet, som egner sig til børnefamilier, men det er først om nogle år, at de står klar, siger han.
Derudover er der hellere ikke længere samme pres på institutionerne i naboområderne Stavtrup og Kolt-Hasselager, som der var for nogle år tilbage, og derfor kommer der ikke længere lige så mange børn fra de områder til Viby, fortæller Jan Fisker.
Svært at skaffe pædagoger i Søndervang
I Søndervang Dagtilbud, som tæller institutionerne Vandet, Luften og Ilden på Søndervangs Allé, lever man også allerede op til minimumsnormeringerne med en personalenormering på mellem 2,2 og 2,4 børn per pædagogisk medarbejder i vuggestuerne og mellem 4,7 og 5,2 børn i børnehaverne.
En del af forklaringen er, at dagtilbuddet får et ekstra tilskud fra Socialstyrelsen, fordi de har flere børn i udsatte positioner, og det giver flere midler til at ansætte medarbejdere, fortæller dagtilbudsleder Marianne Jepsen.
I Søndervang oplever de dog lige som rigtig mange andre steder store udfordringer med at skaffe nok uddannede pædagoger.
- Så selv om vores normering ser god ud, så er det ikke nødvendigvis uddannede pædagoger, vi har. Den seneste tid har vi været nødt til at ansætte medhjælpere eller pædagogiske assistenter til pædagogstillinger, fordi vi simpelthen ikke kan skaffe uddannede hænder nok, siger Marianne Jepsen.
Og det er et problem, for når man flere børn i udsatte positioner, kræver det i særlig grad uddannede pædagoger at give børnene den rigtige støtte.
- Konsekvensen er, at de pædagoger, vi har, og vores pædagogiske ledere kommer til at løbe endnu stærkere, fordi de varetager flere skriftlige opgaver som for eksempel indstillinger og møder, som medhjælperne ikke kan løse på samme måde, siger Marianne Jepsen.
Hvad med Viby-Rosenvang?
I Viby-Rosenvang Dagtilbud havde vuggestuerne i 2021 en gennemsnitlig normering på mellem 2,8 og 3,4 børn per pædagogisk medarbejder og mellem 6 og 7,4 i børnehaverne.
Den dårligste normering var i børnehuset Vilhelm Becks Vej og den bedste i børnehuset Fredensvang. Det kan dog have ændret sig siden.
Det har desværre ikke været muligt at få en kommentar til tallene fra dagtilbudsleder i Viby-Rosenvang, Lisbeth Skjøttgaard.