Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Viby-StavtrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Lejligheder, rækkehuse, mikrohuse og seniorboliger er på tegnebrættet for det kæmpe store nye boligkvarter, som ejendomsselskabet 1927 Estate vil etablere i Viby. Visualisering: Cebra Arkitekter

Højhus i 24 etager i Viby: Her er planen for Store Ravnsbjerg

Jeg begynder det her nyhedsbrev lidt anderledes, nemlig ved at sige på gensyn.

De seneste syv måneder har jeg gået rundt med en mave, som kun har vokset sig større, og i starten af december melder min anden datter sin ankomst. Derfor er det blevet tid til, at jeg går på barsel, og jeg vender først tilbage om et lille års tid. Men heldigvis tager min fremragende kollega Mikkel Hamann over og passer nyhedsbrevet som normalt, mens jeg er væk og i babyboblen.

Derfor bliver det her de sidste ord fra mig i de næste mange måneder, og de kommer til at handle om de omfattende byggeplaner på Store Ravnsbjerg-grunden på hjørnet af Skanderborgvej og Ringvej Syd i Viby.

Tilbage i marts kom det frem, at ejendomsselskabet 1927 Estate havde købt den kæmpestore grund, hvor Arla tidligere havde sit hovedkvarter, og selskabet har nu ambitioner om at omdanne området til et spritnyt boligkvarter i Viby.

Og nu er der nyt om planerne, som er så store, at formanden for Viby Grundejerforening, Jan Sillesen, dristede sig til at sige, at det kommende boligområde har potentiale for at blive et helt nyt centrum i Viby, da jeg talte i telefon med ham tidligere på ugen.

Sammen med fire andre lokale foreninger og aktører - heriblandt fællesrådet - har han siddet med i en følgegruppe, som er blevet inviteret med ved bordet fra start for at komme med input og idéer til byggeprojektet.

Og det har været positivt at opleve, efter borgerinddragelsen i Aarhus Kommune i mange år mildest talt har haltet gevaldigt, siger Jan Sillesen, som føler, at følgegruppen har fået mulighed for at sætte indtil flere aftryk på det gigantiske boligprojekt.

Helt konkret lægger 1927 Estate op til at bygge 1700 boliger med to højhuse på henholdsvis 10 og 24 etager midt på grunden. Derudover er der planer om alt fra restauranter til butikker, padeltennis, en skovbørnehave, en gangbro over jernbanen og små eldrevne golfbiler, der kan fragte beboerne rundt på området. Og ambitionen er, at det nye boligkvarter ikke kun skal være for beboerne, der flytter ind, men også for naboerne i området omkring.

Og mens nogle bygger og starter nye projekter, forbereder andre sig på at stoppe. I 45 år har den samme familie drevet spisestedet Mickey’s Takeaway ved Viby Torv og serveret friturestegt kylling i lange baner. Men nu er det ikoniske spisested sat til salg. Og det er der en god grund til, fortæller stedets indehaver Jannie Merling.

Det bliver det sidste fra mig, inden jeg vender stærkt tilbage i efteråret 2023. Indtil da håber jeg, at I vil være lige så gode til at sende alle jeres fremragende tips, undren, ris og ros til jeres nye lokale journalist, Mikkel Hamann, som altid kan fanges på mihje@jfmedier.dk.

Og så glæder jeg mig til at se, hvad der er sket i Viby og Stavtrup, når jeg er tilbage. Hav det godt så længe :-)

Billede af Kristine Dam Johansen
Billede af skribentens underskrift Kristine Dam Johansen Journalist
To højhuse skal være nye vartegn for Viby, hvis ejendomsselskabet 1927 Estate kommer igennem med deres planer for Store Ravnsbjerg-grunden. Visualisering: Cebra Arkitekter

1700 boliger, højhus i 24 etager, butikker og restauranter: Her er den store plan for Store Ravnsbjerg

Ejendomsselskabet 1927 Estate planlægger at bygge 1700 boliger på mellem 1 og 5 værelser på Store Ravnsbjerg-grunden på hjørnet af Skanderborgvej og Ringvej Syd.

Boligerne skal være en kombination af lejligheder, rækkehuse og mikroboliger, ligesom selskabet ønsker at opføre to højhuse på henholdsvis 10 og 24 etager på grunden.

Det er i hvert fald oplægget, som ejendomsselskabet har sendt til Aarhus Kommune, hvor de anmoder om at opstarte en lokalplansproces.

I stueetagen på byggerierne skal der gøres plads til liberale erhverv, cafeer, restauranter og anden handel.

Derudover ønsker 1927 Estate at etablere det, selskabet kalder et "mobilitetshus", som bliver et parkeringshus, hvor bilister kan køre ind fra Skanderborgvej og parkere deres bil og derfra bevæge sig videre ind på området, for eksempel på cykel eller med små eldrevne golfbiler. På taget af huset skal der være padeltennis og café.

Ejendomsselskabet 1927 Estate ønsker at omdanne Store Ravnsbjerg-grunden i Viby til et kæmpe boligkvarter med lejligheder, rækkehuse, mikroboliger, grønne områder, butikker og gangbro over jernbanen. Lokale foreninger har været inddraget i planerne fra start og er positive.

Den kæmpe grund på hjørnet af Skanderborgvej og Ringvej Syd i Viby, hvor Arla tidligere havde sit hovedkvarter, er en af de sidste store grunde tilbage i Aarhus, hvor der er plads til byudvikling.

Og det er der i den grad planer om.

Ejendomsselskabet 1927 Estate købte i marts 2022 det store areal, som også går under navnet Store Ravnsbjerg, og de planlægger at opføre i omegn af 1700 boliger på mellem 1-5 værelser i en kombination af lejligheder, rækkehuse og mikroboliger.

Det er i hvert fald oplægget, som ejendomsselskabet har sendt til Aarhus Kommune, hvor de anmoder om at opstarte en lokalplansproces.

Planen for det nye boligkvarter er blevet til i samarbejde med en lokal følgegruppe bestående af Viby Fællesråd, Viby Grundejerforening, Søndervangskolen, Aarhus Omegn Afd. 2 – Rosenhøj og Viby Idrætsforening, som har været inddraget i processen fra start.

- Vi har besluttet at lytte til borgmesterens og rådmandens appel til branchen om, at udviklingerne skal tage et tidligere ansvar for at inddrage naboer og lokale interessenter, som jo kender deres område bedst, siger vicedirektør i 1927 Estate, Bünyamin Simsek, som foruden sit job i ejendomsselskabet sidder i byrådet for Venstre.

- Derfor indledte vi også det første møde med følgegruppen med intet andet end et dronefoto af grunden, og så har vi løbende lavet en bruttoliste over gruppens ønsker og sat flueben ved det, som vi mente, vi kunne imødegå, siger Bünyamin Simsek.

Store dele af det grønne område på grunden skal bevares, oplyser 1927 Estate. Foto: Google Maps

Og det har været positivt at opleve, lyder det fra formand for Viby Grundejerforening, Jan Sillesen, som har været en del af følgegruppen.

- Vi føler, at vi er blevet hørt og inddraget fra start i udviklingen af området, og at vi har fået sat nogle væsentlige aftryk på projektet. I modsætning til tidligere, hvor vi har oplevet at blive præsenteret for mere eller mindre færdige projekter, hvor vi ikke har haft mulighed for at komme med input, siger han.

Familier, studerende og seniorer

Planen for de omkring 1700 boliger, som 1927 Estate ønsker at opføre, er, at de skal bygges i karréer på 6 etager, der trapper ned til 5 etager ud mod Ringvej Syd og ned til to etager ud mod letbanen.

Derudover ønsker selskabet at etablere rækkehuse og mikroboliger.

Det har været et fælles ønske fra følgegruppen, at boligområdet ikke skulle lukke sig om sig selv med lange mure langs ringvejen og Skanderborgvej. Derfor er karréerne blevet brudt op. Kort: Cebra Arkitekter

- Det har været vores ønske at skabe en blandet beboersammensætning med både familieboliger, mindre lejligheder til singler eller studerende og seniorboliger, som kan give ældre mulighed for at blive i Viby, når de ønsker at flytte fra deres parcelhus, siger Bünyamin Simsek.

Højhuse på 10 og 24 etager

Mellem karréerne planlægger 1927 Estate desuden at opføre to højhuse på henholdsvis 10 og 24 etager. Det højeste bliver 85 meter.

Ifølge helhedsplanen for Skanderborgvej skal byggerier i området ellers holdes på 3-4 etager, men man kan gå højere op ved en konkret vurdering, står der i planen. Og ifølge kommunens højhuspolitik er krydset ved Skanderborgvej et område, hvor kommunen ikke på forhånd vil udelukke højhuse.

Bünyamin Simsek, to højhuse på henholdsvis 10 og 24 etager lyder meget voldsomt sammenlignet med de højder, man ellers ser i Viby. Hvorfor har I planer om at bygge så højt?

- For os er det vigtigste selvfølgelig, at projektet er økonomisk realiserbart. Min samtidig har vi fået et vejledende indspark fra følgegruppen om, at der godt kan bygges højt på den her grund for at lave et vartegn, siger han.

Viby Grundejerforening har lagt vægt på, at bygningerne skulle være i højkvalitetsmaterialer og med sadeltag, at grønne områder skulle bevares, og at der skulle laves god belysning, som giver tryghed i området. Det har 1927 Estate lyttet til, mener formand Jan Sillesen. Visualisering: Cebra Arkitekter

Undervejs i processen har der været forskellige højder i spil til højhusene. I første omgang forslog udviklerne ét meget højt hus i midten af bebyggelsen, hvilket følgegruppen sagde nej til.

Derfor blev det ændret til to huse på 16 etager, men følgegruppen ønskede to huse i forskellige højder. Derfor går forslaget nu på 10 og 24 etager.

Opbakning til højhusene

I Viby Grundejerforening bakker man om at bygge højt på grunden, fortæller Jan Sillesen.

- Vores forbehold var, om der ville komme skygger og indkigsgener til kvarterne på den anden side af Skanderborgvej og Ringvej Syd. Men når højhuset er placeret midt på grunden, lyder vurderingen, at naboerne ikke umiddelbart bliver generet, siger han.

Ifølge Bünyamin Simsek har 1927 Estate lavet skyggestudier, der viser, at skygger fra højhusene primært vil falde inden for Store Ravnsbjerg-grunden og ikke til de omkringliggende kvarterer.

- Studierne viser, at i marts måned vil der i få timer falde skygger til naboområderne omkring klokken 8.00 og klokken 16.00, men det kommer vi også til at se på i den videre proces.

- Vi har helt bevidst placeret højhusene midt på grunden og ikke på hjørnet af Skanderborgvej, fordi vi gerne vil undgå skygger over mod naboerne, siger han.

Høje ældgamle træer

I dag er store dele af Store Ravnsbjerg-grunden dækket af skov og grønne områder, og det skal til dels bevares, fortæller Bünyamin Simsek. Blandt andet er der gamle, store træer, som skal have lov at blive stående.

- Vi synes, at vi er meget privilegerede, at vi kan bygge på et område med to fantastiske skønne bakker med over 100 år gamle træer på. Nogle af træerne er faktisk større end de seks etagers bygninger, som vi planlægger, og de vil selvfølgelig blive bevaret.

- De bakker, der er på området, vil samtidig give mulighed både for beboerne og de omkringliggende naboer for at lave aktiviteter og opholdssteder. For eksempel en klatrebane, tarzanbane og faciliteter for spejdere og den skovbørnehave, som vi også planlægger på området, siger han.

Parkeringshus med padeltennis

I stueetagen på byggerierne skal der gøres plads til liberale erhverv, cafeer, restauranter og anden handel.

"Skovpromenaden" har firmaet bag planen kaldt denne vej, som ligesom de andre i forslaget er sivegader. Bilerne skal i stedet alle ind i et fælles p-hus. Det høje hus på 10 etager er et af to højhuse. Visualisering: Cebra Arkitekter

Derudover ønsker 1927 Estate at etablere det, selskabet kalder et "mobilitetshus", som bliver et parkeringshus, hvor bilister kan køre ind fra Skanderborgvej og parkere deres bil og derfra bevæge sig videre ind på området, for eksempel på cykel eller med små eldrevne golfbiler.

- Derudover er det tanken, at mobilitetshuset skal indeholde en café og en padeltennis-bane på taget, som skal være med til at tiltrække mennesker ind i området. Beboere og folk fra naboområderne skal kunne sidde på toppen af huset og nyde udsigten ud over dalen, bugten og Aarhus, siger Bünyamin Simsek.

Ønske om at nedsætte farten på Skanderborgvej

Det har været et stort ønske fra følgegruppen, at området på Store Ravnsbjerg ikke skulle lukke sig om sig selv, men være et åbent område, som folk i nabokvarterne også kan gå glæde af.

Det har udviklerne prøvet at imødegå, siger Bünyamin Simsek.

- Vi har blandt andet planer om at lave stiforbindelser og en bro over jernbanen, så man kan bevæge sig hele vejen fra Rosenhøj og igennem Store Ravnsbjerg videre til det kommende boligområde ved Jyllands-Posten, Vårkjærparken, idrætsforeningen og det grønne område, som planlægges omkring rensningsanlægget, siger han.

Hvad gør I jer af tanker om at håndtere den øgede trafik til området, som jo i forvejen er hårdt belastet særligt i myldretiden?

- Trafikbelastningen bliver primært ud mod Skanderborgvej, og i følgegruppen er der et stort ønske om at få nedsat hastigheden til 50 km/t på strækningen. Det støtter vi op om. Derudover tænker vi, at der skal etableres et lyskryds, som vi gerne vil være med til finansiere, siger Bünyamin Simsek.

Ingen almene boliger

Som udgangspunkt rummer hele projektet udlejningslejligheder.

Med en ny lokalplan kan byrådet ikke tvinge en udvikler til at lave ejerboliger, men muligheden er der, oplyser Bünyamin Simsek.

Til gengæld er der overhovedet ikke planer om, at projektet skal indeholde almene boliger. Og det er der opbakning til i følgegruppen, eftersom der i forvejen er 70 procent almene boliger i Søndervangskolens distrikt.

- Vi mener, at vi har taget vores del af almene boliger i Viby, siger Jan Sillesen fra Viby Grundejerforening.

- Nu skal vi have nogle ressourcestærke beboere ind i nogle lækre områder med handel og boliger, som skiller sig ud fra det, vi ellers kender, og det er hele følgegruppen enig i, siger han.

Nok mennesker, der vil bo i området?

En anden humle er, hvordan man sikrer sig, at der er nok beboere til 1700 boliger. Særligt med tanke på de mange andre byggeprojekter, der også er på tegnebrættet i Viby.

Ifølge Bünyamin Simsek har 1927 Estate brugt mange kræfter på at afdække markedet.

- Det her er en kæmpe investering for os, som vi selvfølgelig ikke går videre med, hvis ikke vi selv tror på det. Beliggenheden på den her grund er så unik med afstanden til motorvejen og Aarhus C,  en fantastisk udsigt, god kollektiv trafik og forbindelser til indkøb, skoler og daginstitutioner. Samtidig bygger vi boliger til mange forskellige typer beboere, så vi kan tiltrække forskellige mennesker, siger han.

1927 Estate  håber at få en færdig lokalplan godkendt i slutningen af 2023. Derefter vil byggeriet kunne starte i 2024.

- Da mine forældre åbnede restauranten i 1977, var der kun os og pølsevognen på Viby Torv, fortæller Jannie Merling, som driver Mickey's Takeaway på Skanderborgvej. Foto: Kristine Dam Johansen

I 45 år har samme familie langet fried chicken over disken på takeaway-restaurant ved Viby Torv: Nu er stedet sat til salg

I mere end fire årtier har man kunnet købe friturestegt kylling hos Mickey’s Takeaway ved Viby Torv. Men nu er restauranten sat til salg.

- Det går faktisk rigtig godt i restauranten, men jeg bliver jo også ældre, og jeg vil rigtig gerne have mere tid til at være sammen med min familie, mine børn og mit barnebarn. Derfor har jeg valgt at sætte restauranten til salg, fortæller Jannie Merling, som overtog Mickey’s fra sine forældre i 1986 og har drevet stedet de seneste 36 år.

Mickey’s Takeaway holder åbent som normalt, indtil restauranten er solgt.

Mickey’s Takeaway på Skanderborgvej er siden 1977 blevet drevet af den samme familie og blev oprindeligt grundlagt som en af Danmarks første Kentucky Fried Chicken-restauranter. Men nu skal nye kræfter tage over.

I mere end fire årtier har folk i Viby stukket hovedet ind hos takeaway-restauranten på Skanderborgvej 183 for at få et stykke friturestegt kylling.

Restauranten åbnede helt tilbage i 1977 som Danmarks kun tredje Kentucky Fried Chicken-restaurant med ægteparret Lis og Henning Knudsen bag disken.

Dengang kostede to stykker kylling med tilbehør 9,95. I dag er prisen 65 kroner, navnet er ændret til Mickey’s Takeaway, og restauranten er drevet af ægteparrets datter Jannie Merling.

Men efter 36 år ved roret har Jannie Merling nu valgt at sætte spisestedet til salg.

- Det går faktisk rigtig godt i restauranten, men jeg bliver jo også ældre, og jeg vil rigtig gerne have mere tid til at være sammen med min familie, mine børn og mit barnebarn. Derfor har jeg valgt at sætte restauranten til salg, fortæller hun.

Opkaldt efter Mickey Mouse

Jannie Merling overtog spisestedet ved Viby Torv fra sine forældre i 1986, da hun var kun 22 år gammel. Da kontrakten med KFC udløb, valgte hun at ændre navnet til Mickey’s opkaldt efter Mickey Mouse.

- Dengang i 1980'erne kom der rigtig mange turister til Viby, fordi alle biler skulle ind over Viby Torv for at komme ind til Aarhus. Derfor skulle restauranten have et navn, som alle kunne sige på alle sprog.

- Så jeg tænkte: "Alle kan sige Mickey Mouse". Og så kom det til at hedde Mickey’s Fried Chicken, indtil det i 2008 blev til Mickey’s Takeaway, fortæller Jannie Merling.

Hun har selv brugt store dele af sin ungdom i restauranten efter skole, og det samme kom hendes tre sønner til igennem deres opvækst.

Derfor er det også vemodigt at sætte Mickey’s til salg, selv om Jannie Merling er afklaret med beslutningen.

- Jeg kommer helt sikkert til at tude i en uge efter, jeg går ud ad døren for sidste gang. Selvfølgelig er det mærkeligt at sælge efter så mange år, og det bliver underligt at køre igennem Viby i fremtiden uden at kunne gå ind og sige hej.

- Men jeg vil gerne sætte stedet til salg, mens det går godt, og jeg kan slutte på toppen, siger hun.

Mickey’s Takeaway holder åbent som normalt, indtil restauranten er solgt.

Det skal du også vide: Høringsfrist på byggeprojekt nærmer sig, Stavtrup Scenen laver juleforestilling, og kommunen støtter grønne projekter

Her kommer et kort nyhedsoverblik.

Sidste chance for at give besyv med om byggeplaner på Viby Ringvej

Sådan kan byggeriet komme til at se ud, hvis det står til ejendomsselskabet Innovator. 

Ejendomsselskabet Innovator har store planer om at opføre et nyt boligbyggeri med lejligheder i op til fem etager med en store dagligvareforretning i stueetagen langs Viby Ringvej. 

Nærmere bestemt skal byggeriet placeres på arealet mellem McDonalds og Q8 på det areal, som i dag bruges til parkeringsplads. Flere byrådsmedlemmer og fællesrådet har tidligere udtrykt en vis bekymring for afviklingen af trafikken på området, som ligger tæt på Viby Torv. 

Forslaget til den nye lokalplan er lige nu i høring, så du kan give dit besyv med. Men mandag den 31. oktober er sidste chance for at give din mening til kende om byggeplanerne. Hvis du vil bidrage med et høringssvar, kan du gøre det her

Stavtrup Scenen laver juleforestilling

"Søstrene Guldborgs Jul" er titlen på årets juleforestilling på Stavtrup Scenen. Foto: Stavtrup Scenen

Der er under to måneder til jul, og der er rig mulighed for at komme i julestemning i lokalområdet.  Amatørteatret Stavtrup Scenen er lige nu ved at lægge sidste hånd på deres kommende juleforestilling "Søstrene Guldborgs Jul", som har premiere på teatret på Højvangsvej søndag den 20. november. 

Forestillingen er en komedie, som er skrevet af Henning Lindberg, der var med til at starte teatret tilbage i 1991 og siden har skrevet utallige forestillinger til teatret. 

Stavtrup Scenen skriver om stykket: 

- Handlingen udspiller sig i Ebeltoft i julen 1925 hos de tre ældre søstre Julia, Karen og Olivia. De har deres nevø, Alexander, boende og julen nærmer sig. Da meddeler den ældste søster, Julia, at hun ikke længere vil det julepjat. Hun har gjort sit, og nu er det slut. Julen er for meget ballade og larm og nu vil hun have fred.

- Da ankommer Stine til huset. Hun er niece til husholdersken, Ingeborg. Stine mangler et sted at bo i december, inden hun skal tiltræde en stilling efter nytår. Stine elsker julen. Der opstår derfor en magtkamp mellem Julia og Stine. Skal der være jul eller ej? Nabokonen, fru Blomberg, blander sig, og da hun er meget nysgerrig og sladderagtig, så kommer der rigtig gang i kampen. 

Forestillingen vises frem til 10. december. 

Ny pulje giver penge til lokale projekter, som gavner klimaet

Fælleshaver, som alle kan få gavn af, er én af de initiativer, som man kan søge støtte til. Foto: Søren E. Alwan

Hvis du eller din forening  har en idé til et projekt, der kan gavne klimaet og fællesskabet i lokalområdet, kan du søge støtte hos Aarhus Kommune. 

Kommunen har netop lanceret puljen KlimaPuF, som kan søges til lokale, grønne projekter. Det kan for eksempel være oplægs- og debatarrangementer, byttemarkeder, grønne fællesspisninger eller indkøb af ting, der kan deles på villavejen eller i boligforeningen så som redskaber, ladcykler, byggematerialer til etablering af fælleshaver eller lignende.

Der kan søges op til 10.000 kroner, og der er første ansøgningsfrist den 14. november. Fremadrettet vil puljen være åbent tre gange årligt. Læs mere om puljen her. 

Borgermøde om multihallen på Højvangskolen

Bliv klogere på indretningen af den kommende multihal, trafikforholdene med videre på det kommende borgermøde. Visualisering: Sleth

Og så en påmindelse: Hvis du vil blive klogere på multihalsprojektet i Stavtrup, er der mulighed for det på torsdag den 3. november.

Her inviterer Haludvalget under Stavtrup IF til borgermøde om halprojektet på Højvangskolen fra klokken 19 til 20.30. På mødet vil udvalget blandt andet præsentere de næste skridt i projektet, efter Aarhus Kommune officielt har sat arbejdet med en ny lokalplan på Bispemarken i gang.

Det bliver også muligt at se Sleth-arkitekternes tegninger over, hvordan hallen og arealerne omkring hallen skal se ud, som planen står lige nu.