1700 boliger, højhus i 24 etager, butikker og restauranter: Her er den store plan for Store Ravnsbjerg
Ejendomsselskabet 1927 Estate planlægger at bygge 1700 boliger på mellem 1 og 5 værelser på Store Ravnsbjerg-grunden på hjørnet af Skanderborgvej og Ringvej Syd.
Boligerne skal være en kombination af lejligheder, rækkehuse og mikroboliger, ligesom selskabet ønsker at opføre to højhuse på henholdsvis 10 og 24 etager på grunden.
Det er i hvert fald oplægget, som ejendomsselskabet har sendt til Aarhus Kommune, hvor de anmoder om at opstarte en lokalplansproces.
I stueetagen på byggerierne skal der gøres plads til liberale erhverv, cafeer, restauranter og anden handel.
Derudover ønsker 1927 Estate at etablere det, selskabet kalder et "mobilitetshus", som bliver et parkeringshus, hvor bilister kan køre ind fra Skanderborgvej og parkere deres bil og derfra bevæge sig videre ind på området, for eksempel på cykel eller med små eldrevne golfbiler. På taget af huset skal der være padeltennis og café.
Den kæmpe grund på hjørnet af Skanderborgvej og Ringvej Syd i Viby, hvor Arla tidligere havde sit hovedkvarter, er en af de sidste store grunde tilbage i Aarhus, hvor der er plads til byudvikling.
Og det er der i den grad planer om.
Ejendomsselskabet 1927 Estate købte i marts 2022 det store areal, som også går under navnet Store Ravnsbjerg, og de planlægger at opføre i omegn af 1700 boliger på mellem 1-5 værelser i en kombination af lejligheder, rækkehuse og mikroboliger.
Det er i hvert fald oplægget, som ejendomsselskabet har sendt til Aarhus Kommune, hvor de anmoder om at opstarte en lokalplansproces.
Planen for det nye boligkvarter er blevet til i samarbejde med en lokal følgegruppe bestående af Viby Fællesråd, Viby Grundejerforening, Søndervangskolen, Aarhus Omegn Afd. 2 – Rosenhøj og Viby Idrætsforening, som har været inddraget i processen fra start.
- Vi har besluttet at lytte til borgmesterens og rådmandens appel til branchen om, at udviklingerne skal tage et tidligere ansvar for at inddrage naboer og lokale interessenter, som jo kender deres område bedst, siger vicedirektør i 1927 Estate, Bünyamin Simsek, som foruden sit job i ejendomsselskabet sidder i byrådet for Venstre.
- Derfor indledte vi også det første møde med følgegruppen med intet andet end et dronefoto af grunden, og så har vi løbende lavet en bruttoliste over gruppens ønsker og sat flueben ved det, som vi mente, vi kunne imødegå, siger Bünyamin Simsek.
Og det har været positivt at opleve, lyder det fra formand for Viby Grundejerforening, Jan Sillesen, som har været en del af følgegruppen.
- Vi føler, at vi er blevet hørt og inddraget fra start i udviklingen af området, og at vi har fået sat nogle væsentlige aftryk på projektet. I modsætning til tidligere, hvor vi har oplevet at blive præsenteret for mere eller mindre færdige projekter, hvor vi ikke har haft mulighed for at komme med input, siger han.
Familier, studerende og seniorer
Planen for de omkring 1700 boliger, som 1927 Estate ønsker at opføre, er, at de skal bygges i karréer på 6 etager, der trapper ned til 5 etager ud mod Ringvej Syd og ned til to etager ud mod letbanen.
Derudover ønsker selskabet at etablere rækkehuse og mikroboliger.
- Det har været vores ønske at skabe en blandet beboersammensætning med både familieboliger, mindre lejligheder til singler eller studerende og seniorboliger, som kan give ældre mulighed for at blive i Viby, når de ønsker at flytte fra deres parcelhus, siger Bünyamin Simsek.
Højhuse på 10 og 24 etager
Mellem karréerne planlægger 1927 Estate desuden at opføre to højhuse på henholdsvis 10 og 24 etager. Det højeste bliver 85 meter.
Ifølge helhedsplanen for Skanderborgvej skal byggerier i området ellers holdes på 3-4 etager, men man kan gå højere op ved en konkret vurdering, står der i planen. Og ifølge kommunens højhuspolitik er krydset ved Skanderborgvej et område, hvor kommunen ikke på forhånd vil udelukke højhuse.
Bünyamin Simsek, to højhuse på henholdsvis 10 og 24 etager lyder meget voldsomt sammenlignet med de højder, man ellers ser i Viby. Hvorfor har I planer om at bygge så højt?
- For os er det vigtigste selvfølgelig, at projektet er økonomisk realiserbart. Min samtidig har vi fået et vejledende indspark fra følgegruppen om, at der godt kan bygges højt på den her grund for at lave et vartegn, siger han.
Undervejs i processen har der været forskellige højder i spil til højhusene. I første omgang forslog udviklerne ét meget højt hus i midten af bebyggelsen, hvilket følgegruppen sagde nej til.
Derfor blev det ændret til to huse på 16 etager, men følgegruppen ønskede to huse i forskellige højder. Derfor går forslaget nu på 10 og 24 etager.
Opbakning til højhusene
I Viby Grundejerforening bakker man om at bygge højt på grunden, fortæller Jan Sillesen.
- Vores forbehold var, om der ville komme skygger og indkigsgener til kvarterne på den anden side af Skanderborgvej og Ringvej Syd. Men når højhuset er placeret midt på grunden, lyder vurderingen, at naboerne ikke umiddelbart bliver generet, siger han.
Ifølge Bünyamin Simsek har 1927 Estate lavet skyggestudier, der viser, at skygger fra højhusene primært vil falde inden for Store Ravnsbjerg-grunden og ikke til de omkringliggende kvarterer.
- Studierne viser, at i marts måned vil der i få timer falde skygger til naboområderne omkring klokken 8.00 og klokken 16.00, men det kommer vi også til at se på i den videre proces.
- Vi har helt bevidst placeret højhusene midt på grunden og ikke på hjørnet af Skanderborgvej, fordi vi gerne vil undgå skygger over mod naboerne, siger han.
Høje ældgamle træer
I dag er store dele af Store Ravnsbjerg-grunden dækket af skov og grønne områder, og det skal til dels bevares, fortæller Bünyamin Simsek. Blandt andet er der gamle, store træer, som skal have lov at blive stående.
- Vi synes, at vi er meget privilegerede, at vi kan bygge på et område med to fantastiske skønne bakker med over 100 år gamle træer på. Nogle af træerne er faktisk større end de seks etagers bygninger, som vi planlægger, og de vil selvfølgelig blive bevaret.
- De bakker, der er på området, vil samtidig give mulighed både for beboerne og de omkringliggende naboer for at lave aktiviteter og opholdssteder. For eksempel en klatrebane, tarzanbane og faciliteter for spejdere og den skovbørnehave, som vi også planlægger på området, siger han.
Parkeringshus med padeltennis
I stueetagen på byggerierne skal der gøres plads til liberale erhverv, cafeer, restauranter og anden handel.
Derudover ønsker 1927 Estate at etablere det, selskabet kalder et "mobilitetshus", som bliver et parkeringshus, hvor bilister kan køre ind fra Skanderborgvej og parkere deres bil og derfra bevæge sig videre ind på området, for eksempel på cykel eller med små eldrevne golfbiler.
- Derudover er det tanken, at mobilitetshuset skal indeholde en café og en padeltennis-bane på taget, som skal være med til at tiltrække mennesker ind i området. Beboere og folk fra naboområderne skal kunne sidde på toppen af huset og nyde udsigten ud over dalen, bugten og Aarhus, siger Bünyamin Simsek.
Ønske om at nedsætte farten på Skanderborgvej
Det har været et stort ønske fra følgegruppen, at området på Store Ravnsbjerg ikke skulle lukke sig om sig selv, men være et åbent område, som folk i nabokvarterne også kan gå glæde af.
Det har udviklerne prøvet at imødegå, siger Bünyamin Simsek.
- Vi har blandt andet planer om at lave stiforbindelser og en bro over jernbanen, så man kan bevæge sig hele vejen fra Rosenhøj og igennem Store Ravnsbjerg videre til det kommende boligområde ved Jyllands-Posten, Vårkjærparken, idrætsforeningen og det grønne område, som planlægges omkring rensningsanlægget, siger han.
Hvad gør I jer af tanker om at håndtere den øgede trafik til området, som jo i forvejen er hårdt belastet særligt i myldretiden?
- Trafikbelastningen bliver primært ud mod Skanderborgvej, og i følgegruppen er der et stort ønske om at få nedsat hastigheden til 50 km/t på strækningen. Det støtter vi op om. Derudover tænker vi, at der skal etableres et lyskryds, som vi gerne vil være med til finansiere, siger Bünyamin Simsek.
Ingen almene boliger
Som udgangspunkt rummer hele projektet udlejningslejligheder.
Med en ny lokalplan kan byrådet ikke tvinge en udvikler til at lave ejerboliger, men muligheden er der, oplyser Bünyamin Simsek.
Til gengæld er der overhovedet ikke planer om, at projektet skal indeholde almene boliger. Og det er der opbakning til i følgegruppen, eftersom der i forvejen er 70 procent almene boliger i Søndervangskolens distrikt.
- Vi mener, at vi har taget vores del af almene boliger i Viby, siger Jan Sillesen fra Viby Grundejerforening.
- Nu skal vi have nogle ressourcestærke beboere ind i nogle lækre områder med handel og boliger, som skiller sig ud fra det, vi ellers kender, og det er hele følgegruppen enig i, siger han.
Nok mennesker, der vil bo i området?
En anden humle er, hvordan man sikrer sig, at der er nok beboere til 1700 boliger. Særligt med tanke på de mange andre byggeprojekter, der også er på tegnebrættet i Viby.
Ifølge Bünyamin Simsek har 1927 Estate brugt mange kræfter på at afdække markedet.
- Det her er en kæmpe investering for os, som vi selvfølgelig ikke går videre med, hvis ikke vi selv tror på det. Beliggenheden på den her grund er så unik med afstanden til motorvejen og Aarhus C, en fantastisk udsigt, god kollektiv trafik og forbindelser til indkøb, skoler og daginstitutioner. Samtidig bygger vi boliger til mange forskellige typer beboere, så vi kan tiltrække forskellige mennesker, siger han.
1927 Estate håber at få en færdig lokalplan godkendt i slutningen af 2023. Derefter vil byggeriet kunne starte i 2024.