Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Et dronefoto hen over Viby kan se meget anderledes ud om 10 år, hvis de mange byggeplaner bliver realiseret. Foto: Jens Thaysen/Jysk Fynske Medier

Kommer det næste store byggeri nær dig?

Jeg ved ikke, om du har hørt udtrykket, men jeg har flere gange hørt Viby omtalt som ”Danmarks største forstad”. Om det virkelig kan bevises, at bydelen er større end andre, skal jeg ikke kunne sige, men med over 30.000 indbyggere forstår jeg godt kælenavnet.

Ikke desto mindre skal der gøres plads til endnu flere vibygensere i de kommende år. Hvis man ser på antallet af lokalplanssager og byggeprojekter for området, kunne man faktisk fristes til at sige, at Viby står over for et regulært byggeboom i løbet af de næste 5-10 år.

Og det tæller ikke bare adskillige nye lejligheder, rækkehuse og etageboliger, men også grønne parkområder, et moderne erhvervsområde med 100 nye virksomheder og hvem ved, måske en ny restaurant og en biograf.

Planer er der i hvert fald nok af, og derfor vil jeg i dette nyhedsbrev forsøge at give dig det forkromede overblik over, hvor byggekranerne og gravkøerne efter al forventning rykker ind i de kommende år for at forvandle Viby til landets måske aller-aller-største forstad.

I hallerne på Skanderborgvej gør basketballklubben under Viby IF sig også store tanker, men det handler ikke om byggeri, men om noget væsentligt andet. Nemlig, hvordan klubben kan være med til at give deres unge spillere noget så afgørende som selvværd, følelsen af fællesskab og en (vil nogle sige) tiltrængt pause fra præstationssamfundet.

Klubben har nemlig sat sig for, at den gerne vil være meget mere end bare en basketballklub, og derfor har den sat ind for at styrke særligt pigernes tro på sig selv. Det foregår blandt andet ved, at pigespillerne skriver dagbog efter hver træning og øver sig i at fortælle, hvad de er gode til.

Den slags var der ikke nogen ledere eller trænere, der gjorde, da jeg spillede håndbold som barn, kan jeg godt afsløre. I hvert fald ikke så bevidst. Og derfor synes jeg, det var interessant at høre den nytiltrådte sportschef i Viby IF Basketball, Karina Dayaa Weilund, fortælle, hvorfor hun synes, det er oplagt for basketballklubber og idrætsforeninger i det hele taget at lære børn om meget andet end ja, basketball.

Det kan du også blive klogere på, og så håber jeg, at du altid vil tippe mig på kridj@viby-stavtrupliv.dk, hvis du kender til andre folk i lokalområdet, som har kastet sig ud i at gøre noget lidt skævt eller anderledes, som måske kan inspirere andre.

God læselyst.

Billede af Kristine Dam Johansen
Billede af skribentens underskrift Kristine Dam Johansen Journalist
Der kan blive bygget lidt af hvert i både den ene og den anden del af postnummeret. Illustrationer: Aarhus Vand, Arkitema, LINK Arkitekter

Få overblikket: Her er 10 byggeprojekter, som kommer til at forvandle Viby de kommende år

Der er for alvor planer om nyt byggeri i Viby, som kommer til at ændre bydelen markant de næste 5-10 år.

I det vestlige Viby er der planer om et kæmpe såkaldt innovationsdistrikt kaldet The Spring, som skal huse 100 nye virksomheder og op til 3000 arbejdspladser.

Ved Ravnsbjerg er der boligbyggerier planlagt på Viby Bakke og Store Ravnsbjerg og en ny park ved rensningsanlægget.

Og i Viby C er der planer om et større Viby Center, boliger i op til otte etager samt dagligvareforretninger - og så er det stadig oppe i luften, hvad der skal bygges på henholdsvis Bjørnholms Allé og Bernstorffsvej.

Vi giver dig overblikket over de største byggeprojekter i Viby lige nu.

Synet af byggekraner og støj fra byggepladser kommer til at være en del af bybilledet i flere områder af Viby de næste 5-10 år. Adskillige større lokalplansager er i gang eller på tegnebrættet. Vi giver dig overblikket her.

"Jeg arbejder i The Spring". "Jeg bor på Viby Bakke". "Jeg har et kollegieværelse ved AGF's klubhus". Eller hvad med: "Jeg nyder den smukke natur ved det gamle rensningsanlæg".

Ja, det er der næppe nogen i Viby, der går rundt og siger i dag. Men det kan de meget snart komme til, hvis altså de adskillige byggeprojekter, der er i støbeskeen i bydelen, bliver en realitet inden for de kommende år.

Vi giver dig et overblik og en status på de 10 største byggeplaner her.

Vandets svar på Silicon Walley kommer til Viby

Aarhus Vand rykker selv ind i et nybygget domicil i området i Viby, som er blevet døbt The Spring. 

Vi starter længst mod vest på et kæmpestort areal mellem Hasselager Centervej og Genvejen, som om 10-15 år vil være bedre kendt som ”The Spring”.

Her er der ambitioner om at omdanne et 80.000 kvadratmeter stort område til et såkaldt innovationsdistrikt for vandteknologi. 

Nærmere bestemt skal området efter planen være hjemsted for over 100 virksomheder og op til 3000 arbejdspladser for iværksættere, danske og globale virksomheder, vandselskaber, forskere og studerende, der arbejder med vandteknologi.

Bag The Spring står Water Valley Denmark, der er en sammenslutning af aktører inden for den danske vandsektor, herunder Aarhus Vand.

Ifølge kommunen skal der efter planen bygges minimum 50.000 nye etagekvadratmeter på området, og det nye innovationsdistrikt kan få betydning for Viby som bydel, mener bystrategisk chef hos Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Bente Lykke Sørensen.

- Forventningen er, at der bliver skabt rigtig mange arbejdspladser, og det vil også være med til at understøtte Viby. Vi håber, at The Spring ikke kun bliver et område med national, men også international interesse, for den måde vi arbejder med vand på.

- Hvis man skal tage store ord i sin mund, kan projektet sætte Viby på et internationalt landkort for innovation og udvikling inden for noget så vigtigt som den grønne omstilling og vandteknologi, siger hun.

Ifølge Bente Lykke Sørensen forventes lokalplansprocessen for området at gå i gang i 2023. Læs mere om projektet her.

Nyt boligkvarter på Ravnsbjergs store grønne område

1927 Estate har tidligere fortalt til Viby-StavtrupLIV, at mikroboliger er blandt idéerne for Store Ravnsbjerg-grunden. Det ligger dog ikke fast endnu. 

På området Store Ravnsbjerg, som ligger på det sydlige hjørne af Skanderborgvej og Ringvej Syd, er der også store planer for en enorm grund, der er et af de sidste store byudviklingsområder i Aarhus. 

Grunden har tidligere huset Arlas hovedsæde, men tidligere i år blev den købt af ejendomsselskabet 1927 Estate, som planlægger at bygge både boliger og formentlig også en del erhverv på det grønne område, som i dag består af mere eller mindre ufremkommelige skov.

Der er plads til at bygge 80.000 etagekvadratmeter på grunden, men hvad der skal bygges og hvor meget, er endnu uklart. Deleøkonomi er dog en af de værdier, som 1927 Estate kigger på i udviklingen af det nye boligområde. 

- Kan vi lave nogle fælles faciliteter, hvor man går på kompromis med det gæsteværelse, man kun skal bruge fem gange om året, og i stedet får adgang til det i fælles regi? Og kan man bo på lidt færre kvadratmeter ved, at vi optimerer boligerne fuldstændig i forhold til de funktioner, som egentlig er vigtige, siger administrerende direktør i selskabet, Søren Hampen Kristensen.

Ifølge ham er Store Ravnsbjerg-grunden attraktiv for 1927 Estate, fordi der er god infrastruktur og gode muligheder for at komme til området med cykel, bil og offentlig transport. Derudover er der gode forbindelsesmuligheder til færgen og motorvejen.

Men området er ifølge kommunen ikke helt uproblematisk. Landskabet og trafikstøjen fra Skanderborgvej og Ringvej Syd sammenlagt med vibrationer fra jernbanen kommer til at lægge begrænsninger på, hvordan området kan bebygges.

1927 Estate regner med at kunne gå i gang med at bygge på Store Ravnsbjerg om et par år.

Jyllands-Posten bliver til Viby Bakke

KPC lægger op til boligbyggeri i røde tegl inspireret af Ravnsbjergkirken. Illustration: Arkitema

Jyllands-Postens tidligere avishus, som står øde hen bag tunge terrorhegn på Grøndalsvej, skal i de kommende år rives ned, så nye beboere kan flytte ind i et nyt boligområde, som er blevet døbt Viby Bakke. 

Ejendomsudvikleren KPC's plan er at bygge omkring 500 boliger på området i en kombination af lejligheder og rækkehuse, hvoraf cirka 10 procent bliver almene boliger. Derudover skal der gøres plads til erhverv. 

Det samlede areal er på cirka 70.000 kvadratmeter og tæller dels grunden, hvor Jyllands-Postens tidligere hovedsæde ligger i dag samt grunden nord for Grøndalsvej, hvor store dele i dag er bevokset med træer.

Foruden boliger planlægges der en daginstitution med tilhørende legeplads og et offentlig tilgængeligt grønt områder med blandt andet regnvandssøer.

- Med kombinationen af rækkehuse, etageboliger, almene boliger og en daginstitution tænker vi, at området kan blive attraktivt for mange forskellige aldersgrupper. Vi vil gerne udvikle området, så det bliver så blandet som muligt, og vi arbejder også med, hvordan vi kan indpasse seniorer i området, siger Johan Gottschalck, udviklingsdirektør i KPC. 

Et færdigt lokalplansforslag for området forventes at blive fremlagt for byrådet inden årsskiftet.

Fra rensningsanlæg til grønt parkområde

Det er området her ved Viby Renseanlæg, som skal omdannes til et rekreativt område i de kommende år. Foto: Aarhus Vand

De nye beboere på Viby Bakke og resten af beboerne omkring Ravnsbjerg får ikke langt til et nyt grønt parkområde, som i de kommende år skal opføres på arealet, hvor Viby Rensningsanlæg ligger i dag. 

Rensningsanlægget skal lukkes, og i stedet skal der etableres større regnvandssøer, som dels kan opsamle og forsinke og de store mængder regnvand, som forventes at løbe igennem Viby i fremtiden og dels fungere som et rekreativt område. 

Det er Aarhus Vand, som er primus motor på projektet, og foruden regnvandssøerne kommer der beplantning og stiforbindelser igennem det meste af området, så det bliver muligt at lufte hunden eller løbe rundt om søerne.

På den måde bliver området åbnet i modsætning til i dag, hvor der er hegn hele vejen rundt om Viby Rensningsanlæg.

Etageboliger langs Søndervangs Allé

Sådan kan boligtårnet på hjørnet af Søndervangs Allé og Ringvej Syd komme til at se ud. Illustration: Sweco Architects

Kører du en tur forbi Viby Gymnasium, kan du se, at området på den anden side af Søndervangs Allé lige for tiden er spærret af hegn, hvor gravkøer og håndværkere er i gang med at rive ned for at gøre plads til at bygge nyt. 

Den gamle OK-tank på hjørnet af Søndervangs Allé og Ringvej Syd er allerede jævnet med jorden, og her skal der opføres et boligtårn i fem etager med en ny, stor Netto i stueetagen. 

Bygningen skal i fremtiden fungere som et slags vartegn, der markerer indgangen til Viby Syd. 

Længere nede ad Søndervangs Allé skal det gamle, nedslidte og grafittimalede centerområde erstattes af etageboliger med cirka 35 moderne lejligheder samt grønne torveområder. 

Derudover skal der opføres cirka 23 nye rækkehuse, som etableres i to etager og placeres i klynger med fælles gårdrum.

KPC står for byggeriet, og her kan du læse hele planen for udviklingen på området, som byrådet vedtog i marts. 

Et helt nyt Viby Center

Selve torveområdet foran Viby Centret skal også forvandles i forbindelse med udvidelsen af centret, hvis det står til ejendomsselskabet NREP. Illustration: LINK Arkitekter 

Viby Centret, som vi kender det, kan komme til at se markant anderledes ud i løbet af de kommende år.

Ejendomsselskabet NREP, som forvalter indkøbscentret ved Viby Torv, har anmodet Aarhus Kommune om at udvikle og udvide Viby Centret med op til 25.000 kvadratmeter.

Blandt planerne er at etablere en biograf, en ny dagligvareforretning, restauranter og caféer i bygningen, som i dag ligger ved siden af centret og blandt andet rummer Danske Bank. Det indebærer formentlig, at bygningen skal rives ned og bygges op fra ny.

Derudover ønsker NREP af lave en tilbygning til centret ud mod Viby Ringvej, hvor der i dag er parkeringspladser. Her lægger ejendomsselskabet op til at bygge etageboliger i fem etager og helt op til otte etager på hjørnet af ringvejen og Ormslevvej.

Aarhus Kommune har dog endnu ikke taget endelig stilling til, om planerne holder sig inden for kommuneplanens rammer, og om der kan igangsættes en egentlig lokalplansproces for omdannelsen af Viby Centret. Projektet er derfor fortsat på et tidligt stadie.

Ny dagligvarebutik og lejligheder langs Viby Ringvej

Sådan kan byggeriet komme til at se ud fra Viby Ringvej, hvis planerne realiseres. Illustration: Arkitema Architects

Over for Viby Centret på parkeringspladsen mellem McDonalds og Q8-tanken langs Viby Ringvej, skal to nye boligbyggerier efter planen skyde op i de kommende år.

En ny lokalplan er ved at blive udarbejdet for arealet, som i dag primært består af en stor parkeringsplads. Her ønsker ejendomsselskabet Innovator at opføre etageboliger med 60-70 nye lejligheder, tagterrasser med drivhuse og en dagligvareforretning i stueetagen.

To nye bygninger er på tegnebrættet: Den ene bygning bliver kaldt Længehuset og skal løbe langs med Viby Ringvej umiddelbart foran Alboas gule lejlighedskompleks på Vestergårdsvej, som ligger på området i dag.

Den anden bygning kaldes Hjørnehuset og skal placeres længst oppe mod Q8-tanken. Den skal ifølge forslaget være i fem etager.

Forslaget til den nye lokalplan blev for nylig diskuteret i byrådet, hvor de fleste politikere var positivt stemte, men til dels også bekymrede for blandt andet trafikafviklingen på arealet, som ligger lige ved Viby Torv.

Lokalplansforslaget er i høring frem til 31. oktober, hvor du kan give dit besyv med.

Kollegiebolig til AGF's unge talenter

Sådan kunne kollegieboligen ved AGF's træningsanlæg på Terp Skovvej komme til at se ud, foreslår fodboldklubben. Skitse: AGF

Et mindre byggeprojekt, som er på tegnebrættet i Viby, planlægges ved AGF's klubhus på Terp Skovvej i Fredensvang.

Her ønsker AGF at opføre en kollegiebygning til unge fodboldtalenter i umiddelbar forlængelse af deres klubhus ud mod Midtagervej. 

I første omgang var der lagt op til at etablere 60 kollegieboliger, men efter en indledende høringsfase i 2021 og en del protester fra naboerne, er projektet nu reduceret til 19 mindre boliger. 

Kollegieværelserne vil give klubbens unge spillere på 15 til 18 år mulighed for at bo helt tæt på træningsfaciliteterne, og det har stor værdi for klubben, siger projektleder Bo Jensen.

- Hvis vi skal være konkurrencedygtige med de andre klubber i Danmark, der er dygtige til talentudvikling, så kræver det, at vi har akademiboliger, hvor spillerne kan bo og træne samme sted, så de får en sammenhængende hverdag. 

Han forventer, at den planlagte kollegiebolig i alt vil kunne rumme unge 36 spillere og en fastboende leder.

Det endelige forslag til en ny lokalplan for området er netop færdiggjort og bliver efter planen fremlagt for byrådet i løbet af de kommende uger. 

Ny plan for byggeri mellem Skanderborgvej og Bernstorffsvej

Det er i kilen her mellem Skanderborgvej og Bernstorffsvej i Viby, at der længe har været arbejdet med et forslag til et nyt etagebyggeri. Det er dog blevet afvist af byrådet. Kort: Google Maps

Det sker ikke så tit, at byrådet beslutter helt at afvise et forslag til et nyt byggeri, men det er imidlertid tilfældet med det stærkt omdiskuterede lokalplansforslag for området mellem Skanderborgvej og Bernstorffsvej i Viby. 

Her har Raundahl & Moesby A/S ellers i tre år arbejdet med planer om at etablere et etagebyggeri, som i det endelige forslag endte på 3-4 etager med altaner og gårdhave ind mod de bagvedliggende villaer og haver på Bernstorffsvej. 

Naboerne har dog hele vejen igennem kæmpet imod planerne, som de mener fratager dem deres privatliv og ikke passer ind i kvarteret, som primært består af villaer fra 1920'erne og 1930'erne. Og det var byrådet altså enige i. 

Lokalplansforslaget er derfor nu sendt tilbage til forvaltningen i Aarhus Kommune, som sammen med bygherre skal komme med et nyt forslag til byggeriet. Naboerne har selv forslået at opføre rækkehuse med respektafstand til de eksisterende villaer. 

Faldefærdigt og utrygt område ved Bjørnholms Allé skal omdannes - men hvordan?

Mens der nu skal laves en ny plan for byggeri på Bjørnholms Allé, forfalder de gamle bygninger endnu mere. Her er det den gamle gasværksgrund. Foto: Morten Svith

På Bjørnholms Allé i Viby er et andet byggeprojekt for nylig blevet droppet. Byrådet vedtog ellers i 2021 en ny lokalplan for området omkring det gamle gasværk. Planen var at opføre 300 boliger - heraf 200 private boliger i op til fem etager og 100 almene ungdomsboliger.

Men borgere og grundejerforeninger klagede over byggeprojektet til Planklagenævnet, som for nylig gav medhold. Ifølge nævnet er lokalplanen nemlig i strid med Planloven, fordi den ikke lever op til kravene til, hvor meget togstøj der må være i et nyt boligområde.

Derfor skal Aarhus Kommune nu til at finde ud af, hvad der så kan bygges på området.

I mellemtiden klager naboer over, at de føler sig utrygge i området, hvor hærværk og forfald breder sig.  

Bygherren Høgh & Rousing har dog ifølge Århus Stiftstidende endnu ikke taget stilling til, om man vil sikre - eller måske ligefrem bulldoze - de hærgede ejendomme nu, hvor der let kommer til at gå mindst et år, før der bliver vedtaget en ny lokalplan for boligbyggeri på grunden.

VIby IF Basketball har blandt andet indført, at pigespillerne skriver dagbog efter hver træning for at give dem en chance for at sætte ord på, hvad de er gode til, og hvad der er sjovt ved at spille. Foto: Viby IF

Basketball handler om mere end at ramme kurven: I Viby vil klubben styrke pigers selvværd og give dem et frirum fra præstationssamfundet

Idrætsforeninger har en unik mulighed for ikke bare at lære børn at drible, score point og vinde kampe. Men også at give dem elementære, menneskelige færdigheder som et godt selvværd, en stærk tro på sig selv og følelsen af at være en del af et fællesskab.

Det arbejder basketballklubben i Viby IF meget aktivt med, og klubben har særligt fokus på pigerne.

Det er nemlig ofte pigerne, som forlader sporten, når de begynder på en ungdomsuddannelse, fordi presset fra præstationssamfundet tager over.

Det prøver Viby IF at modarbejde. Blandt andet ved hjælp af dagbøger.

Viby IF Basketball har en ambition om at være mere end bare en basketballklub. Ved hjælp af dagbøger og pigedage arbejder klubben målrettet med at styrke pigers selvværd og give dem oplevelsen af at være en del af et fællesskab.

Hvis børn og unge skal blive gode basketballspillere, skal de lære at drible, spille sammen og holde rigtigt på bolden for at skyde den rent i nettet. Det er klart.

Men det er ikke alt.

At være en god basketballspiller handler i lige så høj grad om at have et solidt selvværd og en grundlæggende tro på, at man er god nok, som man er.

Og det kan idrætsforeninger i høj grad være med til at opbygge hos børn – og måske særligt piger - ved at være et sted, hvor man ikke kun kommer for at spille bold og få motion.

Det mener i hvert fald Karina Dayaa Weiland, som for nylig er blevet ansat som ny sportschef i Viby IF Basketball, som holder til i hallerne på Skanderborgvej.

Karina Dayaa Weiland er blevet ansat som sportschef i Viby IF Basketball, hvilket ikke er helt almindeligt i foreningen, som hovedsageligt er drevet af frivillige. Hun har tidligere været klubudvikler hos Skovbakken. Foto: Kristine Dam Johansen

Hun skal fremover arbejde for at tiltrække og fastholde flere medlemmer til Viby IF’s basketballafdeling og udvikle klubben. Og en af klubbens store ambitioner er at gøre basket til mere end bare en sport.

- Jeg tror på, at man skal have stor tiltro til sig selv og have et godt selvværd, hvis man skal være en dygtig basketballspiller, og som klub vil vi rigtig gerne indkode i vores dna, at vi også giver børnene nogle menneskelige færdigheder med på vejen og bidrager til at gøre dem til rundede mennesker, siger hun.

Præstationspres blandt piger

Derfor har klubben iværksat flere initiativer, og et af dem involverer at gøre noget mere for pigerne.

Det handler ikke om at opelske deres ego, men om at opbygge deres selvværd

Karina Dayaa Weiland, sportschef i Viby IF Basketball

Ifølge Karina Dayaa Weiland viser forskning nemlig, at mange piger stopper med at dyrke idræt og basket, når de bliver omkring 16 år.

- Når pigerne begynder på en ungdomsuddannelse, får rigtig mange et stort fokus på at gøre det godt i skolen og få gode karakterer, og så bliver det for meget også at gå til sport ved siden af, hvor man også gerne vil gøre det godt, siger hun.

- Men jeg tror på, at hvis man får gjort sporten til et fællesskab, hvor pigerne ikke kun føler et pres for at score point og spille godt, men føler, at de er del af en lille familie, så kan de bedre se sig selv blive i klubben. Det kan blive et frirum fra præstationssamfundet, hvor de bare kan være som de mennesker, de er, siger hun.

For at skabe det fællesskab blandt pigerne har basketballafdelingen i Viby IF blandt andet sat sig for at lave dedikerede ”pigedage”, hvor alle pige- og damespillere på tværs af alder mødes for at træne og hygge sig sammen.

Det har samtidig til formål, at de yngre piger måske kan spejle sig i de ældre kvinder, som kan blive rollemodeller, fortæller Karina Dayaa Weiland.

Om Viby IF Basketball

Basketafdelingen i Viby IF har eksisteret siden 1968

Klubben har i dag 250 medlemmer

Karina Dayaa Weiland er per 1. september ansat som sportschef til at styrke udviklingen af klubben

Hendes opgaver bliver blandt andet koordinering og udvikling af ungdomsafdelingen, led til BørneBasketFonden, DGI og andre basketballklubber, og ideer til nye projekter, der kan tiltrække og fastholde spillere.

Kilder: Viby IF, Karina Dayaa Weiland

Viby IF, Karina Dayaa Weiland

Sig højt, hvad du er god til

Derudover har klubben fokus på at opbygge pigernes selvværd, og det sker blandt andet ved, at de yngste spillere skal øve sig i at sige, hvad de gør godt.

- Med de små spillere bruger vi noget tid efter hver træning på, at alle børnene skal sige noget, de er gode til. Hvis man ikke selv kan finde på noget, er der en holdkammerat, der fremhæver noget, og så skal man selv gentage det.

- Tanken er, at det måske kan være med til, at de opbygger en grundlæggende tro på sig selv og ikke altid søger anerkendelsen udefra, siger Karina Dayaa Weiland.

Dagbøger som en del af træningen

Men det er ikke alle piger, der nødvendigvis føler sig trygge ved at sige noget, de er gode til, i plenum.

Så for U11-pigerne har basketballklubben indført, at pigerne får en dagbog, som de skriver i efter træning. De bestemmer selv, hvad de skriver, så længe det handler om basketball.

- Pigerne elsker at skrive dagbog efter træning, de synes, det er megafedt, fortæller sportschef Karina Dayaa Weiland, som har været med til at starte initiativet. Foto: Viby IF

Men det er tanken, at de i naturlig forlængelse af det også kommer til at skrive, hvad de er gode til, eller hvad der var sjovt ved træningen, fortæller Karina Dayaa Weiland.

- Det kan også være, at nogle skriver om deres følelser og på den måde lærer sig selv bedre at kende. Det handler om at skabe refleksion og gøre basketballsporten til mere end bare at skyde en bold i kurven. Det handler ikke om at opelske deres ego, men om at opbygge deres selvværd, siger hun.

Pigerne bestemmer selv, om de voksne må læse deres dagbøger, eller om de skal være private. Foto: Viby IF

- Jeg tror på, at hvis vi er med til at anerkende dem, fra de er helt små, og have fokus på det hele menneske, så kan vi måske give dem et fællesskab, som de kan bruge som et frirum - også når de bliver ældre og begynder på en ungdomsuddannelse. Hvis de har lyst, siger hun.

Der er ingen regler for, hvad pigerne må skrive om i deres dagboger - kun at det som udgangspunkt skal handle om basketball. Foto: Viby IF

Juniorråd skal lære børn om demokrati

Foruden den særlige indsats for piger, har Viby IF Basketball iværksat flere initiativer, som handler om at gøre børn til rundede mennesker.

Klubben er blandt andet i gang med at etablere et såkaldt juniorråd, som er en gruppe børn, der skal fungere som en minibestyrelse og komme med input til, hvad de kunne tænke sig i klubben.

Initiativet handler om at give børnene medbestemmelse og lære dem fra en tidlig alder, at man kan gøre noget for at skabe forandringer i verden og være med til at påvirke beslutninger.

Viby IF Basketball har også basketballholdet Space Jams, som er et hold for børn med særlige behov, eksempelvis børn med diagnoser eller handicap.